VAD HÄNDER MED SBB:S FASTIGHETER I KALMAR

För cirka två år sedan sålde Kalmar kommun genom det kommunala bolaget KIFAB 22 fastigheter till SBB för en köpeskilling på cirka 2 miljarder. Ganska så snart efter den affären så sålde SBB ett antal fastigheter vidare till Nyfosa.

Om man vill vara positiv kan man ju säga att Kalmar kommun hade tur som sålde när fastigheter och fastighetsbolagen stod på en topp. Idag skulle Kalmar kommun inte fått lika bra betalt. Affären hade dock en del märkliga omständigheter, bland annat med löften om sponsring av Linneuniversitetets satsning på en juristutbildning, med hela 20 miljoner kronor. Något som sedan förnekades av kommunalrådet Johan Persson (S), trots att det fanns inskrivet i offerten från SBB.

Dessutom är ju företagets VD Ilijan Batljan en före detta socialdemokratiskt kommunalråd från Nynäshamn. En ”kompis” till Johan Persson i Kalmar. Det skall man inte glömma bort.

Ilijan Batljan. Foto Thoralf Alfsson

Nu är SBB på ruinens brant. Företagets VD Ilija Batljan har i över ett års tid hävdat att företaget mår bra, samtidigt som analytiker hävdat att skuldberget är alldeles för stort för SBB. Idag har sanningen kommit ifatt Ilijan Batljan och företaget har fått skräpstatus och aktiekursen har tokrasat. Från en topp på ca 67 kronor i november 2021 till gårdagens kurs på dryga 6 kronor.

Igår kväll meddelade företaget i ett pressmeddelande att man sålt en del av sitt innehav i JM, 19 miljoner aktier för 2,8 miljarder kronor. Under sommaren 2021 köpte SBB 14 miljoner aktier i JM för ca 4,5 miljarder kronor.

Då betalade man 326 kronor per aktie och nu sålde man för en aktiekurs på 148 kronor. En katastrof men samtidigt visar det hur desperata man är på SBB. I början av veckan meddelade man också att man kommer stoppa utbetalningarna av månadsutdelningen.

”Färre renoveringar och höjda hyror. Det kan bli resultatet när krisande SBB säljer av samhällsfastigheter för sex miljarder kronor, varnar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. Att något sådant här sker i den här skalan är helt nytt.”

När kommunalrådet Johan Persson (S) informerade om den stora fastighetsaffären i Kalmar så var ett argument att SBB skulle vara en bra ägare som skulle utveckla fastigheterna och fördelen med att samma företag äger dessa samhällsfastigheter. Närmare hälften av dessa fastigheter har redan sålts till andra fastighetsförvaltare.

Frågan är vad som kommer hända med de fastigheter som SBB fortfarande äger i Kalmar. Kommer SBB tvingas sälja av flera fastigheter i Kalmar? Kan i så fall Kalmar kommun köpa tillbaka dem eller kommer de spridas till olika fastighetsägare?

PS

Idag skriver Barometern mer eller mindre samma sak. Undrar om de läste mitt blogginlägg?

Daniel Suhonen skriver i Fokus.

”Vad Batljan gjort är att använda sitt partiengagemang, sina offentliga kontakter och sitt varumärke för att se till att välfärdsstaten betalar mer än den borde i hyra. Om ordet ideologisk korruption inte finns, får vi uppfinna det. Det kan illustreras med en bild på Ilija Batljan.”

Annons

4 reaktioner på ”VAD HÄNDER MED SBB:S FASTIGHETER I KALMAR

 1. ivarandersson 2023-05-13 / 09:27

  Off Topic
  ”Politikernas dröm om ett mångkulturellt Sverige har blivit till folkets mardröm, skriver Jimmie Åkesson (SD) på Expressens debattsida. Sverigedemokraternas partiledare beskriver utvecklingen i landet som ”ett politiskt övergrepp”.”

  Gillad av 6 personer

 2. Kenny 2023-05-12 / 21:34

  Jag ägde lite sbb aktier ett kort tag för att hålla koll när sbb var hottade.
  Men magkänslan efter att läst runt lite, nää sålde av dom få jag ägde.
  Fortsätter med några tusingar i månaden på vätgas aktier och lite annat
  med fonder. Men nu när börsen gått bananas som Sverige och resten av
  världen så är det väl bara att sitta lugnt i båten och vänta på bättre tider
  om dom nu nånsin kommer………….. Kanske efter att Donald Trump blir
  president 2024 igen och stoppar krigen.

  TV Tim sweden har klippt ihop Dom senaste DT V-klippen bättre än samnytt

  Gillad av 1 person

 3. O` Hyra 2023-05-12 / 20:24

  Jag har slutat titta på SVT-morgonnyheter.
  Nu ser jag ”den stora älgvandringen”, och mår mycket bättre!

  Har ni tänkt på hur mycket vackrare ett älgansikte är jämfört med med
  t ex Magdalena Andersson eller Jimmie Åkesson?

  Gillad av 3 personer

 4. O` Hyra 2023-05-12 / 19:55

  Kalmar kommun säljer.
  Skojaren sossen, Ilijan Batljan köper med lånade pengar.
  Får problem när räntan höjs, skräpbolag. Säljer i panik.

  Utländska och inhemska fastighetsskojare köper och kommuninnevånarna blir gisslan?

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s