DÅ FICK JAG RÄTT IGEN

Vid kommunfullmäktige den 25 oktober 2021 ställde jag en fråga till Servicenämndens ordförande Johanna Petersson (C), om de externa arbeten som förvaltningen gjorde åt ett stort antal vägföreningar som redan får stora belopp i stöd från kommunen för att sköta vägarna. Totalt ca 4 miljoner kronor. Varför ägnar sig Kalmar kommun åt denna verksamhet?

Jag skrev om min fråga på Framtid Kalmars webbplats.

Det innebär att privata entreprenörer konkurreras ut då kommunens prislista var omöjlig för privata entreprenörer att matcha. Dessutom tillåter inte konkurrenslagstiftning att man inom offentlig verksamhet ägnar sig åt att sälja den här typen av verksamhet.

Sedan kan man också fråga sig om Kalmar kommun håller sig med en för stor maskinpark och för stor personalbemanning när man även kan ägna sig åt dessa arbeten.

I praktiken har det fungerat som ett dolt extra bidrag till dessa vägföreningar under flera decennier. Det vill säga skattebetalarna har fått stå för delar av notan.

Svaret från Johanna Petersson (C), var minst sagt vagt och hon menade att man hjälpte vägföreningarna. Hennes tonläge i kommunfullmäktige kan nog betecknas som väldigt irriterat. Lyssna på min fråga och svaret på följande länk.

Majoriteten har agerat precis på det sätt som man alltid brukar göra. Man väntar med att ändra eller stoppa saker de blir påkomna med. Men efter att det gått ett halvår eller lite längre så gör de det som de måste göra när de är medvetna om att de är ute i gränslandet och sannolikt bryter mot lagen. Det var också ett valår under 2022, så man valde givetvis att skicka ut brevet efter att valet genomförts och med lite marginal för att det inte skulle vara så uppenbart.

Den 7 november 2022, alltså för en dryg månad sedan skickades nedanstående brev ut till alla vägföreningar som uppenbarligen fått tjänster utförda av Serviceförvaltning till ett så kallat ”självkostnadspris”.

Nu kommer givetvis ansvariga och medlemmar i dessa vägföreningar ge mig skulden för att de inte kan få dessa billiga tjänster från kommunen i fortsättningen.

Jag tipsade även Barometern om brevet och idag kom en artikel på webben.

Jag gissar nu att Johan Persson (S), Liselotte Roos (V) och Erik Ciardi (C) nu istället ökar bidragen till vägföreningarna på ett eller annat sätt. Det kanske redan finns i budgeten för 2023.

Det går bra att bryta mot lagen inom Kalmar kommun så länge som ingen upptäcker det eller anmäler det!

Jag vet också att Kalmar kommun är anmälda till Konkurrensverket och det är nog kanske den riktiga anledningen till att Kalmar kommun nu stoppar verksamheten.

Det är snuskigt att se hur mycket ”mutor” och ”tjänster” som majoriteten har satt i system för att personer och väljare bakom föreningar och organisationer skall rösta på majoriteten i Kalmar, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Det skulle mycket väl kunna kallas för korruption!

7 reaktioner på ”DÅ FICK JAG RÄTT IGEN

 1. Ölandsbonde 2022-12-23 / 14:52

  Det här har du väldigt lite kännedom om. Du skriver ”får stora belopp i stöd från kommunen för att sköta vägarna.”

  Det får de inte alls! Kommuner lämnar, ibland, bidrag för att vägarna ska vara åtkomliga för andra än de som har andelar i vägen. Man ser det som ett samhällsintresse att allmänheten ska kunna färdas på dem och betalar för det. Den lag som gäller är Lagen om samfälligheter. Minns du grindpojkarna? Ett sätt att ta emot pengar från obehöriga trafikanter till vägars skötsel.
  Nu vet jag inte hur det fungerar i Kalmar, men om jag får g´issa så är det så att för de som bor i Kalmar tätort är det ingen som betalar något extra för gatorna. Där tas kostnaderna från kommunskatten. Utanför tätorter går människor tillsammans i föreningar, enligt lag, för att sköta behövliga vägar. Och kostnaderna betalar de för. Oaktat att de betalar kommunal skatt.

  Du kan lika gärna vända på resonemanget. D v s. Varför ska alla som bor utanför tätort, längst med privata vägar och betalar vägavgift, betala för att du Thoralf, och andra tärortsbor, ska få era gator underhållna och plogade utan att ni behöver betala en enda krona mer för det? I mitt fall betalar jag 800 kr/år för underhåll men det gnäller jag inte för.

  När det gäller de tjänster en kommun ibland tillhandahåller till självkostnadspris så är de rimliga och sker inte genom att någon konkurrens sätt ur spel.
  Det handlar om samarbete och smi´dighet och sker mellan vägföreningar och entreprenörer. Man passar på. Om en entreprenör ska lägga ny asfalt på en länsväg så hänger en vägförening på och köper ett halvt lass asfalt, av entreprenören, för att ha i lager till att laga potthål och påfarter.

  Väghyvel är stora saker som inte går särskilt fort. Jobben för dessa läggs upp för att så mycket sträcka som möjligt ska kunna hyvlas vid samma tillfälle. Att en förening skulle få för sig att beställa en väghyvel för en mindre sträcka finns inte. Nej, man passar på när ändå hyvel är i närheten. Så klart sparar föreningen pengar på det, men det är ingen som förlorar. Det är praktiskt och smidigt.

  Samma med grus. Ska det grusas i närheten så passar man på att köpa in sig på något lass.

  Anm. Större arbeten beställer föreningen på vanligt sätt genom anbudsföfrågan. Vad jag skrivit om ovan är de mindre tillfällen där det är mer praktiskt med ett samarbete.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-12-23 / 15:21

   ”När det gäller de tjänster en kommun ibland tillhandahåller till självkostnadspris så är de rimliga och sker inte genom att någon konkurrens sätt ur spel.”

   Varje jobb som kommunen kunde utförts av en privat utförare. Det innebär att kommunen sätter den fria marknaden ur spel.

   Gillad av 1 person

 2. Lennart Stenkvist 2022-12-23 / 12:04

  Snyggt jobbat, Thoralf.
  Bedrövligt att etablerade media inte har några grävande journalister som synar Kalmar kommuns affärer. Kan det vara så illa att journalisterna inte får stöta sig med maktfullkomlighetens ledare, Johan Persson (S).

  Passar på att önska Thoralf, hans bloggvänner och partipolitiska vänner
  En Riktig God Jul.

  Gillad av 1 person

 3. Roland Salomonsson 2022-12-23 / 11:49

  Bra jobbat! Sannolikt är Kalmar Kommun inte enda kommunen som tillämpar denna typ av ”korruption”

  Gilla

 4. Goliat 2022-12-22 / 23:13

  Kalmar kommun är så sjukt amatörmässiga, så man saknar ord!

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.