NATO – ORDENTLIG ANALYS

Socialdemokraterna, det vill säga regeringen har redan bestämt sig för att skicka in en NATO-ansökan. Nu handlar det bara om ett teaterspel fram till att regeringen kommer meddela beslutet. Ordentlig analys, vilket skämt. Det kommer bara vara ett dokument fullt med ordbajs. Men jag och alla andra kommer aldrig få läsa den ”ordentliga analysen”.

Kalmars kommunalråd Johan Persson sitter ju även med i Socialdemokraternas partistyrelse och skrev så här för några dagar sedan.

”Jag tror inte heller att Nato-frågan kommer bli en del av valrörelsen. Den kommer med stor sannolikhet att avgöras innan dess. Jag tror nämligen att Sverige i bred konsensus kommer att ha ansökt om ett medlemskap i Nato redan före sommaren.”

Johan Persson vet givetvis vilket beslut som kommer tas. Det går bara att tolka på ett sätt. Socialdemokraterna vill inte att NATO-frågan skall bli en valfråga och då finns i dagsläget bara ett alternativ eftersom Finland kommer skicka in en NATO-ansökan.

Jag gick med i Sverigedemokraterna i slutet av 2004 och blev aktiv inom SD under kyrkovalet 2005. Den största anledning var den huvudlösa invandringen och min negativa inställning till EU och mot att euro skulle införas i Sverige. Men jag var även kritisk till NATO, inte minst på grund av att Turkiet var en NATO-medlem.

Nu har dock Putin ritat om kartan och dessutom är Finland på väg att vända upp och ner på pusslet. Just nu så passar jag på NATO-frågan tills alla pusselbitar som är uppe i luften har ramlat på plats så man vet hur spelplanen verkligen ser ut.

En fråga som jag funderar på men som jag aldrig hört eller läst något om i svensk media är hur svensk försvarsindustri skulle påverkas vid ett NATO-medlemskap. Skulle SAAB/Bofors få bättre förutsättningar att sälja både JAS och andra vapensystem till NATO-länderna?

Annons

41 reaktioner på ”NATO – ORDENTLIG ANALYS

 1. Robban 2022-04-18 / 01:40

  Svårt val!
  Jag har varit emot Nato sedan lång tid tillbaka! Av anledningen att svenska soldater kan bli tvingade att strida i fjärran land för någon annan anledning än artikel 5.
  Men Ukraina förändrade min syn en aning och idag är jag kluven då vi skulle ha kunnat klarat oss utmärkt själva och/eller i en allians med Finland. Men så kom psykopaten Reinfeldt till makten och totalslaktade vårt försvar och sossarna efter fortsatte på den inslagna banan och nu står vi där.
  Nu kommer det inte bli någon allians med Finland då de går med i en annan allians och vi står själva!
  Problemet heter Gotland! Då Putin inte kan, aldrig har kunnat och aldrig kommer kunna besätta vårt fastland, så är det en helt annan sak med Gotland! Fråga dig själv om Putin skulle kunna tänkas vilja anfalla Baltikum eller Finland är svaret ja, så är Gotland nyckeln till att klara det!
  Har idag gått från ett klart nej till ett, jag vet inte!
  Har oerhört svår att se vad som är ”bäst” för oss idag!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-18 / 06:57

   Du är inte ensam om att tänka och grubbla på samma sätt.

   Gilla

 2. Cosmik Debris 2022-04-14 / 17:25

  Det är inte Putin som är det överhängande hotet mot Sverige.

  Varför accepterar polisen ett sådant här muslimskt beteende? Varför i helvete skjuter man inte verkanseld mot de muslimska kräken som eldar upp polisbilar, står på polisbilarnas tak och sannolikt utropar ett kalifat?

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2022-04-14 / 23:23

   Ja detta är rent åt helvete. Polisen – löjeväckande fega krakar som retirerar i stället för att sätta hårt mot hårt. Politiker som importerat detta avskum borde ställas inför riksrätt, för de är quislingar och landsförrädare.

   Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 18:07

   Enl fria tider uppger polisen att man tvingats omgruppera och dra sig tillbaka för att man inte vill konfrontera och hamna i våldsamma situationer.

   Ja, vad säger man. Polisen vårt yttersta försvar för demokratin visar återigen att man inte klarar av sitt uppdrag.
   Förstår man varför så många poliser inte vill jobba i yttre tjänst och slutar.

   Gilla

   • Hoppalong 2022-04-14 / 20:06

    Dock törs polisen släpa 70-åriga damer över asfalten vid Covid-demon.

    Gilla

   • onkelbjrn 2022-04-16 / 17:04

    Hoppalong,. Ja man väljer sina krig, heter det ju.

    Gilla

 3. Sven d.ä. 2022-04-14 / 13:56

  Rubrik: ”Tre svenska regissörer tävlar i Cannes”
  Ruben Östlund, Ali Abbasi och Tarik Saleh tävlar om en Guldpalm på filmfestivalen i Cannes i Frankrike.

  Är det det ”Nya Sverige” som Liberalerna tarlar om?

  Gillad av 1 person

 4. Sven d.ä. 2022-04-14 / 11:20

  Min analys är att Ryssland anföll Ukaina pga Ukrainas närmande till NATO. Sveriges och Finlands statsministrar kommer att störta oss in i ett krig. Kanske slår Ryssland ut vårt och Finlands försvar, och sedan drar sig tillbaks. Detta kommer inte att gå bra.

  Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 15:04

   Jag tror detsamma och är övertygad om att USA har samma säkerhetstänk som ryssarna, man vill inte ha en fientlig försvarsorganisation för nära. Vi vet vad som hände 1962 på Kuba. USA skulle idag aldrig tillåta ryssarna , eller ens Kina, att sätta upp militärbaser i Mexiko eller på Kuba.

   Gilla

   • Thoralf A 2022-04-14 / 15:41

    Ryssland har ju redan NATO som granne i Norge, Estland, Lettland, Litauen och Polen.

    Gillad av 4 personer

   • Sven d.ä. 2022-04-14 / 16:26

    Jag tror man får se an tiderna för anslutning.
    Norge – var med från början 1949
    Turkiet – anslöt 1952
    Polen – anslöt 1999
    Ungern – anslöt 1999
    Putin primiärminister 1999-2000, 2008-2012
    Putin President första gången 2000
    Estland – anslöt 2004
    Lettland – anslöt 2004
    Litauen – anslöt 2004
    Rumänien – anslöt 2004
    Slovakien – anslöt 2004

    Putin kunde inte göra så mycket när Norge, Turkiet, Polen och Ungern anslöt sig. Han var inte i politiken då. Ingen maktställning.

    År 2004 anslöt sig en hel radda med länder. Min tes är att Ryssland inte hade resurser att ta sig an att fem länder gick med i NATO. Kan vara så att strategin var annorlunda då. Dessutom var förhållandet mellan Bush och Putin bättre https://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2005/02/images/20050224-9_putinweb1jpg-250h.jpg än vad det är med Biden. Nu 8 år senare från 2004 så tror jag att Ryssland har blivit starkare. Kan vara så att Putin tänker att de gjorde en miss 2004, och att låt detta inte hända igen.

    Gillad av 1 person

 5. Lotta 2022-04-14 / 11:02

  Till ett Natomedlemskap säger jag absolut nej.

