100 NYA VINDKRAFTVERK PÅ SÖDRA ÖLAND

När jag av ren nyfikenhet började syna planerna på nya vindkraftverk på Öland så blev jag minst sagt förvånad över att det fanns så många små projekt men också ett större projekt med 32 vindkraftverk.

När jag summerade alla mindre projekt och det större så blev det ca 100 nya vindkraftverk om alla blir verklighet. Alla placerade inom Mörbylånga kommun, från Glömminge i norr till Hulterstad i söder enligt nedanstående kartbild, där de mörkblå fälten är områden där det planeras för nya vindkraftverk enligt Vindbrukskollen.

Jag gissar att de styrande partierna i Mörbylånga kommun, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet inte kommer säga nej till några vindkraftverk inom kommunen. Centerpartiet kommer säkert driva på för denna utbyggnad och utveckling. Men så röstade ju en majoritet i valet den 11 september.

Mörkblå fält är områden planerade för vindkraftverk.

Det är totalt 14 områden inom ett inte allt för stort geografiskt område på södra Öland som kommer exploateras med ca 100 vindkraftverk om alla planerade områden utnyttjas. Det finns även ett område som ligger utanför kartan i söder vid Hulterstad.

Det är bara att gratulera alla boenden och alla sommarölänningar med sommarhus till denna utveckling. Det är även märkligt att jag inte läst något om alla dessa vindkraftverk i media och då tänker jag framför allt på Ölandsbladet och Barometern.

Personligen tycker jag att det är bättre att bygga planerbar elproduktion, som kärnkraft!

Annons

20 reaktioner på ”100 NYA VINDKRAFTVERK PÅ SÖDRA ÖLAND

 1. O` Hyra 2022-10-19 / 18:56

  När en nyvald minister raderar tidigare tweets och samtidigt påstår att hon har samma åsikter som tidigare, då står inte allt rätt till.

  För övrigt håller jag med Bonnesen. Jag har inget ansvar.
  Jag var ju bara VD.

  Gillad av 1 person

  • Benny 2022-10-19 / 20:20

   Bonnesen är ju bara ett offerlamm som blivit lurad eller frivilligt tog på sig åtalet som skulle varit mot Anders Sundström som egentligen är ansvarig för brotten på Swedbank. Men i Sverige kan inte en hög sosse åtalas för så grova brott och därför klev Bonnesen in och får i värsta fall några år på öppen anstalt eller villkorlig dom av det korrupta ”rättsväsendet”. Hennes kalkyl är nog att det är värt att ta ”straffet” då hon ändå sopat hem miljoner och kan ta ”pension” efter förrättat värv. Möjligheten finns ju att hon är så korkad på riktigt men knappast troligt! Finns det verkligen några skattesubventioner kvar till vanvettet med vindsnurror? De kan ju inte bli lönsamma hur mycket det än blåser…Det är bara skattebetalarna i Sverige som blir blåsta, ofta av utländska ”investerare” i vindsnurror. Rena snurren alltså!

   Gillad av 3 personer

 2. turrim 2022-10-19 / 17:21

  Intressant med Elsa Widdings (SD) första riksdagsdebatt om klimatkrisen. De rödgröna blev ursinniga inför fakta. Socialdemokraten Markus Selin hänvisade till och med till Greta! Jag undrar om partiledningen är stolt över honom? (Kanske de i Kalmar som beslutat om klimatkris???)

  Det här kan bli fortsatt kul och lärorikt.

  Gillad av 3 personer

 3. B Trelle 2022-10-19 / 12:05

  Hej toralf
  Märks väldigt tydligt att SD rider på dina framgångar och ditt jobb år efter år. Sd väljarna har ingen naing om vem som gör grovjobbet..
  Jonathan Sager rider just nu på ditt grävande i Dragqueen och gillar att klappa sig på axlen… Enligt honom har han fått 153 tackmail för att han driver detta i fullmäktige. Jag ogillar den karln så något in i bomben! Men visst, man får kanske se det från ett större perspektiv och hoppas på att det är 153 nya SD röster du skapat åt Kalmar

  Gilla

 4. Goliat 2022-10-18 / 23:13

  Var och hälsade på en äldre bekant i Kalmar idag. När vi satt och fikade, kommer plötsligt hemtjänsten. In i rummet kommer en förvirrad afghan skäggpojke från Syrien och börjar prata på knackig svenska. Jag har nog inte sett en enda svensk person i hemtjänsten.

