INTRESSANT STATISTIK

Det finns mycket att säga om Folkhälsomyndighetens presskonferenser och hur myndigheten presenterar sin statistik. Men även hur Sveriges journalistkår deltar i dessa presskonferenser. Jag brukar ibland lyssna på de frågor som ställs till podiet på dessa presskonferenser från Sveriges främsta mediekanaler och aktörer. Ibland undrar jag om det är några praktikanter som man skickat till presskonferenserna, om det kan räkna eller om de överhuvudtaget förstår statistiken. Frågorna är minst sagt korkade ibland. Att det sedan blir ännu mer fel i artiklarna har jag full förståelse för när dessa ”praktikanter sätter igång att skriva sina artiklar för DN, SR, SvD, Aftonbladet, Expressen och alla andra.

Idag tänkte jag redovisa några olika uppgifter som sällan eller aldrig förekommit i media. Uppgifter som jag tycker det vore varje grävande journalists uppgift att redovisa för sina läsare eller lyssnare.

”Provtagningen för covid-19 ska utökas i Sverige. Syftet är bland annat att lindra de samhällseffekter ett stort bortfall på personal har inom hälso- och sjukvården, omsorgen och inom verksamheter som kan anses vara särskilt viktiga.”

Regeringens webbsida den 31 mars.

Socialminister Lena Hallengren presenterade detta tillsammans med statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens den 31 mars. Nu har det gått tre veckor sedan detta utlovades. Hur har det gått i praktiken?

FHM antal tester vecka 16

Ett totalt misslyckande! Man har under tre veckors tid bara ökat provtagandet med drygt 10 procent. Minst sagt bedrövligt! Hur många journalister har koll på detta? Hur många journalister skriver om detta i sin mediekanal? Är det någon som jagar och kritiserar socialminister Lena Hallengren för detta misslyckande? Nej, givetvis inte.

Om man sedan också summerar ihop hur många som testats positivt under dessa veckor och räknar ut hur stor andel av de som testats som har gett ett positivt resultat får man ännu en intressant siffra. Hur många har sett någon statistik på detta i media?

FHM andel positiva vecka 16

Närmare 20 procent av de testade är positiva. Det innebär att andelen av de testade som är positiva ökar för varje vecka. Vad beror det på? Att väldigt många är smittade eller att antalet tester är alldeles för få? Jag tror att det helt enkelt är så att tillgången på testkit är så begränsad att endast personer som med stor sannolikhet kan var smittad också testas. Därför stiger andel enligt diagrammet.En effekt av för få testade!

En annan siffra som sällan nämns eller aldrig nämns är antalet rapporterade avlidna per vecka. Eftersom rapportering går ned över helgen borde totalsumman per vecka vara mer intressant än ett dygnsvärde och ett värde som kan jämföras för att följa utvecklingen per vecka. Jag har heller aldrig sett det i svensk media.

FHM antal avlidna per vecka 15

Den senaste veckan kommer säkert stiga ytterligare efter att eftersläpningen kommer ifatt enligt Folkhälsomyndigheten. Jag tror dessutom att många inte förstår hur eftersläpningen fungerar och hur stor betydelse den har. Här kommer ett exempel.

FHM eftersläpning 15 april

Den 15 april rapporterade Folkhälsomyndigheten antal avlidna till 6 personer. Dagen därpå så justerade man upp antalet avlidna till 41 personer för den 15 april. Sedan fortsätter FHM att justerar upp antalet avlidna allt eftersom dödsfallen registreras i systemen. Så sent som idag justerades antalet avlidna för den 15 april upp till 77 personer. Det kommer säkert justeras upp ytterligare under den kommande veckan.

Det finns dock ännu en siffra som är minst sagt väldigt intressant!

Jag har dock inte sett något om detta i svensk media. Varje dag redovisar Folkhälsomyndigheten det totala antalet avlidna av covid-19. Om man sedan subtraherar den siffran med gårdagens siffra får man dygnssiffran rapporterade avlidna. Idag var det 185 personer men igår var det 40 personer på det dygnet. Det är en summering per vecka av dessa siffror som diagrammet ovan baseras på.

