VINDKRAFT ÄR INTE ROBUST

Trycket blev uppenbarligen för stort på regeringen och näringsminister Ebba Busch . Idag godkände regeringen två havsbaserade vindkraftsparker på västkusten, utanför Varberg och Falkenberg. Men det betyder inte att de kommer byggas även om det låter så i public service.

De båda vindkraftparkerna skall ge ca 7 TWh elenergi när de är utbyggda. Det förutsätter dock att varje vindkraftverk har en effekt på ca 15 MW. Idag finns inga i kommersiell drift av den storleken. Vi pratar om en rotordiameter på ca 235 meter och en totalhöjd på 300-350 meter.

Hur de skall få ekonomi i dessa projekt är för mig en gåta? Om de nu inte hoppas på subventioner eller att Svenska Kraftnät trots allt skall stå för anslutningar till det svenska stamnätet.

I Tidöavtalet finns dock följande skrivning.

Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs.

Jag har sagt det tidigare. Sveriges elförbrukning ökar inte men elproduktionen ökar och därmed överskottet av elenergi. Under 2022 var överskottet som exporterades hela 33 TWh. Det motsvarar nästan 5 stycken vindkraftsparker motsvarande de som idag fått tillstånd av regeringen.

Jag kan inte se någon elkris! Det är uppenbarligt lätt att lura det naiva svenska folket. Vi har aldrig tidigare haft ett så stort överskott av elenergi.

Bara under januari – mars i år har Sverige exporterat ca 8,1 TWh, Vilket motsvarar ca 18 procent av den producerade elenergin. Då är det ändå de riktiga vintermånaderna när vårt egna elbehov är som störst. Under årets tre första månader exporterade Sverige elenergi under 99,35 procent av tiden. Det var endast under 14 timmar som Sverige importerade elenergi utav totalt 2 160 timmar.

Men min egen uppfattning är att det är heltokigt med mer oplanerbar elproduktion!

PS

Ser Rapport 19:30

Ebba Busch! Vindkraft är inte ett robust elsystem. Det har du missförstått fullständigt.

Vilka okunniga personer som man intervjuar i Rapport. De tror att vi har en elkris i Sverige. Vi har ingen elkris i Sverige. Men det har public service och pk-media lyckats trycka in i huvudet på folket.

Vad hade sedan Rapport för inslag efter vindkraften? Givetvis ett inslag om klimatet och att vi har sju år på oss innan katastrofen är faktum. Suck…. välplanerat som vanligt för att tysta vindkraftsmotståndet. Är public service numera ett politiskt parti?

Men vi har ingen klimatkris!

Annons

32 reaktioner på ”VINDKRAFT ÄR INTE ROBUST

 1. tompas11 2023-05-18 / 00:00

  ”Trycket blev uppenbarligen för stort på regeringen…”
  Vilket tryck åsyftar du? Från S eller MP eller varifrån då?

  Gilla

 2. turrim 2023-05-17 / 20:24

  Nu kunde vi just se på Rapport att deras flygande världsklimatreporter Erika Bjerström har flugit till Jordanien för att kolla koldioxidutsläppen från för många turister som angriper gamla fornlämningar.

  Hennes egen flygresa och att hon själv fotograferades inne bland det som angrips räknas inte. SVT måste ju visa upp sitt oberoende för sex miljarder och vara på plats för två minuters intervju. Att i stället ringa till någon expert i Jordanien och ställa frågor är inte att tänka på för Erika och heller inte lika trevligt för henne.

  Gillad av 2 personer

  • tompas11 2023-05-17 / 23:33

   Varför i helvete tittar ni på eländet? Är ni masochister som vill bli förnedrade och samtidigt njuter av det?

   Gilla

 3. Cosmik Debris 2023-05-17 / 18:41

  ….och bensin och diesel är inte halal.

  ”För att klara reduktionsplikten, det vill säga inblandningen av förnybara drivmedel i diesel och bensin, importerar Sverige stora mängder slakteriavfall från andra länder, skriver Dagens Nyheter. 2021 utgjordes 68 procent av biodrivmedlen så kallade ”hydrerade vegetabiliska oljor”, men som mestadels bestod av slakteriavfall från gris och nötdjur.”

  Sverige importerar slaktavfall för att tanka biodrivmedel – klimatnyttan ifrågasatt
  https://www.newsoresund.se/sverige-importerar-slaktavfall-for-att-tanka-biodrivmedel-klimatnyttan-ifragasatt/

  Gris? Det måste ju betyda att bensin och diesel är haram för muslimer. En rättrogen muslim kan väl inte åka omkring med slakteriavfall från gris i tanken?

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2023-05-17 / 23:30

   Men vet du inte att de kör Tesla nu för tiden? Mussarna är ju sååå klimatsmarta. My ass!

   Gilla

 4. turrim 2023-05-17 / 16:39

  Detta ligger utanför ämnet elproduktion på det gamla hederliga och billiga sättet i Sverige. När kunniga ingenjörer hade beslutsrätten. När vi betalade med några tioöringar för en kWh.

