BLIR ELPRISCHOCKEN SLUTET FÖR MILJÖPARTIET

Blir det elprischocken i augusti och södra Sverige som skickar ut Miljöpartiet från Sveriges riksdag? Den frågan är ytterst relevant om väljarna tänker på vem som har orsakat denna elprischock, det vill säga de inhemska besluten i riksdagen som fått till följd att fyra kärnkraftsreaktorer stängdes i förtid. Med dessa i drift hade sannolikt elpriset varit minst 30-40 procent lägre.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och framför allt Miljöpartiet kan inte skylla på Putin när det gäller dessa kärnkraftsreaktorer. Dessa partier får ta det fulla ansvaret idag för sina tidigare tokiga beslut.

När det är två dagar kvar av augusti ser spotpriserna för augusti ut enligt kartan nedan. Då ingår inte nätöverföringsavgift, energiskatt, påslag och moms. Kundens pris blir sannolikt närmare 5 kronor/kWh för vissa kunder på landsbygden i södra Sverige.

Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige är enormt stor. Jag undrar hur fan någon kan rösta på de partier som ställt till med detta elände för både privatpersoner och företag/industrin.

Företaget Guldkringlan i Vimmerby nobbade i veckan ett besök från energiminister Khashayar Farmanbar

”– Vi fick förfrågan om att ta emot energiministern, men tog beslut i vår styrelse om att säga nej. Istället för att han ska stå i tidningarna och berätta att allt är guld och gröna skogar är det bättre att göra något. Det är bättre att han sätter fart och gör något innan företagen går omkull, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård.

Bageriet var också rädda för att deras syn inte skulle komma fram.

– Vi var rädda för att inte komma till tals och då valde vi att tacka nej. Vi var inte intresserade och ville inte genom den publiceringen i tidningarna för att samla pluspoäng inför ett val. Guldkringlan är helt neutrala mot alla partier, men vi tycker att den energipolitiken som bedrivits inte gagnar oss. ”

Artikel i Dagens Vimmerby

Vem vill ha en ljugande s-minister som besökare i sin verksamhet?

Nedan finns en tabell över prisutvecklingen på spotpriset under de senaste 12 månaderna.

Augusti kommer sannolikt bli en prischock för många privatpersoner men framförallt för många företag som förbrukar mycket elenergi som t.ex. bagerier och restauranger/pizzerior med ugnar och spisar som drar mycket elenergi. Små företag som inte kommer överleva dessa elpriser.

Ändå kanske det finns företagare som kommer rösta på de rödgröna partierna, något som är fullständigt obegripligt för mig.

Annons

25 reaktioner på ”BLIR ELPRISCHOCKEN SLUTET FÖR MILJÖPARTIET

 1. nroheda 2022-08-30 / 20:42

  Det är den fria marknaden som skapat detta, EU har ont om el & de köper dyrt, svensken tvingas betala samma. MEN det gäller inte i norra Sverige där el kostar som ”vanligt” 20 öre, men i Finland kostar det 5kr. Hur kan det vara så? Varför är det inte samma pris på båda sidor gränsen där som i södra Sverige? http://www.svk.se

  Gilla

 2. Janne.A 2022-08-30 / 14:06

  Skicka elräkningarna till sozzzarna och miljöpartister det är ju dom ställt till helvetet,och dom har råd att betala dom.

  Gillad av 1 person

 3. turrim 2022-08-30 / 07:59

  Sydsvenskan har en lång intervju med Bengt Ekenstierna som har bred kunskap om energimarknaden. Det borde vara förbjudet att ha denna viktiga information bakom betalvägg i valtider när man har presstöd. Några punkter:

  Bengt var med och utarbetade nuvarande modell. Den var bra men havererade när förbrukningen blev större än produktionen. Då måste man göra något nytt vilket han gjort tillsammans med ett tiotal energiexperter – Bekenmodellen som han presenterat för alla partier. Han berättar att M och S ansåg modellen som bra men att M ville ha något enklare att kommunicera och Energimarknadsinspektionen ogärna ville skämma ut sig i Bryssel. I stället fastnade Nooshi Dadgostar för modellen och gjorde det enkla receptet till sitt.

