SPOTPRISREKORD I NORRA SVERIGE

November innebar nytt spotprisrekord för norra Sverige. Elområde SE1 och SE2 fick ca 122 öre/kWh som ett månadspris. Det tidigare rekordet för norra Sverige var ca 101 öre/kWh från september. En ökning med 20 procent.

För södra Sverige och elområde SE4 landade spotpriset på ca 135 öre/kWh. Alltså en skillnad på endast 13 öre/kWh mellan norra och södra Sverige.

För att hitta en så liten skillnad mellan dessa elområden måste vi gå tillbaka till maj 2021 då skillnaden  var ca 10 öre/kWh men samtidigt så var spotpriset bara ca 40-45 öre/kWh.

Det kommer säkert protester från norra Sverige.

Idag hade regeringen en presskonferens där man meddelade att elprisstödet till hushållen kommer betalas ut i februari.

Det kommer säkert Socialdemokraterna klaga på och se som ett svek även om det hade blivit samma sak för en s-regering.

Annons

14 reaktioner på ”SPOTPRISREKORD I NORRA SVERIGE

 1. O` Hyra 2022-12-01 / 17:27

  Visst, i Sverige är man trygg?
  Som ett mygg.

  Gilla

 2. Lotta 2022-12-01 / 16:55

  Det jag inte förstår är varför de som ligger bakom nedläggningen av 4 fullt fungerande kärnreaktorer inte ställs till svars nämligen Miljöpartiet, Centern och socialdemokraterna. Äckligt att se tex Magdalena Andersson stå i TV och kritisera den nuvarande regeringen när hon själv i allra högsta grad bidraget till våra höga elpriser. Inte heller får de frågan om de är nöjda med elleveransen från deras fantastiska Vindslaktverk. Det skulle ju bli så låga elpriser med Vindslaktverk. Nu visar det ju att det är värdelöst när de som bäst behövs nämligen när det är kallt och vindstilla vilka förhållande tycks inträffa varje år.

  Gillad av 1 person

 3. Goliat 2022-11-30 / 22:55

  Ebba Busch blev verkligen ägd av Anders Holmberg i 30 minuter ikväll. Lite annat förfarande i valrörelsen, minst sagt.

  Gilla

 4. Internet User 2022-11-30 / 18:13

  Norrlänningar som brygger så mycket sprit själva. Snart får de köpa generatorer som går på etanol för att mäkta med.

  Gilla

 5. Kalle 2022-11-30 / 13:31

  Är en etnisk fråga – ingen svennebanan-kriminalitet
  30 NOVEMBER, 2022 PETTERSSON6 KOMMENTARER

  ##INSÄNDARE. Igår såg jag på TV 4 ”Malou möter GW Persson” och är det någon kriminolog som är värd namnet så är det just GW Persson för i programmet sade han utan tvekan att alla skjutningar som äger rum i Sverige är utförda till 95 % av personer med invandrarbakgrund.##

  ## Detta får mig utsökt att tänka på den artikel i sydsvenskan för en dryg månad sedan där 15 s k kriminologer gav tips på hur man skulle få stopp på skjutningarna och där ingen av dom med ett enda ord nämnde just den sanning som GW Persson igår talade om. Ynkryggar och mesar!

  I Dagens eko i P1 i morse så hade man ett längre inslag om invandrarföräldrar som skickar sina barn tillbaka till dom länder därifrån dom en gång ”flytt” för att deras barn inte skall bli skjutna p g a sin medverkan i kriminella invandrargäng.##

  ## Frågan som naturligtvis aldrig ställdes till fadern var hur han kunde resa fram och tillbaka som en skottspole till det land därifrån han en gång enligt uppgift flytt? Inte heller ställdes frågan om Somalia var så säkert så man kunde flytta ner sonen dit och om så var fallet varför man då en gång ”flytt” därifrån? ##

  INSÄNDARE av Sandor Herold, invandrare av den tamare sorten

  https://petterssonsblogg.se/2022/11/30/ar-en-etnisk-fraga-ingen-svennebanan-kriminalitet/

  Sandor Harold har helt rätt med sina utmärkta frågor.

  Varför kan inte media också ställa dessa frågor så att myndigheter och allmänheten får reda på vad som händer i sverige???

  Myndigheterna varken ser eller hör något. Sover sött med sin försörjning av skattebetalarna. Precis som många invandrare.

  Lika barn leka bäst…

  Gillad av 1 person

 6. ivarandersson 2022-11-30 / 11:12

  Elpriset är 483 euro per MWh (cirka 500 öre per kWh) i hela landet. Vindkraften producerar 616 MW av 13000 MW installerad effekt. 5% är inte mycket att skryta med. Du och jag blir blåsta eftersom det blåser någon annanstans.

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2022-11-30 / 12:50

   Och just nu så levererar vindkraften inte ens 5% utan endast 2,7%.

   Gillad av 1 person

 7. tompas11 2022-11-30 / 09:44

  Elprisstödet kommer att betalas ut av försäkringskassan. Varför gå omvägen via försäkringskassan? Nu måste försäkringskassan ta in elförbrukningen via elnätsbolagen. Det enklaste och smidigaste hade naturligtvis varit att elnätsbolagen hade betalat ut stödet, precis som förra gången.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson 2022-11-30 / 11:03

   Övermakten måste hålla koll på menigheten fattar du väl?

   Gilla

   • tompas11 2022-11-30 / 12:47

    Jag fattar mycket väl att det inte är som du påstår. Vid den första pressträffen för en tid sedan så sade man att utbetalningen skulle ske i december. Nu pratar man om att utbetalningen ska ske i februari, men man kan inte garantera detta. Att försäkringskassan och inte elnätsbolagen ska ha hand om utbetalningarna gör ju att allt försenas, vilket uppenbart är meningen. Samma sak med reduktionsplikten för bränsle. Den kunde regeringen sänka redan i dag, men väljer att inte sänka den förrän 1 januari 2024.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-11-30 / 13:11

    Uppenbarligen litar inte regeringen på elbolagen, utan vill att en myndighet sköter utbetalningen till kunderna. Jag kan ha en viss förståelse får att man inte vill gå via privata företag.
    När det gäller reduktionsplikten så sitter företagen med avtal som det kan gå ur med någon månads varsel. Jag har en viss förståelse för även detta men man kan ju tycka att de skulle varit lite mer försiktiga med sina vallöften. Jag kommer dock inte ihåg om de utlovade sänkningarna av drivmedelspriserna till den 1 januari 2023 eller om det bara var ett vallöfte som skulle genomföras under mandatperioden eller så snart som det var möjligt.

    Gillad av 1 person

   • tompas11 2022-11-30 / 13:18

    Thoralf, förra utbetalningen sköttes av elnätsbolagen och jag har inte hört någonstans att detta inte fungerade som avsetts. Ja, jag håller med om att de borde ha varit mer återhållsamma med sina vallöften. Det håller inte att lova vitt och brett och sedan skjuta allt på en oviss framtid för att man hade dålig koll.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.