  Gillad av 1 person

 6. Lotta 2022-04-14 / 10:39

  OT/ Jag har länge funderat över hur det kan komma sig att våra politiker med berått mod låtit horder av människor från de mest dysfunktionella länderna i världen välla in vårt land. Länge trodde jag att det beslutades efter krav från Opec-länderna på oljekrisens 70-tal, dvs för att Sverige skulle få köpa olja krävde man att vi skulle ta emot ”flyktingar” från länder vi köpte olja av. Detta med tanke på beslutet från 1975 där en enig riksdag beslöt att Sverige skulle bli mångkulturellt. Tittar man på vilka dessa länder är faller min teori platt: ”Opec grundades 1960 av Saudiarabien, Venezuela, Irak, Iran och Kuwait. Övriga länder som ingår i Opec är Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Förenade Arabemiraten, Gabon, Kongo-Kinchasa, Libyen och Nigeria.” Min nya teori är att man i globalistisk anda importerat dessa människor för att härska genom att söndra. Det räcker ju med att titta på hur det ser ut i många av de länder i MEA som ”flyktingarna” i decennier kommit ifrån och se utvecklingen i vårt eget en gång så lugna och homogena land. Tittar man på övriga Europa så är läget i princip lika illa. Globalisternas våta dröm är ju att radera samtliga landsgränser så att de skall slippa gå igenom en massa tullar i olika länder när de skall sälja sina varor. Vilka som skall köpa deras varor övergår dock mitt förstånd eftersom planen är att vi vanliga människor inte skall äga något men ändå vara så lyckliga. Dessa deras drakoniska planer har kallats The great reset, build back better eller Agenda 2030.

  Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 14:58

   Ja och apropå olja. Läste idag att OPEC vägrar att skruva upp kranarna ytterligare för att kompensera för bortfallet av den ryska oljan. Och vad innebär det då?
   Kan man gissa att efterfrågan blir större än tillgången, med ytterligare prisökningar för oss och ökande vinster för OPEC. Och vilka sponsrar islamiseringen av Sverige? Ryssland ? Saudiarabien?
   Det är kanske tur att vi nu går mot sommar och varmare klimat.

   Gilla

 7. Karl 2022-04-14 / 10:01

  Gå med i Nato kostar väl 2. % av BNP, jaha och vem skall betala detta då, jo så klart vi skattebetalare som allt annat, vi närmar oss snart 110 % av vad vi har i kassan. Hoppas jag har fel men fan trot. Tomburkarna hittar man inte längre då andra sopar rent överallt. Vilket land vi lever i bara betala och se glad ut. Fy fan.

  Gilla

 8. Hans 2022-04-14 / 09:24

  Vilket Sverige ska man försvara?
  Sakta men säkert tar islam över i Sverige? och svenskarna
  accepterar.

  Nato som försvar för ett framtida kalifat?

  Alla pusselbitar borde ju falla på plats.
  George F. Kennan hade varnat vad en utvidgning av Nato
  kunde komma att innebära.

  Hade han fel?

  Gillad av 1 person

 9. ivarandersson 2022-04-14 / 09:03

  Sossarna beslutade på partikongressen i höstas att Sverige inte ska gå med i Nato. Nu inser regeringen att beslutet kom olämpligt och opinionen inom partiet måste övertalas för att partiet inte ska förlora makten. Sverige har problem att hänga med Finland som är beslutsfähigare.

  Gillad av 1 person

 10. Stefan 2022-04-14 / 08:01

  För S är Nato till stor del en inrikespolitisk maktfråga, man vill till varje pris undvika att detta blir en fråga i höstens val.

  Efter utvecklingen i Ukraina lutar jag personligen åt att ett Nato-medlemskap är det rimliga.

  Hade Sverige vidmakthållit ett starkt försvar istället för att avveckla det som man gjorde efter Sovjetunionens kollaps så hade kanske alliansfrihet varit ett alternativ men det är inte realistiskt idag.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-04-14 / 08:42

   Det hade säkert också fungerat med en försvarsallians med Finland men det alternativet verkar också vara borta nu. Så din slutsats är sannolikt rätt när alla andra pusselbitar ramlat på plats.

