SOCIALDEMOKRATERNA SKALL INTE KOMMA UNDAN!

Jag fortsätter att försöka påverka angående straffbeskattningen av pensionärer födda 1957. I Kalmar har vi ju en socialminister, Lena Hallengren och jag har nu ställt frågan till henne både på Facebook och i ett mejl. Vi får se om tystnaden håller i sig även där. Jag vet dock var hon har sitt sommarhus på norra Öland, så i värsta fall så får jag åka dit för att få ett svar.

Socialdemokraterna skall inte komma undan!

Jag har även skickat mejl till pensionärsorganisationerna PRO och SPF för att få veta deras uppfattning och om de överhuvudtaget känner till denna straffbeskattning.

Jag fick också ett mejl från en läsare av bloggen i denna fråga. Ett mycket välformulerat mejl och en analys som jag också delar till stor del. Läs gärna mejlet nedan.

”Hej Thoralf.

Denna straffskatt / böter på pensioner för de som är födda 1957 är ingen nyhet eller någonting som de styrande har försökt att hemlighålla. Däremot har denna märkliga straffskatt troligen bara glidit igenom alla myndigheter och politiker utan att de uppmärksammat detta märkliga resultat!

Just detta med att detta beslut uppenbart är både märkligt och felaktigt gör det svårt att rätta till det i efterhand. Därför att politikerna då måste erkänna att de gjort ett så uppenbart misstag. Alla politiker oavsett partitillhörighet ogillar att erkänna ett uppenbart misstag, speciellt tätt inpå ett kommande val! Detta gör det svårt för de sex partier som ingår i pensionsgruppen att agera, ty de har ju alla kollektivt missat denna ogynnsamma effekt för de som är födda 1957.

Detsamma gäller antagligen även för SD:s makthavare ty de hoppas att de nu efter valet kanske skall få lov att glänta på dörren till de finare salongerna! Detta gör det svårt för SD att agera och ställa till besvär i en fråga som dessutom är väckt av en utesluten f.d. medlem i partiet! Om en utesluten medlem har uppmärksammat ett uppenbart misstag måste då istället partiets makthavare ha missat i denna fråga. Detta är aldrig uppskattat bland makthavare, och framför allt inte under ett valår.

Då återstår egentligen bara Vänsterpartiet som inte ingår i pensionsgruppen och då åtminstone delvis kan svära sig fria från att ha missat denna ofördelaktiga effekt för de som är födda 1957.

Precis som du skrev på din blogg så tror jag att det är bäst att rikta in sig på vilka verkligt negativa effekter detta får för de med de lägsta pensionerna! Klarar en fattigpensionär ens existensminimum under det år de fyller 66 år utan det förhöjda grundavdraget? DVS. de har gått i pension när de fyllde 65 år under 2022 och skall som alla andra årsklasser under sitt sista arbetsår / första pensionsår leva på en blandning av lön och pension. Under detta år med en blandad inkomst finns inte det högre grundavdraget för pensionärer men detta är lika för alla årsklasser! Om man förenklat antar att alla föds gör detta jämt under året gäller detta ogynnsamma skattetillstånd i genomsnitt i sex månader för alla årsklasser. Däremot för de som är födda 1957 gäller detta ogynnsamma skattetillstånd inte i genomsnitt i sex månader utan i genomsnitt under 18 månader!

Även om det ger en märklig, men av de flesta okänd skatteeffekt för den som väljer att gå i pension i januari eller december det år de fyller 65 år!

För de fattigpensionärer födda 1957 som enligt de nu gällande bestämmelserna som fyllda 65 år gått i ålderspension under 2022 innebär detta att de skall leva under 2023 på sin låga bruttopension, men utan att få det högre grundavdraget för pensionärer som alla andra åldersgrupper verkar att få direkt året efter sin pensionering! En fattigpensionär född 1956 eller 1958 kommer att få detta högre grundavdrag redan året efter det att de gått i pension, medans en fattigpensionär född 1957 kommer att tvingas att vänta på detta i ytterligare ett år!

Vänsterpartiet värnar ju åtminstone officiellt om de med låga pensioner. Bland de åtta partierna står troligen de diskriminerade 57:ornas största hopp i denna fråga till just Vänsterpartiet och dess önskan om röster från de med låga pensioner!

Jag antar att de som är födda 1957 och har äldreförsörjningsstöd och liknande kommer att få detta med fullt belopp även under 2023 det år de fyller 66. Kommer detta då att resultera i att de födda 1957 som inte har äldreförsörjningsstöd och heller inget förhöjt grundavdrag under 2023 det år de fyller 66 kommer att få en nettopension som understiger äldreförsörjningsstödet?

Har någon tänkt på denna märkliga möjliga effekt?

