KÄRNKRAFT INTE DYRARE ÄN HAVSBASERAD VINDKRAFT

Jag har under vintern försökt hitta en trovärdig rapport där man jämfört investeringskostnaden för vindkraft och kärnkraft. Jag har ju ställt frågan till Khashayar Farmanbar var han fått sina siffror ifrån som han tog upp i en debatt i riksdagen i början av februari. Men jag fick inga vettiga svar från Energiministern. Se mitt videoklipp om Farmanbar om du inte sett det tidigare.

Jag har efter en del efterforskning hittat en rapport från Energiforsk som är daterad december 2021. Det är många forskare och företag som varit inblandade i rapporten så jag upplever rapporten som väldigt seriös.

Jag är dock väldigt förvånad över att rapporten inte fått stor spridning. Men slutsatserna i rapporten tilltalar säkert inte PK-media eller public service. Det finns inte på kartan att SVT:s ”expert” Erika Bjerström skulle citera från rapporten eller ens nämna den.

Förklaring av LCOE från rapporten.

Finns egentligen inte så mycket att orda om detta men en sak är viktigt att veta och det är att de systemtjänster som t.ex. vattenkraft och kärnkraft bidrar med för att stabilisera nätet och ge reaktiv effekt. Dessa positiva effekter är inte medräknade i sammanställningen, se nedanstående jämförelse mellan olika elproduktionsslag.

Jag var ganska övertygad att det slutgiltiga jämförelse skulle få detta utfall om den gjordes seriöst, utan att några politiker eller klimatalarmister kunde påverka slutsatserna.

Om jag fick bestämma skulle jag omedelbart beslut om att återstarta Ringhals 1 och 2 och köra dem deras livslängd ut. Under den tiden skulle jag bygga minst en ny reaktor vid Oskarshamn och minst en ny reaktor vid Ringhals. Det vore mest kloka beslutet.

Här kan du ladda ned hela rapporten.

https://energiforsk.se/program/el-fran-nya-anlaggningar/rapporter/el-fran-nya-anlaggningar-2021-714/

”Rapporten är utformad som en huvudrapport i form av en kortfattad bearbetad information sammanställd av Energiforsk. Som underlag för den finns en rad underlagsrapporter som sakkunniga har tagit fram. Underlagsrapporterna kan laddas ned i sin helhet frånenergiforsk.se, för den som vill fördjupa sig i detaljerna bakom siffrorna i huvudrapporten.

Huvudrapporten är sammanställd av en projektgrupp på Energiforsk bestående av Åsa Elmqvist, Mattias Wondollek och Marie Kofod-Hansen. I projektets styrgrupp har ingått: Markus Wråke, Energiforsk, Klaus Hammes, Energimyndigheten, Carl Berglöf, Energiföretagen, Ylva Odemark, Vattenfall, Adam Kanne, Uniper, Daniel Kulin, Svensk Vindenergi samt Johanna Lakso, Power Circle.

Ansvariga för underlagsrapporter har varit Daniel Sjöberg, Sweco (vattenkraft), Johan Lindahl, Bequerel Sweden (solenergi), Staffan Qvist, Qvist consulting (kärnkraft), Per-Axel Nilsson, Sweco (kraftvärme), Mats Sellei, K2M (havsbaserad vindkraft), Mattias Wondollek, Energiforsk (landbaserad vindkraft) samt Anders Kofoed-Wiuff, Energi Analyse (systemkostnader).

Projektet har finansierats av följande organisationer: Energimyndigheten, Vattenfall, Uniper, Göteborg Energi, Svenska kraftnät, Skellefteå kraft, Jämtkraft, Energiföretagen Sverige, Tekniska verken, Karlstad energi, Svensk Vindenergi samt Power Circle.

Med hopp om intressant läsning!
Åsa Elmqvist”

21 reaktioner på ”KÄRNKRAFT INTE DYRARE ÄN HAVSBASERAD VINDKRAFT

 1. Andersson 2022-04-09 / 14:52

  OFF TOPIC

  Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen avgår. Hur är det med Makaron? Var det inte barnarov det också?

