VINDKRAFTVERK ELLER BRUMMANDE MÖRDARSNURRA?

Bara att lyssna. Kom ihåg att det är helt nytt. Hur kommer det låta när det är 5-10 år gammalt? Hur många fåglar kommer det ta livet av?

Vindkraftverk vid Ljungbyholm. Totalhöjd 200 meter, rotordiameter 149 meter och svepyta 17 460 m2. Video Thoralf Alfsson.

Länsstyrelsen är den myndighet som prövar ansökningar om att bygga vindkraftverk eller hela vindkraftparker. Den 18 maj skickade jag följande mejl till Länsstyrelsen i Kalmar län.

”Hej

Det är ett känt faktum att många rovfåglar dödas av vindkraftverk i vårt län. Inte minst havsörnar längs vår kust och på Öland. Jag har fått information om flera döda havsörnar vid vindkraftsparkerna i Mönsterås men även ett flertal på Öland.

Nu undrar jag om Länsstyrelsen Kalmar län har några uppgifter på detta? Hur många rovfåglar dödas av vindkraftverk varje år i Kalmar län? Men det gäller ju inte bara rovfåglar. Hur är det med andra fågelarter?

Med vänlig hälsning

Thoralf Alfsson

Kalmar”

Idag den 8 juni har det gått tre veckor och jag har fortfarande inte fått något svar från Länsstyrelsen. Inte ens en bekräftelse på att de tagit emot mitt mejl. Intresset eller kunskapen är tydligen obefintlig.

Därför har jag nu skickat en påminnelse till landshövding Peter Sandwall!

Annons

12 reaktioner på ”VINDKRAFTVERK ELLER BRUMMANDE MÖRDARSNURRA?

 1. Lotta 2022-06-09 / 00:03

  Varför är det aldrig någon som frågar miljöpartiets miljöhysterikor hur mycket Vindslaktverk som behövts om de inte lagt ner i alla fall 4 stycken väl fungerande kärnkraftverk? Hade vi haft dem kvar plus byggt flera små modulära kärnkraftverk om några år när de är fullt utvecklade hade inga Vindslaktverk som ingen normal människa vill ha behövt byggas.

  Gilla

 2. Lotta 2022-06-08 / 23:10

  Kollar på partiledardebatten i efterskott. Den alltid flinande C-ledaren Annie Lööf tar i replikskiftet med Ulf Kristersson upp slopande av strandskyddet. Men hjälp! Lever vi inte i ett klimatnödläge och naturkatastrofläge där vi snart står inför flera meter stora havsnivåhöjningar. Borde man då inte lägga benen på ryggen och springa från stranden för att bygga så långt ifrån vatten som möjligt?

  Gillad av 1 person

 3. Högt hårfäste 2022-06-08 / 22:59

  OT.

  Vi såg det inte komma!

  ”Vid 11.30-tiden på onsdagen kallades polis till Tallhagsskolan i Kalmar. Detta med anledning av att en elev på skolan gett sig på en lärare.”

  Gilla

 4. Kalle 2022-06-08 / 19:17

  Kalmar kommun och Länsstyrelsen är en skam vad gäller att svara på e-post och lämna ut offentliga handlingar.

  Gilla

 5. Lotta 2022-06-08 / 19:16

  Vindslaktverk och vindslaktindustrier måste motarbetas så mycket det går. Lyssna på detta klipp med Stefan Sauk gällande många ton insekter som slås ihjäl varje år, endast av de tyska vindslaktverken.

  Ingen som märkt hur lite insekter som träffar vindrutan på bilen när man är ute och kör nu för tiden? Tänk annars på det nästa gång ni tar än längre tur med bilen.

  Gilla

 6. Andreas 2022-06-08 / 17:54

  Det här med att vingarna är av komposit och väger många ton styck, det nämns väl knappt i public service att de är svåra att återvinna. För någon vecka sedan hade de dock ett nyhetsinslag om problemet med fritidsbåtar vad gäller skrotning/återvinning, där var det tydligen ett problem vad gäller kompositmaterial.

  Enligt compositeworld.com väger en vinge för ett verk på 3.0 MW strax under 12500kg. Vingen är nästan 50m lång vilket inte är särskilt mycket jämfört med de moderna jättar man numera vill bygga kring våra kuster, där snackar vi uppemot den dubbla längden. Tre stycken vingar på 50m ger alltså en vikt på 37,5 ton. Nu är inte all denna vikt kompositmaterial men nog är det väldigt mycket material att deponera eller försöka återvinna den dagen det är dags att byta vingar.

  Gilla

 7. O` Hyra 2022-06-08 / 16:50

  Det man kan hoppas på är att mänskligheten på sikt kommer att bli så förgiftad av sina mediciner och alla andra kemikalier att människan blir steril och inte längre kan reproducera sig och dör ut.

  Jag ser ingen nackdel med en jord befriad från människor.

  Gilla

 8. Sven d.ä. 2022-06-08 / 10:02

  Detta är lågfrekvent buller. Ni kan känna på det när ni öppnar fönstren i bilen, då kan det skapas detta otrevliga buller.

  Nedan är från siten
  https://www.allakustik.se/kunskapsbank/lagfrekvent-buller-symptom/

  Redan vid låga nivåer är det inte ovanligt att man uppvisar symptom som:

  Ökad trötthet
  Ökad stress
  Koncentrationssvårigheter
  Huvudvärk
  Tryckande känsla över trumhinnan
  Yrsel och illamående
  Högt blodtryck

  Gilla

 9. ivarandersson 2022-06-08 / 08:52

  Vindkraftverk är en förorening i naturen med ljud och ljus. Därför ska vindkraftverken byggas i städerna där det redan finns ljud- och ljusföroreningar. Då får vi se hur många som vill ha kvar vindkraften.

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2022-06-08 / 19:35

   Nej tack.

   Gilla

 10. onkelbjrn 2022-06-08 / 00:58

  Nu är det ju inte bara fåglar. Läste någonstans om att det mosas åtskilliga mängder av insekter och insekter är inte att förringa när det gäller livet i naturen.

  Gilla

  • stigrydmark 2022-06-08 / 20:32

   Vi vet ju nu att skogsägare måste ha koll på sin skog, vilka insekter/skalbaggar/spindlar och blommor som finns där. Skogsägaren kan alltså inte göra vad han vill med sin skog, varje litet kryp är oersättligt och måste skyddas. Vindsnurrorna har inga restriktioner. Naturvänner – och organisationer reagerar högljutt när skog ska avverkas, men inte ett ord om vindsnurrorna. Vilket hyckleri.
   Vi har tillgång till trädgård och närhet till skog. Under de senaste åren kan vi konstatera hur antalet småfåglar minskat kraftigt. Jag brukar bli glad när jag ser vackra fjärilar, men nu är de än mer sällsynta. Någon enstaka citron,- kål eller nässelfjäril är allt. Detta faktum skiter miljöfanatikerna i.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.