PANG FÖR PENGARNA DEL 3

Jag har nu även granskat hur många frågor och interpellationer som ställts under innevarande mandatperiod i Kalmar kommunfullmäktige. Det är ett bra mått på hur aktivt ett oppositionsparti är och vilken vilja det finns att ifrågasätta den styrande majoriteten och hur de genomför sin politik och besluten i kommunfullmäktige.

Alla ledamöter i kommunfullmäktige har givetvis möjlighet att skriva en fråga eller en interpellation men det är förstås oppositionspartierna som utnyttjar denna rättighet. Det innebär i praktiken att de styrande i majoriteten inte ställer några frågor eller interpellationer.

Min genomgång och siffrorna har faktiskt förvånat mig. Det är knappast smickrande för det största oppositionspartiet Moderaterna!

Efter min uteslutning från Sverigedemokraterna i november 2018 beslutade jag mig för att ligga lågt och vara ganska passiv i kommunfullmäktige när det gällde just frågor och interpellationer. Jag befarade att om jag drev frågor, interpellationer eller motioner och att sedan media skrev om det så skulle läsarna tro att det var Sverigedemokraterna som var aktiva. Jag var så starkt förknippad med SD, jag var helt enkelt SD i Kalmar för många personer. Den fördelen ville jag inte ge SD i Kalmar, utan jag var ganska passiv under 2019 och 2020. När jag sedan startade mitt nya parti Framtid Kalmar under 2021 så blev jag betydligt mer aktiv i kommunfullmäktige. Helt enligt min planerade taktik. Därför är mina siffror i statistiken för hela mandatperioden lite lägre men man skall betänka att merparten av mina frågor och interpellationer är ställda under 2021 och 2022.

Totalt har det ställts 106 frågor och 123 interpellationer så här långt under mandatperioden.

Av statistiken kan man utläsa att Moderaterna och deras ledamöter är de mest oengagerade och lata i Kalmar kommunfullmäktige. Ett helt bedrövligt resultat för det största oppositionspartiet som har hela 10 ledamöter i kommunfullmäktige. Näst sämst är Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet är det parti som ställt flest frågor och interpellationer i förhållande till sina två mandat. Men deras frågor och interpellationer handlar nästan enbart om klimatet (koldioxid), laddstolpar och begränsa flyget i Kalmar.

Det man också kan se är vilken taktik de olika partierna har när det gäller frågor och interpellationer. Kristdemokraterna ställer nästan enbart frågor men knappast några interpellationer. Vid en fråga får enbart den som ställt frågan och den som svarat delta i ”debatten”. Alla andra får bara lyssna. Kristdemokraterna vill uppenbarligen bara själva driva sina frågor.

Miljöpartiet ställer i stället nästan enbart interpellationer och då kan samtliga ledamöter delta i debatten under mötet i kommunfullmäktige. Man kan säga att Miljöpartiet i det avseendet är mest demokratiska.

Det mest rättvisande är ju att vissa antalet frågor och interpellationer per mandat och då får man följande grafik.

Kan man inte kräva mer av det största oppositionspartiet Moderaterna i Kalmar?

Eller är det så att Moderaterna tycker att det är ganska bekvämt att vara i opposition och inte behöva ta något ansvar, utan bara ta del av partistöd och många höga arvoden till sina kommunpolitiker?

Något för väljarna i Kalmar att fundera på inför valet i september!

Annons

14 reaktioner på ”PANG FÖR PENGARNA DEL 3

 1. Champagne Supernova 2022-05-16 / 22:17

  Skulle vara intressant att få veta hur många, eller rättare sagt få, på stan som känner igen Moderaternas två toppnamn i kommunfullmäktige. Kan det vara något annat än bekvämlighet som gör att det hamnar längst ner på listan? Skulle vilja veta.

  Gilla

 2. Ingemar Ekman 2022-05-16 / 17:54

  I den här frågan håller jag inte med dig Thoralf. Visserligen är jag inte helt insatt i politikens irrgångar, men rent logiskt bör ju statistiken inte kunna utläsas på det sättet.

  ”Det mest rättvisande är ju att vissa antalet frågor och interpellationer per mandat och då får man följande grafik.”

  Om flera personer i ett parti står bakom en fråga så lämnas det väl endast in en interpellation och inte en per mandat. Det gör att ett parti med många mandat blir missgynnat i dina beräkningar.

  Dessutom måste man ta hänsyn till kvaliteten på frågan/interpellationen.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-05-16 / 18:25

   jag delar inte din uppfattning! Du måste också ta hänsyn att till exempel Moderaternas har ledamöter i alla nämnder och flertalet ab styrelser och där med får mycket information och där med också insikt i många ämnen som de borde kunna ställa frågor om i kommunfullmäktige eller interpellationer.
   Jag är ensam och har inga platser i vare sig nämnder eller styrelser och därmed betydligt svårare att få uppslag och idéer om vad jag skulle kunna ställa för frågor eller interpellationer.

