KOMMER TALMANNEN ÖVERRASKA?

Talmannen Andreas Norlén överraskade idag med att han kommer föra fram Stefan Löfven som statsministerkandidat redan imorgon och med en omröstning på fredag. Men vad kommer hända sedan?

Kommer Andreas Norlén våga gå på en ny statsministerkandidat redan under nästa vecka? Om M och KD budgetmotionen vinner vid omröstningen imorgon har talmannen faktiskt en möjlighet att sätta press på Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor att se till att de har tillräckligt stöd vid en omröstning om ny regering redan i nästa vecka. Om inte det sker så tar riksdagen julledigt till den 15 januari.

I så fall har talmannen endast fått till två omröstningar om en ny regering på 100 dagar. Ett facit som inte imponerar på någon.

När riksdagen sedan öppnar den 15 januari 2019 så har talmannen ett nytt datum att förhålla sig till. Den 26 februari.  Om fjärde omröstningen inte sker före den 26 februari kan ett extra val hållas den 26 maj. Med andra ord samtidigt som valet till EU-parlamentet. Det besparar samhället många sköna miljoner kronor misstänker jag. Samtidigt så ökar säkert också valdeltagandet i båda valen. En extra bonus för de som hoppas motverka populisterna.

Frågan är om talmannen kan fördröja processen så länge att det är möjligt att även hålla ett eventuellt extra val på samma dag som EU-valet. Ett första steg är i så fall att inte ha en tredje omröstning före julhelgerna. Utan först framåt 20-25 januari.

Det skall bli intressant att se hur talmannen agerar efter omröstningen på fredag.

2 reaktioner på ”KOMMER TALMANNEN ÖVERRASKA?

  1. Vera 2018-12-12 / 09:25

    Jordens absoluta mittpunkt är Kalmar. Skulle jag öppna restaurang där så skulle jag servera kroppkakor med mycket lök. Restaurangen skulle hela Kalmar-onionen.

    Gilla

  2. Niklas R 2018-12-12 / 08:23

    Jag misstänker starkt att Norléns plan hela tiden har varit att dra ut på hela spektaklet så att ett eventuellt extra val infaller den 26 maj. Allt för att hans kompisar som inte har pengar till ett extra val ska kunna samköra det med valbudgeten för EU-valet.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.