HUR FÅR MAN BORT PUTIN?

Idag är det en manifestation i Kalmar till stöd för Ukraina. Hade jag befunnit mig i Kalmar hade jag givetvis anslutit mig till manifestationen på Larmtorget.

Jag tror dock ingen av mina läsare behöver tvivla på mitt stöd för Ukraina.

Jag har sovit dåligt de sista nätterna och jag vet att det beror helt och hållet på Putin och Ryssland. Jag mår helt enkelt inte bra av att se och tänka på vad som pågår i Ukraina. Jag såg videoklipp över det fullständiga bombardemang som staden Charkivs utkanter utsattes för sent igår kväll. Det är så avskyvärt att det inte går att beskriva med ord.

Hur får man stopp på Putin?

Jag tror det enda snabba sättet är om folket och den ekonomiska eliten i Ryssland vänder Putin ryggen och tar avstånd ifrån hans krig i Ukraina. Jag tror dessutom att de ryska soldaternas stridsvilja inte är så stor, förutom i vissa specialförband.

På min blogg får jag in många kommentarer som jag helt enkelt inte godkänner. Nu bekänner en del färg och det innebär att de har kommenterat färdigt på min blogg, oavsett ämne. Det kommer dessutom in en del helt nya personer med nya alias. Man kan utan tvekan undra över deras hemvist. Är det ryska troll som härjar?

Dessutom kommer det en stor mängd utländska kommentarer, framför allt på ryska men det stoppar WordPress filter ganska effektivt och de regler som jag själv kunnat parametrera genom deras verktyg. Det vill säga kommentarer med en hel rad av länkar fastnar direkt ”skräpkommentarer”.

Under den senaste tiden har jag dessutom blivit mer och mer tveksam till SwebbTV och deras videoklipp. Lars Bern tycks ha förlorat sig själv i diverse konspirationsteorier. Igår lyssnade jag på hans kommentarer kring Ukraina och jag häpnads över hans tankar.

”Har USA något intresse av att kriget i Ukraina eskalerar?

 • Ja, i allra högsta grad. USA, Storbritannien och NATO har jobbat frenetiskt för att få till stånd det här kriget, för dom vill till varje pris hindra ett närmande mellan Tyskland och Ryssland säger Lars Bern.”

Där går definitivt min gräns. Att västvärlden gärna sett ett närmande av Ukraina och även ett medlemskap i NATO är väl ingen hemlighet men det var ju lång väg dit. Att NATO skulle jobbat frenetiskt för att få till stånd ett krig mellan Ryssland och Ukraina är bara för mycket.

Ukraina är fritt och demokratiskt land och skall givetvis själv få bestämma vilka som landet vill samarbeta med. Ryssland har ingen överhöghet över Ukraina.

Det bästa för världen nu vore om Putin försvann från makten i Ryssland.

Annons

43 reaktioner på ”HUR FÅR MAN BORT PUTIN?

 1. Sven d.ä. 2022-02-28 / 14:47

  Aktuella värdegrunden just nu:

  – Önska livet ut Putin.
  – Alla ryssar ska betala för invasionen i Ukraina.
  – Svält ut rysarna.
  – Allt ryskt är ondskefullt.

  Har vi verkligen blivit så enspåriga?

  Gilla

 2. Hans 2022-02-28 / 08:59

  ‘”Jag tror att ryssarna kommer successivt att reagera ganska negativt och det kommer att påverka deras politik. Jag tycker det är ett tragiskt misstag. Det fanns ingen anledning alls för detta. Ingen hotade någon annan. Denna utvidgning skulle få unionens fäder att vända sig i sina gravar. Vi har förbundit oss att skydda en hel rad länder, även om vi har varken resurser eller avsikt att göra detta på något seriöst sätt. [NATO-expansionen] var en lättsinnig åtgärd från en senat som inte har något verkligt intresse för utrikesfrågor.’”

  Grorge F. Kennan om Natos utvidgning trots att Warszavapakten lagts ner.
  Väst bröt sitt muntliga löfte om att ej utvidga, Ryssland lärde sig att man ej kan lita på väst.

