ATT SVÄRA I KYRKAN

Elnätspriser 20191024

Sedan juni 2016 har kostnaden för elöverföring och energiskatt inklusive moms stigit från 87,5 öre/kWh till dagens 117,98 öre/kWh för mig som EON-kund. En ökning med 35 procent på drygt tre år. Ovanpå detta skall även prisökningen på den faktiska elen också läggas, även om elpriset varierar en del. Men i princip kan man säga att det totala elpriset ökat med ca 50 procent sedan juni 2016. Det totala priset är idag ca 1,75-2,00 kronor/kWh och av detta är ca 40 procent skatter.

Under förra vintern så hörde jag för första gången fattigpensionärer prata om elfattigdom i Sverige. I synnerhet ensamstående pensionärer som bodde kvar i sina hus men där pensionen inte räcker till på grund av elräkningar på flera tusen kronor varje vintermånad. Människor som inte har råd att ha 20 grader inne i huset, utan tvingas sänka värmen.

När jag sedan betraktar vansinnet med att stänga ned den ena kärnkraftreaktorn efter den andra. För att istället ersätta dem med intermittenta och otrygga energikällor som vindkraft och solenergi blir jag orolig inför framtiden. När man sedan hör statsminister Stefan Löfven och energiminister Anders Ygeman prata energipolitik blir jag än mer orolig. Vad kan arrogante Anders Ygeman om energipolitik? Anders Ygeman har väl aldrig haft ett riktigt jobb? Löfven och Ygeman lyssnar uppenbarligen mer på Greta än kunniga experter på energiområdet eller Svenska Kraftnät. Sedan finns ju givetvis också Miljöpartiet med Per Bolund och Isabella Lövin i regeringen och då blir det nattsvart när det gäller förnuftiga och trygga elproduktionsenheter i framtiden.

Sverige kommer inte få lägre elpriser, vi kommer få ännu högre elpriser i framtiden.

Den som inbillar sig att solenergi och vindkraft är gratis och att vi skulle få lägre elpriser lurar sig själva. I själva verket är det de länder som har installerat mest förnyelsebar energi som också är de länder som har högst elpriser som t.ex. Tyskland och Danmark.

Energipris som funktion av vind sol energi

Sveriges stora andel vattenkraft och kärnkraft är säkert orsaken till att Sveriges elpriser inte är högre enligt diagrammet men det kommer sannolikt förändras snabbt.

Eftersom den rödgröna regeringen driver på för mer förnyelsebar elenergi och avveckling av kärnkraften så kommer elpriserna bara stiga. Historiskt sett har kärnkraften varit den elenergiproduktion som haft lägst kostnader. Jag har dock gett upp hoppet om att vare sig det svenska folket eller att rödgröna regeringar skall återfå förnuftet i något så när framtid.

Jag har nu dragit mina egna slutsatser av detta och funderat på hur jag själv kan minska mina elkostnader utöver vad jag redan har gjort. Jag har luft till luftvärmepump, installerat braskamin och för 10 år sedan satte jag upp solfångare för att värma varmvatten.

Jag har funderat på olika åtgärder och möjligheter. Att byta elleverantör anser jag bara vara helt utan substans eftersom du inte kan byta nätägare. Jag har bara funnit en enda lösning som skulle kunna göra lite större skillnad på mina elräkningar. Det känns lite som att svära i kyrkan. Men det handlar bara om ekonomi. Min privatekonomi som pensionär de kommande decennierna.

Jag har installerat solceller på mitt tak! I måndags kom EON och bytte min elmätare till en mätare som kan mäta både förbrukat el och levererad elenergi till elnätet. Sedan kunde jag driftsätta mina 14 st solcellspaneler. Jag har gjort mycket av jobbet själv för att hålla ned kostnaden. Samtidigt hoppas jag på att få tillbaka 20 procent av investeringskostnaden i bidrag.

IMG_3295
14 solcellspaneler och i bakgrunden mina gamla solfångare för uppvärmning av vatten.

Den som läst blogginlägget ”Peaksmart event” och sett videoklippet från Australien kanske förstår vilken framtid vi går till mötes.

Nu kommer jag givetvis dokumentera varje kWh som jag förbrukar eller levererar ut på elnätet och därmed också vilka besparingar jag gör och hur effektiva solpanelerna är. Jag kommer givetvis också redovisa det på bloggen varje månad.

20191024

Display på växelriktaren.

