SKALL MAN SKRATTA ELLER GRÅTA

Miljonrullningen fortsätter i Kalmar för att öka tryggheten, det tror i varje fall de ledande politikerna inom majoriteten (S, C och V) men det gäller även oppositionen i Kalmaralliansen (M. L och KD). Men ingen av dem vågar peka ut den verkliga grundorsaken till den otrygghet som så många kommunmedborgare känner.

Det har nu varit så många bud och överbud att jag har svårt att komma ihåg alla turerna. Nu är det dessutom valår och överbudspolitik är det normala för dessa partier.

Allt började med att Socialdemokraterna för några år sedan skulle satsa några miljoner kronor på ökad trygghet framför allt på Kvarnholmen och man skulle ha några inhyrda ordningsvakter som patrullerade på Kvarnholmen under helgerna. Sedan kom Socialdemokraterna på att det var bättre att anställa dessa ordningsvakter på heltid för att även kunna patrullera andra delar av staden vid vissa tillfällen. Men sedan kom man på att man måste ha en ledande person med god kunskap och som arbetsledare för dessa ordningsvakter och då rekryterade man en ledande och känd polis från Polismyndigheten.

Sedan har denna verksamhet fortsatt växa och i budgeten för 2022 så slog man fast att man skulle gå upp till 12 heltidsanställda ordningsvakter som nu framför allt även skulle patrullera de otrygga bostadsområdena i Kalmar som Norrliden, Funkabo och Oxhagen. Tillsammans med en del andra åtgärder var nu kostnaden upp i ca 15 miljoner kronor per år. Dessa ordningsvakter skulle nu också fungera som parkeringsvakter och det befintliga avtalet med Securitas om parkeringsövervakning förlängdes inte vid nyår.

Sedan kom den första dödsskjutningen i Kalmar den 11 februari. Något som många betraktar som en uppgörelse bland gängkriminella. När sedan en ny gängskjutning med dödlig utgång inträffade i början av mars så dröjde det inte länge innan Socialdemokraterna tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Vänsterpartiet ökade ”trygghetsbudgeten” med ytterligare 5 miljoner kronor till totalt 20 miljoner kronor.

Nu hade dock även Kalmaralliansen vaknat och i ett politiskt utspel för en dryg vecka sedan kom de med ett vallöfte om att öka tryggheten i Kalmar genom att lova en ”trygghetsbudget” på 25 miljoner kronor och man pekade ut nya satsningar i Norrliden, Funkabo och Oxhagen.

Idag publicerade Barometern en debattartikel från Socialdemokraterna och sina stödpartier om tryggheten och nu har man hittat ytterligare ett antal miljoner kronor. I en kommande ändringsbudget lovar Socialdemokraterna hela 31 miljoner kronor till en ”trygghetsbudget” om de vinner valet. De enda områden i Kalmar som pekas ut av Socialdemokraterna i debattartikeln för dessa satsningar är återigen Norrliden, Funkabo och Oxhagen. Norrliden skall få läktare i sin idrottshall och Oxhagen skall få en konstgräsplan vid skolan. Hur det nu skall öka tryggheten förtäljer inte debattartikeln.

Nu är frågan om Kalmaralliansen kommer höja sitt bud på 25 miljoner kronor för att slå Socialdemokraterna. Vi väntar med spänning på nästa drag av vallöften.

Jag vet inte om jag skall skratt eller gråta. För att finansiera dessa 31miljoner kronor borde Socialdemokraterna höja skatten med 20 öre per hundralapp men det blir säkert någon förbättring inom kärnverksamheterna som får stå tillbaka. Det troliga är väl att det drabbar de äldre i kommunen, det vill säga pensionärerna, för de klagar aldrig.  

Jag anser att grundorsaken till denna otrygghet och brottslighet i stor utsträckning beror på den massinvandring som pågått under så många år. Egentligen är det helt ologiskt att satsa miljonbelopp på dessa utsatta områden med en vag förhoppning om att dessa kriminella element istället skall bli normala ungdomar.

Ställ till jävelskap med brottslighet så kommer Johan Persson med den stora plånboken och bygger idrottsarenor och öppnar fritidsgårdar, det är innebörden av kommunens handlande. Aldrig ställs det några krav på dessa kriminella ungdomar.  

