MISSVISANDE ARTIKEL FRÅN TT

Vindkraftspark vid Ljungbyholm utanför Kalmar som ägs av ett engelskt bolag som skrivit ett PPA-avtal. Det vill säga att elenergin säljs till ett stort multinationellt företag. Foto Thoralf Alfsson

I helgen skickade TT ut en artikel som väldigt många ledande tidningar valde att publicera. Bland annat SvD, Sydsvenskan och Dagens Industri men även en lång rad av sajter på nätet. Jag reagerade redan på den första meningen i artikeln.

”Energimyndigheten pekar i en ny rapport på att elbehoven närmast fördubblas under tio år framöver, vilket motsvarar elen från cirka 6 000 landbaserade vindkraftverk.”

Idag förbrukar alltså Sverige ca 135-140 TWh årligen. Enligt artikeln så skulle alltså 6 000 vindkraftverk kunna producera 140 TWh årligen.

På några platser var det angivet att en Johanna Cederblad på TT skrivit artikeln och därför försökte jag kontakta både TT men även Energimyndigheten för att få fram källan till detta påstående men ingen har svarat.

Men så publicerade sajten News 55 även artikeln och där angav man källan till Svensk vindenergi. De bekräftade att de var källan till denna uppgift.

Detta vindkraft har en effekt på 4 MW med en totalhöjd på 200 meter. Placerade ca 800 meter från boningshuset i Östrahultsmåla, utanför Kalmar. Installerat och driftsatt under 2021. Foto Thoralf Alfsson

Nu måste jag bli lite teknisk för att förklara detta orimliga påstående.

För att kunna producera 140 TWh under ett år så måste du åstadkomma en kontinuerlig effekt på ca 16 000 MW. Men eftersom kapacitetsgraden är lite olika beroende på produktionsätt så krävs det betydligt mer installerad effekt.

Som jämförelse kan nämnas att vi i Sverige har en installerad effekt på vattenkraften om ca 16 200 MW och kärnkraften ca 6 900 MW men 2015 var den ca 9 700 MW för kärnkraften.

Kärnkraft har en kapacitetsgrad på ca 90 procent och det skulle då innebära 16000/0,9= ca 17 800 MW eller ca 12-13 reaktorer som O3:an som har en effekt på 1 450 MW för att kunna producera 140 TWh.

Solkraft har en kapacitetsgrad på 12 procent vilket skulle innebära 16 000/0,12 = ca 135 000 MW installerad effekt för att producera 140 TWh.

Vindkraft har en betydligt lägre kapacitetsgrad än kärnkraft på grund av att det inte alltid blåser, den är inte planerbar. Medelvärdet på kapacitetsgraden är idag ca 30 procent om man tittar på de vindkraftverk som finns idag. Det skulle alltså innebära att 16000/0,3= ca 53 400 MW installerad effekt för att kunna producera 140 TWh. De största landbaserade vindkraftverken idag ligger på ca 4,5 MW (har en totalhöjd på 200 meter).

Om man då tar 53 400/4,5 = ca 12 000 vindkraftverk. Alltså det dubbla mot vad lobbyorganisationen Svensk vindenergi påstår.

Kom ihåg då att dessa vindkraftverk vid vissa tillfällen under året endast kommer producera en bråkdel av den installerade effekten. Om man utgår från lägsta siffran under 2022 då det är mer eller mindre är vindstilla i hela landet, så kan det inträffa tillfällen då dessa 12 000 vindkraftverk endast skulle nå en effekt på ca 500 MW eller ca 1 procent av installerad effekt.

Då måste det alltså finnas annan kapacitet som kan ersätta vindkraften eller så måste vi importera 15 000 MW, något som det inte finns vare sig kapacitet i kablarna för eller ens elproduktion i andra länder i den storleksordningen som skulle exporteras till Sverige.

Hur förklarar då Svensk Vindenergi sitt påstående om 6 000 vindkraftverk för att producera 140 TWh?

De förutsätter att framtida vindkraftverk är betydligt större med minst 6,5 MW installerad effekt (ca 240 meter i totalhöjd) och att kapacitetsgraden ökar till 40 procent. Idag finns det inga landbaserade vindkraftverk med 6,5 MW effekt eller större i landet. Men det skall monteras och sättas upp dessa under de kommande åren. Därmed vet vi inte om man kommer nå en kapacitetsgrad på 40 procent.

Det är den här typen av missvisande nyhetsartiklar som gör mig väldigt upprörd. I synnerhet när det kommer från de stora mediekanalerna och trumpetas ut över hela riket. Här har den så kallade granskande journalistiken fullständigt misslyckats och man köper vindkraftslobbyns påstående med hull och hår. Utan att ens ta fram miniräknaren för att kontrollera siffrorna.

Har journalisterna och chefredaktörerna inte längre något ansvar för vad de publicerar?

Annons

23 reaktioner på ”MISSVISANDE ARTIKEL FRÅN TT

 1. Lotta 2022-12-23 / 10:08

  Det jag undrar över är var man tänker placera dessa 6- eller 12 000 vindslaktverk? Varje vindslaktverk tar ju enorma landområden i anspråk. Havsbaserade vindslaktverk låter ju bra tycker förespråkarna då de inte syns så väl från land och kan inte störa någon, vilket ju inte heller stämmer. Lägger in ett par klipp om detta nedan.

  Är det inte dags att man på riktigt börjar gå igenom konsekvenserna med vindslakt? Hur och vilken påverkan på människor och natur har de? Vilket och hur mycket material krävs för att bygga ett verk? Vilka jordartsmetaller krävs? Var får man tag i dessa? Hur mycket betong krävs för varje verk? Var får man tag i den?