 

42 reaktioner på ”ATT SVÄRA I KYRKAN

 1. Kenny55 2019-10-25 / 23:10

  Not drunk yet som Steffe sa! Nää förra videon var till Petterssons och det var denna video jag skulle skicka! kan bli fel ibland. Lammotte intervjuar kvinna som säger sanningen.

  [video src="https://videos.files.wordpress.com/iCmxaXau/lamotte_sanningens-ord_dvd.mp4" /]

  Gilla

  • Kenny55 2019-10-26 / 01:00

   Ett try again till att länka videon med Lamotte. Värst vad det krånglar idag!?

   Gillad av 1 person

 2. dajevlar 2019-10-25 / 20:41

  Jag är mer och mer övertygad om att det finns nån ”kraft” som vill FÖRSTÖRA(förändra?) vårt svenska samhälle – krossa oss. Jag vet ännu inte VILKEN KRAFT, eller VARFÖR (Läser olika förklaringar på nätet, alltifrån judarNWOIlluminatiIslam(ochnupåslutetMILJÖaktivister), men har ännu inte lyckats bestämma mig för vilket som är troligast.

  Jag kan fortfarande inte hitta nån bra förklaring till hur vi kunde lägga ner vårt försvar (hur vi kunde LÅTA DET SKE), för att nu försöka bygga upp det igen – fjärran från vad det var. Hmmm inte röstade vi för det?

  Jag kan fortfarande heller inte hitta nån bra förklaring till varför vi ska lägga ner kärnkraften (speciellt om vi ska tänka på miljön).

  Jag kan inte hitta nån bra förklaring till varför vi går med i EU och därefter låter ”EU-medborgare” vistas här MER än de 3 månader de lagligen får göra utan koll. Varför följer vi inte de stipulerade reglerna? (Förstår fortfarande inte varför vi överhuvudtaget gick med…. vi som hade det så bra… tänk vad lurade vi blev/är/fortfarande är).

  Varför ifrågasätter ingen varför miljoner människor ”SÖKER SKYDD” i vårt nordiska land som ligger LÄNGST BORT? (Någon? Finns NÅGON som kan förstå detta och inser sambandet med bidrag och PULL-factor?). De flesta är ju inte ens riktiga FLYKTINGAR!

  Hur kan en så rätt ideologi som nationalismen betraktas som så fel? (Att vara nationalist nuförtiden är ju som att vara nazist (vilket i ett annat forum bör dryftas djupare) . Ändå hejar de flesta på Sverige i fotbollsmatcher. På 80-talet samlades vi framför TVn och hejade på Stenmark. Vi hejade på SVERIGE. Vi gillade SVERIGE. Vi ville oss VÄL. Varör är det fel nu?

  Jag förstår inte varför kriminella inte straffas hårdare, varför de frisläpps ”utan bevis” så lätt, varför det inte är LAGLIGT att förstå att vissa personer är mer benägna att begå brott trots att de har samma ekonomiska förutsättningar som andra (gäller iofs ju även inom en homogen grupp – vissa individer har det mer inom sig än andra… vad är konstigt? Varför hämmar vi forskningen? )

  Slutligen:

  VARFÖR MÖRKAS DET?

  Blir det krig om sanningen kommer fram?

  Tror nästan det. Allt hyckleri som sker skjuter fram det förödande fjärde världskriget som tyvärr kommer bli katastrofalt…. ( det 3:e världskriget pågår redan egentligen, men det är en annan femma och en annan diskussion… som Thoralf redan är inne på…googla på karta över Islams utbredning och år)

  Gillad av 2 personer

  • IGunnarsson 2019-10-25 / 21:49

   Jag blir mer och mer övertygad i flera meningar du skriver. Har följt översten Mikael Hagenbo i videobloggar. Det är ett andligt psykologiskt krig. Men ljuset vinner alltid över mörkret!!

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2019-10-28 / 23:26

    Låt oss hoppas!

    Gilla

 3. turrim 2019-10-25 / 18:49

  Detta med el är ett typexempel på hur politiker kan fördärva det som är bra och prisvärt för industrier och enskilda. För säg 40 år sedan så hade vi ett antal svenska elproduktionsbolag. Vattenfall. Sydkraft, Krångede, Stora Kraft m fl. Deras ambition var att säkerställa leveranser till bra pris. De låg hela tiden på framkanten och när man såg ökade behov om kanske fem-tio år så byggde man reservkraftverk. Man jobbade med kundansvar. Man kunde inte tro att politiker med punktskatter kunde fördärva en miljövänlig och rationell elmix.

