ETT KRYSS PÅ JIMMIE ÅKESSON ÄR BORTKASTAT

Det här blogginlägget riktar sig först och främst till väljare som tänker rösta på Sverigedemokraterna. Ni borde läsa detta blogginlägg så att ni förstår hur ni skall använda den lilla makt ni har genom att sätta ett kryss på valsedeln. Det enda sättet som ni kan påverka ordningsföljden på den toppstyrda partivalsedeln med samma 60 namn i alla riksdagsvalkretsar. Men även det enda sättet som ni kan få in någon mer i riksdagen från er egen riksdagsvalkrets. Gå samman i distrikten och uppmana era väljare att kryssa fram någon från plats 61-72 på er riksdagsvalsedel.

Jag skrev ursprungligen artikeln för Nya Tider men tidningen valde att bara publicera den på nätet men inte i den tryckta upplagan. Lite tråkigt tycker jag men nu kan ni läsa artikeln här nedan.

Vad jag känner till så har ingen lyckats kryssa sig in till riksdagen för Sverigedemokraterna, förutom Jimmie Åkesson som gör det i varje val men eftersom Jimmie Åkesson toppar alla valsedlar så är det ju betydelselöst. Sverigedemokraternas system för att sätta riksdagslistorna är minst sagt illvilligt och väljarna förstår det uppenbarligen inte.

Systemet med att SD har 60 gemensamma toppnamn i samtliga riksdagsvalkretsar med Jimmie Åkesson som listetta på samtliga valsedlar är bedrägligt och väldigt odemokratiskt. Från plats 61 till 72 placeras sedan övriga lokala kandidater i respektive riksdagsvalkrets. De lokala distrikten sitter därmed helt i händerna på riks valberedning och kan i bästa fall bara räkna med att få med två namn bland de 60 första namnen, förutom storstäderna som kan få fler namn. Det finns totalt 29 riksdagsvalkretsar.

Det är sinnrikt och illvilligt uträknat av arkitekterna inom SD, bland annat Mattias Bäckström Johansson, den blivande partisekreteraren.

Att kryssa sig in i riksdagen från baksidan av riksdagsvalsedeln är minst sagt mer eller mindre omöjligt. Trots att man sänkt gränsen för personkryssen från 8 procent av rösterna till 5 procent för att bli personvald i en riksdagsvalkrets. Det största problemet är att SD-väljaren i väldigt stor utsträckning kryssar Jimmie Åkesson. Ett helt meningslöst kryss, då Jimmie Åkesson står som nummer ett i samtliga valkretsar/valsedlar och inte behöver några kryss för att komma in i riksdagen.

I valet 2018 röstade drygt 1,1 miljoner väljare på Sverigedemokraterna och av dessa valde 367 437 personer att också sätta ett kryss på valsedeln för någon av kandidaterna, vilket motsvarar 32,3 procent av SD-väljarna. Men det mest tragiska enligt min uppfattning är att inte mindre än 335 645 av dessa kryssande SD-väljare satte ett kryss på Jimmie Åkesson. Det innebar att Jimmie Åkesson fick drygt 91 procent av alla kryssen på SD-valsedlarna och att det enbart var 31 792 personer som valde att kryssa någon annan kandidat/politiker än Jimmie Åkesson.

Det är uppenbart att SD-väljarna inte förstår hur man skall använda sina kryss på valsedeln. Att kryssa den som står först på valsedeln är ju minst sagt meningslöst och fyller ingen funktion.

Givetvis är partitoppen mycket nöjda med detta förfarande som innebär att SD-väljarna inte gör några ”dumheter” på valdagen och kryssar fram någon bland de lokala kandidater som placerats på plats 61-72, på baksidan av valsedeln. Personer som riks valberedning och partitoppen ratat från de 60 gemensamma namnen.

Den riksdagsvalkrets som var ”dummast” i valet 2018 var Jönköpings län där Jimmie Åkesson fick 35,1 procent kryss av SD-väljarna och därför sitter nu Jimmie Åkesson som personvald riksdagsledamot för Jönköpings län under innevarande mandatperiod.

Den riksdagskandidat för sverigedemokrat som vill driva en personvalskampanj för att kryssa sig in till riksdagen måste nå ut till väljarna i sin valkrets med att det är ett bortkastat kryss att sätta det på Jimmie Åkesson. Väljarna skall vända på valsedeln och sätta sitt kryss på någon av de lokala kandidaterna på plats 61-72 om man vill gynna någon av det lokala kandidaterna och få ännu en lokal politiker i riksdagen från sin egen riksdagsvalkrets. Det är enda sättet att kunna komma förbi det illvilliga och beräknande valsedelssystem som Sverigedemokraterna använder sig av i riksdagsvalet.