  Bengt har givetvis inget emot att modellen granskas, men upprörs när han under SVTs partiledarutfrågning får höra att svenska myndigheter anser modellen olaglig och strida mot EU-rätten. Det stämmer inte. Det har EU-kommissionen inte sagt, Det är vad två svenska tjänstemän har påstått.

  Energiminister Farmanbar bör omedelbart resa till Bryssel och presentera problemen – att Sydsvenska hushåll och företag kommer att få en chock av augustiräkningen. Han är säker på att Bryssel skulle godkänna en ny nordisk prissättningsmodell. Den diskriminerar ingen.

  Spanien, Italien och Polen har fått liknande undantag. Varför vågar inte Sverige kräva samma sak? Det är en passivitet som är förbluffande.

  Gilla

 4. Lennart 2022-08-29 / 21:27

  Efter valet den 11 september får vi reda på antalet väljare som är okunniga, dumma, hjärntvättade och som är Sverigefientliga. Mätningarna visar redan att det finns en övermajoritet av väljarna som tillhör denna ”idiotförsamling”. Stackars Sverige!

  Gillad av 1 person

 5. Cosmik Debris 2022-08-29 / 19:46

  Ledarsidorna:
  ”Eftersom Sverige gränsar till Tyskland och vi har möjlighet att överföra el får vi som konsekvens de tyska priserna, oavsett vad det kostar att producera el i Sverige. Det gör att priserna i Skåne är snarlika priserna i Tyskland. Eftersom tyska uppköpare är villiga att binda priset 10 kr/kWh ett år framåt måste vi anta att vi kan få liknande priser i södra Sverige.
  Då handlar det om en kvarts miljon kronor för el under ett år till en genomsnittlig svensk villa bara för själva elen. Dessutom tillkommer elnätsavgifter, energiskatter och till sist 25 % moms på alltihop. Då hamnar vi på 25 000 kronor i månaden”

  Om detta blir verklighet så ska miljöpartister, soSSar och Zenterpartister förklaras fredlösa.

  Blomgren: Orosanmälan – Skenande elpriser i Tyskland
  https://ledarsidorna.se/2022/08/blomgren-orosanmalan-skenande-elpriser-i-tyskland/

  Wikipedia: ” I äldsta tider var fredlöshet bara snäppet mindre än ett regelrätt dödsstraff. All egendom förverkades, fastigheter brändes, omnämnanden raderades och den fredlöses person fråntogs allt rättsligt skydd. Den bot som föreskrevs vid dråp av en människa eller ett djur gällde inte den fredlöse. Den fredlöse var i samhällets ögon redan död.”

  Gilla

 6. Huvaligen 2022-08-29 / 18:52

  Tänk om det funnits en endaste sosse i ledande ställning som sagt: Det var vi som tillsammans med MP målade in Vattenfall i ett hörn och som möjliggjorde att reaktorer faktiskt stängdes.

  Gilla

 7. O` Hyra 2022-08-29 / 17:31

  Läkemedelsverket tycker att man bör ha läkemedel för 30 dagar hemma. Ifall…
  Jag tycker det är bättre att ha en puffra med minst 30 skott under kudden…

  Gilla

  • Cosmik Debris 2022-08-29 / 19:19

   Mitt i prick! Jag håller fullständigt med dig.

   Gilla

 8. O` Hyra 2022-08-29 / 16:46

  Folk som måste använda sig av en valkompass för att hitta rätt parti att rösta på borde överhuvudtaget inte få lov att deltaga i valet.

  Gilla

 9. Sven d.ä. 2022-08-29 / 11:24

  Många som röstar på Miljöpartiet tycker att det är ett pris man får betala för att hålla CO2 nivån nere. Förövrigt så förväntar man sig bidrag när priset på elektricitet upp. Bidrag från staten. Jag tror också att många miljöpartister är unga och bor hemma dvs deras föräldrar betalar.
  Jag tror de kommer att hålla sig kvar!