  LO var lyckliga. Man kunde kräva högre löner och säga att vi är ändå konkurrenskraftiga mot utlandet med våra låga elpriser och säkra leveranser. Nu har vi en tidigare fackbas som statsminister. Han förtränger allt detta och gör precis som miljöpartier dikterar.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-10-25 / 19:22

   Alla stora skogsbolag hade sina egna kraftbolag. Flera av dem sålde sina kraftbolag under 90-talet, De flesta baserade på i huvudsak vattenkraft. Något som de flesta företag ångrat djupt senare. Nu bygger de vindkraft istället. Det är parodi på hög nivå

   Gillad av 3 personer

 4. hans 2019-10-25 / 17:34

  Om ditt hus är skuggat av träd som ej kan fällas eller att taket har fel lutning eller fel väderstreck.
  Då borde man kunna satsa sina pengar i en solcellspark som ligger perfekt till och kunna tillgodoräkna sig intjänade kilowatt-timmar och räkna av detta från sin elräkning.
  Kanske finns detta redan ?

  En fundersam idealist. 🙂

  Gilla

  • Thoralf A 2019-10-25 / 18:29

   Finns redan men det är inte riktigt lika fördelaktigt som att sätta upp egna solceller.

   Gillad av 1 person

 5. Sven d.ä. 2019-10-25 / 17:25

  Till något helt annat…

  4% spärren var tänkt att det skulle underlätta regeringsbildandet, men det såg vi hur det gick med det. Dvs det hjälpte inget alls.

  Tittar man på hur mycket det det behövs, för de reguljära Riksdagspartierna, att få in en gubbe/gumma i Riksdagen så är det ca 18000 röster. Men då krävs det att man har lyckats kravla sig över de 4% (vilket i sig är över 200000 röster). Om gränsden inte funnits så hade både Fi och AfS kommit in med minst en person. Jag tror fler eftersom argumentet bortkastad röst inte då håller.

  Det system som finns i UK tycker jag har sina fördelar. Hela landet är indelat i kretsar. Vinner man i sin krets så representerar man alla i kretsen, inte bara sitt parti (om man har ett förstås). Det är därför så många hoppar av partier eftersom det går emot vad man lovat sin valkrets. Vi har liknande i Sverige. Åkesson representerar t ex Värmland om jag inte har fel. Åkesson har ju knappt varit i Värmland, så systemet funkar inte. Men med UK systemet skulle vi förmodligen haft Thoralf i Riksdagen.

  Jag hade önskat att vi hade gjort en revidering av röstsystemet i Sverige. Men det kommer förmodligen inte att hända. Vilket parti skulle vilja släppa på den makt de har.

  Gillad av 2 personer

 6. ROLLE 2019-10-25 / 16:12

  Nu står Ygeman på SVT och säger att vi har stort överskott på el?
  Man kan då undra varför det skall byggas nya vindsnurror?

  Gillad av 3 personer

   • ROLLE 2019-10-25 / 16:30

    I Forum efter 16 nyheterna i tv2.

    Gilla

  • Maja Dacke 2019-10-28 / 23:18

   Ja, verkligen se- och hörvärd!

   Tänk att han är i gång som förr i tiden.

   Gillberg var den som på 1970-talet fick mig att kolla vad som fanns i tvättmedelspaketet och i gräddersättningen – och jämföra dem! (Han tvättade ju skjortor i gräddpulvret … Vi som var med på dentiden minns.)

   Dessutom förledde han mig att rösta in miljömupparna första gången i riksdagen. Det gjorde jag aldrig om …

   Gilla

 7. stefan a. 2019-10-25 / 15:12

  Ska bli intressant, prov i verkligheten kontra reklamen….

  Gilla

 8. Cosmik Debris 2019-10-25 / 14:47

  Katerina Janouch om Annie Lööf: ”Annie Lööf är kvinnornas största fiende”

  Gillad av 1 person

 9. PV544S 2019-10-25 / 14:32

  Jag tycker att din solcellsatsning kan vara bra att utvärdera hur solceller kan vara ett alternativ.
  Gärna lite tekniska data:
  installerad effekt – ?
  typ av solcell – monokristallina solceller?
  Växelriktare – tysk ? (ger den även märkbar värme i rummet)
  Taklutning – 35º (optimalt i södra Sverige).
  Ska bli intressant att se hur vintern påverkar och om snö blir ett problem.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-10-25 / 16:21

   4,2 kW, monokristallina solceller 290-310W, Stece växelriktare skulle varit en Fronius men det blev problem med leverans, Taklutning ca 15 grader, läge västsydväst.

