HÅLL I PENGARNA OCH SPARA EL

Dessa kvinnor har ett stort ansvar för de skyhöga elpriserna! De styrs av känslor, inte fakta!

Den som värmer sin bostad med el, oavsett om det är med värmepump eller direkt verkande el gör bäst i att sänka värmen inomhus om man inte vill ha en astronomisk elräkning för december. Eller så får man göra ett års uppehåll med julklappar för att spara pengar till elräkningen för december och hoppas att situationen är bättre nästa år.

Nu kommer elpriset även slå stenhårt mot norra Sverige och elprisområde SE1 och SE2. Med spotpriserna klara fram till 8 december så gäller för 1-8 december ett spotpris inom SE1 på ca 316 öre per kWh och för SE4 på 363 öre per kWh.

Till det kommer sedan elbolagens påslag, nätöverföringsavgift, energiskatt och slutligen moms på allt. Just nu ser min kalkyl ut enligt nedan.

Det kommer säkert bli våldsamma protester från alla som drabbas! Inte minst ifrån norra Sverige som tidigare klarat sig relativt väl.

För många företag kommer sannolikt detta vara spiken i kistan!

Som säkert alla förstår så drar staten in enormt mycket pengar till statskassan genom att momsen blir mångdubbelt större än vid en normal elprisnivå.

Hur hade elpriset för elkunderna varit om Sverige och Socialdemokraterna redan för ett år sedan infört samma högkostnadsskydd som i Norge där elkunden betalar hela kostnaden upp till 70 öre per kWh och det som ligger över den nivån så får elkunden betala 10 procent och staten tar 90 procent. Om jag uppfattat detta helt rätt så skulle det i så fall istället blivit följande kalkyl.

Priset för elkunden skulle i så fall mer än halverats enligt mitt exempel eller ca 350 öre lägre per kWh.

Att spotpriset skulle sjunka nämnvärt fram till nyår är knappast troligt med tanke på att reaktorn O3 i Oskarshamn skall stoppas under 9 dygn för en reparation. Det mest troliga är nog att spotpriset kan stiga ytterligare under dessa 9 dygn. Enda förhoppningen är att det skulle börja blåsa extremt mycket så att vindkraften fick snurra på ordentligt och därmed tryckte ned spotpriserna.

Ansvaret för denna kostsamma utveckling lägger jag på den rödgröna regeringen som såg till att lägga ned 4 kärnkraftsreaktorer men också på dessa utlandskablar som driver upp spotpriserna i Sverige med mer än 120 öre per kWh enligt en utredning.

Det är framför allt Tysklands vansinniga Energiwende och nedläggningen av alla kärnkraftsreaktorer som nu driver upp spotpriserna i Sverige genom Baltic cable och SwePol link.

Regeringen borde införa Sverigepriser på elenergin eller tillsammans med Norge. Om inte regeringen agerar så kommer den förlora allt förtroende.

Inför samma högkostnadsskydd som i Norge, så att folket överlever denna vinter!

Visa handlingskraft NU!

33 reaktioner på ”HÅLL I PENGARNA OCH SPARA EL

 1. Nils Dacke 2022-12-09 / 09:44

  Samma jävla idioter som nu ger oss råd om att spara ström är samma jävla idioter som försökt få oss att köpa elbil i flera år.(snodd från twitter)

  Gillad av 2 personer

 2. Tony 2022-12-08 / 14:52

  Dom fyra kan försvara sig bäst dom gitter, men dom kommer inte från
  ansvaret att det är deras partier som är ansvariga för dom dåliga tiderna
  i Sverige. Magda är så sugen på resultat från den nya regeringen, för hon
  tror att vi glömmer deras eget svek att köra landet i botten.Men vi glömmer inte!

  Lorentyz Tokhatt är inte ens lönt att kommentera. Ett kommande vårdfall?

  Gillad av 6 personer

  • Lotta 2022-12-08 / 17:18

   “Lorentyz Tokhatt är inte ens lönt att kommentera. Ett kommande vårdfall?”

   Kommande?

   Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2022-12-08 / 21:44

    Lotta,

    Håller helt med dig, pajasen borde ha lobotomerats för länge sedan !!

    //Gunnar

    Gilla

 3. stigrydmark 2022-12-08 / 13:08

  Det återstår att se om jag retroaktivt kommer att få några kronor för lägenhetsel i februari. Det är skrämmande att regeringen inte ens har lovat ett kontinuerligt stöd för dagens och framtida elkostnader. Så länge vi måste leva med nuvarande kostnadsbild, måste det finnas ett system som filtrerar bort överpriserna. Jag vågar knappast tänka på konsekvenserna för människor och företag.

  Gilla

 4. Roger P 2022-12-08 / 11:03

  Vi är inte ensamma om att skapa problem när senitton inte fungerarde och annat?

  Ta en tankeställare, skippa de sista 2 minuterna i videon.
  Hata slumpen.

