PANG FÖR PENGARNA DEL 4

Efter 16 år i politiken och dessutom på alla nivåer. fyra år i riksdagen, snart fyra år i regionfullmäktige och sedan snart 16 år i kommunpolitiken så har jag lärt mig en del om hur det fungerar i den svenska politiken. Framför allt om hur demokratin fungerar på alla dessa nivåer och hur det politiska samhället fungerar mellan partierna men också hur det politiska samtalet fungerar hos det svenska folket.

Tyvärr så får jag nog dra slutsatsen att det finns mycket att önska. De flesta partier är väldigt toppstyrda. Det ser man framför allt på Sverigedemokraterna när det gäller riksnivå men det spiller även över nedåt i organisationen. På kommunnivå så är Socialdemokraterna de absolut mest toppstyrda partiet och det finns en hel del inre motsättningar inom partiet, vilket har synts tydligt om man vet hur socialdemokraterna hanterar åsiktsskillnader, genom att till exempel plocka in sina ersättare vid voteringar när de ordinarie ledamöterna inte vill stödja partitoppens linje.

Alla inrättar sig efter denna princip inom Socialdemokraterna av en enda anledning. Man är rädd om sina arvoden!

Se listan med de högst arvoderade under denna mandatperiod.

Det här blir extra tydligt när man närmar sig ett nytt val och att valsedlarna skall sättas. Ju högre upp på valsedeln desto större chans att du får ett välbetalt arvoderat förtroendeuppdrag för partiet. Socialdemokraterna har ju dessutom det man kallar varannan, det vill säga varannan man och varannan kvinna på valsedeln och dessutom skall det kvoteras in unga på valsedeln. I praktiken innebär det att kompetens inte är den viktigaste faktorn, utan det blir istället lojalitet.

Jag har under mina år i politiken sett många exempel på principlösa personer som slickar uppåt och sparkar nedåt.

Den största orsaken till detta är utan tvekan att många haft som mål att skaffa sig ekonomiska fördelar och arvoderade förtroendeuppdrag. Partierna kallar det ofta att man skall vara lojal. Det vill säga aldrig kritisera det egna partiet och dess ledning och att alltid ställa upp partiledningens beslut. Det kan till och med vara förödande att försöka driva en intern debatt inom sitt eget parti. Det kan straffa sig när det är dags att sätta nya valsedlar.

Jag vet detta av egen erfarenhet (valen 2014 och 2018) och jag tror eller vet att detta även gäller inom andra partier.

Min övertygelse är att en majoritet av politikerna drivs av arvoden, inte av viljan att förändra samhället. Det är extra tydligt inom vissa partier genom det engagemang som ledamöterna visar.

I Kalmar finns 350-400 förtroendevalda med arvoden. Jag tänker inte visa alla men jag har en lista på de högst arvoderade. Arvodet i listan är det totala arvodet under denna mandatperiod, alltså från oktober 2018 fram till april 2022 (ca 42 månader). Betänk också att flera av dessa även har andra jobb vid sidan av politiken.

Annons

7 reaktioner på ”PANG FÖR PENGARNA DEL 4

 1. Andersson 2022-05-19 / 13:12

  Göteborgs-Posten 2022-05-19:

  ”Jan Emanuel sågar S Natoprocess: ”En fars”. Socialdemokraternas snabba omsvängning i Natofrågan var en fars. Det säger S-politikern och entreprenören Jan Emanuel Johansson.”

  ””Stefan Löfven ändrar sig om Nato – bara veckor efter kritiken. – Jag litar på regeringen och säger att det är rätt slutsats, säger Löfven.”

  Säga vad man vill om Stefan Löfven. Men särskilt snabb i omsvängningen var han inte. Hela han är en fars. En tragisk figur.

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2022-05-19 / 09:44

  Du borde få medalj för att stått ut så länge. Riksdagspartierna hindrar att nya partier kommer in i Riksdagen, hela systemet blir cementerat. Jag hade önskat att vi hade haft 2% spärr som i Danmark, eller ingen spärr alls.

  Gilla

 3. Hacke 2022-05-18 / 10:09

  Dränera träsket gäller i högsta grad vår nya klass, den politiska adeln. En bra men långtifrån tillräcklig början vore slopandet av partibidraget. En ännu bättre början vore förstås att rösta bort alla gammelpartier, utan undantag. Vad de med gemensamma krafter ”uträttat”under de senaste decennierna med vårt arma land borde egentligen utgöra garanti för sparken.
  I ett normalt land vill säga.

  Gillad av 5 personer

 4. Christer 2022-05-18 / 09:27

  Jag förstår att det krävs ordentliga arvoden i en stad som Kalmar .
  Verkar vara ganska rörigt och en otrevlig mental miljö att arbeta i .Då är höga inkomster ett incitament.
  Synd att det inte finns en ‘visselblåsare’ i varje Svensk kommun så vi kunde få en samlad bild av hur Demokratin sköts i Sverige.
  Det trixande med Demokratin i riksdagen som sossarna ägnar sig åt har naturligtvis smittat av sig på deras politruker längre ner i hierarkin .
  Men jag tror sossarna är vid vägs ände med sin Ryska politikerstil.

  Gillad av 2 personer

 5. ivarandersson 2022-05-18 / 08:50

  Politikerna representerar sitt parti och inte sina väljare. Det är partierna som styr och inte väljarna. Regeringen är inte demokratisk utan socialdemokratisk.

  Gillad av 6 personer

  • Gunnar Karlsson 2022-05-18 / 09:42

   Ivar,

   Tack för den kommentaren, den satt mitt i prick !!

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

   • Andersson 2022-05-18 / 18:24

    Läs om principalatsfrågan

    https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=7333

    https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=20016

    ”Christoffer Springer lanserade här den så kallade principalatsläran. Grundidén i denna var att en riksdagsman var redovisningsskyldig inför sina väljare, principalerna. Följde inte riksdagsmannen väljarnas krav hade de rätt att återkalla hans fullmakt.”

    ”Springer ställdes 1747 inför en kommission tillsatt av Secreta Utskottet. Under hot om tortyr erkände han att riksrådet och mössledaren Samuel Åkerhielm d y hade sett och godkänt de memorial han författat och lämnat in till riksdagen. Kommissionen försökte hävda att det var Åkerhielm som var hjärnan bakom läran om principalatet, men Springer bedyrade att det var hans egna tankegångar och formuleringar. S sattes i häkte men lyckades fly efter ett par månader. Han skall ha berusat sina vakter, iklätt sig den sovande underofficerens hatt, lämnat rummet och sökt skydd i den engelske ministerns hus. Han blev emellertid utlämnad därifrån och dömdes till livstids arbete på Karlstens fästning för samarbete med Sveriges fiender. I jan 1748 fördes han till Marstrand.”

    Har vi mer demokrati nu än på 1700-talet. Vi måste sätta det som sker i dag i ett vidare sammanhang. Går utvecklingen framåt eller bakaåt?

    Gilla

Kommentarer är stängda.