NYTT REKORD I FAKE NEWS AV SR

I dagens sändning av Ekot:s lunchsändning så slår Sveriges Radio rekord i Fake News. Jag trodde inte mina öron när jag lyssnade på nyheterna. Har man ingen som helst faktakontroll.

Inslaget handlade om att Norge såg Sverige som ett problem om man skulle öppna gränsen. Här kommer två hårresande citat från artikeln/inslaget.

”Sverige har mer än 10 gånger så många döda som Norge. Norge har under 250 dödsfall totalt, i jämförelse med Sveriges över 3 000 dödsfall.”

Det rätta siffrorna från den 16 maj enligt https://www.worldometers.info/coronavirus/

Sverige 3674 avlidna, Norge 232 avlidna

Det blir närmare 16 gånger fler avlidna i Sverige än i Norge.

Men det absolut värsta kom senare angående antalet nya bekräftade smittad per dag.

”Norge är nu nere på ca 20 nya bekräftade fall per dag, medan det ligger på mellan 70-75 nya bekräftade fall per dag i Sverige.”

Om man räknar på de 7 senaste dygnen så har Norge 19,7 nya smittade per dygn.

Men Sverige har drygt 530 nya bekräftade smittade per dygn den senaste veckan.

Detta var den värsta Fake News jag någonsin hört från Sveriges Radio.

Här nedan kommer artikeln för de som inte tror/litar på mina citat.

Fake news i SR idag 20200517

Vem fan är Annie Sääf? 

UPPDATERING

Nu har Annie Sääf varit inne och ändrat i sin artikel och i inslaget till detta.

”Norge är nu nere på cirka 20 nya bekräftade fall per dag, medan det ligger på mellan 70-75 nya bekräftade dödsfall per dag i Sverige.”

Nu jämför hon antalet nu bekräftade smittade med antal dödsfall/avlidna i Sverige. Det blir bara värre och värre. Det hade varit betydligt bättre om hon ändrat till de rätta siffrorna.

NY UPPDATERING

Nu har Sveriges Radio och Annie Sääf strukit bort denna del i artikeln ”medan det ligger på mellan 70-75 nya bekräftade dödsfall per dag i Sverige.”

PS

Vill du stödja min blogg. Klicka då på det annonser som kommer i mina blogginlägg. Det kostar dig inget men ger mig några extra kronor varje månad

27 reaktioner på ”NYTT REKORD I FAKE NEWS AV SR

 1. Johanna 2020-05-18 / 07:53

  Begreppet Fake News används ofta på helt fel sätt. Felaktigheter i artiklar förekommer ständigt. Det är däremot en himmelsvid skillnad på faktafel och att mot bättre vetande, det vill säga medvetet, försöka föra läsekretsen bakom ljuset. Det är den senare typen av fabricerade artiklar som skulle kunna betraktas som Fake News. I de fallen brukar heller aldrig några tillrättalägganden eller rättelser göras i efterhand. Här blev uppenbarligen vissa centrala sifferuppgifter fel, som sedan försökte rätta till. Det gick väl sådär, men det har ingenting med Fake News att göra.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-05-18 / 07:56

   Johanna, du har fel! Ett av syftena med artikeln inslaget var att förminska Norges problematiska syn på utvecklingen av corona i Sverige. Det gjordes bland annat genom att manipulera med siffrorna av en naiv journalist. Journalisten försökte med andra ord föra lyssnarna/läsarna bakom ljuset.

   Gillad av 1 person

   • Johanna 2020-05-18 / 09:40

    Då måste du nog läsa artikeln en gång till, Thoralf. Vinkeln är solklar. Sverige pekas ut som det stora problemet i de andra nordiska ländernas ögon. Inget av textens innehåll i övrigt behöver ändras efter att de korrekta siffrorna förts in. Det enda som händer är att den vinkel som journalisten redan valt, förstärks. Det kan man omöjligt kalla Fake News. Däremot skulle möjligen ditt blogginlägg kvala in.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-05-18 / 10:40

    Är du helt verklighetsfrånvänd? Om de rätta siffrorna funnits i artikeln så skulle hela syftet med artikeln falla. Att jämföra 20 smittade i Norge med 530 smittade i Sverige per dag. Det hade verkligen understryket varför Norge såg Sverige som ett problem.

    Gillad av 3 personer

  • Sven d.ä. 2020-05-18 / 08:30

   Om man utesluter att journalisten hade otur i tankeprocessen, dvs underbegåvad – så är det ren och skär propaganda.