Tala om för dessa ungdomar i Norrliden, Funkabo och Oxhagen att nästa gång de begås grov brottslighet så stänger vi idrottshallar, multiarenor, skatebordpark och fritidsgårdar under en vecka. Och fortsätter brottsligheten så stängs de i två veckor. Det är bara att välja vilket som är viktigast.

Kalmar kommun skall inte böja rygg för kriminella ligister.

Jag är förbaskat trött på den miljonrullning som pågår till dessa otacksamma grupper i samhället som inte heller bidrar med särskilt mycket tillbaka. Utan snarare vill leva inom sina segregerade grupper med sin egen religion och kultur.

Annons

24 reaktioner på ”SKALL MAN SKRATTA ELLER GRÅTA

 1. Lotta 2022-04-10 / 12:49

  Detta är ju ett i princip helt importerat problem. Utan dessa astronomiska problem i snart sagt varenda liten ort i landet kunde våra pensionärer fått de pensioner de gjort sig förtjänta av. Mitt svar blir: NEJ UT!!!

  Gillad av 6 personer

 2. Sven d.ä. 2022-04-10 / 12:23

  Det ska inte behövas trygghetsfonder, ordningsvakter etc allt ska skötas av Polisen med ordinarie budgetar.

  Gillad av 4 personer

  • Lars 2022-04-10 / 15:36

   Självklart är det så att polisen skall hantera ordningsfrågor. Vid uteblivet resultat skall polisledning och övriga chefer avskedas. Tjänstemannaansvaret måste återinföras! Att lappa o laga genom att tillskjuta skattemedel till en kommunal trygghetsgrupp när ngt inte sköts bra är helt fel väg att gå. Jag har sett denna grupp i skarpt läge och deras agerande är rent patetiskt – de pratar som ngr jävla socialtanter – de duger till att lappa bilar inte till att ta hand om det unga slödder som stör ordningen och förstör vårt samhälle i grunden. Så länge det finns skattemedel så kommer socialdemokraterna i Kalmar att tillskjuta kapital till projekt som trygghetsgruppen och ungjävlarna är inte dummare än att de ser att dessa ordningsvakter saknar alla medel att tillfoga dem skada – så de kommer att hålla på med sina olagligheter – busliv, misshandel, rån, narkotikaförsäljning och i slutänden mord.

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2022-04-10 / 16:03

    Man kanske skulle ”skugga” dessa ordningsvakter en dag och se vad de gör. Eller sitter de mest i sina fordon och kör runt, rädda för att gå ut från fordonen?

    Gillad av 3 personer

   • Lars 2022-04-10 / 17:04

    Thoralf,
    Bor på Varvsholmen och kan se dom glida förbi i en vit buss tidigt vid femtiden på morgonen ibland – vad nu det skall vara bra för. När vi haft bråk så kommer dom ibland efter påstötningar och hälsar på. De har hittills inte åstadkommit någonting. Men det är ju inte meningen heller – meningen är att de skall skapa en känsla av trygghet inget annat – ja utöver då att de har ett riktigt glassjobb. Snorungarna skiter i dessa gubbar. Att skugga trygghetsgruppen skulle vara outhärdligt trist – ungefär som att wallraffa på parkarbetare. Nu skall vi se till att du kommer in med ditt parti – det är det enda som räknas tills vidare!

    Gilla

 3. Andersson 2022-04-10 / 10:05

  https://www.friatider.se/riksrevisionen-granskar-regeringens-stod-till-it-jattar

  ”Riksrevisionen granskar regeringens stöd till IT-jättar. Nu granskar Riksrevisionen regeringens stöd till de amerikanska IT-jättar som etablerat stora energislukande datahallar i Sverige. Det är nämligen inte säkert att bolagen, som i regel befinner sig på vänsterkanten, skapar några betydande mängder jobb för pengarna.”

  Det är så dags nu när man har sålt tasken till räven. Vad kan Riksrevisionen göra åt den saken när vi står inför fullbordat faktum. Det lär inte gå att sparka ut de suspekta företagen. Det lär inte gå
  att bryta några kontrakt. Vad får våra makthavare tillbaka i sitt samarbete. Inte är det pengar men väl information.

  https://ledarsidorna.se/2022/04/enig-riksdag-infor-beredskapslagstiftning-pa-mediaomradet/

  ”Enig riksdag inför beredskapslagstiftning på mediaområdet. Mot bakgrund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt den tilltagande informationskrigföringen mot Sverige har en enig riksdag kunnat behandla ett tilläggsyrkande inför de kommande mediegrundlagsändringarna. Lagändringarna fick grönt ljus av Lagrådet och kommer träda i kraft vid årsskiftet.”