Men finns det någon riksdagskandidat från Sverigedemokraterna som vågar säga offentligt att ett kryss på partiledaren Jimmie Åkesson är ett bortkastat kryss!

SD-ledningens strategi har fungerat väl under alla de val man använt denna strategi. Kommer det fungera lika väl även i valet den 11 september 2022?

Nedanstående tabell över valet 2018 visar vad jag menar och hur okunniga SD-väljare är över hur personkryssen fungerar.

Den låga siffran för Kalmar län på ”bara” 86,84 procent beror med största sannolikhet på min personvalskampanj till riksdagen. Men vad hjälpte det när ändå 9971 utav 11482 satte ett kryss på Jimmie Åkesson. Helt meningslöst!

PS

I valet 2018 drev jag en personvalskampanj för att kryssa mig in i riksdagen från plats 63 på riksdagsvalsedeln. Men jag misslyckades! Det är ändå den troliga orsaken till att Jimmie Åkesson bara fick 86,8 procent av kryssen i Kalmar län. Det var den lägsta andelen av alla landets riksdagsvalkretsar.

Annons

8 reaktioner på ”ETT KRYSS PÅ JIMMIE ÅKESSON ÄR BORTKASTAT

 1. turrim 2022-04-06 / 17:14

  Du har ingen Off Topic just nu. Men jag blir så arg så jag måste skriva. Jag tycker dock att det har en viss koppling till Jimmie. På vilket sätt jobbar han för att stoppa förödelsen av land och hav med dessa absurda vindkraftverk. Jag har inte märkt något.

  Nu satsar således Andersson och Strandell lika med regeringen på att muta kommunpolitiker. Ni får några miljoner i kommunkassan om kineser och andra utländska bolag får bygga några hundra vindkraftverk i er kommun. Om ni vill säga nej så måste det ske snabbt annars har ert eventuella veto förfallit. Tid för folkomröstning eller nyval finns inte. Snacka inte om kommunalt självstyre.

  När kommunen är ödelagd:

  – Ingen vill bo där.
  – De som redan bor där kan inte flytta för ingen vill köpa deras hus.
  – Inga turister
  – Banken kräver betalning av lån för något som inte längre har något värde
  – Konkursen är nära

  Då kan Andersson och Strandell säga att det är inte vi som är ansvariga. Det är ni själva som ödelagt bygden. Ni sa ju inte nej.

  Det otäcka är att vi nu kan läsa hur sådant språk används om ännu värre förödelser i andra bygder.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-04-06 / 21:10

   Jag tänker på exakt samma sätt och tänker skriva ett blogginlägg.

   Gilla

 2. Laglydig 2022-04-06 / 00:54

  Vad jag vet så toppar Staffan Eklöf, som sitter i riksdagen, SD:s lista i region Jönköping, men han finns INTE med bland de 60 första namnen på Riksdagslistan.

  Så om man bor i Jönköpings län och tänker rösta på SD så är ju ett alternativ att kryssa Staffan Eklöf eftersom han bör finnas som nummer 61 i just Jönköpings län.

  Gilla

 3. Champagne Supernova 2022-04-05 / 22:18

  Visar att även SD-väljare är ett sovande folk som inte begriper hur det fungerar med kryss. Kanske tror man att Jimmie kan hamna utanför riksdagsgruppen om han inte får ett kryss.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-04-05 / 21:11

  Var det inte så att Anne Oscarsson (SD) hade runt 100 personröster och du 100 gånger fler dvs 10000 personröster. Oscarsson kom in men inte du, pga att du inte hade SD partielit med dig.

  Anne Oscarsson (som jag inte känner) har ställt en (1) fråga i Riksdagen sedan valet 2018, det handlade om ‘Klädskattens effekter’. Således inte ett enda engagemang som är kopplat till Kalmar, om nu inte Kalmar har en stor textilproduktion. Oscarsson föreslår en skatt på lakan! Åkesson har förmodligen inte heller dragit en lans för Kalmar.

  Slutligen – SD Kalmar är i praktiken inte representerat i Riksdagen.

  Detta är odemokratiskt.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-06 / 06:51

   Nej, jag hade drygt 700 kryss och hade behövt ytterligare ca 1000 kryss.

   Gilla

 5. Anders G 2022-04-05 / 20:27

  Afs röstar man på 2022!

  Gilla

Kommentarer är stängda.