  Gilla

 2. Kalle 2022-04-08 / 19:40

  ## Storbritannien överger vindkraften – storsatsar på kärnkraft ##

  ## Vindkraften överges inte helt men i motsats till Sverige, där S-regeringen nu beslutat att införa en lag som upphäver det kommunala självbestämmandet och tvingar kommunerna att acceptera vindkraftsparker, gör den brittiska regeringen tvärtom – vindkraft ska få byggas på orter där det finns ett lokalt folkligt stöd för detta. ##

  ## Ett ytterligare krav för att vindkraftsparker ska få byggas är att lokalbefolkningen garanteras billig eller gratis el från vindsnurrorna. I Sverige har sådana utfästelser gjorts för att blidka lokalbefolkningen men visat sig vara lögn. I stället har elen sålts till utlandet och ortsborna fått betala skyhöga elpriser på grund av den socialdemokratiska elkrisen. ##

  https://samnytt.se/storbritannien-overger-vindkraften-storsatsar-pa-karnkraft/

  ÄR den brittiska högern mer demokratisk än den svenska socialdemokratin???

  Gilla

  • Thor 2022-04-09 / 14:50

   Det är personvalskretsar i Storbritannien. Winner takes all i varje valjrets. Då går det inte att behandla väljarna hursomhelst.

   Gillad av 1 person

 3. turrim 2022-04-08 / 17:58

  Någon partiledare mån om landets bästa borde ta chansen och konfrontera Energiministern om hans falska siffror i riksdagen.

  I går var det också en snutt i Rapport. Jag fattade inte om det var från något utskott eller annat. I varje fall hade tydligen en ordförande från Mp fått alla (!!!) partier att ställa upp på den meny som svenskarna ska äta de närmsta trettio åren. Köttbullar utan kött.

  Vad fan har t ex Jimmie Åkesson med att göra med vad jag äter? Har ni inte allvarligare problem i landet att försöka bli ense om?

  Gillad av 2 personer

 4. Cosmik Debris 2022-04-08 / 15:54

  Och en afrikabaserad somalier är billigare än en sverigebaserad.

  Gilla

 5. Peter 2022-04-08 / 15:30

  Väldigt bra inlägg. Se till att sprida detta till politiker och journalister. Kanske någon nappar.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-08 / 15:46

   Ja, om alla delar det på Facebook och Twitter så sprids det givetvis till många.

   Gilla

 6. Anders G 2022-04-08 / 13:29

  Jag fattar inte varför paret Kotanen inte utesluts?
  Varför har MBJ slutat skydda dom?

  Gilla

   • Anders G 2022-04-08 / 19:10

    Det har jag gjort, men dom svarar inte 😦

    Gilla

   • Thoralf A 2022-04-08 / 19:42

    Fråga igen och fråga fler inom SD.

    Gilla

 7. Ölandsbonde 2022-04-08 / 12:30

  Att återstarta Ringhals 1 oh 2 är inte möjligt på snabbare tid än fem år. Och inte ens det är troligt. Orsaken är att många nya tillstånd behöver sökas. Och vad sådana turer tar i tid kan säkert gruvindustrin och cementidustrin berätta. När saker ska gå genom Miljöbalken så kryper tiden fram.

  Dessutom finns ingen personal tillgänglig. Utbildningar behöver planeras och komma igång.

  Att bygga Ringhals 5 och 6 tar ca 15 år. Enda kärnkraftsökning som kan ske är högre produktion i Forsmark. Tillstånd är sökt.

  Mupparna har effektivt tagit död på kärnkraften i Sverige. Vila i frid.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-08 / 13:07

   Om den politiska viljan finns går det betydligt fortare och att Miljöpartiet lämnat riksdagen. Jag är övertygade om att åtminstone en av reaktorerna i Ringhals skulle kunna vara igång inom två år och att nya reaktorer om de placeras vid Ringhals och Oskarshamn skulle kunna vara i gång till ca 2030 om bara den politiska majoriteten tog en del snabba beslut.

   Gillad av 4 personer

   • Ölandsbonde 2022-04-08 / 23:46

    Bra om du har rätt, men tyvärr är det inte så. Du underskattar grovt de handläggningstider som kommer att krävas. Och i alla dessa ”domstolar” sitter inte ”viljestarka” politiker utan gröna små tjänstemän. Du förringar också behovet av personal. Vi har under decennier inte ”sysslat” med kärnkraft i landet. Det har tom varit förbjudet. Kanske kan somalier bli räddningen. I en ny SF-serie från SVT ska det finnas åtminstone en som är genialisk.

