REGERINGEN FÅR TA ANSVARET

Har lyssnat på intervjun med statsminister Stefan Löfven i SVT Aktuellt. Inte ett enda skarpt besked om man då inte räknar statsministerns beslut att inte delta vid årets Almedalsvecka men det är ju flera år sedan han gjorde det, så det är knappast ett skarpt besked.

Hur kan någon ha förtroende för statsminister Stefan Löfvens svammel?

Jag förväntar mig betydligt mer av en statsminister i den situation som landet befinner sig. Inte minst med tanke på den strategi som regeringen antagit på inrådan från Folkhälsomyndighetens expert Anders Tegnell.

Tyvärr så pekar statistiken de senaste dagarna på att strategin är på väg att misslyckas och att Sverige kan vara på väg mot samma situation som Italien och Spanien, kanske till och med värre. Med tanke på de begränsade åtgärder som regeringen beslutat om.

Här nedan kommer alla diagram över utvecklingen i de nordiska länderna.

Om vi först tittar på antalet smittade i våra nordiska länder. Då skall vi tänka på att Sverige testar för smitta i begränsad omfattning enligt sjukvården och Folkhälsomyndighetens inrådan.

Norden antal smittade 20200401

Eftersom det är svårt att veta hur många som testats i varje land är det mer eller mindre omöjligt att jämföra länder. Men under förutsättning att länderna håller fast vid sin strategi för testning så går utvecklingen i varje land att se och jämföra men inte antalet.

Det finns alltså tecken på antalet nya smittade i Norge är på väg att minska, då kurvan blivit flackare de senaste dagarna.

Antalet personer som vårdats på intensivvårdsplats är dock mer rättvisande.

Norden antal vårdade IVA 20200401

Även om man skulle räkna om det per capita så leder Sverige även denna ”gren”. Men Sveriges strategi går ju inte ut på att begränsa smittspridningen maximalt. Man kalkylerar helt enkelt med fler svårt sjuka och avlidna per capita än våra grannländer. I varje fall i ett inledande skede av epidemin.

Norden antal avlidna 20200401

När gäller antalet avlidna så blir Sveriges kurva bara brantare och brantare. Morgondagen ser knappast ut att bli bättre än dagens 59 avlidna som redovisats av Folkhälsomyndigheten. Våra grannländer redovisar helt andra siffror och har en annan lutning på kurvorna.

Även om man räknar om det till per capita så toppar nu Sverige även den statistiken då Sverige passerat Danmark, med råge.

Norden avlidna per capita 20200401

Det här ser jag som det främsta beviset för att regeringens strategi med smittspridningen är på väg att misslyckas.

I intervjun i SVT frågade reportern vem som bär ansvaret om Sveriges strategi misslyckas. Stefan Löfven undvek att svara på frågan och började istället svamla om annat. Regeringen och statsministern har ansvaret! Punkt slut.

Jag roade mig även med att lägga Sveriges kurva över avlidna per capita tillsammans med de värst drabbade länderna Italien och Spanien. Tog även med Tyskland som jämförelse.

Jämförelsen förskräcker!

EU Sverigen avlidna per capita 20200401

Italien och Spanien ligger några dagar före Sverige och Tyskland. Sverige ser dock ut att följa samma utvecklingskurva som Italien.

Det borde oroa både statsministern Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens expert Anders Tegnell men de duckar på alla frågor om jämförelser med de värsta länderna.

Det här kan sluta riktigt illa för Sverige!

48 reaktioner på ”REGERINGEN FÅR TA ANSVARET

 1. iblandekonomi 2020-04-03 / 15:51

  Jag tror inte riktigt på det där med att ge statsministern ansvaret för att folk dör av naturliga orsaker i Sverige. Det normala är att det dör drygt 1700 personer varje vecka i Sverige. Många av dem är gamla och de som byggt landet.

  Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-04-04 / 00:33

   En lång video men man kan ställa in svensk undertext och hoppa lite framåt etc.

