HEMLIG LÖSNING PÅ ELBRISTEN?

StatsrŒd Anders Ygeman

Igår kväll hörde jag energiminister Anders Ygeman i SVT, på sitt dryga och arroganta sätt åter igen berätta att Sverige har ett enormt stort energiöverskott och att Sverige exporterat hela 14 TWh under årets första sex månader. Ändå är det stora problem med att förse vissa regioner med el på grund av effektbrist.

Anders Ygeman höll två presskonferenser igår, en i Malmö och en i Stockholm och berättade att man löst problemen med effektbrist i dessa båda regioner och att nu var allt frid och fröjd. Nu kunde alla företag som t.ex. Pågens andas ut och därmed var det ok att bygga ut sin industrianläggning i Malmö.

Anders Ygeman sa vid den ena presskonferensen att man kommit överens med kraftbolag att tillföra 320 MW totalt i dessa regioner. Sanningen är snarare att 320 MW inte tas bort på grund av regeringens beslutade skattehöjningar. Men hur detta skulle gå till berättade ingen något om. Det var förhöjt i dunkel eller var det en hemlig uppgörelse? Jag har letat och letat men det är väldigt svårt att räkna hem dessa 320 MW.

Anders Ygeman har tydligen kört över Miljöpartiet och har lovat flera elkraftföretag en ekonomisk uppgörelse som kompenserar dem för de ökade skatterna för fossilbränsle som infördes från augusti och som förhandlats fram med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i vårbudgeten.

Det innebar en skattehöjning med 473 procent enligt energigas.

”Skatteförslagen innebär en åttadubbling av koldioxidskatten och en tredubbling av energiskatten. För de gaseldade kraftvärmeverken i Göteborg och Malmö medför förslagen exempelvis en skatteökning motsvarande 473 procent.”

Flera energiföretag deklarerade då att de skulle stoppa anläggningar i förtid. Det gällde de koleldade pannorna i Värtaverket i Stockholm, det naturgaseldade Heleneholmsverket i Malmö och det gaseldade Ryaverket i Göteborg.

Genom den överenskommelse som nu träffats slipper troligen energiföretagen betala skatt på delar av sin vinst om de istället investerar vinsten i elnätet? Med andra ord de kompenseras ekonomiskt för de kraftigt höjda fossilskatterna och kan därmed fortsätta driva koleldade och gaseldade kraftvärmeverk med stora CO2-utsläpp, utan att drabbas ekonomiskt. Det är den enda förklaring jag kan se på kraftbolagens kovändning om de fossileldade kraftvärmeverken. Vilket hyckleri av den rödgröna regeringen.

Enligt Anders Ygeman skall det tillföra 320MW eleffekt i dessa regioner. Kom då ihåg att statliga Vattenfall just nu håller på att stänga ned Kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 som har en effekt på ca 860MW. Dessa 860MW är samtidigt mer eller mindre helt fria från CO2-utsläpp! Vilket hyckleri!

Jag är minst sagt förvånad över att Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister och biträdande finansminister Per Bolund inte sagt ett ord om uppgörelsen i regeringen. Med tanke på deras uppdrag i regeringen så står de givetvis bakom uppgörelsen.

Det skall bli intressant att se om vänstermedia kommer jaga miljöpartiets ministrar om denna uppgörelse med kraftbolagen.

Vilket hyckleri!

Henrik Jönssons senaste.

19 reaktioner på ”HEMLIG LÖSNING PÅ ELBRISTEN?

 1. Lars Cornell 2019-10-26 / 17:39

  Jag är inte säker på att du skjuter på rätt person. Det är fd energiminister Ibrahim Baylan som tillsammans med Mp har förorsakat nuvarande eländiga situation. Anders Ygeman är närmast en städgumma efter deras framfart.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-10-26 / 18:30

   Anders Ygeman var tidigare inrikesminister så då var i princip dessa frågor även på hans bord. Dessutom är Anders Ygeman dryg, arrogant och otrevlig.

   Gillad av 3 personer

  • Evert Andersson 2019-10-28 / 17:34

   Så är det ju. Inte desto mindre demonstrerar han en total okunnighet i frågan. Eller är han tvungen att hålla fasaden.

   Gilla

 2. turrim 2019-10-26 / 17:28

  Jag Googlade på de två kraftvärmeverk i Malmö som ska läggas ner i förtid för att den nya skatten gör dem olönsamma. Heleneholmsverket eldas med naturgas och ger 130 MW elkraft. Öresundsverket eldas också med naturgas och ger 440 MW elkraft.

  Nu skryter Ygeman om 320 MW. Detta inklusive kraftvärmeverk i Stockholm och Göteborg. Då kan inte Öresundsverket vara med. Således en lösning på marginalen utan reserver för oförutsett som alltid händer samtidigt som Öresundsverkets maskiner är sålda till någon som får använda dem med lönsamhet, kanske Kina.

  I presskonferensen i Malmö räddades Pågens utbyggnad så vi får fler limpor. Men inget i media om företag i Trelleborg och Ystad som hoppat av en etablering. Kanske de kunnat räddas med arbetstillfällen av Öresundsverket? Har lokalmedia någon reporter som får och törs ställa frågor till någon som får och törs svara?