  Vingarna tycks vara täckta med samma ämne som förstörde vattnet för de boende i Kallinge, Blekinge Pfas. Vingarna utsätts ju för både vind och nederbörd som gör att Pfas hamnar både på land och i vatten. Hur påverkar det människor och djur, inte minst de havslevande? Hur påverkar vindslaktverken fåglar och insekter? Hörde att 1200 ton insekter dödas varje år enbart i Tyskland. Vad händer med de uttjänta verken? Vingarna gräver man tydligen bara ner. Hur kommer det långsiktigt påverka naturen?

  Hur påverkar en allt för stor andel vindkraft vårt elsystem? Finns det någon gräns för hur många det klarar av innan nätet är så instabilt att det kraschar? Finns det någon som gjort en ordentlig konsekvensanalys gällande vindslaktverken och dess påverkan inom så många områden som jag listar ovan?

  Gilla

 2. O` Hyra 2022-12-22 / 17:27

  OT
  Har de så ont om svenskar i Centern att de måste välja en misshandelsdömd blatte till ny partiledare?

  Gillad av 1 person

 3. anders gs 2022-12-22 / 17:09

  Japan satsar på ny kärnkraft. Kommentar Thoralf?

  Gilla

 4. anders gs 2022-12-22 / 16:56

  Bra dom idag Thoralf!

  ”Dom i Förvaltningsrätten: Två muslimska friskolor får inte fortsätta sin verksamhet”

  Gilla

 5. janne 2022-12-22 / 16:16

  Thoralfs blogg läser jag varje dag,dom andra slubbtunnemedierna ägnar jag icke en tanke,då blir jag bara kränkt.
  Det osade bränt i dag där jag bor,kan det ha varit en sk tankesmedja som haft möte eller är det folk som eldar
  för att hålla värmen pga den svindyra elen,och regeringen sitter på sina feta arslen som vanligt trots att den är ny.

  Gilla

 6. Ölandsbonde 2022-12-22 / 15:39

  Det vore lättare om du skrev när TT gjorde något rätt. Lite enklare.

  Gilla

 7. Calle 2022-12-22 / 10:30

  Tyvärr läser inte svensken i gemen Thoralfs blogg, utan nöjer sig med att matas med den propaganda som TT och Public Service tillhandahåller. Enklast så, då behöver man inte anstränga sig och tänka själv.

  Gillad av 2 personer

 8. Nils Dacke 2022-12-22 / 09:55

  En gång i tiden var TT en stabil och neutral nyhetsbyrå, hade till och egna nyhetssändningar på SR för att bevaka och vara en motvikt på SR egna sändningar. De senaste 25-30 åren har TT förvandlats till en lekplats för allehanda vänsteraktivister och kommunister med en egen agenda.

  Gillad av 1 person

  • Roland Salomonsson 2022-12-22 / 10:55

   TT har av (utländska) ägarna omvandlats till en propagandacentral. Redaktionerna hos MSM/Public Service har samtidigt dragits ned och omvandlats till ”korrekturläsare resp lokal anpassning”. Allt vad TT producerar en vecka publiceras ungefär samtidigt i alla MSM tidningar, så när gräsrötterna kollar runt källor etc, så hittar de samma skit överallt.
   Vi gräsrötter måste använda alternativa media samt utländska tidningar som källor (och då måste vänsterextrema utländska sållas bort) för att få veta vad som händer i Sverige.

   Alltså misstro allt som har TT resp vissa ”tankesmedjor” som författare. Likaså allt från SVT/SR. Även sådant som kan spåras till FOI, NOA, SÄPO läs hela ”myndighetssverige” d v s eg till nya Psyk.försvaret är sannolikt lögner och propaganda.

   Gilla

   • Thoralf A 2022-12-22 / 12:33

    Menar du att norrmännen styr TT eller vilka utländska ägare syftar du på?

    Gilla

   • worldpress99 2022-12-23 / 15:01

    Jag har för mig att TT köpte en Schibsteddel någon gång under 2009 (?) och det kan vara därför RS refererar till utländska ägare.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-12-23 / 15:22

    Schibsted äger 40 procent av TT.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-12-23 / 23:19

    Bonnier ca 40 procent. NTM ca 20 procent och Schibsted ca 40 procent

    Gilla

   • Roland Salomonsson 2022-12-25 / 13:55

    M a o styr dessa ägare nästan helt svenska MSM/public Service agerande. Någon äkta fri press kan inte existera så länge skattebetalarna subventionerar hela MSM/Public Service, men låter skum propaganda styras av icke svenska intressen.

    Gilla

 9. ivarandersson 2022-12-22 / 09:07

  Före detta energiminister Farmanbar, S, lovade billig el i hela landet inom två år från havsbaserad vindkraft utan att journalisterna granskade uttalandet. Inkompetenta eller latmaskar eller inkompetenta latmaskar? Troligtvis sista alternativet.

  Gillad av 1 person

 10. Lennart Stenkvist 2022-12-21 / 21:39

  Bra jobbat, Thoralf.
  Ett givet ärende för SVTs ”Uppdrag Granskning” att ta tag i. Här vore det lämpligt att Elsa Widding (SD) får vara med och även du, Thoralf.

  Gillad av 2 personer

 11. Gunnar Karlsson 2022-12-21 / 19:47

  Mycket bra agerat Thoralf !!

  Nu drog du helt ner brallorna på dessa ljugande miljömuppar som infiltrerat svensk gammelmedia.

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.