FRÅGA OM KLIMATNÖDLÄGE

Vid förra veckans kommunfullmäktigemöte hade jag även ställt en mycket enkel fråga angående det klimatalarmistiska beslutet att det råder klimatnödläge i Kalmar kommun. Beslutet togs i fullmäktige i oktober 2020. Jag hade ställt följande fråga till Vatten- och miljönämndens ordförande Anna Thore (S).

 • Vilka åtgärder har gjorts som följd av detta beslut, åtgärder som tagits enbart på grund av att det råder klimatnödläge i Kalmar sedan oktober 2020 och vad har det kostat kommunens skattebetalare?

Svaret var betydligt längre och innehöll en massa ovidkommande synpunkter. Det närmaste jag fick ett svar är det jag citerar nedan.

”Specifika åtgärder som vidtogs efter att vi konstaterade klimatnödläge var att vi utbildar tjänstepersoner och politiker samt att vi införde klimatanalys vid alla större investeringar.

Thoralf frågar vad det kostar skattebetalarna och det är bara att fråga Gävle kommun efter skyfallen i somras som kostade över en halvmiljard bara i skadeanmälningar till försäkringsbolagen efter skador i källare, vägar och viadukter. Eller Malmö efter skyfallen 2015 och Köpenhamn där skadeanmälningarna var liknande, Värmlands bränder eller vår egen torka 2018, vad kostar det skattebetalarna om vi inte gör något?”

Det är under all kritik att besvara en fråga med en motfråga som ansvarig politiker. Då är man svarslös.

Enligt Anna Thore så beror med andra ord varje väderhändelse, varje regnskur, varje torrperiod och till och med nu även skogsbränder på klimatförändringar. Det är så extremism utvecklas.

Vi har haft skyfall och översvämningar i alla tider men när började det bero på klimatförändringar. Var det för 10 år, 50 år eller 200 år sedan.

1868 var ett extremt torrt år i Sverige och det inträffade även en väldigt stor skogsbrand i Småland.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogsbranden_i_Sm%C3%A5land_1868

Men det har också regnet och varit skyfall i alla tider.

Kyrkoherden Benedictus Petri beskriver år 1596 ett krisens år i Örslösa på Kållandsö:
”Vid midsommartid var jorden överflödigt beklädd med härligt gräs och mycken säd, så att alla människor menade att det skulle bli spannmål nog i landet. Men vid tiden för prästmötet vid Pedersmässan 1 augusti då folket var på Skara marknad kom så mycket regn och flod att alla broar flöt bort och folket hade stor möda och bekymmer hur de skulle komma hem igen. Av samma flod började syndastraffet; ty vattnet gick över åkrar och ängar, så att säden och gräset blev fördärvade och det blev så litet av korn och hö. På hösten därefter blev kölden så stark att ingen fisk kom i land, den mycket otjänliga väderleken fördärvade för syndens skuld Guds gåvor både på land och i sjön och vattnet.”

Jag undrar om Anna Thore även hänvisar klimatförändringarna till år 1596? Klimatalarmisterna måste stoppas!

Annons

22 reaktioner på ”FRÅGA OM KLIMATNÖDLÄGE

 1. evert 2022-06-07 / 22:16

  Fan trot att gängmorden i Kalmar på sistone också beror på klimatförändringarna.

  Gilla

 2. O` Hyra 2022-06-07 / 18:02

  Sven Stolpe var den siste riktigt begåvade svensken, och sen får man ju inte glömma
  Thor Modéen, mannen som uppfann modemet! Dom är båda döda nu och själv känner jag mig lite krasslig.

  Men det är klart skulle jag stöta ihop med S, Magdalena, som i sin vidrighet inte ligger långt efter C Lööf: Då smäller det!

  Gilla

  • Andersson 2022-06-07 / 21:45

   moduleringdemoduleringsmannen ?

   Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-06-07 / 18:00

  En peshmergasoldat som inte kan uttrycka sig på korrekt svenska styr Sverige för tillfället. Ta in det!

  ”– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen.”

  https://www.expressen.se/nyheter/nya-hot-mot-regeringen-fran-lattad-kakabaveh/

  Gilla

 4. O` Hyra 2022-06-07 / 17:30

  Vem fan firar Sveriges nationaldag när vi knappt får vara svenskar längre?

  Bedrövlig ”underhållning” från Skansen, dock såg man några primater här och där, som alltid lika oberoende SVT älskar att klippa in i alla sammanhang.

  Gilla

 5. O` Hyra 2022-06-07 / 17:24

  Överbefolkning är jordens största problem.
  Människor med lågt IQ skaffar en jävla massa barn och de med högt få. Och vi vet vilka.

  Gillad av 1 person

 6. Cosmik Debris 2022-06-07 / 16:57

  Det finns bara en lösning på Sveriges nödläge. Einar Askestad har svaret.

  Gilla

 7. stigrydmark 2022-06-07 / 11:45

  En annan kostnadsfråga som är mycket intressant att få svar på är hur vi enskilda människor drabbas av försämrad, utebliven välfärd. Stora vindkraftssatsningar, div. kostsamma miljöprojekt, skatter på bensin och energi har lagts direkt på oss skattebetalare, men också indirekt. Allt detta styrs av hysteriker och fanatiker, vars agenda är den rådande.