  Gilla

 5. Lennart Stenkvist 2022-12-08 / 05:07

  Tips om det är kallt och ni fryser i er bostad är att investera i en motionscykel och trampa på utav bara helvete.

  Gilla

 6. Andersson 2022-12-08 / 04:09

  HÅLL I PENGARNA OCH SPARA EL

  Vi sparar inte på någon el. Vi minskar vår förbrukning och det är inte att spara. Om vi måste betala mer fast vi förbrukar mindre betyder inte att vi sparar. Det är de som säljer till överpris som kan spara eller slösa bort. Men det är inte något som hamnar i våra spargrisar.

  Snart har vi gjort slut på alla pengar. Då kan vi spara kontoutdragen i spargrisarna.

  Gillad av 1 person

 7. Ölandsbonde 2022-12-07 / 22:19

  Thorlaf. Du räknar lågt. När jag räknar årets räknningar från EON så är de 2,5 ggr priset för ren kWh.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-12-07 / 22:33

   Jag räknar inte lågt. Den enda osäkerhetsfaktorn är EON:s eget påslag på spotpriset.

   Gilla

   • messkalle 2022-12-08 / 20:08

    Är det inte så att statskassan får ingen moms på den el som exporteras.

    Hypotesen är; om all energi som produceras för Sveriges behov konsumeras inom landet blir energiavgift plus momsintäkter till statskassan inte högre än vid export på grund av stor utländsk efterfrågan. Således har 8-årsregerongen och svenska energiproducenter och eldistrubutörer insett att här finns mer pengar att tjäna men också mer pengar till statens kassa.

    För att elexporten ska generera höga priser får det inte finnas billig energi till konsumenterna alltså passar Miljöpartiets ”Stoppa Kärnkraften” in i marknadens mål att tjäna maximalt utan att ta hänsyn till de negativa konsekvenser som industrins och medborgares behov av billig energi för att produktion och hålla sina hem varma.

    Gilla

   • Ölandsbonde 2022-12-09 / 14:36

    Du har inte med Elnätsabbonemang och årsavgift för elavtal. Dessutom kostar Eons elöverföring mig 68.70 kr.

    Vid en förbrukning på dryga 200 kWh per månad blir totalen 2,5 ggr det bundna priset.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-12-09 / 15:40

    Jag har endast med den rörliga delen av elräkningen. Den fasta delen förutsätter jag att alla har koll på själva då den skiljer sig åt beroende vilken typ av abonnemang man har och storlek på huvudsäkring.

    Du menar väl 68,7 öre per kWh. Men det är inklusive moms, utan moms är det 55 öre per kWh och det finns med i min uppställning.

    Gilla

 8. Bernt Ekholm 2022-12-07 / 19:01

  Varför inte bara reducera momsen, nätöverföringsavgiften och energiskatten från räkningen. Korkat att skapa ett system som kommer att kosta enorma summor för att genomföra och som för konsumenten, där utbetalningen av bidrag kommer försent, då kronofogden redan knackar på dörren!

  Gillad av 2 personer

 9. Tony 2022-12-07 / 18:55

  Ifall Einstein skulle vilja utse sin efterträdare om han levt nu, så är jag
  ganska säker på att ingen av dessa damer hade kommit ifråga, men om han
  skulle skaffat sig en ny hönsgård tror jag att alla platsat!

  Gillad av 6 personer

 10. ivarandersson 2022-12-07 / 18:49

  Magdalena Andersson, som åtnjuter stort förtroende, har varit med om att stänga fyra kärnkraftsreaktorer och stoppa bygget av två nya under sina 8 år i regeringen.
  Varför har Magdalena Andersson stort förtroende när hon inte tar ansvar för de korkade beslut hon varit delaktig i? Är folk blinda eller korkade?

  Gillad av 6 personer

  • turrim 2022-12-07 / 20:22

   ”Folk” inser inte att hon ljuger. Hon var finansminister och godkände Miljöpartisternas extrema produktionsskatter på kärnkraftverk och kraftvärmeverk. Allt i syfte att få dem olönsamma.

   När sedan ägarna måste avveckla så skyller Magdalena och Bolund på ägarna.

   Samma race kör man nu mot Bromma flygplats. Den nya regeringen vill till skillnad från vänstern behålla flygplatsen. Då vill Karin Wanngård (S) chockhöja hyran för marken som Stockholms stad äger.

   Det var ju tråkigt, men flygplatsen är inte lönsam lär vi få höra från Magdalena.

   Gillad av 4 personer

 11. O` Hyra 2022-12-07 / 18:47

  När jag arbetade i DDR på 1980-talet var dom enda grönsaker som fanns saltgurka på burk. Någon gång på vintern fick affärerna in apelsiner från Cuba.

  Apelsinerna var så små och sura att dom bland befolkningen kallades:
  Castros hämnd.