  Fin kommun Kalmar är!

  Gillad av 3 personer

 5. Sven d.ä. 2022-10-18 / 22:51

  Jag har tillbringat några veckor på vägarna i Danmark och Sverige och noterat att det finns service bilar med ”Blade service”. ”Blade Repair” etc. Efter ha kollat på nätet så måste man behandla bladen med ett ”skyddande elastiskt skikt”, och detta är bland annat mycket giftigt för vattenlevande organismer. Målar man något så droppar det, det är svårt att unvika. Jag nisstänker att man måste måla ett antal gånger under verkets livslängd. Jag tror att området runt vindkraftverket måste ses som ett kemisk riskområde.

  chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.teknos.com/document/sds/TEKNOBLADE%20REPAIR%209000-20_WHITE_2022-06-27_FI_sv.pdf

  Gillad av 2 personer

 6. Lars i Huddinge 2022-10-18 / 22:31

  Men eftersom vkv-byggarna nu enligt nya regeringens påbud om att de även måste bekosta landanslutningar så blir det nog inga fler vkv-byggen framöver. Subventionerna finns ju inte numera.

  Gillad av 2 personer

 7. malle - 2022-10-18 / 20:18

  Fyfn, förstöra Öland mer, det är så jävla vacker natur på vissa områden där, Norra, Södra delen iaf, nu är det visserligen nästan 10 år sedan jag var där sist så mycket kan har ändrats sedan dess.

  Gillad av 1 person

 8. Ölandsbonde 2022-10-18 / 19:40

  Vi får väl se hur det blir när nu skatterna på elproduktion läggs om. Jag har för mig att bidragen till nya vindskraftverk upphörde för några år sedan. Har de tänkt sig att bygga nu och gå plus på elen så har de räknat fel.

  Fantastiskt bra att man pausar att utplåna de mindre vattenkraftverken. Flera värmekraftverk kan även de bli lönsamma.

  Gillad av 1 person

 9. Lotta 2022-10-18 / 19:33

  Det behövs ingen vindkraft alls. Lyssna på Jan Blomgren professor i tillämpad kärnfysik eller Peter Rudling

  Inte nog med att de rödgröna gödslat med subventioner för att bygga vindslaktverken nu vill ägarna även ha betalt vid minuspriser annars hotar de med att stänga ner sina Vindslaktverk. Om de nu är så olönsamma får de väl lägga ner sin verk som kärnkraftverken fick göra. Dessutom är de ju så att ju mer väderberoende elproduktion i elnätet desto instabilare blir det.

  https://sverigesradio.se/artikel/tusentals-vindkraftverk-kan-stangas-av-agarna-i-vinter

  Gillad av 5 personer

 10. Malin 2022-10-18 / 18:49

  Plus alla planerade fågeldödare ute i havet,eller hur?!
  Milda makter!

  Gillad av 2 personer

  • messkalle 2022-10-19 / 17:09

   Tittade på ett samtal, Riks tror jag det var, där en insatt ornitholog intervjuades om planerade ”vindslaktverk” mellan Gotland och Öland. Total fågeldöd!
   Samma sak borde gälla på Öland där flyttfågelstråken går.
   – Var är miljöpartiets och länsstyrelsens naturvänner?
   – Väger ett nedlagt kärnkraftsverk mer än Sveriges alla fåglar.

   Gillad av 1 person

   • Lotta 2022-10-19 / 19:54

    Det är inte denna du menar med Stefan Sauk?

    Gilla

 11. Kalle Kula 2022-10-18 / 18:36

  Är Ebba Busch en ny Mona Sahlin? Skulder för kläder, smink, Akademikliniken och Uppsala vatten. Känns ju tryggt med sådana personer som ska föregå med gott exempel.

  Gillad av 1 person

  • Högt hårfäste 2022-10-18 / 22:02

   Även Uffe hade ärenden hos Kronofogden, men det hade han glömt.

   Gillad av 1 person

 12. Sven d.ä. 2022-10-18 / 18:36

  Här kan man snabbt se vilka fastighetspriser som är på väg ned. Bra konsumentupplysning.

  Gillad av 2 personer

 13. ivarandersson 2022-10-18 / 18:19

  Vindkraftverk är en förorening i naturen. Bygg vindkraftverk i städerna som redan är förorenade med ljud och ljus.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.