PANG FÖR PENGARNA DEL 1

För ett tag sedan beslutade jag mig för att granska de kommunala partierna i Kalmar. Hur mycket valuta får kommunens skattebetalare för alla pengar som går till de politiska partierna och hur mycket pengar får de förtroendevalda politikerna i arvoden för de olika partierna.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) brukar säga att i Kalmar får man mycket ”pang för pengarna”. Men stämmer det med verkligheten.

Efter snart 16 år i Kalmar kommunfullmäktige så är jag tveksam till hur mycket ”pang för pengarna” som det är på vissa håll. Ibland får jag känslan av att många förtroendevalda inte gör många knop eller ens anstränger sig att göra vad som medborgarna kan förvänta sig utan man sitter säkert varje 4-årsperiod med sina arvoden, vare sig man gör något eller inte.

Inom de flesta partier gäller det att vara en JA-sägare för att vara säker på en fortsatt arvoderad plats till nästa mandatperiod och därmed dryga ut den dåliga pensionen med lite extra pengar. I varje fall verkar många 65+ styras av detta. Personer i framför allt det stora socialdemokratiska partiet som aldrig går upp i talarstolen i kommunfullmäktige till exempel, utan som bara fungerar som ett knapptryckarkompani vid voteringarna.

Jag tänkte att jag skulle redovisa en del siffror i några kommande blogginlägg.

Det första jag tänkte redovisa är hur stora partistöd som partierna fått under innevarande mandatperiod (15 oktober 2018 – 30 april 2022). Jag anger också antal mandat i kommunfullmäktige.

Partistöd grundar sig på ett grundbelopp och ett belopp beroende på antal mandat.

Givetvis så plockar Socialdemokraterna åt sig den stora kakan.

Som oppositionsparti så kan man egentligen bara driva sin egen politik genom att lägga motioner till kommunfullmäktige och hoppas på bifall men det är något som majoriteten sällan bifaller. Inget pang för pengarna för oppositionen.

Men det krävs ju att man lägger lite motioner för att åtminstone försöka bedriva lite opposition i kommunfullmäktige. Jag har gått igenom hur många motioner som behandlats i kommunfullmäktige under denna mandatperiod och gjort en sammanställning enligt nedan.

Totalt har 71 motioner behandlats och endast 10 har fått bifall. 7 från Liberalerna och 3 från Moderaterna. Samtliga väldigt harmlösa motioner utan någon politisk tyngd.

Det intressant är ju att räkna om till hur många motioner som lagts under fyra år och per mandat.

Där toppar jag och Framtid Kalmar, på andra plats kommer Liberalerna och på tredje plats Miljöpartiet.

Det största oppositionspartiet Moderaterna kommer sist i denna sammanställning med endast 1,2 motion per mandat under 4 års tid. Det är ett ynkligt resultat och knappast något pang för pengarna!

Kan man med konstatera att en röst på Moderaterna är bortkastad? Men en röst på Framtid Kalmar ger pang för pengarna!

PS

Egentligen är det lokalmedia som skall göra den här typen av granskningar men jag har inga sådana förväntningar från dem.

Annons

11 reaktioner på ”PANG FÖR PENGARNA DEL 1

 1. Cosmik Debris 2022-05-06 / 22:55

  OT angående kvällens Aktuellt.

  Jag gjorde misstaget att titta på kvällens Aktuellt. Självklart blev jag som vanligt arg och extremt frustrerad. Ekochefen och ansvarige utgivaren Klas Wolf-Watz intervjuades om att SR hade översatt Ebba Busch uttalande felaktigt. (Jag tycker för egen del att det var korrekt att översätta islamister till muslimer) Islamister blev muslimer i arabisk, kurdisk och somalisk översättning.

  Frågan som inte ställdes till Klas Wolf-Watz lyder; – Hur kan det komma sig att det blev ”felöversatt” i samtliga översättningar?

  Jag tror inte att det är samma person som gjorde alla tre översättningarna. Somaliska, kurdiska och arabiska? Inte en chans! Den som vet hur lögnaktiga och tendensiösa SVT/SR:s är, vet också att det INTE var ett misstag. Det var högst medvetet för att skada Ebba Busch.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-05-06 / 22:30

   Det är bara mygel och fusk från Henrik Vinges sida!

   Gilla

 2. Cosmik Debris 2022-05-06 / 16:28

  Bygge en moské för bövelen! Då får Kalmar verkligen ”pang för pengarna”.

  Gillad av 2 personer

 3. Christer 2022-05-06 / 14:19

  Jag tycker nog att Kalmar under Johan Perssons ledning får ganska mycket pang för pengarna
  Det skjuts nästan varje helg inom kommunen .
  Men likt Husse ( Morgan J) så skyller väl Johan P ifrån sig .
  Om någon påtalar något sossarna borde ha gjort något åt gastar MJ att de slår in kilar mellan kriminella och vanliga människor.
  Usch då .
  Så kan vi inte ha det .

  Gillad av 2 personer

   • Gunnar Karlsson 2022-05-06 / 18:57

    Tyvärr är det här nog bara början på något mycket värre och inte bara i Kalmar !!

    Sakta men säkert närmar vi oss ett riktigt inbördeskrig och vilka som är de skyldiga till denna utveckling borde alla som kan tänka förstå. Sossarna importera nästan 100.000 muslimer varje år för att ersätta rösterna från den svenska arbetarklassen med valboskap från Mellanöstern och Afrika. Syftet är naturligtvis för att kunna behålla makten, Makten till varje pris !!

    //Gunnar

    Gillad av 2 personer

 4. Anders G 2022-05-06 / 14:03

  Thoralf, vi har fått en Trump på steorider i riksdagen!

  Gillad av 1 person

  • turrim 2022-05-06 / 16:51

   Han som sa det. har gått på sömnpiller i åtta år. Resultatet kan vi läsa varje dag.

   Gillad av 3 personer

  • Huvaligen 2022-05-06 / 17:16

   Jo, enligt Morgan! Men han är är ju från topp till tå mycket begränsad i sin strävan att ens kunna se horisonten för att göra adekvata iakttagelser.

   Gillad av 3 personer

 5. stigrydmark 2022-05-06 / 12:46

  Du skulle ju egentligen koras som årets journalist.

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.