Men sedan har vi den så kallade eftersläpningen som kan vara flera veckor. Det vill säga det tar många dagar innan de avlidna registreras på rätt datum för sin bortgång. Jag kan ha en viss förståelse för att det kan ta lite tid innan det är helt fastställt. Men om man summerar den slutliga siffran för avlidna för två veckor sedan och tidigare så framkommer en intressant sak.

FHM antal avlidna verkligt per vecka 14

Det verkliga antalet avlidna är betydligt högre än det antal avlidna som Folkhälsomyndigheten tidigare rapporterat på sina presskonferenser. T.ex för vecka 13 rapporterade man 190 avlidna men när alla avlidna registrerats på rätt datum så var det verkliga antalet avlidna 224 personer. Hela 34 personer högre än vad som tidigare rapporterats. Det motsvara ca 18 procent.

Folkhälsomyndigheten underrapporterar uppenbarligen antalet avlidna vid sina presskonferenser! Eller hur skall man tolka dessa siffror då det alltid är flera avlidna än vad som rapporterats. Hur många tror att dessa siffror kommer publiceras i svensk media? Nej, det tror inte jag heller. Hur många tror att någon journalist kollar upp detta och sedan ställer frågor? Nej, det tror inte jag heller.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång sagt på dessa presskonferenser de senaste veckorna att antalet avlidna planat ut på ca 60 avlidna per dygn. När jag lägger in dagens siffror i ett exceldiagram och dessutom lägger in ett rullande medelvärde på 7 dygn så får jag följande utfall.

FHM antal avlidna glidande medelvärde per dygn 15 april

Antalet avlidna har planat ut på ca 80 avlidna per dygn, inte 60 som Anders Tegnell påstår. Varför ljuger man? Myndigheten skryter ju med att man har statistiker och matematiker anställda vid myndigheten.

Varför levererar inte dessa tjänstemän sanningen?

Källa: Folkhälsomyndigheten.

 

62 reaktioner på ”INTRESSANT STATISTIK

 1. robban 2020-04-23 / 01:43

  jämför siffran personer som får/fått intensivvård med antalet avlidna. varför skiljer det sig så mycket. avrundat 1200/2000. är det så många som dör i hemmet eller på äldreboende? eller är det triage/prioriteringar som lyser igenom?
  jag har läst på flera ställen att sverige klappar sig själva på ryggen ang att sjukhusen inte har klappat ihop av anstormning av intensivvårdspatienter men nått konstigt är det här

  Gilla

 2. Corona 2020-04-22 / 22:14

  Läste i Barometern att handeln och butikerna i Kalmar är mättad, det finns alltså för många butiker. Ändå öppnas det nya på löpande band och Johan slår sig för bröstet och hyllar näringslivet i Kalmar.

  Vad tror du Thoralf, hur kommer det gå för handeln och näringslivet i staden?

  Gilla

  • Uffe 2020-04-23 / 13:39

   Kalmar har spänt musklerna för mycket och etablerat för många köpcenter och butiker. Nu ser vi resultatet. Hörde på radion att anställda från Kalmar på Lager 157 fått åka till Ulricehamn och Borås och jobba i deras butiker och huvudkontor.

   Kalmar har ingen efterfrågan för all denna handel.

   Gilla

 3. turrim 2020-04-22 / 20:16

  Nu måste FN-Chefen bestämma sig. År det farligast med någon grad varmare eller att några hundra miljoner får svälta? Samma i Bryssel. Pengarna räcker inte till allt. För att undvika en sådan debatt så kör SVT med översvämningar så blir Miljöpartisterna glada både i redaktionen och i Regeringen.

  I dag var ånyo dags för den nya ekonomiexperten i Rapport. Hon skulle förklara oljekrisen. Skrattade glatt och viftade med armarna. Jag begriper mindre nu än när hon började tala.