   Gilla

 10. Sven d.ä. 2019-10-25 / 12:43

  Det är egentligen bara i Norden som vi förväntas, vad jag vet, ha 20 grader och högre i alla våra rum 24 timmar om dygnet. I många andra länder i Europa så värmer man upp det rum man är i och 20 grader är inte riktmärket utan snarare under. Jag tror Sverige får ställa in sig på:
  – hålla en temperatur under 20.
  – inte värma upp alla rum i lägenheten/villan.
  – lägre temperatur på natten, eller vissa delar på dygnet.
  – sätta på sig en tröja inomhus.
  – inte använda elvärme.

  Gillad av 2 personer

  • Maja Dacke 2019-10-28 / 23:07

   Bor man i lägenhet får man nöja sig med det som fastighetsägaren släpper till.

   I min lägenhet har jag 20-22 plus, men med ett jädrans golvdrag – fråga mig inte hur det kommer sig. Jag har inga ventiler UNDER fönstren men väl över dem. Vilket betyder sockor o/e tofflor på.

   Därtill gillar jag inte att gå sommarklädd inomhus när det är höst etc utan har alltid kofta/tröja på.

   Nu finns det damer som är övervarma av olika anledningar och gillar 18 plus – det får stå för dem. Jag gillar det inte. Men nattetid kan det vara under 18 plus, så att man kan få använda sina duntäcken och filtar. Och ha fönstret på glänt. (Nattmössa?)

   År man nu två i bingen så håller man förstås sängvärmen bättre – liksom om man har några gosiga katter/hundar som kan hålla människofötterna varma …

   Gilla

 11. messkalle 2019-10-25 / 11:53

  Utanför ämnet men är det inte bättre att behålla Ringhals 1 och 2.
  https://www.expressen.se/gt/varberg-far-ett-150-meter-hogt-vindkraftverk-i-tra/

  ”Med den här typen av verk är besparingen ungefär 2000 ton koldioxid per verk jämfört med om man producerar den i traditionellt, det vill säga bygger den i stål och betong. Det motsvarar ungefär om du sätter sig i bilen och kör 400 varv runt jorden. Alltså en markant förbättring, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi, till SVT.”

  Jag efterfrågar CO2-livscykelanalys för att uppföra och RIVA vindkraftverk. Nu gäler det att hugga i miljöpartiets träskallar.

  Sedan återstår frågan är temperaturhöjningen orsakat av människan.

  Gillad av 1 person

 12. Svinfylking 2019-10-25 / 10:51

  Björn Gillberg har räknat på kostnaden om Sverige ska bli ” fossilfritt” till 2045. Med fortsatt ” befolkningsökning” och bibehållen industri måste Sverige bygga 6 nya kärnkraftverk eller uppföra en skog av vindsnurror + biogas kraftverk + vattenkraftverk … Sedan tillkommer utbyggnad av stamnät och nya mindre nät när ALLT ska gå på el. Kostnad: ca 1000 miljarder kronor oavsett alternativ!

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlsson 2019-10-25 / 17:47

   Snälla Svinfylking kan du inte vara bussig och försöka förklara detta för Greta ??

   //Gunnar

   Gilla

   • Svinfylking 2019-10-25 / 21:49

    Allvarligt talat, så tror jag inte att det går. Fröken Greta har en ”övervakare” som ständigt är max 10-12 meter bort. Den personen är knuten till George Soros och andra globalisters NGO-organsiationer. Det sorgliga är ju att föräldrarna har ”sålt” sitt eget barn till globalisterna och lögnpropagandan om Global Warming … fast nu har de ändrat detta till ”klimatkris” då jordens medeltemperatur har börjat sjunka!

    Gillad av 1 person

 13. ROLLE 2019-10-25 / 08:59

  Nödrop från Sveriges kommuner, 43 miljarder fattas
  ”Äldre ska få mindre hjälp med städning och tvätt i Lund. Priset på mat ska höjas med 500 kronor per person på äldreboenden i Karlskrona. Det har talats om att sänka värmen och sluta servera varm mat på en del äldreboenden. Många svenska kommuner går på knäna för att hålla budgeten – och det riskerar att slå hårt mot välfärden. ”
  https://petterssonsblogg.se/2019/10/25/nodrop-fran-sveriges-kommuner-43-miljarder-fattas/
  Fortfarande ser de inte elefanten i rummet som slukar 100-tals miljarder i onödan.
  Det stora slukhålet är massinvandringen.