  Gillad av 2 personer

 12. O` Hyra 2022-12-07 / 17:31

  OT
  Att ens fundera på att ta in ta in Albanien i EU visar vika korkade figurer som sitter i Bryssel och suger ut skattebetalarna.

  Det är som att slå ihop Bullerbyns dagis med apberget på Köpenhamns Zoo.

  Gillad av 1 person

 13. Cosmik Debris 2022-12-07 / 17:16

  Gilla

  • O` Hyra 2022-12-07 / 18:19

   3 februari 2021. Lorentz Toklwatt.
   ”Vi har varken brist på el eller höga elpriser”

   Att en sån där verklighetsresistent pajas, som cyklar från sin 30 kvadratmeters etta med ryggsäcken full med morötter på väg till riksdagen ska ha inflytande är kusligt.

   Gillad av 4 personer

   • Hoppalong 2022-12-07 / 22:00

    Dessutom är hans enda livserfarenhet att ha suttit i kassan på ICA. Där har ni den kunskap han grunder sina uttalanden på.

    Gillad av 2 personer

   • worldpress99 2022-12-08 / 14:00

    Ja, så sugna var den dåvarande regeringen på makten och dess inkomster! Hur är det med den nya då? Man kan se vissa likheter i energipolitiken……och i bristen på initiativ för att göra något åt saken. ”Elstöd” som utbetalas i februari ev. Då har väl de flesta pensionärer som bor i sina som tur är betalda hus ändå fått flytta. Men vart??? Vädjan: Gör som bl.a. Thoralf skriver. Gör som i Norge!
    O` HYRA
    En alldeles förträfflig beskrivning av en MP-pajas.

    Gilla

 14. janne 2022-12-07 / 17:10

  Så här illa går det när man låter ett gäng klemakteriekärringar av båda könen bestämma,dvs åt h-e.

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2022-12-07 / 20:56

   Felstavat Janne! Det heter ‘klimatkärringar’.

   Gilla

 15. Andersson 2022-12-07 / 16:25

  Aftonbladet bakom betalvägg:

  ”Om strömmen stängs av i vinter blir det problem. Våra hem är svårt elberoende. Därför har vi testat prylarna som ger reservström i nödfall. Det är bästa valet!”

  Det bästa valet är självfallet en generator som drivs med elektricitet.

  Gilla

  • turrim 2022-12-07 / 16:51

   En positiv konsekvens är att utan el så kan inte Aftonbladet tryckas. Skulle man ha reservkraft som kör dieselolja så kan Bolund föra oväsen – eller?

   Gillad av 2 personer

   • Andersson 2022-12-07 / 18:47

    Aftonbladet började tryckas 1830, De första femtio åren utan inblandad elektricitet.

    Gillad av 2 personer

 16. Lotta 2022-12-07 / 15:00

  Frågan man kan ställa sig är om Miljöpartiets representanter är förståndshandikappade? Deras recept mot de höga elpriserna är att bygga fler vindkraftverk. De fattar inte ens att 1×0=0 eller ens att 100 000×0 tyvärr också är 0. Det regeringen borde göra är att kolla hur långt planerna hade gått i planeringen av Ringhals 5 och 6 och öppna upp planera igen från där de var när Miljöpartiet och de andra skrotade planerna. Då borde man kunna spara en del tid mot om man skulle börja om helt från början.
  Tyvärr bakom betalvägg:

  https://samnytt.se/miljopartiets-losning-pa-elkrisen-bygg-fler-vindkraftverk/

  Gillad av 4 personer

 17. Cosmik Debris 2022-12-07 / 14:45

  Världens undergång?

  Ur boken: ”Ren vilja, berättelsen om Björn Borg”

  ”Det var infernaliskt varmt i London under början av sommaren 1976. Över 40 grader mest varenda dag. Ute i Wimbledon där det som alltid vid den tiden av året spelades världens mest förnämsta och mest prestigefyllda tennisturnering – hade hundratals åskådare svimmat enligt vad som sades. Inget regn alls, vilket är väldigt sällsynt som alla tennisvänner vet. Tisdagen den 22 juni var värmen nästan löjlig minns jag”

  Skulle inte tro det.

  Gillad av 2 personer

   • Hejsan 2022-12-10 / 09:01

    Ska man skratta eller gråta åt aktivisterna i media? Här har vi ett exempel från från p1 nyheter som “rapporterar” om regeringens presskonferens angående elkrisen :

    “ Men kom det någon nyhet? – Bara en liten” osv Sen fortsätter Fredrik furtenbach med sin “analys” och säger regeringen vill ge socialdemokraterna skulden för att kärnkraftverken lades ned.
    Han använder orden att de inte lyckades rädda kärnkraftverken.

    Tydligare kan inte en politisk aktivist uttrycka sig. Och hela upplägget ger en känsla av KGB.

    Gilla

Kommentarer är stängda.