   Sen kan man fundera …

   Gilla

 2. Robban 2020-04-02 / 19:33

  Det sista jag hörde var att nästan 500 av Sveriges drygt 500 respiratorer var i bruk idag!
  Gissa vad som kommer hända om en dag eller två!?
  Betänk nu att toppen av omkommna beräknas ske i slutet av denna månad!

  Gillad av 1 person

 3. Högt hårfäste 2020-04-02 / 17:39

  Intressant att KFF redan säljer förskottsbiljetter för matcher de inte ens vet blir av. De har redan massa årskort som troligtvis måste betalas tillbaka. Ganska fräckt!

  Gilla

 4. stefan a. 2020-04-02 / 15:20

  SEB-banken fick kreditförfrågningar på 120 miljarder under mars månad mot det normala 50 miljarder på ett helt år enl. SVT, det går fort nu…..

  Gillad av 1 person

 5. Cosmik Debris 2020-04-02 / 14:50

  Kanske är Stefan Löfven och Anders ”Lysenko” Tegnells plan att smitta alla äldre för att kapa kostnader och frigöra bostäder?

  VG.no

  Gillad av 1 person

  • Andersson i Pinan. 2020-04-02 / 15:15

   Det gäller att få ordning på befolkningspyramiden. Vi som är 70+ kommer att död svältdöden. Vi får ju inte ens gå och handla mat och andra förnödenheter. Vi har i alla fall dasspapper så det räcker ett bra tag. sju rullar Edet Extra varar sju veckor för den oäkta hustrun och mig.

   Gillad av 2 personer

   • Stig Bergman 2020-04-02 / 16:22

    Våra förfäder hade ättestupan. Det var ju ett brant stup från ett berg. Där knuffade man ut de äldre och orkeslösa inom ätten till en snabb död eftersom de tärde på de små resurserna och de hade ju f ö ändå levt sitt liv.

    Det verkar primitivt, men det var nog krass verklighet och kanske ansågs det till och med barmhärtigt. Resurserna skulle användas till de som hade en chans att överleva.

    Eller är det så att evolutionen aldrig förnekar sig även om vi nu för tiden så gärna vill påverka den. Try to turn the tide, så att säga. Men evolutionen mal på genom årmiljonerna och även nu. De som kan anpassa sig och är starka och livskraftiga överlever vare sig de är människor, djur eller växter och på så sätt går livet självt vidare genom kraften i de eller det som är kvar innan de förtvinar.

    Men visst funderar jag över krassheten i våra dagar när jag levt i ett samhälle som varit ett folkhem med inriktning på att absolut ta hand om de som byggt det här samhället även när de blivit svaga.

    Gillad av 1 person

   • Andersson i Pinan 2020-04-02 / 17:59

    Stig. Att det finns invasiva djur och växter är något jag har fått erfara på äldre dagar. Svartmunnade smörbulten är ett slående exempel.

    En gång för flera år sedan fick jag se att så kallat undantagskontrakt där det fanns en anteckning i marginalen. Skrivet men annan hand än själva kontraktet: ‘Äntligen är käringen död’!

    Gillad av 1 person

   • Stig Bergman 2020-04-02 / 21:05

    @Andersson. Jag läser att Svartmunnad smörbult av någon anledning introducerats i Sverige 2005 och är väldigt långt utanför sitt ursprungliga utbredningsområde. Den skadar plötsligt och allvarligt ekosystemet i Östersjön – och särskilt utanför Pinan!

    ”Rena kulturkrocken”, säger man ju när man under en så kort tidsperiod ser en liknande utbredning och beteende på torra land?

    Kvinnan som fick sin dödsruna i marginalen var kanske just 70+. Man kan ana en suck av lättnad från en efterlevande som slipper försörjningsbörda – och annan börda. Sådant händer visst även i våra dagar, har jag hört.

    Gillad av 1 person

  • Cosmik Debris 2020-04-02 / 17:58

   Tino:

   ”Om ni fick intrycket att de fanns konkreta planer att skydda äldre är det missförstånd, de trodde att deras prat skulle få landets hundratals äldreboenden att var och en lösa det. Det har de inte gjort, vilket kan leda till en decimering av Sverige arma pensionärer, som tack för att de byggde landet. ”

   Gillad av 1 person

 6. Uffe 2020-04-02 / 14:31

  43 döda bara idag, redan. Vi är snart som Spanien och Italien. Läste att kommunal inför arbetsstopp på Östra i GBG. Grattis Sverige!

