OROLIGA SOCIALDEMOKRATER

Nyligen var kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och firade Eid tillsammans med muslimer i Norrliden. Det var vad jag vet första gången men att det sker just ett valår var sannolikt ingen tillfällighet, utan ett strategiskt val av socialdemokraten Johan Persson. Allt för att maximera rösterna i utanförskapsområdet.

I samma veva så bröt också Socialdemokraterna ensidigt den överenskommelse som funnits mellan partierna i Kalmar att inte sätta upp några valaffischer före ett visst datum i början av augusti som partierna gemensamt brukar komma överens om mellan gruppledarna i kommunfullmäktige.

Den här valaffischen beskriver väldigt väl hur Johan Persson ser på vem som äger och styr Kalmar kommun. De punkter som räknas upp på affischen är beslutade i antingen kommunfullmäktige eller regionfullmäktige och kommer betalas av skattebetalarna men Johan Persson ser det som att det är han och Socialdemokraterna som betalar för dessa investeringar. Vad jag vet har inget parti sagt nej till dessa investeringar.

Dock lite förvånande att affischen inte fanns även på arabiska.

Framtid Kalmar planerar nu att trycka upp motsvarade affisch med vår egen partilogga!

I en annan valaffisch säger Johan Persson ”Jag går hellre i opposition än samarbetar med Sverigedemokraterna”.

I valet 2018 röstade närmare 70 procent av väljarna i Norrliden på Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet i kommunvalet. SD hade ca 14 procent, övriga partier mindre än 6 procent var.

Vad föranleder Johan Persson och Socialdemokraterna att gå ut så hårt redan fyra månader före valet?

Jag tror att svaret är väldigt enkelt, det är inte den befintliga opposition i Kalmar som skrämmer Johan Persson. Nej, det är det nystartade Partiet Nyans som riktar sig i första hand till väljare/muslimer i utanförskapsområden.

Enligt en intervju i Kvartal med Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel så har Socialdemokraterna gjort en analys av det nya partiet. En analys som troligen är orsaken till att bland annat Morgan Johansson gått till storms mot partiet och kallat det för extremt farligt.

Eftersom Johan Persson sitter i Socialdemokraternas partistyrelse så har han givetvis också tagit del av analysen och översatt den till sin egen kommun Kalmar, precis som han gör med alla undersökningar. Resultatet ser vi nu. Tidigare år har det räckt med något besök av en socialdemokratisk minister i Norrliden under valrörelsen för att tillförsäkra sig rösterna i Norrliden men nu är spelplanen ändrad. Nu måste även Socialdemokraterna lägga energi på dessa områden för att inte tappa röster till Partiet Nyans. Därför firade Johan Persson Eid med muslimerna i Norrliden.

Enligt samma intervju med Mikail Yüksel så lämnar socialdemokratiska politiker Socialdemokraterna och går med i Partiet Nyans istället. Sannolikheten är nog stor för att dessa politiker tar med sig en del väljare också från Socialdemokraterna.

I intervjun så berättar också Mikail Yüksel att man kommer ha öppna listor i samtliga val, inga låsta listor. Det innebär att man fortfarande letar efter kandidater och hoppas kunna ställa upp i fler kommuner än de som de tidigare uppgivit.

Valmyndigheten presenterade för någon vecka sedan samtliga anmälda kandidater till valet 2022 men Partiet Nyans hade då inte anmält en enda kandidat till något val, inte ens till riksdagslistan. Det troliga är att dokumenten för samtycke ännu inte skickats in till valmyndigheten om jag tolkar dokumentet riktigt.

Det innebär att partiet inte är garanterade sina namnvalsedlar 45 dagar före valdagen. Men det är nog inget problem för partiet då de sannolikt bara kommer inrikta sig på utanförskapsområden med egna utdelningar av valsedlar.

Därmed vet vi inte om Partiet Nyans kommer ställa upp i kommunvalet i Kalmar men i riksdagsvalet kommer man kunna rösta på Partiet Nyans i Kalmar. Det oroar uppenbarligen Johan Persson och Socialdemokraterna väldigt mycket.

Jag finner det däremot väldigt roande att se paniken inom Socialdemokraterna! Som man bäddar får man ligga.

Annons

20 reaktioner på ”OROLIGA SOCIALDEMOKRATER

 1. janne 2022-05-18 / 09:59

  Det som Johan håller på med kan man kalla det för dansa med Vargarna ang Eid i Norrliden?