   Gillad av 2 personer

 2. Cosmik Debris 2020-05-18 / 01:18

  Paolo Roberto köpte sex av en prostituerad. För detta brott är han mer hatad än den muslimske styckmördaren som högg huvudet av 17-åriga Wilma i Uddevalla.

  Sådant händer bara i världens absolut sjukaste land.

  Gillad av 2 personer

 3. Robban 2020-05-17 / 22:09

  Det tragiska är att det fungerar!
  Som ett exempel så kunde jag inte förstå hur personalen i min lokala butik kunde tycka att Tegnell och regimen agerat ganska bra!
  Men så slog det mig… och jag frågade om de visste hur många döda vi har totalt i Sverige?
  Svaret jag fick var: – Nej! Men det är iaf ingenting I jämförelse med USA!
  Okej! Hur vet du det, frågade jag!
  – Jag följer nyheterna mycket noga!
  Jag visade då korrekt statistik över döda per miljon och hur Sverige låg till jämfört med ex USA! Sedan en eminent bild härifrån över hur det ser ut med döda, vårdade, smittspridning mm jämfört med våra grannländer!
  Den ur personalen på min lokala butik blev helt tyst och sa att det måste vara något fel eftersom hon senast kvällen innan hade sett helt andra siffror på nyheterna! Det framgick inte vilka ”nyheter” det var, men gissningsvis någon av regimens egna, dvs i princip all svensk media!

  Ett första steg för att kunna ändra på vansinnet och börja återuppbyggnaden av ett fritt, tryggt och blomstrande Sverige måste inkludera en nedläggning av SVT/SR och presstödet!
  Annars är vi nog dömda att se Sverige fullborda förvandlingen till en misär i tredje världen och enda återstående lösningen kommer vara att med maktmedel konfrontera våra motståndare!

  Gillad av 4 personer

 4. Vax 2020-05-17 / 19:08

  På den reaktionära tankesmedjan Fnordspotting är vi av den fasta övertygelsen att varje civiliserat samhälle kräver en stark aristokrati, men i de progressiva charlataner som idag gör anspråk på att utgöra en sådan finner vi inte ens ett dåligt substitut, utan tvärtom någonting som stinker av dekadens och förruttnelse.

  Dekadens och förruttnelse något som drabbat hela PK etablissemanget med dess svans gammelmedia och SR/statstelevisionen.
  Vi behöver enTrump. Se er om på alternativa sajterna där kryllar av klokt folk.

  Gillad av 3 personer

 5. Wally Walrus 2020-05-17 / 18:21

  Jag rekommenderar alla att lyssna på detta för att få en uppfattning hur tvångsfinansierade SVT/SR förvränger och ljuger. Kan inte bli mer uppenbart.
  Att det finns idioter som sväljer allt med hull och hår som förmedlas av dessa vedervärdiga propagandister är än mer skrämmande.
  Joseph Goebbels skulle vara bra avundsjuk ifall han skulle se detta.
  https://petterssonsblogg.se/2020/05/17/ar-sr-en-trovardig-kanal-vad-journalisten-sa-pa-telefon-nar-jag-forst-blev-kontaktad/comment-page-1/#comment-744226

  Gilla

 6. Andersson i Pinan 2020-05-17 / 18:11

  Detta är toppnyheten på svt.se 2020-05-17

  ”””
  UPPDATERAD IDAG 16:21PUBLICERAD IDAG 16:17

  Efter ett års förberedelser – nu är bröllopet inställt.

  Victoria Knaller och hennes fästman hade precis skickat ut inbjudningskorten till det efterlängtade bröllopet. Två veckor senare var coronakrisen ett faktum – och festen fick ställas in.

  – I början gick luften ur oss, det kändes jättetråkigt, vi hade verkligen sett fram emot det, säger Victoria.

  ”””

  Gilla

 7. Sivert Lindström 2020-05-17 / 17:47

  Sporda Region Skåne har samma låga dödstal som Danmark utan nedstängning. Någon som vet varför?

  Gilla

  • Maja Dacke 2020-05-17 / 23:51

   Många skåningar blev väl immuna efter sars-co-slängen som passerade sommaren 2018 …???

   Gilla

  • World Traveller 2020-05-18 / 08:22

   Ja, Skåne införde liknande åtgärder som Finland och Norge två månader innan några åtgärder alls vidtogs i övriga Sverige. Folksamlingar och utbildningar stoppades mycket tidigt där.