  Storebror ser dig. Ska man skratta eller gråta.

  Gillad av 2 personer

 4. peo 2022-04-10 / 09:51

  På vilket sätt minskar brottslighet för att man bestraffar och inskränker för oskyldiga? Säg som det är . du vill ha så mycket brottslighet som möjligt så att människor blir rädda och röstar på fascismen.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-10 / 10:05

   När jag gjorde lumpen på 70-talet var det några värnpliktiga på mitt kompani som välte skåpet med slutstycken till våra AK4:or och K-pistar under torsdagsnatten. Det blev ett jävla liv på befälen. Eftersom ingen ville erkänna vem som gjort det så blev det förbud för hela kompaniet (ca 150 personer) att åka hem över helgen. Befälen hade ett krav om den eller de som vält skåpet erkände sin skuld så skulle resten av kompaniet kunna åka hem över helgen. Kan du tänka dig vilket grupptryck det blev på gärningspersonerna?

   Det dröjde någon timma sedan blev trycket för stort och de tog sitt ansvar! Det var en riktig läxa för dessa skåningar från Malmö.

   Nu vet jag inte om du som socialist/kommunist förstår logiken men andra förstår den säkert!

   En fråga till dig peo. Vem väljer du mellan Trump och Putin?

   Gillad av 5 personer

   • peo 2022-04-10 / 10:46

    Finns ingen anledning att välja mellan två fascister. Jag var också med om något liknande i lumpen men vi anmälde istället befälen för kollektiv bestraffning . så det gjorde de inte om.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-04-10 / 11:36

    Men du kräver att andra ska välja.

    Det är inget kollektivt straff att stänga en sporthall eller fritidsgårdar.

    Du får gärna förklara vad Trump gjorde som president som kan betecknas som fascistiskt? Du har säkert många exempel på det.

    Gillad av 4 personer

   • onkelbjrn 2022-04-10 / 13:08

    Toralf, det är nog inte riktigt samma sak. I lumpen handlade sådana bestraffningar om att skapa ett kamrattryck.
    Jag minns att vid morgonvisitationen av logementet om någon/några hade slarvat med bäddningen av sängarna eller ordningen i skåpen, så fick resten av gruppen vänta i korridoren medan de som slarvat fick göra om. Och under väntan var det armhävningar och situps som gällde.

    I det civila samhället fungerar det inte på samma sätt.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-04-10 / 13:57

    Kanske därför som mycket fungerar sämre i det civila samhället. Där gäller till och med saft och bulle hos polisen.

    Gillad av 1 person

   • onkelbjrn 2022-04-10 / 17:32

    Totalf, jag tror att saft och bulle hos polisen är en mycket sällsynt företeelse.

    Men åter till lumpen, militären hade ett syfte med allt och med en organisation med hundraåriga anor hade man lärt sig en del. Politiker idag verkar aldrig lära av historien

    Syftet med att skapa ett grupptryck, var ju att få de värnpliktiga att hjälpa och ställa upp för varandra. Hade man i 14 dagars tid fått vänta i korridoren med armhävningar, benböj mm så började killarna på luckan att förstå att Kalle han var värdelös på att bädda sin säng så att befälen blev nöjda. Och då började vi hjälpa Kalle på morgnarna.
    Och militären hade där och då lyckats med att forma gossarna.

    Tyvärr så funkar detta sätt inte i civila livet.

    Gilla

  • Sven d.ä. 2022-04-10 / 12:24

   Kul Thoralf du har ett alldes eget Troll på din blogg. Det är alltid kul. Heja Trollet!

   Gilla

  • ivarandersson 2022-04-10 / 18:11

   Om brottslingarna är inlåsta begår de inga nya brott och brottsoffren är skyddade under fängelsevistelsen mot dessa brottslingar. Tycker du synd om brottslingarna som buras in?

   Gillad av 1 person

 5. ivarandersson 2022-04-10 / 09:14

  Ogräs sprider sig snabbt och är dyrt att bekämpa när det väl har etablerat sig.

