HAVSBASERADE VINDKRAFTSPARKER

I Tidöavtalet kan nedanstående läsas.

”Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs.”

Den förra S/MP regeringen beslutade och gav ett uppdrag till Svenska Kraftnät att börja utreda och bekosta anslutningarna till havsbaserade vindkraftsparker. Nu river den nya regeringen upp detta beslut och uppdrag till Svenska Kraftnät.

Svenska Kraftnät presenterade dock en del uppgifter angående sitt uppdrag den 16 juni 2022 där man bland annat skrev följande.

”Svenska kraftnät planerar i en första omgång för sex havsbaserade anslutningspunkter utanför landets kuster till en preliminär kostnad på 30-42 miljarder.”

”De nya anslutningspunkterna skapar förutsättningar för att ansluta upp till upp till 40 TWh ny havsbaserad elproduktion på årsbasis.” 

”Den första anslutningspunkten kan vara klar tidigast 2029, den sista 2035, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.”

Det är flera intressanta uppgifter i detta pressmeddelande från Svenska Kraftnät, det gäller dels den enorma kostnaden för att ansluta havsbaserade vindkraftsparker och det som kanske är lika intressant är att det kommer dröja till 2029 innan de första havsbaserade vindkraftsparkerna kan anslutas till det svenska kraftnätet och ända fram till 2035 innan alla dessa 6 anslutningspunkter är utbyggda. Jämför det med nya kärnkraftsreaktorer.

Vad jag förstår så kan man då tillföra 40 TWh till det svenska elsystemet. Det innebär en kostnad på ca 1 miljard kronor per TWh elenergi. Eftersom 40 TWh inte kommer vara tillräckligt så behövs ytterligare anslutningspunkter.

”Enligt Energimyndighetens analys Slopade anslutningskostnader för havsbaserad vindkraft från 2018 uppgår kostnaderna ”till 0,8–1,1 miljarder kronor per TWh vindkraftsel som ansluts”.”

Med tanke på vad attentatet mot gasledningen Nordstream innebär så måste man givetvis även idag fundera över säkerheten för dessa elkablar på havsbotten från vindkraftsparkerna. Hur skall säkerheten för dessa säkerställas?

Vem skulle då få betala för dessa enorma anslutningskostnader för havsbaserade vindkraftsparker?

I ett svar på en fråga från Mattias Bäckström Johansson (SD) i riksdagen tidigare i år skriver dåvarande energiminister Khashayar Farmanbar följande.

”Kostnaderna för Svenska kraftnäts investeringar, såväl på land som till havs, fördelas på Svenska kraftnäts nätkunder, dvs. elproducenter och elanvändare.”

Det är självklart vi elkonsumenter som kommer få betala för dessa anslutningar.

Den nya regeringens besked kommer sannolikt göra att flera av dessa planerade vindkraftsparker läggs i malpåse. Det kommer sannolikt bli väldigt svårt att få ekonomi i dessa projekt om varje TWh elenergi innebär 1 miljard kronor i anslutningskostnader.

Nedan har jag sammanställt en lista på planerade havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön/Bottenhavet. Om alla dessa skulle bli verklighet så skulle de producera ca 260 TWh enligt företagens uppgifter. Då skall anslutningskostnaden troligen vara närmare 250 miljarder kronor.

Bygg nya kärnkraftsreaktorer så fort som det bara går, även i Norrland! Sverige ska väl kunna göra om det vi gjorde på 70-talet och tidiga 80-talet när det byggdes 12 reaktorer.

Annons

20 reaktioner på ”HAVSBASERADE VINDKRAFTSPARKER

 1. tompas11 2022-10-20 / 23:30

  Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) anser att Elsa är vetenskapsförnekare när Elsa säger att det saknas vetenskapligt stöd för att det pågår en klimatkris. Enligt mig så har Elsa naturligtvis helt rätt och det är faktiskt Romina som är vetenskapsförnekare.

  Gillad av 1 person

  • onkelbjörn 2022-10-21 / 02:29

   Intressant det där med Romina. Hon är 26 år. Elsa är 30 år äldre.
   Iransk bakgrund. Har studerat statsvetenskap. Politiskt engagemang i ungdomsförbundet (L), Där hon fokuserat på utbildning, integration, feminism och hedersförtryck. Uppväxt i ett invandrartätt område i Sundbyberg.
   Kan man ju undra hur mycket hon överhuvudtaget kan om klimat och miljö. Och hur mycket livserfarenhet har hon. Och framförallt, är hon verkligen lämplig som klimat och miljöminister. Raka vägen in i riksdagen och direkt en ministerpost.
   Är hon duktig eller har hon fått dörrarna öppnade tack vare sin iranska bakgrund?

   Gilla

 2. tompas11 2022-10-20 / 19:28

  Jag befarar, med tanke på Martin Kinnunens uttalande, att SD kommer att tysta Elsa i klimatfrågan. Troligen kommer inte Elsa bli gammal i ett parti som SD.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-10-20 / 22:18

   Om inte Elsa Widding får stöd av SD-ledningen så tror jag att hon kommer lämna både SD och riksdagen.

   Gilla

   • tompas11 2022-10-20 / 23:19

    Ja jag tror detsamma.

    Gilla

   • Huvaligen 2022-10-20 / 23:24

    Nu testas SD:s inriktning i de här frågan och inte minst dess partiledning.

    Gilla

   • Andersson 2022-10-21 / 00:06

    Jag tror att hon är alldeles för rakryggad för att bli vilde i riksdagen.

    Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-10-20 / 19:17

  Oktober
  50. Ny skjutning i Ronna i Södertälje – man död (2022-10-01)
  51. Skottlossning i Södertälje – en död och en skadad (2022-10-06)
  52. Man i 25-årsåldern död – sköts i bröstkorgen (Märsta) (2022-10-11)
  53. Göteborg: Taxichaufför skjuten till döds i Bergsjön (2022-10-16)
  54. Man skjuten till döds i biltunnel i Stockholm (2022-10-20)

  Gilla

 4. Kalle 2022-10-20 / 18:56

  kan bara säga en sak: Heja Elsa du har petat hål på den religösa klimatiska bubblan!!!

  Gilla

 5. Leif 2022-10-20 / 08:32

  Bygger man nya kärnreaktorer vid befintliga kärnkraftsanläggningar slipper kan dra nya anslutningspunkter.
  En ny kabel ( Hansa kabeln) planeras mellan Skåne och Tyskland med driftstart 2026, situationen i EL 3-4 kommer bli värre med ännu en kabel till kontinenten.
  https://www.svk.se/hansapowerbridge

  Gillad av 4 personer

 6. turrim 2022-10-20 / 07:15

  Nu börjar Kristersson redan vackla från sina stora ord i regeringsförklaringen. Han vet att det är en klimatkris och kritiserar Widding. Allt kommer att fortsätta som tidigare.

  Gillad av 4 personer

  • Huvaligen 2022-10-20 / 07:57

   Kristersson hade till igår uppenbart ingen aning om Elsa Widding och hennes kapacitet. Nu får han ”läsa på” annars blir han ”uppläxad” vare sig han vill det eller ej för att över huvud taget kunna möta en nivå där ”påläst” kommer att spela en framtida roll. (Heja Åkesson.)

   Gillad av 7 personer

   • turrim 2022-10-20 / 12:56

    Det är fler som vacklar i SD:s partiledning efter Elsa Widdings anförande. Enligt SDS säger Martin Kinnunen: ”Jag betraktar det som en ledamot som höll ett eget anförande under den allmänpolitiska debatten. Det är jag som är talesperson i klimatpolitiska frågor, så är det, säger Martin Kinnunen”.

    Ett löjligt och oförskämt uttalande av en besserwisser efter ett sakligt anförande av en partimedlem. Jag läste att vi var över 9000 som kryssade Elsa med förhoppningen att hennes sakkunskap skulle tränga in, i varje fall i SD:s partiledning.

    Byt ut Martin som talesperson till Elsa.

    Gillad av 6 personer

   • Sven d.ä. 2022-10-20 / 18:17

    Jag tror inte Elsas angreppsätt fungerar i Riksdagen. Fakta fungerar inte i Riksdagen, det tas i utskotten. I Riksdagen är en scen för känslor och utspel.

    Dessutom så måste SD finna ut vem som gör utspel kommer med fakta etc. Nu tror jag det för många kockar både i ‘Energi’ och ‘Klimat’.

    Gilla

  • Huvaligen 2022-10-20 / 14:05

   Och Martin Kinnunen han hänger me – av någon anledning så gör han bara de! Kanske är det svårt att, som så ofta, hänsynsfullt placera en gammal trotjänare på rätt plats i en ny tid?

   Gilla

  • Lotta 2022-10-20 / 15:22

   ”Byt ut Martin som talesperson till Elsa”. Håller fullständigt med. Anställ även Jan Blomgren som konsult vid planerandet av ny kärnkraft och se även till att kärnkraften skyddas från klåfingriga Miljöpartister, centerpartier och sossar så de inte kan lägga ner den igen.

   Gillad av 2 personer

 7. onkelbjrn 2022-10-20 / 00:58

  Södra Öland! Kan man ju undra vad alla ornitologer tycker om det. Såg en bild på FB där en död örn låg på marken med en vindkraftpark i bakgrunden och texten till bilden löd ” Hade den varit full av olja hade tidningarna skrivit spaltmeter. Nu är det tyst”
  Och apropå miljö och klimat. Elsa Widding äntrade talarstolen i riksdagen idag och debatterade mot en sosse Markus Selin. När man hör honom förstår man varför sossarnas regeringstid har fört Sverige mot en avgrund, som vi nu får hoppas att den nya regeringen snabbt kan vända på.
  4 minuter in på filmen kommer denne Selin.

  https://jmm.nu/elsa-widding_sverigedemokraterna_riksdagen_klimat/

  Gillad av 6 personer

  • ivarandersson 2022-10-20 / 09:01

   Elsa är kunnig och visade hur okunnig sossen Markus Selin är. Han verkar bara lyssna på Greta och Erika Bjerström..

   Gillad av 5 personer

  • messkalle 2022-10-20 / 17:27

   Jag älskar att lyssna den äldre kloka Elsa Widding men förstår inte socialdemokratens argument.
   – Vänta bara ni, när Elsa blir ”varm i kläderna” och talar fritt i Riksdagssalen, då kommer de unga och gamla klimatalarmisterna få vad de förtjänar. En tumme ned av vetenskapen och klokheten.

   Gillad av 1 person

  • messkalle 2022-10-20 / 17:37

   Tack ONKELBJRN för into.
   Följande info: ”Regeringens plan att låta kärnkraften driva klimatomställningen är inte lösningen, enligt klimat- och energiexperten David Mjureke.
   Vi behöver minska utsläppen och ställa om här och nu, säger han.

   – Vad tror ni sådan info kom ifrån?
   Rätt gissat: SVada

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-klimatpolitik

   Gilla

Kommentarer är stängda.