KLIMATAKTIVISTER PÅ SVT

En av mina läsare av bloggen uppmärksammade en väldigt felaktig nyhet från SVT. Eller skall vi kalla det för ”Fake news” av public service.

Men det mest troliga är väl att det var någon klimatalarmist på SVT som hade lite för bråttom med att kabla ut sitt scoop, utan att kolla fakta eller granska vad han skrev eller sin källa. Vi vet ju att klimatalarmisterna hävdar att en ökning av skogsbränderna beror på klimatförändringar, inte på vilket väder vi har.

Det roliga är att tillsammans med artikel finns också en text med rubriken ”Så arbetar vi” där man kan läsa ”Det vi publicerar ska vara sant och relevant”.

Vad publicerade då SVT?

Skogsbränder

I texten skriver man då att under 2018 brann ca 216 miljoner hektar, 2014 105 miljoner hektar och 2006 46 miljoner hektar.

Hur stor är hela Sveriges totala yta inklusive sjöar? Svar: 45 miljoner hektar!

Under 2018 skulle alltså en yta som är ca 5 gånger större än hela den totala ytan i Sverige ha brunnit enligt SVT. Och under 2014 mer än den dubbla ytan och 2006 hela Sveriges yta. Så tokigt det kan bli när klimatalarmisterna skriver nyhetsartiklar.

”Det vi publicerar ska vara sant och relevant.”

SVT har nu ändrat i sin artikel. Hektar har istället blivit kvadratmeter.

1 hektar = 10 000 m2

SVT överdrev med andra ord med 10 000 gånger i sin artikel!

SVT kunde också ändrat till 21 600 hektar, 10 500 hektar och 4 600 hektar men det upplever säkert inte läsaren som lika dramatiskt som 215 771 602 kvadratmeter.

Kan vi lita på SVT när det gäller nyheter när man gör dessa misstag och inte upptäcker det själva innan man publicerar det? Att läsarna måste göra SVT uppmärksamma på så grova felaktigheter.

Eller var det Dan Eliassons myndighet MSB som skickat ut ett pressmeddelande med denna överdrift. Vem vet?

Men det var flera andra aktörer som kopierade nyheten från SVT.

Skogsbränder Aftonbladet

Lita inte på uppgifterna i svensk media!

Min T-shirt visar än en gång sitt berättigande.

IMG_3889[1]

Är du intresserad av att köpa T-shirten så kontakta  mig på Messenger eller mejl till thoralf.alfsson@telia.com

 

 

15 reaktioner på ”KLIMATAKTIVISTER PÅ SVT

 1. Anders J 2020-07-07 / 12:53

  Jag fick räkna om till hektar för att få grepp om det. Det tillhör allmänbildningen att veta att vårt land är 450 000 kvadratkilometer.

  Gilla

 2. messkalle 2020-07-04 / 08:17

  Sparka klimatjournalisten!
  – Vad dum jag är, det går inte för då blir personen kränkt för uppdraget är att skriva så att alla ska tro att medias sanning (klimathotet) är absolut sanning.

  Gillad av 1 person

 3. Tony 2020-07-03 / 13:24

  SVT bryr sig inte om verkligheten, dom tar bara sådant som går hem hos
  vänstern till ex. att Donald Trumps USA har ordnat 4,8 miljoner nya jobb det är
  ingen nyhet i hycklarkanalen SVT, men att USA har registrerat 49 000 nya coronafall
  det var en nyhet hos USA Hatarna SVT?? Någon förvånad ??

  Gillad av 3 personer

  • turrim 2020-07-03 / 17:31

   Ja, man ägnade flera minuter åt det laglösa området där brottslingen dog med intervjuer av en positiv färgad dam och en färgad gränsvakt.

   Men inte ett ord om att den demokratiska borgmästaren i Seattle ändrat sig precis som Trump sa direkt. Där återtar nu polisen sin station och återtar befälet över området.

   Gillad av 2 personer

 4. Håkan Spångberg 2020-07-03 / 12:03

  Själv undviker jag systematiskt S(V)T och S(R). Det är tillräckligt motbjudande att tvingas betala för smörjan.
  Avveckla eller gör om till betalkanaler så får de som vill betala för propagandan.
  Streaming tjänster, alternativ media och Fox News är det som gäller.

  Gillad av 5 personer

 5. Bajen666 2020-07-03 / 10:03

  Tyvärr så blev det ju ett fel på min beställning men jag längtar verkligen till jag kan ta på mig mina tröjor och göra ett avtryck på dom jag möter.

  Sen undrar jag verkligen om sånt här är misstag….svt/msm vet mycket väl att många hinner läsa och se alla felaktigheter/fake news innan det blir ett tillrättaläggande…fult gjort.

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-07-03 / 10:34

   Jag tror det är inkompetens. Hektar, tunnland, m2 etc – de har ingen kolla på hur de förhåller sig till varandra.