  Gillad av 2 personer

 4. Hacke 2020-04-22 / 19:27

  Svensk media är i sanning vidrig.
  Först nu, femton(!) år efteråt öppnas det för relevant kritik mot medias skamliga och avgörande roll i 2000-talets största bluff och skandal, de s k apatiska barnen. Detta enbart tack vare att några av dessa barn nu är vuxna och själva kan vittna om övergreppen från såväl föräldrar men framförallt det svenska pk-samhället med media i spetsen. Tidningen Filter var först ut (enda som ville?) att uppmärksamma dessa barns vittnesmål och då kände programansvarige på statstelevisionen att det brände ordentligt under fötterna och tillsatte på eget initiativ en utomstående granskning av Uppdrag Granskning som med sitt gravt vinklade och direkt lögnaktiga program 2006 var det som definitivt innebar locket på för all kritik av denna praktskandal som Sverige naturligtvis var ensamma om att skapa.
  Igår var det Aktuellt som uppmärksammade den nya svidande rapporten och idag hakade statsradions Studio Ett på.
  Så motbjudande äckligt att nu se dessa båda skattefinansierade redaktioner som utger sig för att vara landets tyngsta aktörer inom nyhets-/samhällsprogram sitta där som domare och åklagare för den syndabock som man själva i allra högsta grad utgör själva.
  Under hela denna framväxande skandal hade den kommunistiske (medlem i KPMLr) barnläkaren Henry Ascher och vänsteraktivisten och agendajournalisten/författaren Gellert Tamas närmast klippkort till studior och tv-soffor i dessa program och public service i övrigt där de helt okritiskt och utan minsta tillstymmelse till opponent fick sitta och bre ut sig med sina fria fantasier. Allt medan de enstaka kritiker som vid något sällsynt tillfälle och för syns skull släpptes fram fick löpa gatlopp i samma media. Undrar hur stort skadestånd exempelvis en sådan som läkaren Thomas Jackson kunnat utkräva om samma sak hänt i exempelvis USA?
  I en fungerande rättsstat skulle hela public service ställas inför rätta för sin kontinuerliga misshandel av uppdraget. Och deras potemkinkulisser till kontrollorgan borde hamna inför samma skrank.
  Femton år, när allt är närmast glömt och den kostsamma och samhällsskadliga skandalen irreparabel, blir det alltså enbart tack vare de nu vuxna barnen, något som kan liknas vid en kvarts pudel från folkförrädarmedia.
  Kan ett medielandskap och en ”journalistkår” bli mer dysfunktionell än detta kadaver vi inte bara tvingas dras med utan dessutom finansiera?

  PS Ännu har inte någon av dessa redaktioner lyckats få sin tidigare ovärderlige ”expert” och VIP-gäst Tamas för medverkan eller kommentar till den nya rapporten. Så det kan bli.

  Gillad av 6 personer

  • turrim 2020-04-22 / 20:58

   Man glömmer, men var det några politiker utöver SD som vågade ifrågasätta? Centern har t ex en höjdare som är barnläkare.

   Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2020-04-23 / 01:01

   Frågan är om vi måste vänta till 2034 för att dagens lögner ska avslöjas? Om så sker kommer det att avslöjas i ett Sverige som befinner sig i krig mot islam. Muslimer alltså!

   Gillad av 1 person

 5. Tony 2020-04-22 / 18:13

  Man ska inte förvänta sig korrekt info från SOSSEVISIONEN och övrig Media,
  eller ens att dom riktar någon kritik mot vår usla beredskap mot Pandemier av detta
  slag! Media visar väl sin tacksamhet mot statsmakten nu när dom fått obegränsat
  med skattemedel, det märks även på deras fräckhet, dom döljer inte på något vis
  att dom tillhör vänster träsket, inte minst SVT/SR men även dags o kvällsblaskor
  som snart inte har några upplagor kvar, dom är medvetna om att det bara är att
  gnälla över dålig lönsamhet, så öppnas skattepungen. För ni har väl inte hört
  någon media uppmärksamma det olämpliga i att låta asyl invandringen fortsätta
  mitt under en pandemi, och vars folk vi inte vet något om, eller om dom bär
  på denna virus, detta samtidigt som dom sätter gränser för hur många som
  får vistas på olika ställen, men inte att ett par trehundra trängs i ett flygplan.

