BYGGMAX OBEFOGADE PRISHÖJNINGAR

Många hävdar att många företag passar på att höja sina varor mer än vad som är nödvändigt. Företagen förnekar detta och hänvisar till kostnadsökningar men kan oftast inte specificera orsakerna till prishöjningen.

Jag tänkte därför återge ett mycket talande exempel.

För snart ett år sedan hade jag sotaren på besök och jag fick en anmärkning på att taksteg saknades på taket, trots att taket inte har någon stor lutning. Några veckor senare besökte jag Byggmax för att kolla vad de hade att erbjuda och jag köpte ett taksteg för att testa om det passade mina takpannor med läkt.

Taksteget kostade 69 kronor.

Sedan var det valrörelse med mitt nystartade parti Framtid Kalmar och det blev inte tid över för att göra färdigt på taket. Efter valet i september såg jag att Byggmax hade höjt priset.

Nu kostade taksteget 84 kronor.

Jag blev lite irriterad på mig själv att jag inte köpt alla steg jag behöver. När jag sedan någon gång runt jul/nyår besökte Byggmax så kollade jag igen på takstegen. Då hade Byggmax höjt priset ännu engång.

Taksteget kostade nu 99 kronor.

När jag i början av den här veckan besökte Byggmax kollade givetvis också priset på dessa taksteg.

Idag kostar detta taksteg på Byggmax 119 kronor

Byggmax har alltså på mindre än ett år höjt priset från 69 kronor till 119 kronor, alltså med 72 procent. Se produkten.

Jag har en bra kontakt med en person inom familjen som jobbar på ett företag som säljer liknande produkter och där mycket av produkterna tillverkas i Kina eller Indien. Jag kollade med personen om prisutvecklingen och transportpriserna.

Stålpriserna har gått upp lite men det handlar om mindre än 10 procent och transportpriserna är lägre än för ett år sedan. Det finns med andra ord inga orsaker till Byggmax enorma prishöjningar. Jag har därför skickat ett mejl till Byggmax och begärt att få en förklaring på denna sjuka prishöjning.

För mig är det fullständigt uppenbart att Byggmax har tagit chansen att höja priset på denna produkt och utnyttjar den höga inflationen för att motivera prishöjningen. I grund och botten handlar det om att höja vinstmarginalen för Byggmax.

Annons

15 reaktioner på ”BYGGMAX OBEFOGADE PRISHÖJNINGAR

 1. worldpress99 2023-04-14 / 16:32

  Nu talas det om att ”de stora livsmedelskedjorna” kommer att sänka sina priser. Lite konstigt då prishöjningarna sades bero på inflationen. Att kapa sina egna marginaler går tydligen nu efter att man kapat konsumenternas!

  Gilla

  • centurion 2023-04-14 / 22:46

   Prisernas Ökningstakt kommer att mattas av en aning. Men det är fortfarande en prisökning, om än något mindre. Och allt detta beror på Bolund´s inneboende dumhet.

   Gilla

 2. Lennart Stenkvist 2023-04-14 / 13:34

  De var bättre förr, sa Olga Jönsdotter. Då kunde man köp 3 troos och få den 4:e på köpet.

  Gilla

 3. Kantarellodling 2023-04-14 / 12:42

  En svala gör ingen sommar. Det kan finnas en massa skäl till att just denna produkt gått upp i pris. Byggmax lönsamhet är ganska usel och jag tror att de är effektiva i jämförelse med andra byggvaruhandlare. Generellt sätt har de lägre priser än de flesta på marknaden.
  Tag 25 kg byggcement som exempel. Exakt samma produkt (byggcement från Skövde, men olika påsar):

  Byggmax: 76,95:-
  Hornbach: 84,90:-
  K-rauta: 99:-
  Beijer: 120:-

  För två år sedan tog både Byggmax och Hornbach 49,95:- för denna produkt (samma tillverkare). Min lokala XL-Bygg kunde jag (för två år sen) pruta ned samma påse till 64,95:- (”Nu får du samma pris som byggföretag med konto).

  Ergo. Det lönar sig att jämföra bygghandlare och min erfarenhet är att Byggmax för det mesta är allra billgast.

  Du borde jämföra taksteget (modell, tillverkare) med samma steg hos andrfa handlare för att vi skall få en uppfattning om prishöjningen kan härledas till Byggmax eller om det kan vara leverantören som höjt.

  Gillad av 2 personer

 4. Kalle 2023-04-14 / 12:24

  Tänk om politikerna var lika snabba på att höja straffef som handlarna är att höja priserna mer än inflationen!!!

  ## JUSTITIEMINISTERNS FEM PUNKTER ÄR EN BÖRJAN – MER KRÄVS FÖR ATT STOPPA FRITAGNINGARNA ##

  ## Dömda för grova våldsbrott har enkelt kunnat fritas under kriminalvårdens transporter. Rättsstaten visar sig vara ett skämt. Obeväpnade ”fångvaktare” släpper genast de dömda när deras kumpaner viftar med vapen. Vad gör regeringen? ##

  ## Det är så oerhört mycket som måste göras om i grunden inom den svenska rättsstaten. Vi är inte ett västland längre, utan måste se oss som ett land i Mellanöstern när det kommer till möjlig våldsutövning. Det måste rättsstaten klara av. Annars tar de kriminella över Sverige. ##

  https://samtiden.nu/2023/04/justitieministerns-fem-punkter-ar-en-borjan-mer-kravs-for-att-stoppa-fritagningarna/

  Annars tar de kriminella över Sverige. Vaddå det har de redan gjort!!!

  Gillad av 1 person

 5. ivarandersson 2023-04-14 / 09:07

  En del av prisökningarna beror på att svenska kronan tappat 10% i värde vilket sällan nämns i nyheterna.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2023-04-14 / 09:26

   Det förutsätter ju att varorna eller insatsvarorna importeras.

   Gilla

 6. Ölandsbonde 2023-04-14 / 00:48

  Var smart! Tag länge steg, färre antal.

  Gillad av 1 person

 7. tompas11 2023-04-13 / 23:32

  Mmm det är nog inte bara Byggmax som utnyttjat detta misstänker jag.

  Gillad av 1 person

 8. Cosmik Debris 2023-04-13 / 23:28

  ”Många hävdar att många företag passar på att höja sina varor mer än vad som är nödvändigt.”

  Helt rktigt. Jag brukar köpa Yes diskmedel 1250ml och det har kostat cirka 50 kronor. Nu har min butik höjt till 75 kronor. Aldrig att jag betalar det priset. Inte en chans! Beställde en stor laddning på Apotea för 47 kr styck.

  Gillad av 3 personer

 9. Kalle Kula 2023-04-13 / 22:50

  Det är likadant överallt, särskilt matpriserna. Handlarna passar på att sko sig tyvärr, sedan skyller de på Putin.

  Gilla

  • ericr45 2023-04-20 / 23:19

   Din ogine j-el!
   Vill Du inte att lokale ICA-mogulen ska få råd att köpa en andra Ferrari? 😀

   Gilla

 10. Anders L 2023-04-13 / 22:11

  Nu är priset 99.95 kr

  Gilla

  • Thoralf A 2023-04-14 / 06:01

   I Kalmar fortfarande 119 kronor.

   Gilla

Kommentarer är stängda.