  Gilla

 7. Statistik 2020-04-02 / 14:28

  Halloj
  Värdena som erhålls från myndigheterna kan ligga till grund för en extrapolation d v s förutsäga hur det ser ut framtiden baserat på värdena man har. Med enkla medel i excel är det inte så svårt, i dina diagram kan du ta ut en trendlinje om du använder excel, men redovisa standardavvikelsen bara vilket ger ett mått på tillförlitligheten. Med en enkel beräkning så går det se att det går åt helvete. Men om man hade kinas värden som naturligtvis inte går att lita på kunde man utan vidare hitta puckeln då de anser att de fixat det, trots att de nu skall sätta en annan stad i karantän.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-04-02 / 15:02

   Jag nöjer mig med att redovisa fakta. Det är illa nog och jag vill inte framstå som någon alarmist och förutsäga något om en mycket osäker utveckling.

   Gilla

 8. Andersson i Pinan 2020-04-02 / 12:41

  Det borde gå att få fram antalet döda i corona och totala antalet döda per dag. Det finns sannolikt ett mörkertal. Det vill säga att alla dödsfall inte registreras på rätt sätt. Vem fastställer dödsorsak för de som dör i sina hem.

  För att få fram siffror på överdödligheten borde man jämföra med motsvarande tidsperiod säg fem år tillbaka. Då kan man få en uppfattning om mörkertalet.

  Ett jämförande diagram över döda per capita för USA, Storbritannien och Sverige vore intressant.

  Gilla

  • Mattias R 2020-04-02 / 14:54

   Det gör det säkert. Men i Sverige släpar vi efter ca en vecka avseende dödsfall. Så de dagliga rapporterna visar inte verkligheten idag, utan för en vecka sedan, när det gäller avlidna. Har svårt att tro att alla länders rapporteringssystem är lika som Sveriges, och då blir ju jämförelserna inte riktiga.

   Gilla

   • Andersson i Pinan 2020-04-02 / 16:11

    När det gäller döda per capita tar Thoralf hänsyn till skillnader av det slaget du nämner. Diagrammet utgår från ”dag 1” för de länder som ingår. Jag tror inte något annat land har ett rapporteringssystem som liknar det svenska. Mörkertalet lär skilja en hel del. Även osäkra jämförelser är i det här läget bättre än inga jämförelser alls. Svenska media förfäras över antalet döda i USA men i varje fall jag har sett några siffror per capita.

    Gilla

 9. Sven d.ä. 2020-04-02 / 11:31

  Ser fram mot dina diagram, speciellt den sista med avlidna per miljon innevånare. Det är inte bra siffror dock utan kan vara din Mormor, Syster, kusins barn — och du själv.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2020-04-02 / 12:28

   Jag råkade skriva ”och du själv”. Jag ser nu att man kan se det som ett hot. Men jag menade ”mig själv”.

   Gillad av 1 person

 10. Hacke 2020-04-02 / 10:35

  – Vi har varit naiva.
  – Vi såg det inte komma.
  Ren idioti blandat med grodor, floskler, svammel och klavertramp har strömmat från dag ett från Sveriges sämste statsminister genom tiderna så fort han vågat sig fram ur sina gömmor. Något som har gjort att såväl förtroendet för honom som partiet befunnit sig i berättigat fritt fall.
  Och vad händer nu när den krackelerande feministisk/humanistiska storhetsvansinnesmakten ännu en gång går på tvärs mot sina grannländer och en alltmer häpnande omvärld kring det självsvåldiga exprimenterandet kring den största ödesfrågan i vår tid. Jo, förtroendet för ledningen rusar i höjden! Folket har uppenbarligen den statsminister det förtjänar.
  Själv har jag svårt att frigöra mig från liknelsen med den lilla andungen som mist sin mamma och blint följer en skokartong dragen i ett snöre som vid ett experiment fått tjäna som surrogatmamma under uppväxten.
  Ett långvarigt missbruk av sosseri tycks beroendeframkallande och bevisligen livsfarligt.
  Bildar pandemin det definitiva slutet också för detta totalt urspårade f d folkrörelseparti. Fa`n tro´t.