  Men i vanlig ordning i Sverige så är det skillnad på folk o folk,även här och det
  utfaller inte till Svenskens fördel!

  Gillad av 1 person

 6. Bajen666 2020-04-22 / 14:49

  Det är en jätteskandal hur den Svenska regimen hanterar denna pandemi, trots det så får dom otroliga siffror i opinionen.

  Svensken är så lättlurad att man skäms ögonen ur sig

  PS: I och för sig så skulle det inte förvåna mig det minsta om opinionssiffrorna är manipulerade på ett eller annat sätt.

  Gillad av 3 personer

  • Tony 2020-04-22 / 18:21

   Man ska nog inte ta dessa opinionssiffror på för blodigt allvar, kom ihåg
   att Media har sina fingrar i dessa undersökningar,med!

   Gillad av 1 person

  • Hoppalong 2020-04-22 / 21:12

   Kom ihåg att det var bara 500 tillfrågade och samtliga var telefonfrågor. De ringde förmodligen bara nummer de visste var S-folk.

   Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-04-22 / 14:20

   Sannolikt för att en väldigt stor andel är äldre. De som kom till Sverige 60-70-talet för att jobba.

   Gillad av 2 personer

 7. Ricky 2020-04-22 / 13:03

  Folkhälsomyndigheten svarade mig att läkare enbart är skyldiga att rapportera bekräftade fall, inte avlidna. Det kan alltså vara fler avlidna än som visas.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-04-22 / 14:18

   Folkhälsomyndigheten redovisar bara bekräftade fall! Jag har bara tagit uppgifterna från Folkhälsomyndigheten,inga andra källor.

   Gilla

   • Jerry 2020-04-22 / 14:47

    Myndigheten visar skulle det stå.
    Rapporteringen kommer från läkare men det är frivilligt.

    Gilla

 8. Lollo 2020-04-22 / 11:46

  Svenska medier undlåter inte bara att ifrågasätta utan de deltar aktivt i den mörkläggning som bedrivs av regering och myndighet. Medier bedriver propaganda i frågor om massinvandring, islam, HBTQ frågor och genustänk så varför skulle coronakrisen vara ett undantag?

  Gillad av 3 personer

 9. Hacke 2020-04-22 / 10:41

  LANDSKAMP I CORONA

  – Det är svårt att vara kritisk när det är landskamp i corona
  Det menar kriskommunikationsforskaren Bengt Johansson, professor vid Göteborgs universitet för journalistik och masskommunikation.
  En nog så träffande jämförelse med anledning av den situation som råder sedan Sverige valt (hade de något val? min anm.) sin egen väg gentemot övriga världen.
  – Och i landskamper håller vi ju alla på Sverige, tillägger Bengt Johansson.
  Här syftande inte minst på media där han samtidigt utfärdar en högst berättigad varning
  – Det är en farlig balansgång. Det är lätt att falla in i ”vi är bäst” och okritiskt köpa allting. Var går gränsen för att man utnyttjas av politikerna för att dölja deras misstag?

  Vi andra behöver knappast vara forskare för att veta att den s k balansgången är helt överspelad i en demokratur som Sverige där media sedan länge utgör en helt avgörande del i maktkonstruktionen. Ett faktum som redan Vilhelm Moberg konstaterade på sin tid och som bara blir mer befäst för var dag som går.
  Detta blir smärtsamt övertydligt vid kriser och presskonferenser och inte minst kvällarnas välregisserade efterspel i nyhetsföreställningarna i statsmedia.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1482543?programid=4640

  Gillad av 2 personer

 10. nilscobra 2020-04-22 / 10:39

  Exakt vilken dödlighet viruset har i procent vet vi inte. Men om dödligheten t.ex var 1% så skulle det innebära att 5 000 av en miljon människor skulle behöva ha dött för att hälften (eventuell flockimmunitet) ska ha varit smittade. Om dödligheten var 2% så skulle hälften ha varit smittade när 10 000 dött. Om dödligheten är 7% skulle hälften varit smittade när 35 000 dött.

