KLIMATET KOMMER OCH GÅR

SGU_Öland_Natur och kultur på Öland

Om 1000 år är Öland ingen ö längre enligt SGU.

Den senaste veckan har vi bombarderats med domedagsprofetior angående konsekvenserna av klimatförändringarna i samband med FN:s klimattoppmöte COP24 i Katowice.

Public service har mer eller mindre dagligen försett oss med nya skrämmande förutsägelser och SVT:s egen ”klimatexpert” Erika Bjerström har kommit med det ena efter det andra domedagsprognosen, om inte koldioxidutsläppen bromsas.

Det märkliga har varit att under alla dessa dagar har jag aldrig sett en debatt i Aktuellt-studion mellan någon ”klimatalarmist” och någon ”klimatförnekare”, om uttrycken tillåts.

Annars brukar ju Aktuellt alltid ha en kortare debatt i stort sett varje kväll men inte när det gäller den fråga som de vill hävda är den allra viktigaste frågan på agendan. Jordens överlevnad. Jag tycker det är väldigt märkligt.

Jag hittade en film som gjorts av SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, en statlig myndighet. Filmen handlar om landhöjningen men det blir också automatiskt om havsnivåer i framförallt Östersjön.

De av mina läsare som tänker efter lite förstår säkert lite av ironin i varför jag lägger upp den animerade filmen. Notera att de kallar det för en klimatförbättring i filmen. Det är faktiskt vad det handlar om. Utan klimatförbättringen hade världen och jorden sett helt annorlunda ut idag.

Det SGU säger som avslutning är att Stockholm kommer höja sig 0,5 meter om 100 år på grund av landhöjningen. Det vill säga 500 mm eller 5 mm/år.

Det är det sett ut de senaste århundradena enligt SMHI och deras mätningar av havsvattenståndet i Stockholm.

Havsvattenstånd_Stockholm 1774_2013

5 reaktioner på ”KLIMATET KOMMER OCH GÅR

 1. En annan 2018-12-13 / 18:10

  Jag tror att genom att engagera befolkningen i en icke-fråga, som klimatet, blir de engagerade totalt upplurade på läktaren. Frågan är: vill du ge upp din frihet mot din säkerhet.

  Gilla

 2. Niklas R 2018-12-13 / 08:44

  Det är enkelt att se effekterna av landhöjningen runt om i landet och hur landskapet har förändrats bara de senaste 400 åren.
  Några exempel som jag brukar påvisa är Hanhalsholme i Halland. Där den gamla borgen Hunhals låg för lite drygt 800 år sedan. Då låg den på en ö utanför den halländska kusten. Idag ligger platsen på en udde ut i havet.
  Ett annat bra exempel är Läcköslott vid Vänern. Mycket fint adelsslott från 1600 talet som man kan besöka. Det låg på en liten ö nära land som var enkelt att försvara med branta klippor och en fällbro. Idag ligger det på udde ut i Vänern. När man går till slottet passerar man över det gamla sundet som skiljde slottet från fastlandet.

  Gilla

 3. Maja Dacke 2018-12-12 / 22:27

  Skräckinjagande siffror för dem som vill tjäna storkovan NU. Stockholm ska väl läggas under vatten inom tio år, helst … och Östersjön gå ihop med Vättern och alla sjöar …
  Otroligt!

  F ö anser jag att din andra blogg är mer lätthanterlig.

  Och att jag tycker du är fantastisk och alltför bra för SD det vet du redan. Dessutom hoppas jag att du, Thoralf, är varmare om fötterna än jag just nu.

  Gilla

  • Thoralf A 2018-12-12 / 22:29

   Jag utvärderar fördelar och nackdelar. WordPress har en del bra funktioner som underlättar för mig.

   Gillad av 1 person

   • Bajen666 2018-12-13 / 17:53

    Tror det är en vanesak denna sida blir bra bara man har lite tålamod.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.