PARODI PÅ SVENSKT RÄTTSVÄSENDE

Kalmar tingsrätt smal 1

Vårt svenska rättssystem har stora brister enligt min uppfattning. I flera avseenden är det en ”produkt” av naiva vänsterintressen som inte tror på att längre straff är rätt väg att gå. Jag har verkligen väldigt svårt att förstå hur miljöpartister och vänsterpartister tänker.

Igår läste jag om en dom från Kalmar tingsrätt i media. Tyckte artikeln innehöll märkliga detaljer då den dömde som dömdes till fängelse i sex månader hade dömts till fängelse vid ytterligare tre tillfällen under 2018. Jag undrade hur är det möjligt att kunna dömas till fängelse i fyra olika domar under ett enda år i Sverige. Borde han inte sitta i fängelse så att han inte kan begå några nya brott någon gång under året?

Jag citerar några avsnitt ur domen där man kan läsa att den svenska killen finns under 11 avsnitt i brottsregistret.

”Han dömdes den 30 januari 2018 för stöld vid fyra tillfällen, försök därtill, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning (grovt brott), grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott vid två tillfällen till fängelse fem månader. Samtidigt förklarades villkorligt medgiven frihet förverkad. Han blev från det straffet villkorligt frigiven den 5 februari 2018 med en återstående strafftid om två månader och sju dagar.”

 Frågan är om han blev villkorligt frigiven den 5 februari från en tidigare fängelsedom. Eller hade han suttit häktad så länge att han frigavs en vecka efter domen. Svårt att förstå utan att ha domen från den 30 januari.

”Den 18 juni 2018 dömdes Alexander Gunbjer för stöld, brott mot knivlagen, och ringa narkotikabrott till fängelse tre månader samtidigt som den nyss angivna villkorligt medgivna friheten förklarades helt förverkad. Från det straffet blev han villkorligt frigiven den 16 juli 2018 med en återstående strafftid om en månad och 23 dagar. Den domen har inte vunnit laga kraft.”

 Undrar om det är domen från den 30 januari som han är villkorligt frigiven ifrån eller är det domen från den 18 juni på tre månaders fängelse som han blir villkorligt frigiven från redan den 16 juli med en återstående strafftid om 23 dagar.

Men det går inte många dagar innan det är dags igen.

”Den 29 september 2018 dömdes han för tillgrepp av fortskaffningsmedel, ringa narkotikabrott och olovlig körning, grovt brott till fängelse tre månader. Från det straffet blev han villkorligt frigiven den 26 oktober 2018 med en återstående strafftid om en månad. Prövotiden utgår den 26 oktober 2019.”

 Från det straffet blir han villkorligt frigiven redan den 26 oktober 2018, bara en dryg månad efter att han dömts till tre månaders fängelse med en återstående strafftid om en månad. Hur är det möjligt?

Men han hinner inte ut från fängelset innan han begår nya brott.

”Brott som den tilltalade döms för

 1. Olaga intrång, 4 kap 6 § 2 st brottsbalken 2018-10-25 — 2018-10-31
 1. Stöld, 8 kap 1 § brottsbalken 2018-09-22 — 2018-10-29 (2 tillfällen)
 1. Försök till stöld, 8 kap 1 § och 12 § samt 23 kap 1 § brottsbalken 2018-10-29 — 2018-11-07 (3 tillfällen)
 1. Narkotikabrott, 1 § 1 st 6 p narkotikastrafflagen (1968:64) 2018-11-07
 1. Ringa narkotikabrott, 1 § 1 st 6 p och 2 § narkotikastrafflagen (1968:64) 2018-09-23 (2 tillfällen)
 1. Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, 1 § 1 st och 4 § 1 st lagen (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål 2018-09-23”

Under onsdagen dömdes han vid Kalmar tingsrätt för ovanstående brott till sex månaders fängelse. Jag måste säga att det är en bedrift att dömas till fängelse fyra gånger under ett och samma år eller för att vara lite mer exakt på lite drygt 10 månader. Med en sammanlagd strafftid på 17 månader.

Det är ren parodi på det svenska rättsväsendet!

Jag anser att personer som begår nya brott gång på gång inte skall kunna friges efter att 2/3-delar av strafftiden avtjänats.

Det är det här rättssystemet som en stor del av partierna i Sveriges riksdag önskar. Jag gissar att det bara är SD, M och KD som skulle kunna förändra lagstiftningen.

2 reaktioner på ”PARODI PÅ SVENSKT RÄTTSVÄSENDE

 1. Niklas R 2018-12-13 / 21:52

  Vi borde införa samma princip som finns i USA med tredje gången gillt. Där har man en skarpt stigande kurva yrkeskriminella.
  Vanligtvis ser straffskalorna ut ungefär så här. Första gången man döms för ett rån eller stöld, alltså inte brott mot person, är straffskalan ungefär som i Sverige. Säg två års fängelse första gången.
  Andra gången, då har man fattat att man inte ska begå brott. Då blir det inte två för stöld utan åtta år.
  Tredje gången, då har man definitivt inte fattat att man ska begå brott. Då blir det 25 års fängelse.

  Det tuffare varianten är att tredje gången låser de in dem på livstid.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s