   Gilla

 8. Sven d.ä. 2020-05-17 / 17:18

  Thoralf är det inte dags att dra igång ditt parti. Vilket namn? Du kanske kan inspireras av DAÖ i Österike. ‘Team Thoralf’

  Gillad av 1 person

 9. Lollo 2020-05-17 / 16:41

  Thoralf, om man ska vara riktigt noga så ljög i alla fall inte SR när dom skrev att ””Sverige har mer än 10 gånger så många döda som Norge” 16 är ju mer än 10. Men detta är ett typexempel på hur SR medvetet försöker vilseleda sina läsare dock utan att direkt ljuga. Ett annat vanligt trick som SR använder är att visa staplar eller diagram på t.ex. antalet döda i olika länder med felaktiga proportioner, dvs. man använder en skala för Sverige och en annan skala för Norge så att skillnaden i antal döda inte ser så stor ut som den i verkligheten är.

  Det råder ingen som helst tvekan om att SR är regeringens propagandakanal.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-05-17 / 16:52

   Om skriver att Sverige 3000 avlidna när den verkliga siffran är närmare 3 700 så anser jag att man far med osanning. Jag anser att man skall vara så korrekt som möjligt när man handskas med fakta. Siffror är just fakta.

   Gillad av 4 personer

 10. Hacke 2020-05-17 / 14:09

  Lunchekots politruk Annie Sääf intervjuade Frode Forland, smittskyddsdirektör vid Folkhälsoinstitutet. Han uttryckte sig så här klart men ändå diplomatiskt om svensk media dagen innan i en intervju i Svenska Dagbladet:
  – Jag har intervjuats av flera svenska medier och alla ställer frågor om saker som stöder Sveriges strategi. Det känns som att man vill stötta sin egen regering och strategi. Men Sverige går ju emot hela världen.
  Det var ändå innan han stötte på de okrönta mästarna i regimtrohet och fake news, tvångsfinansierade public service.
  Så länge denna propagandakoloss tillåts härja fritt kommer Sverige aldrig att bli en demokrati värd namnet.

  Gillad av 9 personer

 11. Åke 2020-05-17 / 14:04

  Verkar som SR har ändrat igen, antal smittade är nu helt borta för Sveriges del, tom för SR så blev det allt för uppenbart.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2020-05-17 / 14:10

   Den journalisten har gjort bort sig rejält. Hoppas att fler i alternativmedia uppmärksammar mitt blogginlägg. Det vore bra om Samhällsnytt, Nyheter idag och Nya Tider med flera även uppmärksammar detta.

   Gillad av 8 personer

   • Bajen666 2020-05-17 / 16:39

    Mycket bra att du uppmärksammar sånt här dravel/fejkade nyheter, jag hjälper till att sprida detta till mina vänner och bekanta samt på dom kanaler jag har.

    Svenska ”journalister” är helt värdelösa och som springer regimens ärenden istället för att granska dom kritiskt..man mår lite illa faktiskt.

    Gillad av 1 person

   • Lollo 2020-05-17 / 16:49

    Visst är det skrämmande att de som har till uppgift att granska makthavare istället granskar och jagar de som har en annan åsikt än den som makthavarna ger uttryck för. Ett samhälle där man stryper det fria ordet kallas för diktatur.

    Gillad av 3 personer

 12. Ölandsbonde 2020-05-17 / 13:57

  Jag skrev till folkhälsomyndigheten och frågade efter vilken strategi vi har. Fick snabbt svar med många länkar. Försökte förstå men lyckades inte.

  Gillad av 2 personer

  • Bajen666 2020-05-17 / 16:43

   Lägg ut länkarna här så även vi får se, nån kanske begriper…om inte annat så kan man få sig ett gott skratt.

   PS: Hur gick det med bensinen….fick du upp den.?

   Gillad av 1 person

 13. botwid 2020-05-17 / 13:46

  Radio stod på men mina öron filtrerar bort FAKE NEWS. Jag har ingen bra förklaring på varför radion var påslagen. Beklagar.

  Gillad av 3 personer

 14. Bob 2020-05-17 / 13:22

  Det är nya bud och versioner dagligen. Man vet snart inte vad som är sant och inte. Tegnell är dock ständigt positiv, ofattbart! Tror vi får räkna med att inget kommer vara som vanligt hela detta året.

  Ska bli spännande att se om Steffe kommer ge andra besked än FHM om fotbollen. Verkar osannolikt.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s