  Gillad av 3 personer

 14. ROLLE 2019-10-25 / 08:50

  Den intressanta frågan är hur många år måste jag driva solcellerna för att det skall få vinst.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-10-25 / 08:58

   Det beror på hur man vill räkna. Jag räknar med vinst första året.

   Gilla

   • Järk 2019-10-25 / 09:57

    Vore roligt om du vid uppföljning räknade med återbetalning av investeringen. Även en återbetalning prognos vore intressant.

    Gilla

   • ROLLE 2019-10-25 / 11:11

    Jag tänkte så här.
    Investering – lägre elräkning under ett visst antal år.
    När nås brytpunkten när investeringen är betald?

    Gilla

   • Thoralf A 2019-10-25 / 12:51

    Det får framtiden utvisa då vi inte vet något om framtida elpriser.

    I det korta perspektivet kommer jag själv räkna på ett annat sätt. Det finns två sätt att finansiera investeringen. Antingen lånar man pengar eller så använder man eget kapital för investeringen. Då uppstår en kostnad för lånet eller en missad ränta på ett sparkapital.

    Den kostnaden skall ställas mot den minskade kostnaden på elräkningen + inkomst för såld el.

    Men nu får jag ju vänta till våren innan det kommer produceras någon el i större utsträckning när solen återkommer lite mer. De senaste dagarna har det producerats ca 5-6 kWh/dag.

    Gillad av 2 personer

 15. HS 2019-10-24 / 23:02

  Tja, svensken röstar vänsterliberalt.
  Då får svensken räkna med dekadens, massinvandring, kriminalitet, krisande elförsörjning och rejält höjda skatter och avgifter…

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-10-25 / 06:25

   Det gamla ordspråket, ”Som man bäddar, får man ligga” är fortfarande giltigt, men det som jag finner så märkligt är att folk aldrig lär sig, att om röstar man på partier som är för ökad invandring så får man betydligt sämre välfärd, ökad kriminalitet och allmänt kaos !!

   //Gunnar

   Gillad av 6 personer

 16. Onkel Björn 2019-10-24 / 22:29

  En tanke slog mig idag då jag tittade på kvällens rapport sändning som handlade om grundvattennivåerna. Det är ju inte bara elförsörjningen som står inför stora problem, även vattenförsörjningen kan på vissa håll vara problematiskt, även om det detta år ser bättre ut än föregående år.

  Adolf Hitler skrev i Mein kampf att ett land måste kunna försörja sin befolkning. Sverige idag kan inte försörja sin egna befolkning. Vi måste importera en stor del av det vi konsumerar. Men hur är det med el och vattenförsörjningen. Vad jag förstår så importerar vi el vissa tider och exporterar vid andra och drickbart vatten har väl fortfarande de flesta. Men det känns som att det hela är mer bräckligt idag än för 40 – 50 år sedan.

  Kan det månne bero på att vi börjar bli för många eller är det som så att man koncentrerar alldeles för mycket folk på visa platser.

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-10-25 / 06:37

   Onkel Björn, finner det minst sagt osmakligt att referera till vad AH hade för åsikter i vissa frågor, vad den knallkorken ställde till, diskvalificerar honom, många gånger om, från att vara ett rättesnöre…

   //Gunnar

   Gilla

   • Anonym 2019-10-25 / 07:12

    USA’s president beordrade användande av två atombomber under andra världskriget. Det skapade lidande. Innebär det att man ska fördöma allt denna uträttade…? AH var onekligen en ”knallkork” men innebär det automatiskt att bedömningen att ett land ska kunna försörja sina medborgare är en felaktig bedömning?
    Låter lite som vänsterliberal tvärtom-logik…

    Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2019-10-25 / 10:50

    ANONYM, det bra att vi är överens om att AH var en knallkork. Vad USA:s två atombomber mot Japan har med detta att göra begriper jag inte, jag har inte ens fördömt Trumans beslut, av den enkla anledningen att jag anser beslutet var helt korrekt.

    Jag har inte heller hävdat att uttalandet att ett land skall kunna försörja sin befolkning är felaktigt !! Du övertolkar och/eller feltolkar vad jag skrivit, varför kan bara du själv förklara.

    //Gunnar

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s