  Det var alltså bara räkneexempel. Egentligen vet man inte hur hög dödligheten är. Eftersom man inte vet hur många som har smittats. Men kvalificerade uppskattningar har legat i spannet 1,3%- 3,4%. Men det kan ju förstås vara både högre och lägre och variera lokalt. När man uppnår flockimmunitet är också osäkert. Förmodligen ligger det dock högre än 50% innan full flockimmunitet uppnåtts.

  Gillad av 1 person

  • Lollo 2020-04-22 / 19:01

   Jag läste för någon dag sedan att 1/6-del av de koronasmittade i Stockholm hade dött. För att uppnå flockimmunitet krävs att ca. 60% av befolkningenblir smittade, dvs. 6 millioner av Sveriges 10 millioner invånare. Om 1/6-del av dessa dör har vi 1 million dödsfall.

   FHM famlar i mörker och sätter svenska folkets liv på spel.

   Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 23:05

    Var i herrans namn läste du det? Föreslår att du stryker den källan från din kommande läsning. Låter som den värsta sortens kvällstidningsjournalistik (alltså inte baserad på något verkligt).

    Gilla

 11. Ölandsbonde 2020-04-22 / 09:04

  Mycket bra redovisning! Förvänta dig inget av de avlönade skrivkulierna. De biter inga händer som föder dem.

  Här är dagens 10-i topplista över antalet döda per miljon i hela världen:

  1 San Marino 1 184
  2 Belgien 525
  3 Andorra 480
  4 Spanien 455
  5 Italien 408
  6 Frankrike 310
  7 Storbritannien 261
  8 Nederländerna 228
  9 Schweiz 174
  10 Sverige 173

  Som jag tidigare skrivit så är vi på väg att passera Schweiz. USA har 137 och Ryssland 3, om någon undrar.

  Gillad av 1 person

  • Laglydig 2020-04-22 / 15:00

   Hej!

   Du har inte justerat för att dödligheten befinner sig tidsmässigt olika i de länder du nämner.

   Dag 1 = dagen innan det andra dödsfallet i ett land

   Dag: Land:
   44 Belgien
   52 Spanien
   62 Italien
   42 Sverige

   Sverige har fortfarande en enorm eftersläpning i statistiken. Fortfarande växer antalet avlidna i mars, nu uppe i 331!

   San Marino och Andorra kan du ta bort då det är små befolkningar. Dödligheten i Järva-området i Stockholm där det bor fler människor än i San Marino har en betydligt högre dödlighet.

   Mycket tyder på att de tre värst drabbade länderna är:
   1. Belgien
   2. Spanien
   3. Sverige
   Strax under Sverige ligger Nederländerna och Italien.

   Gilla

  • Robban 2020-04-22 / 15:41

   Ett par saker till!
   I Belgien rapporteras misstänkta Corona dödade som Corona offer!
   I Sverige rapporteras enbart redan på sjukhus inlagda, som vårdas och testats för Corona som avlidna av sjukdomen när/om ett dödsfall sker!
   Tex rapporteras ingen som avlider på ett äldreboende eller i hemmet med Corona symptom, som avliden pga Corona! Det kommer stå något annat, ex lunginflammation, influensa etc
   Tittar man på SCBs statistik över denna tidsperiods antal döda och jämför det med förra året, så ligger vi nu på nästan 150% fler döda än motsvarande år!
   Gissningsvis så är det verkliga antalet Corona offer omkring 100% över det rapporterade!
   Så din gissning är nog inte så långt från verkligheten tyvärr! Vi ligger som vanligt i topp om det är något för Sverige och svenskar, mycket dåligt! Ex ett sinnessjukt experiment med ett potentiellt dödligt virus genomfört på 10miljoner svenska medborgare!

   Gilla

  • iblandekonomi 2020-04-22 / 22:55

   Det finns folkrika områden som tillämpar den svenska strategin till 100 % som har 41 döda per miljon invånare. Det är lägre än Tysklands siffror.

   Gilla

 12. iblandekonomi 2020-04-22 / 08:34

  Svaret är att man jobbar med den statistik man har.