  Gillad av 2 personer

 11. turrim 2020-04-02 / 10:00

  Sydsvenskan skriver att antalet smittade i Skåne är måttligt jämfört med andra regioner (betalvägg). Den 1 april vårdades 30 på sjukhus i Skåne. I t ex Östergötland tre gånger så många; sett till folkmängd nio gånger så många.

  Man listar sju tänkbara orsaker. Säger dock klart att utvecklingen kan rusa. Vi får se. Skåne var tidigt ute med konkreta åtgärder.

  1. Det skånska sportlovet med alpresor låg en vecka före Stockholm. Då rapporterades 15 fall i Italien. Veckan efter 1044.

  2. Snabb smittspårning och prover. Under första halvan av mars hade alla smittade i Skåne koppling till skidresa till Italien eller Österrike.

  3. Tidiga besöksförbud på äldreboenden. 2-3 veckor för regeringen.

  4. Besöksförbud på sjukhus och vårdinrättningar från 12 mars.

  5. Den 13 mars uppdaterar Region Skåne vårdhygieniska rutiner. FHM den 31 mars.

  6. Danmark stänger gränsen. Men då det fanns fler smittade i Köpenhamnsområdet än i Skåne så blev skyddseffekten troligen större i Skåne.

  7. Tält vid akuten från 15 mars. Skyddsklädd personal gör en första värdering av alla vårdsökande.

  Gillad av 3 personer

 12. Per 2020-04-02 / 09:53

  Det kom nu på morgonen att Almedalens veckan är inställd och tro att statsministern med regeringen inte hade koll på detta igår är nog ingen som tror. Almedalen är en stor tillställning med långa förberedelse och att dom tog beslutet från igår kväll till idag på morgonen är inte möjligt. De ända beslut vår Statsminister har tagit är inget beslut.

  Gillad av 1 person

  • Ölandsbonde 2020-04-02 / 14:02

   Tråkigt att Almedalen ställs in. Gett fin miljö för en gallring av obehövliga. Bra för klimatet med färre koldioxidutandare av ond karaktär.

   Gilla

 13. ROLLE 2020-04-02 / 09:32

  En kommentar från Samhällsnytt av Igor Danowitz

  De här uttalandena räcker inte för att sparka en smittskyddsgeneral i Sverige.

  Löfven bör inte sova gott om natten nu.
  Även de murvlar som endast sprider statlig propaganda, borde knapra Mogadon.

  Läs och begrunda om du orkar;
  Anders Tegnells uttalanden:

  20 januari
  – ”Att det smittar mellan människor i vissa situationer finns det redan en del som tyder på. Men det smittar inte ’effektivt’, som vi epidemiologer säger, eftersom vi inte har sett någon spridning i exempelvis sjukvården.” – Intervju i Aftonbladet
  20 januari
  -”Att vi skulle få en stor spridning i Sverige är inte troligt.” – Intervju i Aftonbladet
  24 januari
  – ”Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både SARS och MERS.” – Intervju i SVT
  25 januari
  – ”Men risken att smittas i Sverige är fortfarande obefintlig och viruset sprids inte heller i andra länder.” – Intervju i TT
  29  januari
  – ”I Kina, och i många andra länder, ses människor bära munskydd. Fast det hjälper inte ett dugg.” – Intervju i Aftonbladet
  29  januari:
  – ”Få smittas utomhus eller i offentliga miljöer, och därför behöver man inte vara orolig för dörrhandtag och liknande.” – Intervju i Aftonbladet
  31  januari
  – ”Coronaviruset kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet.” – Intervju i Aftonbladet
  2 februari
  – ”Jag skulle säga att risken att smittan sprids i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig. Ingen grupp som kommit till Sverige är så välkontrollerad som den här gruppen.” [Folk som kommit från Wuhan] – Intervju i Aftonbladet
  8 februari
  – ”I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning överhuvudtaget.” – Intervju i TT
  26 februari
  – ”Att smittas på tunnelbanan är mycket ovanligt, om det överhuvudtaget händer.” – Intervju i SVT
  27 februari
  – ”Det är ungefär samma smittsamhetsgrad som vanlig influensa” – Intervju i Expressen
  5 mars
  – ”Det finns anledning att tro att vi kommer att peaka nu, att vi har peakat.” [137 bekräftade smittade] – Intervju i Dagens Nyheter
  5 mars
  – ”De här rutinerna har fungerat jättebra hittills. Att vi får fler fall betyder inte att rutinerna är fel, tvärtom.” – Intervju i Dagens Nyheter
  8 mars
  – ”Jag trodde att de skulle få stopp på det i Kina, men min bedömning visade sig inte vara rätt. Men jag tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt. Utan det ”hoppar” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien.” – Intervju i Svenska Dagbladet
  8 mars
  – ”Jag var lite för optimistisk…man måste lägga på ytterligare några dagar innan de blivit registrerade och diagnosticerade här i Sverige. Därför verkar peaken dra ut ytterligare något eller några dygn mer än jag trodde.” [203 bekräftade smittade] – Intervju i Aftonbladet
  8 mars
  -”Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symptom.” – Intervju i TT
  11 mars
  -”Än så länge har vi väldigt liten, om någon alls spridning i samhället.” [Sverige har över 500 smittade och Stockholm beslutar att upphöra med tester] – Presskonferens
  11 mars
  – ”Det finns ju en aspekt i det här som liksom handlar om jämlikhet.” – Intervju i Expressen
  23 mars
  – ”Jag tror de flesta tycker att det ser mer positivt ut nu än för några veckor sedan.” – Intervju i TT, 26 mars

  Så långt bara att fylla på, frågor på det…

  Gillad av 4 personer

  • Ölandsbonde 2020-04-02 / 14:00

   Är detta korrekt sammanställda citat? I så fall häpnar man! Spara ner och fyll på.

   Därutöver är jag trött och förbannad på dessa höga tjänstemän som mot hög lön ska se till att saker fungerar. Nu är det någon idiottant som duckar med ”Ingen såg detta komma”.
   Hon har för fan betalt för att planera utifrån olika scenarior. Om hon själv inget begriper kan hon väl fråga kolleger i andra länder hur de tänker och handlar. Hur kan hon förlita sig på att kunna köpa in från andra länder vid behov. Vem har lärt henne tänka så? Har hon skrivna avtal på det? Nähä, tänkte väl det. Fyfan vad det behöver rensas ut. Det ser de inte komma. Men jag vill att det kommer.

   Hur kan vi ha en samhällsskyddsmyndighet som går ut och vädjar till allmänheten om ”har ni något som ni tror vi har nytta av, så kan ni väl komma in med det”.

   Gillad av 1 person

  • iblandekonomi 2020-04-03 / 16:29

   Detta är citat tagna ur sitt sammanhang. Jag tycker mig ändå kunna se att de flesta låter vettiga.

   Några kan tänkas vara lite tveksamma, men så blir det ju ofta när man bryter ut citat ur resonemang, och utelämnar förutsättningar och undantag som angivits i sammanhanget.

   Gilla

   • Thoralf A 2020-04-03 / 17:09

    Jag frågade tidigare om du jobbade på Folkhälsomyndigheten? Eller är du utskickad av regeringen för att försvara dem eller är du bara en tråkig gråsosse?

    Gillad av 1 person

   • iblandekonomi 2020-04-04 / 11:21

    Har redan svarat, men jag såg att mitt svar inte dök upp hos dig, men tänkte att det är ditt ansvar vad du släpper fram på din blogg.

    Svaret är nej.