  Gillad av 2 personer

 6. Ölandsbonde 2022-04-10 / 09:08

  Mkt bra skrivet! Större öskarl är inte lösningen när båten läcker.

  Gillad av 2 personer

 7. Anders G 2022-04-10 / 08:43

  Thoralf, vad tror du om franska valet? Spännande. Marine Le Pen knappar in!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-10 / 09:03

   Macron och Marine Le Pen går till andra omgången den 24 april!

   Gilla

 8. onkelbjrn 2022-04-10 / 03:15

  Det är ingen idé att varken skratta eller gråta, det blir inte bättre.
  Jag börjar bli mer och mer övertygad om att politikerna inte vill bekämpa brottsligheten på ett effektivt sätt. Istället för att själv ta relevanta beslut är det bekvämare att skjuta till pengar för att någon annan ska försöka åtgärda problemen

  Under 90-talet följde jag Jan millds blogg och hans blågula frågor. Han skrev ganska mycket om invandring och kriminalitet. Men att på 90- talet försöka torgföra såna frågor innebar med automatik en brunstämpel och vid de torgmöten de hade möttes de oftast av skränande vänsterpack som gjorde allt för att störa mötena.

  http://www.bgf.nu

  När man idag läser vad de då, för 20-25 år sedan skrev inser man att inget egentligen har blivit bättre när det gäller brottsbekämpningen och idag kan ingen politiker stå och sägs att man inte såg det komma. Varningarna har funnits där hela tiden.

  Våra politiker är alldeles för naiva. Ska man bekämpa brott måste man gå in på individen. Det är inte samhällets fel att någon begår brott. Det är inte heller någon annans fel. Det är brottslingen som väljer själv att begå brott. Då måste man få ta konsekvenserna och idag är konsekvenserna alldeles för slappa.

  Gillad av 3 personer

  • Bergman 2022-04-10 / 13:04

   Jo, det är naturligtvis riktigt att individen alltid ska ta sitt ansvar, men samtidigt skall Staten se till att ta sitt ansvar och ge individen möjligheter att verka inom de gränser som Staten anger.

   Staten ska exempelvis se till att hela rättskedjan följs från lagstiftning till polis, åklagare, domslut och ett slutligt verkställande, som skall vara i relation till det allmänna rättsmedvetandet. Men nu haltar denna kedja betydligt och ger individen ursäkter och möjligheter till att slingra sig – och inte sällan accepteras ursäkterna i det oändliga inom rättskedjan.

   Staten ansvarar exempelvis dessutom för den otroliga invandringen som skapat problem som vi inte ställts inför tidigare och inte sällan vållar villrådighet och frustration för att rationellt och moraliskt handla på individnivå.

   Som en grundförutsättning för att inte medborgarna skall tolka allmän ordning och säkerhet enligt eget skön och gottfinnande på våra allmänna platser, skall Staten se till att det finns möjlighet för att allmän ordning och säkerhet faktiskt kan och skall råda på sådana platser, samt (och det är viktigt) att dess grundläggande faktorer faktiskt efterlevs för att därigenom över huvud taget bibehålla respekten för den allmänna ordningen annars väntar anarki runt hörnet.

   Och är man medborgare i ett land och tar för givet att man skall åtnjuta dess tjänster och privilegier ska Staten aldrig överlåta åt individen att undandra sig ansvaret genom att dra till Norge när ryssen knackar på dörren med kalashnikoven i brösthöjd. Staten ska i fredstid och krigstid fördöma sådant beteende och se till att lagstifta och verkställa straff för förrädare när helst en sådan individ flinande letar efter ursäkter för sitt beteende.

   Staten kan inte alltid ursäkta sig och två sina händer och skylla på individen eller andra omständigheter. Staten måste sätta ramar och agera med beslutsamhet och faktiskt inse sin roll och betydelse för att individen (människan) har en inneboende och kanske t o m genom evolutionen finslipad ursäkt för sina ibland ljusskygga handlingar.
   (Reflektioner på en söndag.)

   Gilla

 9. Goliat 2022-04-09 / 23:50

  Johan Persson, mannen med guldbyxorna. Pengar till allt och alla!

  Gillad av 1 person

 10. tompas11 2022-04-09 / 22:56

  Eftersom det rör sig om importerade brottslingar så är enda lösningen att exportera brottslingarna till de länder varifrån de importerades.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.