   Gillad av 2 personer

 6. Ölandsbonde 2020-07-03 / 10:03

  Ursäktligt fel, tycker jag. De allra flesta människor tänker ytor som kvadratmeter. De jämför med bostadsstorlekar och villatomter. De kan greppa, och förstå, upp till kanske 3.500 m2. HA blir bara för mycket. Det kan ingen ”känna” storleken av. Jag brukar framhålla att en fotbollsplan är 0,5 HA för att det ska bli mer begripligt. Själv tänker jag ytor i HA och när jag ser uppgifter om kvadratmeter över några tusenså får jag översätta till HA för att visuellt kunna se ytan framför mig. Det händer t ex när ett varuhus uppges ha 6.000 m2. Aha. Drygt ett halvt HA, och så ser jag en liten åkerlapp framför mig. Det var inte mycket, tänker jag då.

  Detta är inget att göra något åt. Vi behöver alla kunna ”känna” storlekar för att greppa dem. Det gäller inte bara ytor. Det gäller t ex pengar också. Upp till några miljoner funkar för mig, men när det blir miljarder så försvinner jag bort. För att inte tala om biljoner. Då tänker jag på Joakim von Anka.

  Är man yrkesverksam journalist så ska man vara mer noggrann. Skogsarealer anges alltid i HA. Att prata om m2 är mupparnas sett att visa att de egentligen inte förstår, alternativt att få saker att verka värre/större än de är. Jämför med PPM för Co2. Där hade Expressen fetstil på en hel sida när det ökade från 401 till 404. Så en rejält fet röd pil som pekar på uppgången därtill. Alltså minskade andelen som inte var Co2 i atmosfären från 99,9599% till 99,9596%. Huka er, vi måste köpa elcykel och rädda planeten!

  Men det är ett problem. Hur få folk att förstå hur mycket 21.000 HA är? Man får nog försöka hitta något visuellt gripbart att jämföra med. Alternativt ange i procent av sveriges yta, kanske.
  Hur som helst har journalisten ett ansvar för att det dels ska vara rätt, men också säga något till läsaren som denne kan ta till sig.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson i Pinan 2020-07-03 / 13:01

   Jag kan inte komma ihåg att vi använde annat än tunnland där jag växte upp på landsbygden. Att ett tunnland var ungefär ett halvt hektar var något jag fick lära mig på senare tid. Men tunnland är ju egentligen ett mått på brukad åkermark. Men i grisaboken anges ju arealen i hektar. Skog för sig och åker för sig.

   Bara häromdagen sökte jag på ‘guldgubbar’ och hittade den här sidan från Sydsvenskan från 15 november 2013 08:25:

   https://www.sydsvenskan.se/2013-11-15/stort-fynd-av-guldgubbar

   ”Stort fynd av guldgubbar. Guldgubbar är 10–20 millimeter stora, mycket tunna och förgyllda figurer från stenåldern”

   Vad är det för trams. Guldgubbarna är från järnåldern inte från stenåldern. Guldgubbarna är av solitt guld – inte förgyllda. Såvitt jag vet hade man inte kunskapen att förgylla på vare sig järnåldern eller stenåldern. Visste stenåldersmänniskorna över huvud taget vad guld är för något?

   Jag skrev till tidningen och uppmanade dem dem rätta. Ange att artikeln hade rättats, vad som hade rättats och när rättningen skett.

   De ändrade stenåldern till järnåldern men inget mera. Jag skrev igen och klagade. Det skyllde på att det inte gick för sig att ändra i en gammal artikel i synnerhet en som kom från Tidningarnas Telegrambyrå.

   Jag vet inte om de har ändrat mera för nu har de lagt artikeln bakom betalvägg! Efter mer än fem år!

   Journalister är varken ärliga eller kunniga. Tidningarnas Telegrambyrå heter sedan 2013 TT Nyhetsbyrån! Och den byrån är inte att lita på alla gånger.

   Gillad av 2 personer

   • Benny 2020-07-04 / 15:02

    Är TT att lita på någonsin? TT är ju Svenska regimens och globalisternas propagandacentral som sprider sina lögner och desinformation till alla fulmedia i Sverige!

    Gilla

 7. botwid 2020-07-03 / 09:38

  Hur skulle det gå om inte Thoralf höll koll på tiopotenserna? Jag brukar ALLTID utgå ifrån att SVT har en agenda och att det är därför som de ljuger. Det fungerar bra!

  Gillad av 2 personer

 8. Hacke 2020-07-03 / 09:33

  Alltmer pressade licensfinansierade BBC bantar nu sin personalstyrka på drygt 3 000 anställda med 450 personer för att spara 650 miljoner.
  Att jämföra med den tvångsskattefinansierade motsvarigheten i Sverige med sina över 4 000(!) anställda där man till skillnad från övriga public servicebolag runt om i världen aldrig behöver befatta sig med vare sig besparingar eller neddragningar. Tvärtom här expanderar man ständigt med hjälp av de styrande som frikostigt gödslar med våra konfiskerade skattemedel till sina megafoner i SVT/SR/UR.
  Att den s k borgerliga oppositionen inte bara sitter still i båten utan aktivt medverkar till utvecklingen av denna propagandakoloss av totalitärmodell är inget annat än ett gigantiskt demokratiskt svek.
  https://www.epochtimes.se/BBC-ska-minska-med-450-tjanster

  Gillad av 7 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s