  Gillad av 2 personer

  • Maja Dacke 2019-10-29 / 00:00

   Men snälla du, förstår du inte? Södra Sverige ska läggas ner – dålig eldistribution i dåliga nät. Eltörstiga verksamheter ska frodas i norra Sverige förutom i huvudstadsregionen. Ena dagen ska det läggas ner något, den andra ska det inte … Söndra och härska … Förvirring håller folk på mattan – åtminstone dem som förstår svenska.

   Och nu har någon hjärnskadad pamp snabbt planerat ett mycket tillkrånglat tåg/buss-system för Skåne som om 1,5 månad ska gå igång – utan att all personal ens kan förklara hur det ska fungera …

   Den 14 december slutar det gamla jojo-systemet och nya kort kommer ut först i början av december! De kan köpas hos fyra – 4! – kundcenter i hela Skåne och beställas över Internet, där de också kan fyllas på med RESOR – inte pengar. Alla måste ha ajfånar och via Skånetrafikens app köpa sin resa.

   Men de som inte har någon ajfåne och kanske inte ens en dator – vad gör de? Stannar hemma. Kan inte längre ta tåget. Och turister – vad gör de? (Tar flyget/tåget tillbaka?)

   Jo … Nya automater ska så småningom komma ut till tågstationerna där man kan köpa sin resa. (Biljettluckornas tid är förbi.) Men inte med pengar utan bara med bankkort. Kontanterna ska försvinna ur systemet.

   Det finns mycket mer att förtälja om detta nya färdsystem men en sak är säker … Chip-tiden kommer härnäst och Skåne är experimentregionen.

   Gilla

 3. Benny 2019-10-26 / 16:45

  Man känner igen en skurk när man ser Ynkeman på bild! Vilken j..a hycklare! Man undrar ju varför inte drevet gått mot denna skojare som inte betalar sina gamla skulder? Nå , regimens dagar är räknade, problemet är att de inte som i de flesta andra länder ställs till svars…Sverige är dock inte som andra länder, här belönas skurkarna med ett välbetalt låtsasjobb efter ”karriären”.

  Gillad av 3 personer

 4. Björn i Bromma 2019-10-26 / 12:10

  Vilket innebär att man har haft nollkoll om konsekvenserna gällande 473% skatteökning av lokal fossileldad kraft-värme. Känns onekligen igen.

  Gillad av 1 person

 5. CS 2019-10-26 / 11:29

  Senast igår kom ju nyheten att regeringen inför ytterligare en skatt för att ”nå klimatmålen”. En “avfallsförbränningsskatt” införs nu med en skattenivå som kommer att trappas upp stegvis, från 75 kronor per ton avfall 2020, till 100 kronor per ton avfall 2021 och till 125 kronor per ton avfall 2022, uppger regeringen på sin hemsida.

  Nu får väl idioten Ygeman sänka övriga skatter för förbränningsstationerna som “kompensation”. Den här regeringen är ju helt vilse i pannkakan.

  Gillad av 3 personer

 6. HS 2019-10-26 / 10:49

  Blir illamående när jag ser en representant för sosseriet.

  Gillad av 3 personer

 7. Sven d.ä. 2019-10-26 / 10:07

  Jag tror att det är mycket vi inte känner till här. Jag tror att kontakter i näringslivet har mött och kommit överens med kontakter i näringslivet. Det verkar vara mest trixande med skatter och bidrag, vilket inte producerar en enda kW.

  Jag har alltid funderat på varför näringslivet är så tysta, de verkar svälja det mesta. Jag tror nu att det finns kanaler mellan näringsliv och Regering som gör det onödigt för näringslivet att ”bråka” på Regeringen. Därför att a) kanalerna mellan dem kommer då att försvinna och därmed inflytandet b) varför kritisera när man ändå får det som man vill c) både Regeringen och näringslivet är intresserade av att mjölka löntagarna. Den som kan avslöja detta spel borde få alla Guldspadar som finns. En sk arbetarregering som går hand i hand med näringslivet!

  Jag tror att vi kommer att se ett kWh pris på 2,50 till 3,00 kr innan det blir ett eluppror. De flesta användare kommer att minska förbrukningen så att hur många TW vi än har kommer det att räcka till – för löntagarnas behov. Men inte för näringslivet, det är därför de har gjort upp i det tysta.

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2019-10-26 / 10:10

   Korrektion. Det ska vara ” Jag tror att kontakter i näringslivet har mött och kommit överens med kontakter i Regeringen.”

   Gillad av 1 person

 8. ROLLE 2019-10-26 / 09:37

  Lögnarna och hycklarna är i full gång. Skatt på plastpåsar och sedan drar man igång
  Heleneholmsverket som drivs av naturgas.
  CO2 bara väller ut samtidigt som kärnkraftverk läggs ned.
  Tål inte se den dryga och arroganta Anders.
  Samma är det med den hånflinande Morgan.

  Gillad av 3 personer

 9. Nils Dacke 2019-10-26 / 09:17

  Fast man kan inte vara säker numera, Ygeman kanske gjort överenskommelsen om effektökning som sosse och inte som minister?, då slipper han ju bråka med miljömupparna på regeringssammanträden. Smart och galant och en win win situation.

  Gillad av 4 personer

  • Sven d.ä. 2019-10-26 / 10:09

   Du har förmodlige rätt. Det är ett spel bakom lyckta dörra som vi inte känner till. Och det är inte för folkets bästa.

   Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s