    Gilla

 14. Grålle 2020-04-02 / 07:43

  Löfven kommer inte att ta något ansvar för den katastrofala utveckling som sannolikt väntar eftersom han inte kommer att begripa att han gjort något fel.
  Han litade ju blint på hitte-på historikern Arnstad, och nu satsar han alla kort på läkaren och sossen Tegnell som väljer att göra tvärtemot övriga världen och som vägrar att lyssna till såväl svenska som utländska kollegor.
  Löfven är livsfarlig i sin position som statsminister i denna kristid och tyvärr är det befolkningen som återigen får ta smällen för denne dåres framfart.

  Gillad av 4 personer

  • Per 2020-04-02 / 12:35

   Löfven gömmer sig bakom Tegnell och kommer att sparka honom eller GD om det går åt helvete dessa herrar har inget ansvar då det inte förekommer tjänstemanna ansvar i Sverige. När stormen har lagt sig så kommer herrarna få ny jobb och under tiden har dom full lön. Vår statsminister kommer att säga att han litade på experterna och kommer undan ansvar kan hända att någon minister kommer att få gå för att M o KD ska känna sig starka. Källa skandalen i transportstyrelsen.

   Gillad av 1 person

 15. Onkel Björn 2020-04-02 / 03:23

  Med tanke på att ett flertal äldreboenden nu har drabbats av smittan, så kommer med all sannolikhet dödstalen att fortsätta uppåt..

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-04-02 / 05:46

   Uppenbarligen får inte åldringarna en vårdplats på sjukhusen utan de avlider på äldreboendena

   Gillad av 2 personer

   • ac carlsson 2020-04-02 / 09:55

    Min gamla mamma klarar sig bra i sitt hem utan hjälp av hemtjänsten. Mamma håller kontakt med sina väninnor via telefon och Skype. Det är ju fantastiskt med dessa gamla (75+) damer som har tagit åt sig av den moderna tekniken.

    Det som inte är lika fantastiskt är att de gamla som är beroende av hemtjänsten nu tillhör de mest utsatta. Hemtjänstpersonalen gör naturligtvis så gott de kan, men när de gamla får besök av upp till tio olika personer per vecka är naturligtvis risken för smittspridning enorm. Det är inte lätt att hålla distans när brukarna behöver hjälp med hygienen och tidspressen gör att personalen helt enkelt inte hinner med att göra vad som behövs för att minimera smittorisken.

    Två av min mammas väninnor vårdas nu i hemmet med hosta, feber och halsont, och en av dem är så illa däran att hon inte längre kan tala i telefon.

    Vi är på våg mot en katastrof där massor av förhållandevis pigga åldringar riskerar att dö på grund av virussmittan.

    Gillad av 1 person

 16. Bertil 2020-04-02 / 01:42

  Med bland de lägsta antalet intensivvårdsplatser per capita i hela EU så undrar jag hur någon kunde tycka att det var en bra strategi för Sverige att inte gå ut hårt från början för att begränsa smittspridningen?

  Är väl snarare så att om ett land har mycket god vårdkapacitet så har de möjlighet att chansa och kanske rädda situationen men Sverige ligger ju i botten vad det gäller intensivvårdsplatser. Sverige med en sjättedel av Tysklands kapacitet per capita och mindre än hälften av Italiens kapacitet borde väl om något göra sitt yttersta för att minska smittspridningen från första början. Verkar heller inte finnas någon vidare beredskap vad gäller skyddsmateriel, hur fasiken tänkte man?

  Gillad av 2 personer

  • ac carlsson 2020-04-02 / 12:39

   I norraItalien har man förmodligen ungefär lika många platser per capita på IVA som i Tyskland. I södra Italien är däremot sjukvårdsresurserna betydligt sämre, förmodligen sämre än i Sverige.

   Risken är uppenbar att vi i Sverige kommer att få uppleva ett betydligt värre scenario än det i norra Italien. Vårt enda hopp är att viruset har muterat till en mildare variant, där de som blir svårast drabbade inte blir riktigt lika sjuka eller att gruppen blir förhållandevis mindre än i Italien.

   Om den svenska strategin misslyckas kan vi bara hoppas på det bästa men vi måste bereda oss på det värsta.

   Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, som till vardags arbetar med att göra modeller över hur smittsamma sjukdomar uppför sig i en befolkning, är förmodligen den som har störst kunskaper om detta i vårt land.
   Citat:
   ”Det här är en så pass smittsam sjukdom att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april månads utgång.”