  Nato behöver ju ej nödvändigtvis ha offensiva planer men hur känns det för Ryssland att bli alltmer omringat? Dessutom har Ryssland lärt sig att man ej kan lita på väst (USA).

  George Kennan var toppdiplomat och arkitekten bakom USA*s Sovjetpolitik efter andra världskriget. Han betraktade Sovjet som expansionistisk och ansåg att det behövdes en uppdämningspolitik.

  Han såg ej Ryssland som samma som Sovjet.

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2022-02-27 / 19:21

  Hur var det med neutraliteten? Är vi inte det? Alliansfria i fred och neutrala i krig – tycker mig hört detta.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-02-27 / 19:17

  Hur får man bort Putin? Förmodligen genom demokratiska val, vi är väl förkämpar för demokratin. Eller? Nu verkar det vara så att Rysslands valsystem premierar stora partier. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att Ukraina har ärvt samma system. Så valen i Ryssland och Ukraina är kanske lika demokratiska? Vi har ju själva haft en Socialdemokratisk Regering i större delen av den tid som vi har haft allmänna val. Vår 4% regel premierar större partier. Så vi kanske inte är mycket bättre.

  Eller vi får återuppväcka Karl XII karoliner och sända ned till Ukraina, de har ju varit där tidigare. Det gick ju bra ända tills 1709 i Poltava. Vi slogs mot Ryssarna då, och Putins motsvarige Peter den Store.

  Jag har själv bekanta i Charkivs utkanter, vilka jag har förlorat kontakt med. Men tankarna finns där, hur har de det? Jag håller Ukrainas flagga högt.

  Gilla

 5. Rune N 2022-02-27 / 18:17

  Får man bort Ryssland om man får bort Putin? Är Ukraina-konflikten bara en rysk personfråga?

  Gilla

 6. Bergman 2022-02-27 / 17:56

  Du ådrige herre i himlens sal,
  när skall du tröttna omsider?
  Se dansen på dockornas karneval
  är lik sig i alla tider.
  Ett ryck i tråden – och allting tar slut
  och människosläktet får sova ut,
  och sorgen och ondskan vila sig båda
  i din stora leksakslåda
  Bo Bergman

  Gilla

 7. Ölandsbonde 2022-02-27 / 17:56

  Enklast är väl att väljarna väljer något annat parti nästa gång det är val i Ryssland. Det är väl så det går till i demokratier.

  Gilla

 8. turrim 2022-02-27 / 17:22

  Nu vill Märta Stenevi skicka defensiva vapen till Ukraina. Vad är defensiva vapen Märta? Alla vinnande vapen i krig dödar eller raserar.

  Menar hon att Bolund ska åka till Röda Torget och hålla en demonstration? Eller är det normalt hyckleri?

  Miljöpartiet som duperat svenska regeringar att avrusta så det blev tomt i ladorna.

  Gillad av 5 personer

  • onkelbjrn 2022-02-27 / 22:28

   De kanske åker ner till Ukraina ett helt gäng. Kanske kan få med sig Greta också. För tänk vilken miljöförstöring som pågår.
   Så kan de demonstrera för miljön på plats.

   Gilla

 9. Högt hårfäste 2022-02-27 / 17:10

  Jag är förvånad hur många som visat sitt rätta ansikte här inne!

  Gillad av 1 person

 10. turrim 2022-02-27 / 16:39

  Till detta Ryssland skickar SIDA nu hundratals miljoner. Man har inte fått någon signal från UD att stoppa.

  Vad ska dessa miljoner från svenska skattebetalare göra för nytta i jätteriket Ryssland?

  Man tror uppenbarligen att SIDAs tjänstemän kan pula in dessa pengar i lönndom till dem som säger sig vara demokrater och således motståndare till Putin. Sådana som enligt Putin är mogna för statsfängelse.

  Jag delar Thoralfs dåliga sömn på grund av Putin. Och ändå sämre sömn på grund av SIDA och UD.

  Var fan finns den svenska oppositionen? De borde vara i stabsläge just nu!

  Dessutom – vad anser UD och SIDA om att Turkiet sponsrar klaner i Sverige?