  Gilla

  • Cosmik Debris 2022-08-29 / 13:52

   ”Det finns c:a 1.500 vulkaner på land och c:a 900.000 vulkaner på botten i våra världshav. Den vulkan som släpper ut mest atmosfärisk koldioxid är Katla som ligger på Island. Den står för c:a 5 % av utsläppen: c:a 20-25 ton per dag . . .
   FN:s klimatpanel IPCC medger att mänskliga utsläpp av koldioxid står för 5 % och att naturen själv står för 95 %”

   https://klimatsans.com/2020/03/05/vulkaner-kan-ha-storre-utslapp-an-manniskan/

   Gillad av 1 person

  • malle - 2022-08-29 / 16:29

   Kan bara hålla med dig när det gäller MP, jobbade ihop med en ********** ja o lite till.

   Hycklare var han så det bara stänkte om det, röstade MP pratade sig varm om ”Klimatkrisen” var beredd att betala extra för mat och energi, körde bensinbil och åt kött…..

   Gilla

 10. Tony 2022-08-29 / 10:19

  En valperiod ytterligare med det döddansarpartiet innebär nog spiken
  i kistan för landet Sverige, i ett parti kan där finnas en och ibland två
  som kan anses vara udda, ? Men här finns ju inte en enda som har
  något vettigt att tillföra, åtminstone inte bland dom framträdande personerna?

  Gillad av 3 personer

 11. ivarandersson 2022-08-29 / 09:09

  Det rödgröna blocket vill behålla makten och därför taktikröstar många. I vinter kommer samma människor att kräva subventioner för dyr el. Sunt förnuft är en bristvara.

  Gillad av 3 personer

 12. stigrydmark 2022-08-28 / 22:58

  Medlemskapet har också medfört ett högre pris, och dessutom fråntagit oss rätten att bestämma priset i Sverige. Här ett praktex. på det negativa med ett EU-medlemskap

  Gillad av 5 personer

 13. Ölandsbonde 2022-08-28 / 22:14

  MP klarar sig kvar. De har en jättestor valbudget på 7-8 miljarder via SVT och SR. Troligen stöd av TV4 också. Behöver bara få ihop 300.000 röster. Det finns fler idioter än så att dupera.

  Gillad av 7 personer

 14. Anders Gs 2022-08-28 / 22:02

  Thoralf, jag förstår inte hur MP har över 4 proc?!

  Gilla

  • Huvaligen 2022-08-29 / 14:32

   Möjligen har Ölandsbonde här ovan svaret på din nog så riktiga fråga.

   Gillad av 1 person

 15. turrim 2022-08-28 / 20:09

  Magdalena Andersson var då finansminister. Det var hon, säkert tubbad av Bolund som då satt i hennes närhet, som idiothöjde skatterna för kärnkraftsproduktion och kraftvärme. Då slapp man stifta en lag om avveckling.

  Magdalena är en av de mest skyldiga till dagens elpriser. Hon borde inte l
  komma undan i media med bibehållen gloria och skylla på Putin.

  Gillad av 4 personer

   • Huvaligen 2022-08-29 / 15:10

    Tja, man ska väl inte överdriva, men artikeln på ledarsidorna visar på ett överväldigande sätt hur förfärlig Magdalena Andersson är som person och politiker. De skador hon vållar och vållat oss oavsett om hon sitter i regeringen eller ej kommer att vara ödeläggande för landet även långt in i framtiden. Hon är vad man verkligen kan kalla kriminell. Tänk om vi hade möjligheter till ”riksrätt” eller åtminstone gatlopp!

    Gillad av 1 person

 16. Anders Gs 2022-08-28 / 19:56

  Byggs det nya vindkraftverk hela tiden?

  Gilla

Kommentarer är stängda.