   Varje ledamot har ett eget ansvar i kommunfullmäktige. Varför är de mindre partierna betydligt mer aktiva när det gäller frågor och interpellationer.

   Moderaternas 10 ledamöter har ställt 28 frågor eller interpellationer men Kristdemokraternas 3 ledamöter har ställt 60.

   Då kan du väl ändå hålla med om att det är bekväma moderater!

   Gillad av 2 personer

   • Ingemar Ekman 2022-05-16 / 23:50

    Jo, jag håller med om att de flesta politiker enbart tycks sitta av sina fyra år och det tyngsta lasset för dem är att bära hem löner och arvoden. Det är ytterst få som engagerar sig ens i närheten av den grad du gör. Men jag tycker ändå att statistik över antal motioner/interpellationer utan ”kvalitetshänsyn” inte är något bra riktmärke.
    Om jag inte missminner mig lämnades det in en massa konstiga motioner från bl.a. SD när riksdagen öppnades 2014. Hunddagis för riksdagsledamöter och andra liknande för Sverige avgörande frågor.

    Gilla

 3. Kalle 2022-05-16 / 17:42

  ## Visselblåsaren: ”Sverige lierar sig med en självmordspakt”##

  ##Visselblåsaren Daniel Ellsberg blev världsberömd när han läckte hemliga dokument som avslöjade att amerikanska makthavare tidigt insåg – men höll tyst om att kriget i Vietnam skulle kosta långt fler människoliv än vad man tillkännagivit. Nu varnar han Sverige från att gå med i Nato och kallar militäralliansen för en ”självmordspakt” som hotar att utplåna mänskligheten.##

  ## I en intervju med Bonniertidningen Dagens Nyheter konstaterar den nu 91-årige Ellsberg, som själv har en bakgrund som medarbetare vid det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, att Sverige gör bäst i att inte gå med i Nato. Istället bör vi rusta upp den egna försvarskapaciteten och söka allianser och samarbeten med enskilda nationer.##

  https://nyadagbladet.se/inrikes/visselblasaren-sverige-lierar-sig-med-en-sjalvmordspakt/

  Vi får se hur det går med sverige i NATO och om de vill ansluta oss!!!

  Gilla

 4. Adam 2022-05-16 / 16:27

  Nu har den självgoda Johan tjatat till sig en finalplats i år igen i årets superkommun som tidningen Dagens Samhälle utser.

  Bröstar upp sig i vanlig ordning!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-05-16 / 17:13

   Enligt min uppfattning S-styrda Dagens Samhälle

   Gilla

   • Kalle 2022-05-16 / 19:24

    Så pinsam han är i sitt Facebook-klipp, där han ska spela förvånad att Kalmar kommun är nominerad. Som om han inte visste det…

    Gilla

 5. Sven d.ä. 2022-05-16 / 14:55

  Bra jämförelse. Eller ”Vad fan får jag för politik för min röst?” Moderaterna i Kalmar hade inte klarat sig om de inte hade Moderaterna i Riksdagen.

  Gilla

 6. Andersson 2022-05-16 / 14:15

  ”Med de nuvarande sänkta antagningskraven till polisutbildningen får vi poliser ”med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”. Det skriver Johan Siverland, polisinspektör och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola.”

  Jag kommer osökt att tänka på poliskonstapeln i Karlshamn som skulle rapportera ett felparkerat hästekipage på Christopher Schrödersgatan. Han kliade sig i huvudet och fick en snilleblixt. Han drog häst och vagn runt gatuhörnet in på Ågatan Så var det problemet löst.

  Gilla

  • Huvaligen 2022-05-16 / 18:46

   Herr polis Paulus Bergström i Grönköping har tidigare även utfört dylika tjänsteåtgärder.

   Men sedan en tid tillbaka har parkeringsförseelserna på grund av den ökade biltrafiken gjort att herr polis Bergström a priori nödgas se mellan fingrarna på denna nya brottslighet som drabbat köpingen. Den tarvar sannolikt flera fortbildningsdagar som, i takt med den nya tiden, förtjänstfullt kommer att ledas av borgmästare Mårten William Wibidor Sjökvist.

   Grönköpings veckoblad, elektriskt organ för Grönköping med omnejd, hävdar påpassligt i en uppdaterad ledare att nya kunskaper kommer framgent att behövas för att ordningsmakten skall kunna genomföra adekvata tjänsteåtgärder i takt med den nya tiden.

   Gilla

 7. Anders G 2022-05-16 / 13:19

  Bra nyhet Thoralf!

  Finn Dahl vill få in högerextrema AFS i kommunpolitiken
  Återvänder sju år efter avhoppet från SD • ”Folk är rädda att få stämpeln rasist”

  Gilla

Kommentarer är stängda.