NÅGOT ATT FUNDERA ÖVER

Jag har noterat några saker som alla borde fundera över vad det innebär för framtiden och varför det ser ut som det gör. Vad är orsaken bakom denna utveckling? Svenska kronans utveckling i förhållande till euron.

Diagram 2014 2019

Den som åker på semester utomlands har kanske koll på att blivit ganska mycket dyrare. Den svenska kronan har försvagats kraftigt de senaste 5 åren, ca 15 procent. Varför?

BNP per capita

Vad tror ni en svag BNP-tillväxt per capita innebär för framtiden. Varför har Sverige lägst BNP-tillväxt per capita inom hela EU? Fundera lite på det.

Har regeringarna något ansvar för detta?

 

Hur många förstår egentligen hur allt hänger ihop? Det sjuka är att den vänstervridna tredje statsmakten har ett stort ansvar för utvecklingen när politikerna är så svaga att de inte vågar stå upp för nationen och det egna folket.

Vi behöver starka politiker som de i t.ex. Ungern och Polen eller som i vårt nordiska grannland Danmark. Inte politiker utan ryggrad!

Annons

15 reaktioner på ”NÅGOT ATT FUNDERA ÖVER

 1. Evert 2019-04-30 / 12:32

  Sverige är riktigt på väg ner i träsket och snart kursar SAS. 🙂

  Gilla

 2. Laglydig 2019-04-28 / 20:09

  Man skall vara lite försiktig med att dra allt för stora slutsatser av ett chart som beskriver kronans utveckling mot euron bara sedan 2014. Med detta sagt så finns det dock en viss tendens till försvagning av kronan mot andra valutor under den perioden, som sannolikt till största delen beror på den räntepolitik (som jag anser vara felaktig) som Sveriges Riksbank och Mr ”Alltid fel” Stefan Ingves har bedrivit. En del kan sannolikt också tillskrivas det faktum att svenska kronor är en liten valuta och om det stormar till lite på de finansiella marknaderna så är svenska kronor bland det första man säljer, och en sån valuta har också svårare att återhämta sig då den finansiella oron avtar.
  Vid en ny ”Greklanskris” får alltså kronan mer stryk än andra EU valutor.
  Samtidigt är det inte de faktiska ekonomiska faktorera just nu som styr utan FÖRVÄNTNINGARNA om framtida faktorer.
  Och om det inte har spelat så stor roll tidigare, så kan Sveriges enormt expansiva finanspolitik (som framförallt har drabbat kommunerna, genom att staten har skjutit över massinvandringens kostnader) komma att få betydelse i framtiden med en fortsatt försvagad kronkurs.

  Man skall dock komma ihåg att även de ekonomiska fundamenten för såväl USD (med en enorm och växande statsskuld) som EUR (med all dess problem) inte talar till dessa valutors fördel. Det blir alltså ett chickenrace där den minst dåliga valutan kommer att stärkas mot andra. Denna valuta är INTE svenska kronor!

  Även om CHF (Schweiziska Franc) framstår som den bästa valutan att ha tillgångar i och dessutom har fördelen att man oftast får ränta på insatta pengar och kan placera i andra tillgångar såsom Schweiziska aktier och fastigheter.

  Det finns dock en annan valuta, som historiskt utvecllats ännu bättre, och sannolikt även kommer att utvecklas bättre än alla andra valutor de kommande åren nämligen, GULD!

  All time high (ATH) för USD/SEK 11,03 (juni 2001)
  All time high (ATH) för EUR/SEK 11,79 (mars 2009)
  All time high (ATH) för CHF/SEK 9,57 (januari 2015)
  All time high (ATH) för AUX/SEK (dvs guld) NU!

  Gilla

 3. Nils Dacke 2019-04-28 / 13:16

  Tre av fyra Visegradsländer återfinns bland de nio första platserna, kopplingen mot massinvandringen i Sverige och sista platsen är nog ganska självklar. Vi får hoppas att Ungerns, Polens och Slovakiens regeringschefer ber Löfven dra åt h-e nästa gång han börja orera om gemensamt ansvar.

  Gillad av 2 personer

 4. Sven 2019-04-28 / 13:15

  Jag tror det är en samlad bedömning av omvärlden som ger en låg kronkurs.
  – En negativ statsränta med svårighet att höja räntan pga av kostnaderna höjs för bostadslånen och därmed en risk för bostadskris.
  – Stor skuld på flera nivåer; stat, kommun och på privat.
  – Stora kostnader pga av ”olönsam” invandring.
  Och förmodligen andra skäl som jag inte känner till.

  Gillad av 1 person

 5. Kalle 2019-04-28 / 12:34

  Svenska kronan faller mot nästan alla valutor. Inte bara euron utan även US Dollar.
  Läget ekonomiskt verkar också är dåligt för moder svea,

  Tänka sig att det utskällda Ungern ligger på tredje bästa på listan som Thoralf publicerar. Det är något för våra skällande politiker att tänka på!!! De kanske kan lära sig något men de har nog inte kapacitet för det!!!

  Rumänien där de flesta tiggarna kommer ifrån placerar sig också högt på listan. Något att också tänka på!!!

  Sverige är helt klart sämst i klassen. Har slutat lyssna på finansministerns tomma löften.

  Är vi på väg att få en sossekonomi som i (V)enezuela???
  Den verkar ha brakat sönder och samman.

  Sverige på tur!!!

  Gillad av 1 person

  • Sven 2019-04-28 / 13:17

   Svenska kronan faller till och med mot Brittiska pundet. Alltså ett oroligt UK med Brexit mm är bättre än en svensk regering.

   Gillad av 1 person

 6. Fälgen 2019-04-28 / 10:51

  Det kan ju vara så att försvagningen av sek är ett steg mot större acceptans för att införa euron i framtiden. Att sedan riksbanken inte väljer att höja räntan för att försvara kronan kan grunda sig på att belåningen bland folk är väldigt hög.
  Hursomhelst så är det inte mycket som går i rätt riktning nu rörande landet Sverige, hoppet om framtiden är dyster.

  Gillad av 1 person

  • Bernt Ekholm 2019-04-28 / 17:02

   Jag tror att du har rätt i att försvagningen av sek är ett steg mot större acceptans för att införa euron, inom en snar framtid, låt säga 2022 då Lissabon avtalet skall börja fullt ut.

   Gilla

 7. Anders 2019-04-28 / 09:48

  Thoralf, Växjö moské har lämnat in ansökan om böneutrop 5 ggr per dag , alla dagar om året.
  Vad tror du kommer hända?

  Islamsiterna kommer ju jubla.

  Gilla

 8. Tiffany 2019-04-28 / 09:46

  Följer nog grafen över invandringen skulle jag tro. De har sällan utbildning och de jobbar inte utan de lever på bidrag, de tar upp lägenheter och de sämsta från deras länder lockas hit. Lat och kriminell? Ja då blir det Sverige!

  Gillad av 2 personer

 9. Thor 2019-04-28 / 09:12

  Tycker mig se ett mönster. Efter vansinnesbeslut försvagas kronan. Exempel: släpp in 163 000 bidragsmottagare (2015), gymnasielagen (2018), nyöppnad kran för s.k. familjeåterförening (2019). Finns fler exempel. Det är klart att sådant observeras av professionella valutahandlare. En vetenskaplig undersökning av korrelationen, kan man hoppas på det?

  Gillad av 2 personer

 10. Thor 2019-04-28 / 09:04

  Eurozonen har också stora problem. Därför är det verkligen skrämmande när kronan försvagas så kraftigt mot just euron. Sverige är alltså sämst bland trögrotarna.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.