  Gillad av 1 person

 8. J B Doe 2022-06-07 / 11:00

  Ja, klimathysterin har många negativa effekter. Bland annat ökar ångesten och depressionen bland unga, enligt Socialstyrelsen.
  Jag är säker på att en bidragande orsak är Greta Thunbergs ständiga tal om att världen håller på att gå under.

  Gilla

 9. Andersson 2022-06-07 / 10:28

  aftonbladet.se 2022-06-07:

  ”Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson kallar till pressträff med anledning av SAS plan SAS Forward, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Pressträffen hålls klockan 07.45.”

  Lysande Sickan! Vi har ett plan!

  Gilla

 10. tompas11 2022-06-07 / 10:09

  Vid Kuwaitkriget 1990 så satte Saddam Hussein eld på en mängd oljekällor och det beräknades att utsläppen av växthusgaser vid alla dessa bränder motsvarade de utsläpp som all trafik i världen orsakade under flera år. Någon puckel i de mätningar av koldioxid som görs kunde dock inte upptäckas under åren 1990-1991 som kunde styrka att dessa bränder hade mätbar betydelse för koldioxidhalten eller Jordens temperatur.

  Koldioxidhalten i atmosfären stiger och den avgörande faktorn till detta är haven. Varmare hav gör att avgasningen av koldioxid ökar. En annan viktig faktor är vulkaner, både landbaserade och havsbaserade, vilka bidrar till ökad koldioxidhalt. Även mänsklig aktivitet bidrar förstås, men det bidraget är så litet så det saknar signifikant betydelse.

  De klimatförändringar som vi hittills sett och lever under har till stor del varit positiva. Ökad koldioxidhalt har medfört att skördarna ökat vilket lett till att allt fler munnar kunnat mättas. Svälten på jorden har kraftigt minskat. Öknarna har blivit grönare och skogen växer allt bättre. För Sveriges del så har ökad temperatur, främst vintertid, medfört att allt mindre energi behövs för uppvärmning.

  Gilla

 11. mats 2022-06-07 / 10:00

  Borde även ställas frågor kring utfallet av åtärder.
  Hur mycket minskar bränder översvämningar värmeböljor mm

  Värmen i Indien har jag för mig är en på hundra år.
  Om vi ändrar det till en på fyrahundra år är det då värt skyhöga skatter regleringar mm som man säger måste genomföras.

  Gilla

 12. onkelbjrn 2022-06-07 / 09:53

  Jag undrar om det var klimatnödläge när den svenska armén kunde tåga över isen på stora Bält 1658. Eller vid det stora snökaoset i Gävle 1998.

  Vad jag förstår av sosse kvinnans svar var att man utbildat personalen. Kan man gissa någon form av värdegrundsutbildning med klimatet i fokus. I övrigt verkar man inte ha gjort något direkt konkret. Har man förbättrat dagvattenbrunnar tex ?

  Gilla

  • Andersson 2022-06-07 / 12:46

   Något var det allt som gick fel 1658. Hade det gått rätt till hade vi fortfarande varit danskar.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2022-06-07 / 15:25

    Det lär sägas att egentligen skulle även Bornholm tillhört Sverige efter freden 1658. Men det var någon som satt en ölsejdel över ön, på kartan, så den glömdes bort. En sann historia förstås.

    Gilla

   • O` Hyra 2022-06-07 / 16:33

    ”Ön tillhörde Danmark sedan länge men övergick till Sverige 1658 genom freden i Roskilde. De svenska styrkor som kom till ön mötte dock hårt motstånd, och efter svenskarnas misslyckande i nästa svensk-danska krig att erövra Köpenhamn återgick Bornholm till Danmark genom freden i Köpenhamn 1660.”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Bornholm

    Gilla

 13. Ölandsbonde 2022-06-07 / 09:21

  Intressant svar. Beslut om klimatnödläge skyddar mot skyfall.

  Gillad av 3 personer

 14. Nils Dacke 2022-06-07 / 08:43

  Hela klimathysterin triggas också som alltid av att det finns grupper och enskilda människor som ser sin chans att skapa en lukrativ försörjning som bygger på människors rädsla, ex massa konsultbolag där det sitter folk och räknar och sedan fyller sin dag med lite föredrag och utredningar, kommunerna tvingas att anställa mängder med folk på en massa hittepåjobb, media fylls av s.k klimatexperter som talar om hur allt ligger till för allmänheten som lyssnar hänförda med öppen mun. För att inte tala om alla människor på statlig nivå som flyger business class runt hela världen och deltar i möten och säger att allt är Sveriges ansvar och riktigt får visar sin duglighet och viktighet.

  Gillad av 4 personer

  • Ölandsbonde 2022-06-07 / 13:11

   Värst av allt är att man skrämmer våra barn.

   Gilla

   • tompas11 2022-06-07 / 19:36

    Värst av allt är att föräldrarna inte har vett och förstånd att motverka detta.

    Gilla

 15. ivarandersson 2022-06-07 / 08:37

  Mer utbildning och pappersdokumentation hjälper tydligen enligt Anna Thore mot klimatförändringarna.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.