  Gillad av 3 personer

   • turrim 2022-02-27 / 17:09

    Det sägs så. Men jag vågade inte skriva klartext för att inte riskera åtal för att säga sanningen. ”Klan” kan ju vara vad som helst – eller. Det finns ju åklagare och domstolar till allt i vårt land. Precis som i Ryssland.

    Gillad av 2 personer

   • Karl W 2022-02-28 / 08:36

    Vad vi vet med säkerhet är att den svenska valkampanjen på går nu för fullt i Turkiet.

    Gilla

  • onkelbjrn 2022-02-27 / 17:39

   Att Sverige sponsrar div projekt i Ryssland är inget nytt. Det är många år sen jag hörde att man sponsrade bla en klinik för narkomaner i Moskva.
   Vad säger man. Här sponsrar vi Ryssland samtidigt Som sjukvård, rättsväsende går på knäna och vi har ett försvar som kanske kan försvara Stockholm i mer än en vecka.

   Gillad av 3 personer

   • turrim 2022-02-27 / 19:45

    Man har också betalat miljoner för reningsverk. Som om inte Ryssland kan och ska sköta det själva.

    Naiva idioter som har rätten att sprätta ut skattepengar. Inför ministerstyre som i t ex Danmark så att det finns en tydligt ansvarig som direkt kan avsättas.

    Gilla

 11. Nils Dacke 2022-02-27 / 16:35

  Den inre kretsen runt tsaren är nog fullständigt indoktrinerad och har sannolikt omöjligt att förstå vad som händer och där finns nog ingen räddning. Det som kan inträffa är att några modiga personer i steget under toppskiktet inser att vad som än händer på marken i Ukraina så har Ryssland tappat allt inflytande i världen framöver när många länder vänder Ryssland och ryssar ryggen, vem litar tex på en ryss idag?. Jag hoppas och tror att några kloka generaler och oligarker gör processen kort med gangstertsaren och tillsätter en ny ledning i landet.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 16:48

   Jag tror inte ryssar kommer vara särskilt välkomna på några semesterorter den här sommaren. De får nog hålla sig på Krim eller besöka Kina om de öppnar upp efter pandemin.

   Gillad av 3 personer

 12. Bo Adofsson 2022-02-27 / 16:29

  Thoralf skall nog hålla sig till Kalmarpolitiken.
  Geostrategiska bedömningar klarar han inte av. Man måste inse att Ryssland som andra stormakter har intressen att försvara.
  Gör man inte det så blir det som i Sverige i övrigt en enda känslosås.
  När det gäller påverkan av krig. Känner Thoralf till kriget i Jemen? Vet Thoralf vilka intressen som ligger bakom där? Vet Thoralf hur många som ha dödats i detta krig?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 16:46

   Fredens religion islam! Nej, det kriget har jag inget större intresse av och jag har heller aldrig vad jag kommer ihåg skrivit om det kriget.

   Alla länder har intressen att försvara, inte bara stormakterna. Vissa länder försvarar sina intressen aktivt andra länder skiter i sin egen utveckling. Gissa vilka?

   Gillad av 5 personer

   • Nils Dacke 2022-02-27 / 16:58

    Tack Thoralf, fantastiskt bra svar som jag instämmer helt och fullt i.

    Gillad av 1 person

 13. Kalle 2022-02-27 / 16:28

  Vem är då denne Putin??? Källa: Wikipedia.

  ##Vladimir Vladimirovitj Putin[1] (ryska: Влади́мир Влади́мирович Пу́тин; lyssna (info) [vɫ̪ɐˈd̪ʲimʲɪr vɫ̪ɐˈd̪ʲimʲɪrəvʲɪʨ ˈput̪ʲɪn̪]), född 7 oktober 1952 i Leningrad i Ryska SFSR i Sovjetunionen,[2] är sedan den 7 maj 2012 Rysslands president. Han har tidigare varit president och premiärminister i omgångar.[3]##

  ## Han är den ryske ledare som suttit längst på sin post sedan Josef Stalin (som satt 31 år).[3] ##

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin

  Putin klamrar sig fast vid makten över Ryssland. Vill minnas att han förändrade den ryska konstituionen för att kunna sitta kvar som president. Han eller Duman (ryska riksdagen) gjorde det möjligt för honom att växelvis byta mellan att vara President och Premiärminister. Det väkte en del protester när Putin gjorde det möjligt. Han satt säkert i sadel. Det var på toppen av hans populäritet som han utnyttjade.

