STÄNGDA DÖRRAR NÄR VALNÄMNDEN HAR MÖTE

Jag nekas att närvara som åhörare vid Valnämndens möte imorgon tisdag klockan 14:00.

Efter att min interpellation i kommunfullmäktige förra måndagen väckte en sådan debatt om distributionen av valsedlar till vallokalerna och den oordningar som varit vid tidigare val när partierna skall lämna sina namnvalsedlar så sa valnämndens ordförande Ann-Marie Engström (S) att man vid nästa möte i valnämnden skulle besluta hur man skall göra med distributionen av valsedlar. Valnämnden har ju ansvaret för att valet sker demokratiskt.

När jag kollade när valnämnden hade sitt nästa möte såg jag att det var den 5 april och tänkte att jag gärna skulle vilja närvara vid detta möte. Jag mejlade då ansvariga och frågade om jag var välkommen. Som åhörare har man inte ens yttranderätt utan man kan bara lyssna. Idag fick jag följande svar från en kommunjurist/förvaltningschef.

”Det finns inget sådant beslut om att ha öppna nämndssammanträden med valnämnden. Jag stämde av med ordföranden och tanken är att de ska bereda och diskutera och ev besluta vid ett senare sammanträde.”

Det innebär i praktiken att något sådant beslut inte kommer fattas, i varje fall inte före valet den 11 september. Vad är det som sägs i valnämnden som inte får komma ut. Jag trodde att man i valnämnden klarade av demokratiska frågor utan att försöka mörka något. Men nu är det förstås Socialdemokraterna som styr kommunen och då måste makten skyddas.

Till och med genom odemokratiska beslut i Valnämnden!

Annons

15 reaktioner på ”STÄNGDA DÖRRAR NÄR VALNÄMNDEN HAR MÖTE

 1. Cosmik Debris 2022-04-05 / 18:38

  Magnus Stenlund: ”Muslimsk invandring kostar oss redan nu 200 miljarder per år”

  Ledaren nr 161 – I Sverige intet nytt – särskilt inte om invandringen
  https://swebbtv.se/w/rANwnDAShk5HnKS2s4Wo1q

  Gilla

 2. turrim 2022-04-05 / 17:05

  Det är uppseendeväckande att en valnämnd i en demokrati kan låsa sina dörrar. De är ju faktiskt demokratiskt valda för att bland annat slå vakt om den demokratiska säkerheten under allmänt val. Vad har de att dölja? Att de bevisar att de är okunniga? Att någon kompis kan uttrycka sig odemokratiskt?

  Dags att informera internationella valobservatörer redan nu.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-04-05 / 18:29

   SR tryckte på i sina reportage om valet i Ungern att oppositionen utbildat 30 000 valförrättare/valobservatörer och SR påpekade att det var Fidesz/politikerna som utsåg valförrättarna och menade underförstått att de kunde bädda för valfusk i Ungern.

   Vilka utser valförrättarna i Sverige? Det är politikerna i valnämnderna som utser valförrättarna. I många fall är det dessutom partierna som föreslår valförrättarna.

   Gillad av 2 personer

 3. Johannes Klominek 2022-04-05 / 13:06

  Toralf! Nu är det ramadan och det finns chatt att konvertera till islam.
  Hjälp våra bröder och systrar att besegra de otrogna i Syrien.

  Gilla

 4. Cosmik Debris 2022-04-04 / 19:48

  Jag är inte förvånad. soSSar är vedervärdiga fascistiska kryp. Maktfullkomliga och antidemokratiska.

  Jens Ganman: ” Jag är helt övertygad om att SÄPO har koll på mig. Hur kan jag veta det? Jo, dels för att en källa på SÄPO – tvärt emot all yrkesetik – berättat det för mig. En källa på regeringskansliet har därtill bekräftat att Morgan Johansson och kretsen kring honom inte är ett dugg förtjusta i mig. Det kan jag förstå så som jag kritiserat honom genom åren. Men min kritik är befogad. Morgan Johansson är en lögnare. Därtill är han inkompetent i rollen som justitieminister. Han är en belastning för Sverige och varje gång jag påtalar detta blir han
  purken.”

  Morgan Johanssons nya kärlek är ”inte okej”.
  https://jensganman.substack.com/p/morgan-johanssons-nya-karlek-ar-inte

  Gillad av 5 personer

 5. Kalle 2022-04-04 / 19:42

  Kalmar tar pris i odemokrati!

  Gilla

 6. Sven d.ä. 2022-04-04 / 19:01

  Det verkar att du som representant för Framtid Kalmar inte kan lägga ut valsedlar i lokalen, men du kan se till så att röstmottagarna har sedlar. Man kan tyda bilagd pdf så. Det beroende på att Framtid Kalmar fick 1% i förra valet. Systemet premierar de stora partierna och de som var med i förra valet och fick mer än 1%. Detta är upplagt för problem.

  Klicka för att komma åt 03-beslut-om-valsedlar.pdf

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-04-04 / 19:10

   Ingen får numera lägga ut valsedlar i vallokalerna förutom röstmottagarna. Valsedlarna kommer nu alltid vara bakom en skärm i vallokalen.

   Bakom denna skärm kan den som vill jävlas med valsedlarna jobba helt ostört.

   Gillad av 3 personer

   • Anders G 2022-04-04 / 20:57

    Helt sjukt, är det lagligt?

    Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2022-04-04 / 21:08

    Det är en parlamentarisk grupp som gjort en utredning och lagt detta som en lagförslag som trädde i kraft den 1 februari.

    Gillad av 1 person

   • ac carlsson 2022-04-04 / 22:28

    Man får väl förmoda att de som röstade igenom lagen inte hade en tanke på möjligheten att stöka till det (jävlas) med valsedlarna bakom skärmen.

    Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2022-04-05 / 02:36

   Känns lite som att de etablerade partierna nu kan sätta krokben och försvåra för de nya mindre partierna att kunna etablera sig

   Gilla

 7. janne 2022-04-04 / 18:22

  Jag kan undra om den här Engström har kompetensen som krävs för uppgiften?
  Jag är väldigt tveksam,eller följer hon JP:s direktiv,ja då blir det så som han säger.Uselt.

  Gilla

 8. Anders Karlsson 2022-04-04 / 16:34

  Transparens och demokrati betyder ingenting när en socialdemokrat använder begreppen. 😡

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.