  Gilla

 2. Andersson 2022-05-15 / 06:24

  Jag kom att tänka på en sak. Visst är väl Loran Özz Ceko Nûjen kurd?

  Gilla

 3. Andersson 2022-05-14 / 23:01

  Appropå Stram Kurs:

  Jag fascinerad av hur så många tangentbordstyckare hejar på Rasmus Paludan i diverse forum. Hur många är det som backar upp honom i verkliga livet och går på hans demonstrationer och valmöten?

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2022-05-14 / 23:49

   Andersson,

   Du har verkligen en poäng i det !!

   //Gunnar

   Gilla

 4. turrim 2022-05-14 / 19:51

  De styrande har all anledning att vara oroliga. Jag talade i dag med en vän som har en modern dieselbil. Där måste man tillsätta AdBlue (tror jag det heter) för att motorn ska gå. Han hade nästan slut i sin tolvliterstank. Han försökte köpa på flera ställen. Slut.

  Han lyckades skaffa så nu klarar han sig kanske 1000 mil. Men snart är det tydligen helt slut. Då stannar alla moderna dieselbilar, last- och personvagnar, i hela Europa. De gamla som ryker synligt kan fortsätta.

  Alternativet är att EU tillåter bortkoppling av ”miljöpartispärren” som kräver AdBlue. Törs Sverige besluta snabbt på egen hand? Det är tyst från Strandhäll.

  Bolund och Stenevi vore nog lyckliga för ett stopp av dieselbränslen redan före 2035. Konsekvensanalys kan de inte stava till.

  Hur lång tid tar det för märkesverkstäderna att effektuera? Är inte Strandhäll orolig för leveranssäkerheten i landet?

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2022-05-14 / 22:13

   Motorn går precis lika bra utan Ad Blue. Den tillsätts bara för att rena avgaserna.

   Gilla

  • Ölandsbonde 2022-05-15 / 00:03

   Funkar det inte lika bra med att kissa i tanken? I alla fall för män med snopp.

   Gilla

   • Andersson 2022-05-15 / 10:25

    Ett fruntimmer måste ta med sig fylltratten.

    Gilla

 5. Ernest Trasher 2022-05-14 / 18:36

  Självklart så kommer S förlora många röster till Nyans.Men Nyans kan troligtvis inte räkna med att få något eget inflytande i politiken utan måste söka samarbete med andra partier.Frågan är vem som ska erbjuda Nyans mest för deras röst?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-05-14 / 18:43

   Först måste Nyans klara riksdagsspärren på 4 procent.

   Gilla

   • Ernest Trasher 2022-05-14 / 19:30

    Om Nyans först måste klara riksdagsspärren på 4% för att ställa upp i kommunalvalet i Kalmar.Gäller samma kriterier för Framtid Kalmar?

    Gilla

   • Thoralf A 2022-05-14 / 21:36

    Nej, i kommunvalet i Kalmar är spärren 3 procent. Men i Göteborg är bara spärren 2 procent i kommunvalet.

    Gilla

 6. ivarandersson 2022-05-14 / 18:33

  Ska Nyans brandskatta sossarna som SD gjorde?
  De 16,9 procentenheterna som S förlorade mellan riksdagsvalen 1994 och 2018 motsvarar nästan exakt de vinster som SD gjorde mellan dessa val (17,3 procentenheter). Samtidigt blev SD största partiet bland de manliga LO-medlemmarna.

  Gilla

 7. Gunnar Karlsson 2022-05-14 / 17:16

  Off Topic.

  Jag kunde bara inte låta bli att länka till den senaste ”rullen” från dessa två ovanligt kloka herrarna….

  //Gunnar

  Gilla

 8. Cosmik Debris 2022-05-14 / 16:15

  Henrik Jönsson: DEN DJUPA SOCIALDEMOKRATIN

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-05-14 / 16:35

   Den har jag missat idag 😉

   Gilla

   • Anders G 2022-05-14 / 21:23

    Thoralf, kollar du Eurovision?

    Gilla

   • Anders G 2022-05-14 / 22:34

    Ok Thoralf, Ukraina har en sjuk dålig låt och står i 1.25 i odds? Uppgjort?!

    Gilla

 9. Egon 2022-05-14 / 16:01

  Hej,Thoralf.
  Klart att sossarna är livrädda för Nyans.
  Nästan hela deras väljarbas kan försvinna.
  Roligt att se hur det påverkar politiken i framtiden.
  Kommer inte detta att påverka klyftorna i samhället mer ?
  Framtiden ser inte ljus ut.

  Gilla

Kommentarer är stängda.