  Som kuriosa kan nämnas att avståndet till Kaliningrad (Ryssland) från Kalmar är 34 mil fågelvägen

  Nästan lika långt som från Kalmar till Stockholm.

  Han har rustat upp militären i Ryssland samtidigt som andra rustat ned sitt försvar.

  Putin har gjort sitt som president i Ryssland i och med detta krigiska beteende, hoppas jag.

  Det är inte första gången han agerar krigiskt. Ryssland har flest kärnstridpetsar i världen.
  Världen skulle vara lugnare om han försvann.

  Vad kommer Kina att göra med Taiwan i framtiden???

  Gillad av 1 person

 14. Ernest Trasher 2022-02-27 / 16:25

  Det är väl inte så konstigt det som Lars Bern säger.USA vill stoppa Northstream,Ryssland och Putin. Pga de vill själva sälja gas och olja till eu.Allways follow the money.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 16:42

   Det är en jäkla skillnad på att försöka få Tyskland att avstå rysk gas och att jobba frenetiskt för att starta ett krig mellan Ryssland och Ukraina. Det borde en vuxen människa begripa!

   Gillad av 4 personer

   • Ernest Trasher 2022-02-27 / 17:18

    Du missar (troligtvis avsiktligen) min point att det är ekonomiska intressen som styr detta krig.Du borde fö inte sänka dig till nivåer med härskartekniker när du refererar till”Vuxen människa”Trodde bättre om dig.

    Gilla

   • Ernest Trasher 2022-02-27 / 18:18

    Svarslös? Ditt uteblivna svar tolkar jag som ett erkännande på att jag har rätt.

    Gilla

 15. Staffan Sundqvist 2022-02-27 / 16:06

  Enda sättet att få bort Tsar Vladimir är att generalerna i STAVKA får nog och helt enkelt kuppar bort honom. Jag tror att ingen av dem är speciellt sugen på att ställa sig bakom ett fullskaligt kärnvapenkrig, vilket är precis vad den aspirerande Tsaren hotar med i detta ögonblick.

  Gillad av 1 person

 16. Otto 2022-02-27 / 15:48

  Märkligt att man kan försvara Putins vedervärdiga agerande!

  Gillad av 3 personer

 17. Anders 2022-02-27 / 15:38

  Bra skrivet, den sista fetade meningen var den bästa

  Gillad av 1 person

 18. messkalle 2022-02-27 / 15:34

  Tack Thoralf, du är lysande i mörkret av osynliga troll och om den lille hövdingen P.
  Då före dag ett hoppades jag på vit flaggor av den store ukrainska Presidenten Zelenskyj för för att rädda sitt folk och att han fick fri lejd ur landet. I London skulle komikern Zelinski sända över teve och radio en show riktad mot poopen med humor och sanningar arr demokrati i väst är bättre än det rike som är poopens diktatur.

  De röda störtade Tsarriket. Demokratin störtade sovjet. Zelenskyj kommer att störta Rysslands sämste president.

  #StandWithUcraine
  #RäddaUkrainaBarnen

  Gillad av 2 personer

 19. peo 2022-02-27 / 15:33

  Vad anser du om att Åkesson inte ville välja mellan Biden och Putin och inte heller mellan Macron och Putin.

  Gilla

   • peo 2022-02-27 / 16:20

    Är det Macron eller Biden du jämför med Stalin och Pol Pot?

    Gilla

   • ivarandersson 2022-02-27 / 18:05

    Svar till PEOs andra kommentar.
    Nu visade PEO att han är en fegis som inte klarade av att svara på Thoralfs fråga om ”Vem väljer du av Stalin eller Pol Pot?”.

    Gilla

  • Sven d.ä. 2022-02-27 / 19:04

   Jag förstår inte frågan, ‘att välja mellan’? Åkessons bästa svar att han gärna skulle bjudit Biden på köttbullar och Putin på SDs starka korv.