  Nu har vi en tid i SVT matats med torkan, särskilt i Italien. Bilder på uttorkade floden Po, bönder som inte kan vattna sina åkrar, inget grundvatten. Eländes elände på alla fronter. Allt beroende på klimatförändringar.

  Nu kan vi i pappersmedia i stället läsa att vädret har slagit tillbaka mot norra Italien. Nu är det i stället kaos och elände med allt regnvatten. Är det månne som vanligt att femtioårstorkan har direkt följts av femtioårsregnet?

  Det vore nu intressant med en saklig uppföljning i SVT. Inte bilder på översvämningar och med intervjuer med våta familjer på gatan, utan fakta om Po, vinskörd och grundvatten.

  Gillad av 3 personer

 5. Hemlig X-sson 2023-05-17 / 15:29

  Nu blir snart ett mycket lämpligt jobb för Elsa Widding ledigt. Strålsäkerhetsmyndighetens GD får lämna sitt jobb och med tanke på Elsas utbildning och gedigna erfarenhet inom energibranschen, så finns inte många lämpligare kandidater. Rominas statssekreterare säger att anledningen till att nuvarande GD får gå är regeringens satsning på kärnkraft.

  Gillad av 1 person

  • Jöns H 2023-05-17 / 20:20

   Varför vill du ha bort Elsa Widding från riksdagen? Vill du det är du lika usel som Jimmie Åkesson.

   Gillad av 1 person

   • Hemlig X-sson 2023-05-18 / 06:20

    Hon valde själv att lämna partiet. Ingen tvingade eller bad henne göra det. Hon och Jessica Stegrud hade varit ett bra par i klimat- och energifrågor. Nu omöjliggjorde Elsa det, med vad jag anser var ett förhastat beslut.

    Gillad av 1 person

  • Huvaligen 2023-05-17 / 21:40

   Om Widding söker, antar jag att ansökan är offentlig, vilket ju gör att den blir jämförbar med övriga.

   Gilla

   • Hemlig X-sson 2023-05-18 / 06:25

    Varför ska denna regeringen bete sig annorlunda mot tidigare sozzeregeringar när det gäller utnämning av högre offentliga tjänster? Var Dan Eliasson, det absolut bästa alternativet till Rikspolischef? Var Carin Jämtin utan konkurrens den mest meriterade för jobbet som GD på SIDA?

    Gilla

   • Thoralf A 2023-05-18 / 07:25

    Elsa Widding kommer aldrig få något statligt eller regionalt uppdrag! punkt!

    Gilla

 6. turrim 2023-05-17 / 15:23

  Svaret från Ebba Busch till arga SD är enligt Fria Tider:

  ”Här är man annars svaret skyldig varför man vill säga nej till förutsättningar för lägre elpriser till hushållen, nej till nya gröna jobb, svenska arbetstillfällen för svenska mammor och pappor och varför man vill säga nej till att kunna möta en stark välfärd och klimatmålen, säger hon till TT.”

  Ett ordbajseri utan faktabakgrund. Ebba skulle behöva ta en Time Out och gå en grundkurs i ellära hos Elsa Widding.

  Eller har vi här orsaken till att Elsa hoppade av. Hon insåg vad som skulle komma och mindes turerna kring Nuon när hon försökte varna Maud Olofsson om det ekonomiska vansinnet.

  Gillad av 3 personer

 7. Peter S 2023-05-17 / 13:44

  Har alla tittat på ”Den gröna kapplöpningen” på SVT. Man känner direkt en otrevlig smak i munnen när cheferna på LKAB, Hybrit, H2GS och Vattenfall vill ha världens största syltburk att stoppa sina fingrar i.
  Som vanlig liten människa som inte har något att säga till om blir man frustrerad över vilka övertramp som görs på naturen.
  Skulle detta gå tillräckligt långt kommer det vara slut på elektriciteten till oss skattebetalare och priset när den finns kommer bli enormt.
  Stackars sate han i filmen som skall få en stamnätsledning dragen över sin mark. Dagens lagstiftning gör dessutom att han inte ens kan överklaga detta.
  Fortsätter detta naiva tokeri kommer det sluta med uppror.

  https://www.svtplay.se/video/KDM4nJn/den-grona-kapplopningen?position=0&id=KDM4nJn

  Gillad av 2 personer

 8. Calle 2023-05-17 / 09:37

  Lidköping idag 17 maj kl 09:30, + 2 grader, iskallt regn och snålblåst.
  Var f-n är den så omtalade klimatuppvärmningen?

  Gillad av 2 personer

 9. Lennart Stenkvist 2023-05-17 / 09:14

  Public service uppdrag är att vara opartisk, men fungerar som ett parti till demokratur vänstern. Närmare sanningen än så går icke att komma.

  Sju år innan klimatkatastrofen är ett faktum. Då är det hög tid att klimatalarmisterna kavlar upp ärmarna och ser till att de får tummarna ur a….t.

  Gillad av 3 personer

 10. ivarandersson 2023-05-17 / 09:04

  Vindkraft är inte hållbar.
  Hållbarhet handlar alltså om en balans mellan miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Många gånger fokuserar man bara på miljön när man pratar om hållbarhet, men det är alltså inte korrekt.