I Utopia skulle detta lösts genom att alla partier samtidigt och i total enighet erkände detta slarviga misstag och stiftade en speciallag om att de som är födda 1957 undantas från de generella lagarna och ges det förhöjda grundavdraget det år de fyller 66! Tyvärr har Sverige och Utopia få om ens några likheter så detta är nog ingen trolig lösning på denna uppenbara diskriminering av de som är födda 1957!”

Om Socialdemokraterna fortsätter vägra svara på frågan kanske det är dags för lite annan ammunition i debatten.

Annons

6 reaktioner på ”SOCIALDEMOKRATERNA SKALL INTE KOMMA UNDAN!

 1. Tony 2022-07-23 / 12:21

  Det kommer väl också att drabba den förre statsministern, han är väl också av modell 57 a,
  fast han har väl tillsknsat ig så många fördelar i livet så att det inte märks på hans pension.

  Gilla

 2. Tony 2022-07-22 / 09:47

  ”Sossarna skall inte komma undan” Nej det bör dom inte, men det lilla dåraktiga MP
  måste också förpassas ut ur riksdagen i September, för om dessa dårpippin får
  fortsätta i fyra år till kan nog detta landet glömma vad vi en gång varit. Vad ska dom
  då mer förstöra för att göra livet till ett helvete för den normalbegåvade Svensken?
  Det talas idag om fördubblade kilowatt priser på upp emot 40 kr

  Där verkar inte vara någon hejd på vilka kostnader dom är beredda att åsamka landets
  invånare, Att lyssna till Märta Stenevi och Per Bolunds Absurditeter är som att lyssna
  till en hatpredikant från Jehovas vittnen av värsta sorten. Dessa ser man mindre och
  mindre av idag,oss låt för guds skull göra det av MP med!
  Förpassa dem utanför maktens boningar för väldigt lång tid framåt!

  Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-07-21 / 23:00

  Det är inte bara soSSarna som kommer undan.

  Den som fortfarande tror att SVT/SR inte är extremt partiska kan ju alltid lyssna på debatten mellan Märta Stenevi och Martin Kinnunen. Stenevi får mer än dubbelt så mycket taltid som Kinnunen samt inga logiska eller kritiska följdfrågor. Jag roade mig faktiskt med att ta tiden. Det upplevs nästan som att det bara är Stenevi och reportern i studion. Kinnunen har någon sorts bisarr periferi och högst påtvingad funktion för att markera SR:s påstådda opartiskhet. Den sjuka och störda Stenevi mal på och dominerar hysteriskt hela ”debatten”. Hon är uppenbarligen inne i ett av sina många maniska skov.

  Höstens val är riggat och ska inte betraktas som legitimt.

  SVT/SR gör nu allt i sin makt för att rädda kvar de fascistoida miljöpartistiska fårskallarna i riksdagen. Riksdagen bör istället blixtinkallas för att besluta om ett fullständigt sändningsförbud för SVT/SR fram till 12 september – gärna för alltid – samt att Märta Stenevi omgående ska omhändertas enlig Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. Om vi ska kunna hålla ett demokratiskt och rättvist val är det en förutsättning.

  Efter extremvädren – MP och SD i debatt om klimatpolitik
  https://sverigesradio.se/artikel/efter-extremvadren-mp-och-sd-i-debatt-om-klimatpolitik

  Gillad av 2 personer

 4. Cosmik Debris 2022-07-21 / 16:42

  Socialdemokraterna kommer alltid undan. Det vet du väl? Till sin hjälp har de SVT/SR.

  Gillad av 1 person

 5. Lars 2022-07-21 / 14:38

  Pensionsuppgörelsen 1994 drabbade många extremt hårt. De speciella orättvisor som drabbade årgång 57 och dig själv är helt galet men det blir konstigt om du bara slåss för en årskull som politiker. Du får en smal väljarbas så att säga.

  Gilla

 6. Kalle 2022-07-21 / 13:24

  FINANSMINISTER GÖRAN PERSSON SNODDE FOLKETS PENSIONSPENGAR!!!

  ##Var ärliga och betala tillbaka skulden till pensionärerna! Socialdemokraterna och de flesta övriga partierna beslutade under tidigare år att låna 268 miljarder ur pensionssystemet till statskassan. Det innebar att alla pensionärer fick en dramatiskt sänkt pension. ##

  ## Pensionerna skall vara 70 procent av intjänad inkomst och lånet skall återbetalas! ##

  https://kuriren.nu/opinion/betala-tillbaka-skulden-till-pensionarerna-nm4859285.aspx

  En obehaglig sanning för alla politiker som de försöker bortförklara, negligera och glömma bort!!!.

  Detta ”lån” gjorde att s.k. bromsen slog till hårdare an vad den skulle gjort om pensionskassan

  varit full.

  Pensionärerna vet hur Göran Persson svek dem, glöm inte det!!!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.