  Men jag förutsätter att de exakta siffrorna för antal avlidna är av mindre betydelse, och att FHM fokuserar på att bedöma trenden, och hur belastad vården är. Dessutom säger inte antalet avlidna något om läget framåt då de som avlider nu, smittades för några veckor sedan, så de uppgifterna funkar dåligt som nulägesbild.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-04-22 / 10:20

   I Sverige finns ingen nulägesbild överhuvudtaget. Alldeles för få personer testas!

   Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 10:54

    Det är inte sant.

    Alla länder har en nulägesbild. Inget land har en 100 % korrekt nulägesbild.

    Gilla

 13. ROLLE 2020-04-22 / 08:29

  Sedan kan man undra varför dödlighetsprocenten är högra i Sverige än i våra grannländer.
  Är det många fler som är smittade här än rapporterats.
  USA och den förfärliga Trump som hela tiden lögn/fake SVT drar fram har ca: 5,5%
  medan Sverige har ca: 11,5%
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Gilla

 14. ROLLE 2020-04-22 / 08:12

  Mycket bra statistik. Här visar du verkligen hur det ligger till. Att inte myndighetspersonerna och lögnskribenterna skäms visar med all tydlighet att de inte har förmågan att göra/tyda statistik.

  Gilla

 15. Lasse T 60+ 2020-04-22 / 06:46

  Hör kommer ett standardupplägg från nyhetsrapporteringen från vårt kära politiskt neutrala SVT:

  Först en ett inslag från Bergs kommun i Norrland där de ensligt boende får hjälp med att få matvaror hemkörda av frivilliga.
  Av en slump så intervjuar man då en mörkhyad fotbollsspelare med utländsk bakgrund som säger att man måste frivilligt ställa upp för samhället i denna situation.
  Att Sölvesborgs Kommun gör detta gratis är ointressant att rapportera om.

  Därefter ett reportage om att försvaret måste ställa in en större försvarsövning.
  För detta så intervjuar man naturligtvis en kvinnlig soldat uppklädd i full stridsutrustning som därefter tar sig fram i en hinderbana.

  Sedan kommer FHMs rapport om att man ser positiva siffror och att kurvorna planar ut.
  Men att antalet döda per dag är tio gånger högre än våra nordiska grannländer glömmer man bort.
  Istället så har man i England hittat en professor som enligt SVT lyfter fram Sveriges agerande som intressant.

  Sedan avslutningsvis så måste ju Trump också få sig en känga för att han utnyttjar situationen i politiskt syfte men att de lokala guvernörerna har veto mot hans beslut.
  Den svenska regeringen har ju naturligtvis inte några politiska syften alls i sitt agerande med viruset.

  Enligt min åsikt så baseras allt agerade från regeringen på tillgången av utrustning och materiel. Det får inte på något vis komma fram att det råder brist på utrustning och att försvaret och civilförsvaret de senaste 10 åren har nedrustats till en oacceptabel nivå.

  Journalisterna har enbart som huvuduppgift att bevaka folket åt regeringen.
  Inte tvärtom vilket vore det normala i en demokrati.
  Arma land hur skall detta sluta?

  Gillad av 5 personer

  • ROLLE 2020-04-22 / 08:07

   Helt rätt. Sedan det där av en slump. Om det sitter en mörkhyad person på en ishockeymatch så hittar alltid SVT den personen för att zooma in på.

   Gilla

  • iblandekonomi 2020-04-22 / 08:24

   Tycker det är ett bra exempel på hur man tar tag i de problem som finns med de medel man har till hands. Och det är vad jag förväntar mig av regeringen.

   Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 11:04

    De politiker som tycker det är viktigare att gnälla på sina motståndare än att ta tag i, och lösa problem med de medel som står till buds, passar bäst i opposition.

    Lösningar av typen: För tre år sedan skulle man ha gjort ditt, eller: material som inte finns tillgängligt borde trollas fram, är inte till någon hjälp i den akuta situationen.