   Gilla

  • Robban 2022-03-02 / 01:56

   Jag hjälper dig med en teoretisk/hypotetiskt fiktiv ”motfråga”!
   Om någon skulle fråga dig ”Har du slutat misshandla din fru”?
   Observera nu att det inte är en riktig fråga/påstående, utan ett helt fiktivt exempel!
   Vad skulle du svara PEO?

   Gilla

 20. Grålle 2022-02-27 / 15:20

  Kan köpa att det bästa vore om Putin försvann, men då uppstår ju frågan – vem kommer istället?
  Finns det någon given kronprins i detta väldiga land? Skall det avgöras genom demokratiska val, eller är personen redan utsedd av Putin själv? Blir det någon som driver frågan om ett återupprättat Sovjetunionen ännu hårdare än Putin själv?
  Frågorna är många men svaren är få.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 15:31

   Kan det bli värre än Putin? Jag tror hans parti Enade Ryssland får det svårt.

   Gilla

   • Karl W 2022-02-28 / 12:17

    Ja det kan det. Hur är det med diktatorn Thoralf A. Inga fakta tack. Åsikter är strikt reglerade här. .

    Gilla

   • Thoralf A 2022-02-28 / 14:03

    Min blogg är ingen anslagstavla för Karl W! Skapa din egen blogg så får du se hur många som är intresserad av att följa din blogg. Jag har ansvar för det som publiceras på min blogg, även om det är någon som skrivit en kommentar. Annars riskerar jag att tappa läsare.

    Ditt land Kina stödjer en rad diktaturer men inte så många demokratier. Det har du uppenbarligen inte förstått!

    Gilla

   • Karl W 2022-03-01 / 08:31

    Tack. Nja, inlägget var avsett att ha en skämtskam touch, men smileyn följde inte med. Ursäkta. Mitt fel. Jag har en egen blogg, men den blev så populär att den tog över livet, folk skrev till mig med mejl. Sedan finns jag på åtskilliga andra bloggar och får mycket tackmejl och nästan för mycken uppmärksamhet. Jag är pensionär och vill inte att webben skall bli ett nytt heltidsjobb. Att du har ansvaret för det som publiceras på min blogg respekterar jag. Alla samhällssystem som inte följer USAs påbjudna mall är inte diktaturer. China är ingen diktatur utan har världens mest utvecklade och avancerade system för folkstyre. Vi kan faktiskt påverka, och vi märker det. I Sverige, 2014 års Demokratiutredning skriver att endast 15% av svenskarna anser att dom kan påverka beslut. Är det demokrati eller diktatur? Officiellt är alla länder i världen demokratier, utom Saudiarabien, som officiellt är ett kungadöme. Kina respekterar all erkända statsbildningar, oavsett USAs eller andras åsikter om statsskick, olika både Sverige och USA. Att din blogg inte är en anslagstavla respektera jag också, men stöder du verkligen fejknyheter och faktavidrig information. Jag gör mitt bästa för att förmedla faktariktig information, efter min egen bedömning och kunskap.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-03-01 / 08:49

    Jag gör vad jag kan för att bemöta fejknyheter. I vissa fall är det väldigt enkelt i andra fall betydligt svårare. Jag kan bara bedöma det efter mina egna referenser.
    Jag har alltid försökt vara öppen och generös med att godkänna kommentarer men samhällsutvecklingen och utvecklingen på sociala medier gör det betydligt svårare att vara generös. Jag blir väldigt påhoppad av personer som inte delar min uppfattning och ibland har jag god lust att sluta lägga så mycket tid på min blogg. Det innebär i praktiken 4-5 timmar per dygn.

    Jag kommer dock fortsätta fram till valet den 11 september. Då avgör i princip väljarna i Kalmar om min blogg skall finnas kvar i nuvarande format. Om mitt parti Framtid Kalmar inte kommer in i Kalmar kommunfullmäktige så har jag en plan B. Där ingår inte bloggen i nuvarande format och engagemang.

    Gilla

Kommentarer är stängda.