GUSTAF ERICSON WASA

Sylvander om Vasa

För fyra år sedan skrev jag en motion om att Kalmar kommun skulle uppmärksamma 500-års minnet av att Gustav Vasa landsteg vid Stensö den 31 maj 1520. Det var inledningen på det Sverige som sedan skulle utvecklas under kommande århundradena. Jag ville med min motion påminna kommunledningen om Kalmars historia och det var ett utmärkt tillfälle att sätta Kalmar på kartan i ett historiskt perspektiv. När motionen skrevs var det fyra är kvar till minnesdagen.

Motionen besvarade i mars 2017.

https://kalmar.se/download/18.3d99d73715c38c8a9e14b7a/1496848471489/11-motion-sd-gustav-vasa.pdf

Resultatet blev noll och inget. En utställning på Kalmar slott som öppnade den 5 april om jag kommer ihåg rätt.

Nu är det den 31 maj 2020 och 500-årsdagen. Jag är otroligt besviken på ansvariga inom kommunen. Nu kommer säkert vissa skylla på coronaviruset men det är bara en dålig ursäkt för inget har varit planerat. Inte ens på själva årsdagen!

Man kan i och för sig säga att det är tur i oturen att inget jättearrangemang var planerat som i så fall tvingats ställa in på grund av coronaviruset.

Vasa Kalmar

Jag kan väl utan tvekan bli väldigt besviken när en av Kalmars ledande historiker Peter Danielsson, uttalar sig för Barometern på detta sätt. Men Barometern hade lite förvånande fyra helsidor om Gustav Vasa i lördagens tidning.

På sätt och viss är det hela symptomatiskt för kommunalrådet Johan Persson (S) och hans socialdemokratiska ledning av Kalmar. De föraktar vår historia och tycks mest vilja förstöra vårt historiska kulturarv. Inte minst med sina idiotiska byggprojekt, som det senaste hotellprojektet eller Gota Medias mediehus som vi ändå lyckades stoppa. Hotellet skall också stoppas!

På årsdagen i morgon skall jag besöka Stensö och minnestenarna. Jag skall även besöka monumentet i stadsparken men även Larmtorget och Vasabrunnen.

Om jag kommer in på slottet skall jag även se utställningen om Gustav Vasa som är det enda som kommunen lyckats åstadkomma på årsdagen.

Ynkligt!

Annons

7 reaktioner på ”GUSTAF ERICSON WASA

 1. hans 2020-05-31 / 11:05

  Thoralf,jag hoppas du ansluter dig till Alternativ för Sverige och slutar att sympatisera med SD då der kastat ut dig ur partiet trots allt du gjort för partiet.

  Alternativ för Tyskland grundades 2013 och kom snabbt in i Tysklands parlament.

  Alternativ för Sverige har det dock svårare! Bara 0,31 % i valet.
  Är folk som röstar på SD soffliggare och inte kollar alternativmedia?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-05-31 / 12:02

   Jag sympatiserar inte med SD i en hel rad frågor. Tycker dessutom att Jimmie Åkesson gömmer sig helt och hållet bakom coronaviruset istället för att ta täten i debatten. Rent ynkligt enligt min uppfattning. Borgfred vad är det för påhitt?

   Gillad av 2 personer

 2. Ölandsbonde 2020-05-31 / 10:27

  Kan rekommendera Karin Bojs och Peter Sjölunds ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren ”. Intressant bok som bl a behandlar Gustav Vasaättlingar. Jag har för mig att du Alfsson hade något i de rötterna.

  Utanför ämnet:
  Idag passerade Sverige Frankrike på listan över flest dödade per miljon i hela världen. Den humanistiska stormakten med sin feministiska regering kämpar på för att nå tätplats. Fast 7:e plats av 200 är inte direkt dåligt. Inget att skämmas för. Det går bra nu. Tyvärr har sossedöden uppmärksammats på sina håll, så den slutliga lösningen på det tärande köttberget får kanske pausas lite.

  San Marino 1 243
  Belgien 828
  Andorra 662
  Spanien 581
  Storbritannien 578
  Italien 552
  Sverige 432
  Frankrike 430
  Nederländerna 346
  Irland 340

  USA 317
  Ryssland 32

  Vi är rätt nära i absoluta dödstal att komma ifatt Kina. Fast där sprids det rykten om att en himla massa miljoner ska ha dött baserat på mobilavslut. (21 miljoner sådana)

  Gillad av 1 person

 3. Andersson i Pinan 2020-05-31 / 01:03

  Om Gustaf Eriksson Vasa kan man tycka mycket. Jag håller med angående en union med de nordiska länderna. Men det skulle varit innan EU. Jag tror inte Danmark, Norge eller Finland vill ha med Sverige att göra. Samma sak med Island. Sverige är kört i botten.

  Jag förstår hur det ska gå till att singla ut skåningar om de ska släppas in i Danmark. Ska man gå efter dialekten. Skånska eller utanförskapsspråk. Fy zlatan.

  Gillad av 1 person

 4. Onkel Björn 2020-05-30 / 22:02

  Jag tycker att historia är både viktigt och intressant, Synd bara att våra makthavare alltför ofta synes ganska ointresserade av detta.

  Kalmar har en ganska intressant historia som man borde värna mer än vad man verkar göra.
  Jag vet inte vad kalmarborna tyckte om Gustav Vasa, men gissar att han kanske inte var så populär. Men som kung gjorde han ändå mycket för riket Sverige genom att ena landet.

  En annan som satt Kalmar på kartan var ju drottning Margareta, som i slutet av 1300-talet var nordens mäktigaste kvinna och som låg bakom Kalmarunionen, en union mellan Sverige, Danmark och Norge och som leddes av henne.

  Gissar att det är en del idag som anser att Sverige borde ha ingått en union med de nordiska länderna istället för sitt medlemskap i EU.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.