    Däremot tror jag att vi ska vara väldigt glada för att denna epidemi inte är allvarligare än vad den är, och att den gjort det tydligt vad som behöver läggas i lager, och vad som är lättare för Sverige att få fram även i en akut situation. Det här är inte den sista epidemin som drabbar Sverige.

    De politiker som jobbar med den frågan kommande år är de som förtjänar respekt. Men då måste man först förstå vad som fungerat bra och vad som behöver förbättras.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-22 / 11:55

    Det hade varit bättre att de politiker som hade ansvaret vid SARS, fågelinfluensan och svininfluensen tagit sitt ansvar och sett till att den svenska beredskapen varit fullgod. De som kommer jobba med frågan i framtiden förtjänar ingen respekt, det gör bara sitt jobb med fakta i handen.

    Ansvaret för Sveriges dåliga beredskap vilar tungt på de regeringar som haft makten de senaste decennierna. Det är fakta!

    Gillad av 3 personer

   • Thor 2020-04-22 / 11:17

    Patetiskt krälande i stoftet för en korrupt makt. Klarar du av att se dig själv i spegeln?

    Gillad av 2 personer

   • Lasse T 60+ 2020-04-22 / 11:31

    Att åldras är som att bestiga ett berg.
    Man blir lite andfådd men man får en mycket bättre överblick!

    Gillad av 2 personer

   • Robban 2020-04-22 / 15:52

    Måste tyvärr instämma!
    Jag förstår ärligt inte hur du kan se dig själv i spegeln?
    Om det visar sig att jag tänkt fel, haft fel, tyckt fel etc så är jag man nog att ändra mitt destruktiva beteende!
    Nu pratar vi dessutom om människor som både har dött och kommer att dö, helt i onödan pga av regimen och föregåendes hantering av tex vår beredskap!

    Gillad av 1 person

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 22:35

    OK? Antar att du tror att du vet vad du pratar om. Shaming är ju inte speciellt snyggt.

    Gilla

 16. Robban 2020-04-22 / 04:40

  Enkelt svar! Man vill försöka undvika framtida rättegångar och en pasokifiering av regimens moderparti kommande val!
  Så att arbetet med att göra om Sverige till ett land i tredje världen kan fortskrida!
  Alla arbetar mot det målet! Regimens media(SVT/SR och alla andra medier med presstöd), politiska partier med vänsterextrem/nyliberal och/eller rent fascistisk agenda, alla myndigheter med politiskt tillsatta chefer(100%) osv mm

  Gilla

 17. Laglydig 2020-04-22 / 01:07

  Exakt Thoralf!

  Mycket bra inlägg!

  Mina observationer är att ”eftersläpningseffekten” tycks växa för varje dag som går, det är inte bara den senaste helgen utan även påskhelgen och helgen innan det som rapporteringen släpar efter!

  Senast vid dagens presskonferens ökade antalet faktiskt avlidna den 29 mars från 38 till 39.

  Den 31 mars rapporterade FHM antalet avlidna i Covid-19, som jag döpt till EU-sjukan eftersom Belgien och Bryssel har de högsta dödstalen per capita i hela Europa, att antalet avlidna var 180 personer. Just nu, men uppenbarligen fortfarande stigande har antalet döda stigit till 330 personer. Det innebär en ökning med drygt 83 % jämfört med vad som först rapporterats!

  Den hittills högsta dödssiffran en enskild dag är den 8 april, där antalet rapporterade avlidna nu har vuxit till 106 personer (kommer att växa ytterligare) därefter har antalet rapporterat döda gått ner. Varför?

  Om nu smittsamheten nådde en pik runt den 15 april, som FHM hävdar, så borde ju antalet dödsfall pika 2-3 veckor senare, dvs strax efter månadsskriftet april/maj.

  Jag kan inte finna annat än att eftersläpningen i rapporteringen är så stor beroende på att man inte har haft någon som helst planering och resurser för hur man skall hantera en dylik situation och därför kommer antalet rapporterat avlidna att fortsätta stiga, men med 2-3 veckors eftersläpning även om vi kanske ser en avmattning i ökningstakten av antalet avlidna per dygn. Men på en betydligt högre nivå än den FHM talar om.

