MARKRESERVATION FÖR MOSKÉ KLUBBAD I KALMAR

Det finns en stark men dold opinion mot att det skall byggas en storskalig moské i Kalmar. Att Socialdemokraterna och kommunalrådet Johan Persson gett ett ”hemligt” vallöfte till de muslimska föreningarna i Kalmar om att ge en markreservation för en moské om Socialdemokraterna vinner valet är inget annat än en skandal. Att det verkligen förhåller sig på det sättet visar sig tydligt då ansökan om en markreservation inkom den 12 september, det vill säga dagen efter valet.

Enligt högst troliga uppgifter skall den utlovade prislappen för detta markområde på 10 000 kvadratmeter i Norrliden vara 750 000 kronor. Det kan jämföras med ett tomtpris för en villatomt på 761 m2 i samma område som kostade 750 000 kronor under 2019. Alltså ca 10 gånger mer per kvadratmeter för marken.

Socialdemokraterna har med andra ord även lovat det Muslimska trossamfundet stora ekonomiska subventioner för marken.

En värdering av marken skall givetvis göras enligt samma principer och praxis som gällt för andra företag och privatpersoner i detta område, Ljusstaden och Karlssons äng. En storskalig moské i området kommer dessutom sänka fastighetsvärdet kraftigt på bostäder i området, såväl villor som bostadsrätter.

Vad kommer det då kosta att bygga en storskalig moské och har det Muslimska Trossamfundet en ekonomi som skulle kunna finansiera denna byggnation? Enligt uppgift från samma källa så beräknas kostnaden till ca 17 miljoner kronor men personligen tror jag att totalkostnaden är betydligt högre om alla kostnader och myndighetskrav räknas in. För just samlingslokaler ställs många krav om inte minst säkerhet.

Den största muslimska föreningen den Islamiska Kulturföreningen Salam som driver källarmoskén på Storgatan i Kalmar har under snart 10 år samlat in pengar för att kunna bygga en moské i Kalmar. För något år sedan skickade man ut ett brev med en uppmaning till sina medlemmar att skänka pengar. Då beräknade man kostnaden för en moské eller ett islamiskt kulturellt center i Kalmar till 6-9 miljoner kronor och man hade lyckats skrapa ihop 1,2 miljoner kronor. Idag kanske man har några kronor ytterligare.

Enligt uppgift från en talaesperson och styrelsemedlem i den Islamiska Kulturföreningen Salam så har Kalmar 5 000 muslimer och då gissar jag att de bara räknar sunnimuslimer. Andra muslimer är inte välkomna till deras förening och moské.

Den Bosniska Islamiska föreningen bedriver insamling av pengar i Bosnien, något som jag blev upplyst om tidigare i år av en person som sett tvåspråkiga lappar uppsatta i Belgrad. Hur kan man kontrollera vilka summor som kommer ifrån andra länder och vem som är avsändare?

För att kunna bygga en moské så måste det till ytterligare finansiering och då misstänker man självklart att det handlar om finansiering från utlandet, Saudiarabien eller Qatar. Sedan kan man ju givetvis fråga sig vilken bank i Kalmar som kommer låna ut pengar till detta projekt? Banklån är enda sättet för dessa muslimska föreningar att kunna finansiera byggnationen om man inte får pengar från utlandet men även för att driva en verksamhet av denna storleksordning. Men att betala ränta är ju emot sharialagarna.

Regeringen utreder just nu förbud mot utländsk finansiering av trossamfund och byggande av moskéer i Sverige. Det ingår även i Tidöavtalet.

”En utredning ska se över förbud mot utländsk finansiering av trossamfund och andra organisationer på civilsamhällets område med kopplingar till islamism och extremism samt ta fram förslag om skärpt regelverk och tillsyn när det kommer till sådana organisationers finansiering.”

Tidöavtalet.

Annons

21 reaktioner på ”MARKRESERVATION FÖR MOSKÉ KLUBBAD I KALMAR

 1. Kalle 2022-11-01 / 11:01

  I Södertälje gav sossarna tillstånd för att bygga en Assyrisk kyrka för 40 år sedan. Se hur det gick för Södertälje!!!

  I Kalmar ger sossarna tillstånd för att bygga en Moske. Skall bli intressant att se hur det går för Kalmar!!!

  Sossarna lär sig aldrig. De gör om samma misstag om och om igen!!!

  Sossarna tror att de är störst och bäst när de i själva verket är sämst!!!