   Gilla

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 12:23

   Vad jag inte förstår är på vilket sätt Ryssland idag är ett hot mot oss. Vad finns här som de kan vara intresserade av.
   Gotland hävdar en del, för att kunna dominera Östersjön. Östersjön har såvitt jag kan minnas aldrig varit ett ryskt innanhav. Så varför nu. Vår malm, som var högintressant under världskriget. Nja, de har egen. Och Sverige är idag ingen kornbod man erövrar för matens skull.
   Och våra invandrande brottslingar och moskéer vill de nog absolut inte ha.
   Däremot har jag full förståelse för att de inte vill ha ett Finland med i NATO. Lika lite som ett Ukraina.
   Men Sverige?

   Gilla

 11. Cosmik Debris 2022-04-14 / 04:20

  Ursäkta OT men det här är rent ut sagt för jävligt.

  Negern som mördade 55-årige Fredrik Andersson har ett digert brottsregister. Han är dessutom somalisk medborgare.

  ”Under de senaste åren har han dömts för en lång rad grova brott, däribland försök till mord, synnerligen grov misshandel, rån, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot, grovt vapenbrott, grov skadegörelse och narkotikabrott.”

  Vad i helvete gjorde negern i Sverige? Ansvarig för 55-årige Fredriks död är Stefan Löfven och hans fascistiska mördarministär. Så är det bara. Inget snack! Stefan Löfven bör dömas för medverkan till brott (mord). Om den somaliske negern hade skickats hem till Somalia efter det första mordförsöket så skulle Fredrik ha varit vid liv idag.

  Nästa gång kan det vara någon vi känner som blir avrättad av kriminella och våldsamma kräk från Afrika. Vem kan garantera att det inte kan bli så? Ingen! Ingen kan garantera det. Må djävulen ta alla sossefascister.

  Omar Ahmed begärs häktad för att ha skjutit ihjäl politiker
  https://samnytt.se/omar-ahmed-begars-haktad-for-att-ha-skjutit-ihjal-politiker/

  Gillad av 5 personer

 12. Högt hårfäste 2022-04-14 / 01:45

  Johan bröstar upp sig på Facebook över hur många som kommit ut i jobb i Kalmar.

  Är det riktiga jobb vi talar om…?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-04-14 / 06:40

   Jag har tänkt kommentera dessa siffror

   Gilla

 13. tompas11 2022-04-14 / 00:49

  Ja jag passar också på Natofrågan. Mer måste komma upp i ljuset innan denna fråga kan belysas fullt ut är min mening.

  Gilla

 14. Cosmik Debris 2022-04-14 / 00:28

  Är det värdigt en statsminister att ha mc-jacka på sig som Finlands statsminister hade i mötet med Magdalena Andersson? Personligen skäms jag på hennes bekostad och hon drar ett löjets skimmer över ämbetet och är direkt pinsam. Finns det ingen som kunde ha sagt till henne att det inte är läge att klä sig som en 25-årig influencer om man ska träffa Sveriges statsminister? Om säkerhetspolitik!?

  Eller är det jag som är gammaldags?

  Gillad av 4 personer

  • Larry N. F. Eastman 2022-04-14 / 07:00

   Ingen av de två har förstås en aning om försvarspolitik, utrikespolitik eller statsmannaskap. Inte heller behärskar de diplomati eller historia.

   Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2022-04-14 / 09:12

    Larry,

    Naturligtvis inte, vad hade du trott, de är ju Sossar båda två !!

    //Gunnar

    Gillad av 1 person

  • tompas11 2022-04-14 / 10:42

   Ja jag reagerade också på detta, men det bevisar väl bara tesen att finnarna alltid haft dålig klädsmak.

   Gilla

  • Sven d.ä. 2022-04-14 / 11:16

   Dessa jackor kallas också för ”Bomber jackets”, pga liknande användes på bombplan. Kansek passande i NATO debatten.

   Gilla

   • ac carlsson 2022-04-14 / 16:38

    Jag tycker att mc-jackan som Sanna Marin bar på presskonferensen är snygg. Dessutom är det ett praktiskt plagg när man står utomhus och vårvindarna är kalla. Det stora antalet fickor eliminerar behovet av en handväska och de grova dragkedjorna har både en praktisk funktion och är tillsammans med de stora blanka tryckknapparna dekorativa mot det svarta skinnet.