  Gillad av 3 personer

 11. messkalle 2023-05-17 / 07:53

  OT Kultur SvT 1 07:47 Stavfel ändrades efter en minut.
  ”Hur var öpningsfilmen med Johnny Deep”
  – Är det nyanlända I redaktionen?

  Gillad av 1 person

 12. Andersson 2023-05-17 / 01:52

  Nu hade SD behövt energiexperten Elsa Widding. Eller var det tvärtom så att hon blev blev en bromskloss som måste elimineras. Men det gick inte fullt så smärtfritt som partiledare Åkesson hade räknat med.

  Sverigedemokraterna har nu allvarligt svikit sina väljare två gånger. Fler lär det bli. Och tvärtom. Hur många väljare kommer att svika SD när det blir val härnäst? Den som lever får se.

  Gillad av 3 personer

  • Hemlig X-sson 2023-05-17 / 07:01

   Nu var det ju så att Elsa Widding tyvärr tog ett halstarrigt beslut att hoppa av. Det var ingen som varken tvingade eller ens uppmanade henne till det. Åkesson försvarade henne i Aktuelltdebatten mot Johan Persson. Vad blir alternativet till SD som du tydligen hoppas på? Mer rödgrön politik, med fler nerlagda kärnkraftverk, fler väderkvarnar, mer massinvandring och mångkultur? Det är många sozzetroll som lajvar missnöjda SD-väljare överallt på Internet.

   Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2023-05-17 / 09:06

    Tyvärr kom ju Åkessons försvar av Widding efter att hon lämnat partiet. Men jag kan hålla med om att Widding hade lite väl bråttom men samtidigt tror jag det var något som byggts upp ända sedan i september och hur arbetet i utskottet och riksdagen fungerat.

    Gillad av 2 personer

   • tompas11 2023-05-17 / 10:55

    Sanningen är ju att Elsa inte fick någon information eller stöd från ledningen i SD. Dessutom var det ingen i SD:s ledning som efterfrågade Elsas kunskaper vad gäller energi- och klimatpolitik. Hon blev helt enkelt sidsteppad av SD och det är vanligen så man inom partiet behandlar de som innehar mer kunskap än den kassa ledningen har. Att stanna kvar i SD efter en sådan avskyvärd behandling vill väl ingen vettig människa.

    Gillad av 1 person

   • Andersson 2023-05-17 / 18:41

    Du ska inte bestämma vad jag ska hoppas på. Sanningen är att jag att jag luttrad och jag kan inte se någon förändring under den tiden jag har kvar. I varje fall inte till det bättre.

    Syftar du på mej när du skriver sozzetroll och missnöjd SD-väljare? Om så är fallet kan jag upplysa dig att jag varken är troll eller SD-väljare. Vad lajvar betyder vet jag inte. Det låter som svengelska.

    Gilla

  • Huvaligen 2023-05-17 / 14:54

   Elsa Widding är mycket god vän med Jessica Stegrud, som sannolikt är en av de personer som politiskt står Jimmie Åkesson nära och hon åkte bland annat på turné med Åkesson inför riksdagsvalet. Stegrud listades 2022 som den fjärde mäktigaste politikern på sociala medier, enligt Medieakademins Maktbarometer.

   På sociala medier tycks Widdings och Stegruds vänskap bestå även nu. Mellan dem finns sannolikt full kännedom om såväl SDs som Widdings tidigare och fortsatta synpunkter och ståndpunkter i sakfrågan. Det aktuella beslutet var Widdings. Därigenom anser hon sig kunna agera friare och med mera framgång än tidigare genom sitt nuvarande förhållande i riksdagspolitiken.

   Gilla

   • tompas11 2023-05-17 / 18:17

    Visst var beslutet Elsas, men det finns ju en grund varför hon valde att lämna. Elsa gjorde det inte utan orsak.

    Gilla

 13. Marco 2023-05-16 / 23:04

  Är helt eniga med dig i denna fråga!
  En stor besvikelse över hur regeringen valde att gå vidare i frågan.

  Det faller på sin orimlighet att Sverige ska stå för enorma investeringar för att täcka behoven i Baltikum!

  I det stora hela så har vi varken en klimatkris eller en energikrisen, vi har en exportkris!

  Gör om gör rätt!

  Gillad av 5 personer

 14. Kenny 2023-05-16 / 22:23

  Det händer och har hänt att att jag åkt förbi varberg och falkenberg, men
  nu längesen. Det låter ju bara för hemskt att förfula dessa fina områden av
  dessa fula vita propellrar med rotordiameter på ca 235 meter och en totalhöjd på 300-350 meter. Riktigt fult faktiskt. Det måste få ett slut på galenskapen!

  Gillad av 2 personer

 15. Calle 2023-05-16 / 22:00

  Aldrig att SVT nämner vem som ska bygga/äga dessa planerade parker. Är det kineser, ryssar eller norrmännen? I såfall säljs väl elen till högstbjudande i Europa.

  Gillad av 4 personer

  • anders gs 2023-05-16 / 22:27

   Thoralf, har Mattias Bäckström kommenterat dagens nyhet om vindkraftverken?

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s