ELPRISSTÖDET

Det största misstaget gjordes av Socialdemokraterna när man inte följde Norges system utan hittade på ett minst sagt konstigt ersättningssystem!

Det skriks mycket om svikna vallöften när det gäller högkostnadsskydd för elpriset. I synnerhet företrädare för de rödgröna partierna men även på regeringssidan.

I Agenda igår fick det stort utrymme och det var väldigt positivt att man även tog upp Norges system för sitt elprisstöd. Ett system som jag förordade i ett blogginlägg för nästan precis ett år sedan. Läs mitt blogginlägg.

Jag anser att Norges system är väldigt enkelt och kan skötas av elbolagen som sedan ersätts av staten för de intäkter de förlorar på sina kunder.

Hade Socialdemokraterna valt samma system som Norge för ett år sedan så hade med största sannolikhet den nya regeringen inte valt att ändra på ett inarbetat system.

Norges system går ut på att staten tar 90 procent av kostnaden som överstiger 70 öre per kWh. Ett enkelt system som alla själv kan räkna ut effekten av om man förstår hur man räknar med procent.

Nu tjänar staten enormt mycket pengar på momsen på elenergi som nu ökar med flera hundra procent.

Så jag ger faktiskt Socialdemokraterna skulden för att vi inte fått ett klokt och logiskt system som ersätter hushållen för de höga elpriserna. Norge är betydligt smartare och jag tror norrmännen skrattar åt de dumma svenska politikerna!

7 reaktioner på ”ELPRISSTÖDET

 1. stigrydmark 2022-12-06 / 11:23

  Naturligtvis framstår regeringen, men främst moderaterna som riktiga svikare. De har lovat något man inte håller. Det som händer är ju ett stort ingrepp i vår privatekonomi. Som pensionär räcker inte pensionen till för att betala de högre kostnaderna. Jag kan inte som pensionär spara. Jag måste ta av
  tidigare sparande som arbetande pensionär.
  För många är besvikelsen stor, man hade förväntat sig att regeringen som en ny, räddande ängel skulle ställa till rätta det sossarna hade ställt till.

  Hälsan tiger still, i hela mitt liv fram till i år, har jag, utan att behöva tänka, betalat mina elräkningar. Kostnaden har varit rimlig och ganska konstant.
  Det jag upplever nu är närmast en chock. Jag hade ingen aning om att el var en börsvara. Jag hade ingen aning om att vi idag har 150 nätföretag!!!
  På den här punkten är jag kommunist. Jag vill bara ha Statens Vattenfall som ensamt ska tillhandahålla billig el för mig/landet, till ett gemensamt pris.
  Vinsterna i 150 nätföretag ska gå till Vattenfall och elkunderna.
  Regeringars avregleringar leder oftast till något sämre och dyrare. Klåfingrighet kostar verkligen. Jag ifrågasätter intelligensen bakom förändringen.

  Gilla

  • Andersson 2022-12-06 / 12:12

   Jag har en yngre bror som är nybliven pensionär. Han är svårt sjuk och har troligen inte långt kvar. Han har inte pensionssparat något utan istället betalat av på huset. Hur klokt var det?

   Gilla

 2. ivarandersson 2022-12-06 / 08:59

  Sveriges regering prioriterade en byråkratisk lösning medan Norge gjorde en enkel och praktisk lösning. Sverige hamnade åter på efterkälken i stället för att gå före.

  Gilla

 3. Nils Dacke 2022-12-06 / 08:44

  Gäller väl alla problem och lösningar i vårt land, våra politiker och politruker måste naturligtvis hitta på ett eget komplicerat system och lösningar istället för att använda något enkelt som redan finns i andra länder. Denna inställning faller tillbaka på våra politikers, politruker och medias inställning om den humanistiska, moraliska och feministiska stormakten som världens ljus och som vet allt samt vårt totala ansvar för alla problem i världen och universum.

  Gilla

  • Mats 2022-12-06 / 09:13

   Det är nog inte bara Norge som skrattar åt våra korkade politiker,hela världen gör det

   Gillad av 1 person

 4. tompas11 2022-12-05 / 22:10

  Inte bara sossarna utan även nuvarande regering får så klart ta på sig ansvaret vad gäller detta elprisstöd. Orsaken och ansvaret till de höga elpriserna ligger dock enkom på föregående regering. Men när tog någon politiker ansvar för sina beslut?

  Gilla

Kommentarer är stängda.