    Jacktypen blev populär genom filmen ”Vild ungdom” med Marlon Brando i huvudrollen. I filmen spelar Brando en rebellisk kille som ställer sig utanför de etablerade normerna.

    Jag ser Sanna Marins val av jacka som en markering. En ung kvinna som tycker att det är dags att bryta mot traditionerna, slutet på en epok när Finland hukar för den mäktige grannen i öster.
    Om sedan Sanna Marins tuffa markering är den bästa på lite sikt när det kommer till relationen mellan Finland och Ryssland låter jag vara osagt.

    En bomberjacka har inte lika många praktiska fickor som en mc-jacka och dragkedjan är mycket diskretare.

    Gilla

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 12:05

   Håller med dig Cosmik Debris.

   Och vi är inte gammeldags
   När får vi se Joe Bilden, Boris Johnson mfl i MC jackor? Officiellt aldrig!

   Gilla

  • Sven d.ä. 2022-04-14 / 15:20

   Inte fel av att vara ”gammaldags”, snarare en garant för sunt förnuft.

   Gillad av 1 person

 15. stigrydmark 2022-04-13 / 23:33

  Det är naturligtvis beklagligt att Sverige sannolikt kommer att ansöka om medlemskap. Jag har alltid varit negativ till NATO av flera anledningar. Som ”försvarsorganisation” har man ju ”försvarat” sig i flera länder som Afghanistan, Irak och Syrien. Det tycks vara upp till varje land hur man vill engagera sig, om det nu är en garanti för försvar av Sverige? Attacken på Jugoslavien var ju ett
  stort avsteg från en försvarsorganisation. Vad väntar i framtiden.
  NATO är ju en globalistorganisation, som FN och EU, något som vi borde ta avständ från.
  NATO är också vapenhandlarnas ”riksorganisation” Minsta oro och många länder sätter igång inköpskarusellen, ofta med nya lån som givetvis gynnar globalisterna.

  Egentligen borde vi inte visa rent fiendskap gentemot Ryssland. Att hjälpa Ujraina med vapen var en fientlig handling som också hjälpte USA att hålla igång kriget.
  Personligen är jag klart emot NATO. SD kan man inte längre lita på i viktiga frågor. Om NATO borde folkomröstas, frågan är för viktig för våra klent kunniga och utbildade riksdagsledamöter.

  Gillad av 2 personer

  • onkelbjrn 2022-04-14 / 11:59

   ”…våra klent kunniga och utbildade………” Ja och som dessutom vid flera tillfällen Viasat prov på dåligt konsekvenstänk.

   Gilla

 16. Goliat 2022-04-13 / 23:21

  ”Om Finland ansluter till Nato kommer Ryssland att garantera sin säkerhet på ett sådant sätt att inte ens en mygga kommer vilja flyga till vår gräns. Vi har robotar som vi kommer placera vid gränserna mot Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad. Och vi kommer garantera vår säkerhet så att ingen mygga kommer vilja flyga till oss”.

  Gilla

 17. Roland Salomonsson 2022-04-13 / 22:35

  Knappast bättre försäljning!
  NATO-standard innebär alltid USA-standard. Möjligen ibland UK-standard. Det mesta av de vapen Sverige skulle ha råd med har alldeles för låg pang per peng. Mest pang per peng skulle vi få för ryska eller kinesiska vapensystem, fast Sverige lär aldrig bli accepterad köpare.

  Gilla

 18. Bergman 2022-04-13 / 22:13

  Någon slags betydelse kanske medlemskap i Nato har för svensk försvarsindustri, för enligt Di åkte Jakob Wallenberg och Mikael Damberg i förra veckan till Helsingfors för att delta i ett möte med Nato.

  Gilla

Kommentarer är stängda.