  Jag skall avsluta med att säga något positivt om Anders Tegnell. Jag tror inte att han försöker vilseleda, jag tror helt enkelt att han ”bara” är dum i huvudet!!!

  Ta hand om Er Sverigevänner!

  Gillad av 1 person

  • iblandekonomi 2020-04-22 / 23:09

   Antalet avlidna den 28:e mars var i år 262. Det är ungefär samma som 2017, cirka 40 färre än 2018 och ca 50 fler än 2019.

   Gilla

   • Thoralf A 2020-04-22 / 23:37

    Vem har diskuterat 28:e mars?

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-23 / 13:34

    Ang. 28 mars var det jag som läste fel är jag läste 29:e mars. Kanske kan vara intressant med siffor för den 28:e mars ändå?

    Vad gäller den 29:e är sifforna: I år 294. Det är cirka 50 fler än 2017, cirka 30 fler än 2018 och ca 40 fler än 2019.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-23 / 18:03

    De totala siffrorna för 29:e mars är totalt ointressant. Jag skriver om de som avlidit av coronaviruset.

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-23 / 23:27

    Självklart är de totala siffrorna intressanta. Det är ett bra sätt att bedöma hur denna influensa påverkar hur många som dör, jämfört med tidigare års influensautbrott.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-23 / 23:32

    En enda dag som t.ex. 29:e mars är helt ointressant! Däremot när hela veckor sammanställs eller hela månader så finns det ett statistiskt underlag som går att jämföra med andra år. Inte en enskild dag.

    Gilla

 18. Maja Dacke 2020-04-22 / 00:06

  Som svar på din slutfråga, Thoralf:
  Tjänstemännen på myndigheter etc vet inte sanningen och skulle de veta den så är de förhindrade att säga den. Eller kanske snarare att de anmodas säga vad som faller dem in – sant eller osant. Bara de säger något som verkar trovärdigt.

  Massan nöjer sig med vad som än meddelas. I alla fall gör de s k journalisterna det och förmedlar utan en tanke på sant eller osant. Aldrig ifrågasätta något som kommer uppifrån. F ö är dessa mediemedarbetare så okunniga och likgiltiga för annat än sina bankkonton att de inte vill riskera något. Stackars dem! Så synd av dem att de vill stanna på den nivån! Annars byter de syssla eller åker ut först i personaluppsägningar.

  Sedan finns det riktiga journalister som aldrig kommer i närheten av maktens underhuggare. De som smädas och förnedras men som ändå inte tappar tron på äkthet, ärlighet och sanning. Ingen nämnd och ingen glömd … De undrar och förundras och granskar detaljerna. Som du, Thoralf.

  Gillad av 3 personer

  • iblandekonomi 2020-04-22 / 08:35

   Du vet att han är politiker väl? Alltså en av de som riktiga journalister granskar.

   Gilla

   • Thor 2020-04-22 / 11:22

    Journalist är ingen skyddad titel. ”Riktig journalist” är det en person som sitter på en tidningsredaktion och ylar om att det ”fria” ordet är hotat om det inte delas ut penninggåvor i miljardklassen som presstöd från skattebetalarna och om momsen på slaskprodukten är högre än 6% ?

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 16:59

    Det finns alla möjliga sorters riktiga journalister. Och en demokrati kan inte fungera utan dem.

    Gilla

   • Håkan Södergren 2020-04-22 / 19:28

    Du är en man eller kvinna som också MÖRKAR…Vår regering MÖRKAR… FHM Mörkar och ljuger massor med folk och anställda i FHM MÖRKAR sanningen är långt långt borta allt för att deras självbild inte får
    rubbas ”Sverigebilden…….och MMS och pressen slår en mur runt FHM och TEGNELL……och försvarar dessa!!!! Sorry så uppfattar jag just nu att det är…..

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-22 / 22:38

    Du får ursäkta, men det där blev faktiskt lite löjligt. Det börjar bli ganska tjatigt att höra om allt som mörkas hit och dit. Jag föreslår att du provar något nytt sätt att försöka skada Sverige.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s