PARTISTÖD INTE LIKA MED AKTIVT PARTI

Om man vill sänka kommunalskatten och den kommunal utdebiteringen så finns det många olika områden som man kan spara pengar inom. En är den politiska organisationen och det gäller både inom kommunerna och inte minst regionen med alla sina regionråd.

Under våren gjorde jag en liten sammanställning av hur det ser ut i Kalmar kommun under den senaste mandatperioden 2018-2022. När det gäller arvoden så saknas i stort sett hela 2022 och skall därmed ökas med flera miljoner kronor totalt sett. Men tabellen ger nog ändå en ganska bra översikt över hur skattepengarna fördelas till de olika partierna under en mandatperiod.

Som väljare bör man nog fråga sig vad man får för pengarna och vilket parti som ger mest ”valuta” för pengarna.

Pengarna borde givetvis ställas mot hur aktiva partierna är i politiken. När det gäller frågor och interpellationer så är det ju oppositionspartierna som ställer detta till majoriteten. Statistiken nedan är väldigt talande och det är inte hur mycket pengar ett parti får som styr hur aktiva man är i partierna, utan snarare tvärtom. (siffrorna är också framtagna under våren).

När det gäller Framtid Kalmar (FK) så höll jag en ganska låg profil under 2019 och 2020 då jag förknippades med SD i väldigt stor utsträckning. Jag ville inte gynna SD med mina frågor och interpellationer. Utan jag startade Framtid Kalmar i april 2021 och då ökade jag aktiviteten med frågor och interpellationer i kommunfullmäktige.

När man ställer en fråga i Kalmar kommunfullmäktige får bara den som ställt frågan och den som svarar delta i debatten. Man ser tydligt att KD har den strategin och inte låta någon annan delta i deras debatter.

En interpellation inleds av den som ställt den och sedan svarar en person från majoriteten men sedan kan alla ledamöter delta i debatten. Därför blir också interpellationer mer intressanta och fler perspektiv lyfts fram men ämnet kan också spåra ut om inte ordförande styr upp debatten.

Annons

12 reaktioner på ”PARTISTÖD INTE LIKA MED AKTIVT PARTI

 1. O` Hyra 2022-08-31 / 19:48

  Nancy Patricia Pelosi , en av tokkärringarna som gör världen till en osäker plats.
  Så in i helvete uppblåst ”människa”?

  Men vi behöver inte gå så långt för att se andra hot mot freden, den otäcke Ann Linde. Nu skickas fler svenska vapen till Ukraina. För fredens skull kan man förmoda.

  Gillad av 1 person

 2. Otto 2022-08-31 / 18:54

  @Thoralf

  Om kommunens ordförande avgår mellan två val (om det ens är möjligt?), får han utse en ny ordförande utan att fullmäktige godkänner det?

  Bara nyfiken…

  Gilla

  • Thoralf A 2022-08-31 / 21:56

   Om du menar kommunfullmäktiges ordförande så väljs personen av Kommunfullmäktige om du menar kommunstyrelsens ordförande så väljs även det av kommunfullmäktige.

   Gilla

 3. O` Hyra 2022-08-31 / 18:42

  Dom mörkhyade blir fler och fler för varje dag. Är det ”kvotflyktingar som väller in?
  Dom flockas i stora antal kring bankomaterna ungefär som deras fränder kring ett vattenhål i Afrika varifrån dom kommer.

  Ge er tid att titta på IQ-talen från flera afrikanska länder, det ligger ofta runt 60.
  Dom skulle med gammaldags ord kunna klassas som idioter.

  Lägg därtill att dom ofta använder olika droger och skiter fullständigt vilka konsekvenser deras handlande kan få. Där har ni problemet som ingen har någon lösning på…

  Gillad av 1 person

 4. worldpress99 2022-08-31 / 14:30

  Lite OT ang hysteriska elpriser! Nu måste väl ändå MP:s sympatisörer och MP:s sk politiker VAKNA! Trasig reaktor samt nedlagda på Ringhals gör att endast tjugofem procent kvarstår. Tror ni fortfarande att Putin är den som orsakar prishöjningar? Han har mig veterligen inte lagt ner något kärnkraft i Sverige. Rösta nu för h–vete inte på vare sig sossarna eller MB. En uppmaning från oss fattigpensionärer.

  Gilla

 5. Sven d.ä. 2022-08-31 / 12:50

  De befintliga partierna behåller makten med olika tricks.
  – 4% hindrar nya partier till Riksdagen. 20000 röster borde räcka till en plats. Nu måste man upp i ca 300000 röster.
  – Partierna sätter listorna.
  – Partierna kan låsa listorna så att ingen kan komma upp på listan.
  – Partistöd.
  – Partierna (via Riksdagemännen) väljer Statsminister.

  Makten utgår inte från folket – Makten utgår från de befintliga partierna.

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlsson 2022-08-31 / 19:58

   Sven d.ä.

   Du har verkligen satt tummen i ögat på den svenska pajasdemokratin !!!

   //Gunnar

   Gilla

 6. Lennart 2022-08-31 / 10:57

  Frågor och interpellationer i antal är inte det viktigaste. Det är kvalitén (viktiga frågor) som borde räknas, inte kvantiteten (oviktiga frågor).

  Framtid Kalmars Thoralf Alfsson är den i oppositionen som är bäst på att ta upp de stora och viktiga frågorna. Sällan stöd av övriga partier i oppositionen, vilket är märkligt och ytterst beklagligt.

  Gillad av 3 personer

 7. ivarandersson 2022-08-31 / 09:01

  C och V har inga frågor och inga interpellationer. Sitter de och sover ?

  Gillad av 1 person

   • ivarandersson 2022-08-31 / 18:24

    Jag bor inte i Kalmar så jag har dålig koll på att C och V ingår i Majoriteten.

    Gilla

Kommentarer är stängda.