  Gillad av 2 personer

 2. Sven d.ä. 2022-11-01 / 10:27

  Från ngt media: ”Överbefälhavare Micael Bydén: ”Kan inte utesluta ännu allvarligare händelseutveckling””

  Är det inte det hans uppgift – att hantera allvarliga händelser? Upgiften att gå med i Pridetåg med mera är inte det en ÖB ska vara bra på.

  Gillad av 1 person

 3. Otto 2022-10-31 / 23:56

  Har Kalmarhem problem att få lägenheter uthyrda på Kungsgårdsvägen mitt emot Heliga Korsets kapell? Ser att ARC fastighetspartner på uppdrag åt Kalmarhem annonserar på Blocket. Är även bild på huset, eller har Kalmarhem sålt dessa kåkar? Känns lite B ärligt talat…

  ”Markplanslägenhet med egen uteplats.

  2 rok lägenhet med öppen planlösning och samtliga vitvaror i lägenheten.

  Tillträde 2023 02 01. Fiber finns i huset.

  Hyra 8350 kronor (2022 års hyra ) ingår vatten och uppvärmning.

  Cykelavstånd till centrum. och Giraffen köpcentrum.

  Om kontraktet

  Tillsvidare

  Energiklass

  C”

  Gilla

  • Lotta 2022-11-01 / 14:02

   Var det inte så att för att få bygga dessa fastigheter skulle samtliga endast få hyras ut till studenter?

   Gilla

   • Thoralf A 2022-11-01 / 22:11

    Det ändrades senare och blev ungdomslägenheter och därmed mindre bidrag till Kalmarhem.

    Gilla

 4. Goliat 2022-10-31 / 22:40

  De är ju helt från vettet i Kalmar! Ett nytt Malmö i miniatyr!

  Gillad av 2 personer

 5. Champagne Supernova 2022-10-31 / 21:56

  Är det idé med namninsamling? Kan det ha någon betydelse?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-10-31 / 22:46

   Om man tror att 5 000 personer är villiga att sätta sitt namn på en namninsamling och att samtliga är skrivna i Kalmar kommun kan man kanske få fram en folkomröstning. Men kommunfullmäktige kan ändå stoppa det.

   Gilla

   • Anders gs 2022-11-01 / 09:02

    5000 underskrifter går nog att fixa. Kämpa Thoralf!

    Gilla

   • Champagne Supernova 2022-11-01 / 09:12

    Vore hur som helst ett sätt att markera mot bygget.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-11-01 / 09:20

    Vi får väl se om något parti vill starta en namninsamling.

    Min erfarenhet är att svensken är alldeles för feg för att sätta sin namnteckning för att stoppa något som kan vara kontroversiellt.

    Gilla

 6. ivarandersson 2022-10-31 / 18:35

  Socialdemokraterna ger stora ekonomiska subventioner till Muslimska trossamfundet för marken där moskén ska byggas. Allt för att vinna röster och behålla makten

  Gillad av 1 person

 7. Högt hårfäste 2022-10-31 / 18:26

  Kommer det leda till att fler muslimer vallfärdar till Kalmar?

  Gilla

  • Nnina 2022-10-31 / 22:49

   Jajjamen var så säker!!

   Gilla

  • Slödder 2022-10-31 / 21:54

   Den där mannen borde hängas ut även här då han är livsfarlig för barn, vilket så många som möjligt borde få veta.
   Vilket avskyvärt avskum denne 54-åring är.

   Gilla

 8. Kalle Kula 2022-10-31 / 15:57

  Grattis Kalmar! 👌👍😄

  Gilla

  • ericr45 2022-11-02 / 22:19

   Det kommer att vara likadant i Sverige om 50 år.
   Tack för det sossexxxar!

   Gilla

 9. Christer 2022-10-31 / 13:51

  Det är sådana politiker som ni har i Kalmar som är socialdemokratins verkliga dödgrävare .
  Nu verkar många Kalmariter otroligt tröga. Rheinfeldt hade nog varit där och fått inspirationen till sin bok ” Det sovande folket”.
  Det är p.g.a de här vanorna sossarna har tagit bort tjänstemanna och politikeransvaret .
  De tror att de kan använda det allmänna och våra gemensamma skattepengar, helt efter eget skön .
  Om inte oppositionen i Kalmar fått nog efter 20 miljoner inbakade i fastighetsaffärer och den korruption och förskingring som moskeaffären lägger i dagen , är det något ruttet med hela kommunalpolitiken i Kalmar .

  Gillad av 5 personer

 10. Lotta 2022-10-31 / 13:42

  En moské hör INTE hemma varken i Kalmar eller i Sverige. Jag hoppas verkligen de som kommer drabbas av detta kommer överklaga bygget så det stoppas helt. Erbjud dem att återvandring till sina hemländer istället.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.