   Gilla

 17. Laglydig 2020-04-02 / 00:15

  Angående det sista diagrammet.

  Spanien ligger ca 1 vecka före Sverige och är värre drabbat än Sverige.
  Italien ligger ca 2 veckor före Sverige och är INTE värre drabbat än Sverige!

  Sverige ligger någonstans mellan Spanien och Italien i värst drabbade länder mätt som antalet döda per capita.

  En bubblare är Portugal, som ligger långt efter Spanien tidsmässigt. Jag hoppas att jag får tid till helgen att göra en ordentlig utredning angående den här statistiken. Jag skall skicka den till dig Thoralf (excelark).

  Att mäta antalet smittade är helt värdelöst eftersom olika länder som t ex Sverige inte testar längre.

  Det finns även en risk med att mäta antalet döda eftersom inte alla länder som t ex Kina skriver Covid-19 på dödsattesten.

  Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-04-04 / 00:54

   Laglydig!

   Försök också hitta siffror på dem som är diabetiker – portugiser är riktiga sockergrisar … Gott-gott men farligt-farligt.
   Dessutom gillar de laboratoriepiller har jag märkt.
   Undrar hur mycket statiner som förskrivs och används i Portugal … mot det livsviktiga kolesterolet.
   Och piller mot högt blodtryck som är ett syndrom och ingen sjukdom … Denna låter ofta läkare – över hela världen – bli att gå till botten med och undersöka.

   Gilla

 18. Waterbug 2020-04-01 / 23:02

  Vad symboliserar dag 1 i sista diagrammet?
  Helt plötsligt försvann datumen, menar du att sverige har lika många avlidna per miljon invånare som italien på en jämförbar tidpunkt?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-04-01 / 23:09

   Eftersom utbrottet kommit vid lite olika tidpunkter för länderna så är tidsaxeln ”synkroniserad” så att starten skall motsvara dag ett. Utvecklingen slår ju samtidigt hårdare med 5 avlidna om landet har 10 miljoner invånare eller 55 miljoner invånare men när antalet avlidna ökar i antal så blir jämförelsen bättre och säkrare.

   Gilla

   • Andersson i Pinan 2020-04-02 / 12:21

    Det tog en stund innan jag lyckades klura ut vad siffrorna betydde. Förklara vid diagrammen vad det x- och y-axlarna står för och inte som nu i efterhand. Jag har tjatat om det förut.

    Samma sak med de andra diagrammen. Om jag har förstått det rätt så visar diagrammen totala antalet dödsfall inte antal döda per dag. De kurvorna kommer att stiga och förhoppningsvis plana ut. Men aldrig gå ner till noll.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-02 / 13:08

    Ok, jag skall förklara när jag publicerar diagrammen nästa gång.

    Gilla

 19. Lollo 2020-04-01 / 22:47

  Du har tyvärr så rätt i detta Thoralf. Det kommer att gå riktigt illa för Sverige. Regeringen har ju ingen strategi för smittspridningen. Den släpps lös. Fortfarande landar det flygplan från utlandet och passagerare strömmar ut utan någon som helst kontroll. Den här regeringet är ett skämt.

  Gillad av 3 personer

  • iblandekonomi 2020-04-03 / 15:54

   Tex danskarna tror kanske att de skyddas av att de stängt gränsen till Skåne, men det är tvärt om. Smittan är mycket mer spridd på den danska sidan och det är Skåne som ”skyddas” av den danska åtgärden.

   Effekten är dock i praktiken att det har mycket liten betydelse. Danskarna kan fortfarande fritt åka in i Skåne, och Skåne är fortfarande en av de landsändar i Sverige som drabbats minst. Och definitivt mindre än Köpenhamn.

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2020-04-04 / 00:56

    Ja, hur ska man då förklara detta mysterium ..?

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-05 / 00:41

    Man var ganska skicklig på att smittspåra de första som om hem från skidsemester, och Skåne hade sportlov en vecka för Stockholm, och då var smittan mindre utbredd i Italien.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s