    Bara titta på LKAB i Kirruna. Är det 20 år de hållit på utan att ännu fått tillstånd. På intet sätt lättare för en kärnkraftsreaktor. Du har iofs rätt i att det bara är på platser där det redan finns reaktorer som nya får byggas. Men de nya måste prövas i alla instanser ner till minsta skogsmyra.

    Vi får nog ta vår el från Polen när de kommit igång med sin utbyggnad av kärnkraftverk.

    Den enklaste lösningen, som aldrig kan hända, är att en klok regering ber kineserna bygga ett tiotal verk enligt deras standard. Vindkraftverk får de bygga, men vilka får inte det?

    Situationen för sveriges elförsörjning är en kommande stor katastrof. Hur kan någon begripa att man avvecklar saker innan alternativen finns på plats.

    Gilla

 8. ivarandersson 2022-04-08 / 09:02

  Vi ska satsa på havsbaserad vindkraft som är mycket dyrare tycker Strandhäll, Farmanbar och den klimathotstroende sekten.
  Klart att rapporten inte ska nämnas för den ogillas av den klimathotstroende sekten.

  Gilla

 9. Laglydig 2022-04-08 / 06:01

  Stort tack Thoralf!

  Då vet vi att kostnaderna för oplanerbar energi är ungefär de samma som planerbar energi, förutom då havsbaserad vindkraften som blir mycket dyrare ju längre ut man måste placera dessa.

  Har du hunnit kolla hur det är med intäktssidan? Jag har ju en stark känsla av att då fågelgiljotinerna producerar el så är priset nära noll eller i värsta fall negativt, medan kärnkraften kan producera el även när elpriset är 3 kronor/kWh (eller högre).

  Fortum har ju haft en stor rekyl så direktavkastningen har ökat. Dom står på bevakningslistan så snart dags att gå in.

  Gillad av 3 personer

 10. Karl W 2022-04-08 / 03:06

  Diskussionen är ungefär lika intelligent och upplyst som den om tulpanlökarna på 1630 talet. Vad som sällan nämns är att bygga ett vindkraftverk är en nära nog slutgiltig förbrukning av en naturresurs. Att återställa naturen är inget praktiskt genomförbart. Vingarna måste bytas vart 7 år, hela verket efter 20-30 år. Vindkraft är en destruktiv återvändsgränd. Kärnkraft öppnar för utveckling och framtid. Vi är bara ett par år borta från Torium teknologin i serietillverkning, och ett kärnkraftverk blir inte större än att det går att stoppa in i ett ordinärt badrum och har inte strålningsproblemen. Om tio år har vi fusionsenergin. Få vet att kärnkraft är inte bara dessa massiva klumpiga anläggningar vi har idag och slutlagring. Det vi kallar slutlagring är i verkligheten framtidens energilager. Hur många vet att en del pacemakers drivs av ”kärnkraft”, den där lilla mojängen man opererar in under huden för att hålla hjärtat igång. Inte samma process, men ändå. I framtiden kommer kanske inte ett elsystem för eldistribution att ens behövas. När man bygger en byggnad bygger man in ett Torium kärnkraftverk i byggnaden, och det kan leverera elektricitet under hela byggnadens livstid, utan bränslepåfyllning. Allt detta ligger inom en generation, men satsningen på vindkraft tillsammans med ”tulpanlöks argumentation” skadar utvecklingen.

  Gillad av 5 personer

 11. Anders G 2022-04-07 / 21:52

  Betsson och Unibet har 1.85 på SD under 19,5% procent i riksdagsvalet. UNDER 19,5 är bra!
  Linan borde vara på 18%

  Lägger några poletter på Alternativ för Sverige över 0,75% till 2,55 i odds @Betsson.

  Gilla

  • folksam2010 2022-04-07 / 22:58

   Undrar vad det blir för knep denna gång ”strömavbrott” till valservern lär dom väl inte kunna ta till S?

   Gilla

Kommentarer är stängda.