FLERA FAKTAFEL I BAROMETERN

Idag fick jag Barometern till att ta bort en artikel på deras webbsida. Så här såg rubriken ut på webben.

bluffartikel rubrik 20200815

I artikeln uppgav man sedan att Kalmar bara fått 42 mm regn i juli. Eftersom jag har koll på både temperatur och nederbörd i Kalmar såg jag direkt att siffrona var felaktiga för Kalmar. 42 mm var för juni månad men för juli var siffran 51 mm. En ganska så normal nederbörd.

När jag sedan kollade statistiken hos SMHI så visade det sig också att det fanns flera mätstationer med lägre nederbörd än Kalmar, även om man använde 42 mm som utgångsvärde. Bland annat Ölands södra udde och Hoburg. Använde man sig av det rätta värdet på 51 mm tillkom till exempel Malmö med 49 mm och Hanö, Karlshamn och Kristianstad som alla hade mindre än 51 mm i nederbörd.

bluffartikel 20200815

Jag skickade ett mejl till journalisten med en länk till SMHI:s statistik för juli. Det dröjde inte många minuter innan artikeln var bortplockad. Jag fick sedan följande svar.

”Hej,

Tack för ditt mejl. Det var olyckligt, vi har uppenbarligen fått fel uppgifter till vår sammanställning. Vi ändrar.

Vänlig hälsning

David

Jag frågade var de fått uppgifterna ifrån men det har jag inte fått något svar på.

Var det någon som ville vara lite klimatalarmistisk på Barometern? 

 

Annons

20 reaktioner på ”FLERA FAKTAFEL I BAROMETERN

 1. Tim 2020-08-16 / 13:13

  Upplevde det som Barometern ville slå sig för bröstet som den stad som haft mest sommar. Det går ju fan inte att ha en fungerande gräsmatta i Kalmar, torrt så in i helvete. Regnar alldeles för lite generellt och när det väl gör det så är det typ 2 droppar.

  Gilla

 2. ulsansblogg 2020-08-16 / 13:08

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Det positiva i det hela var att journalisten hade förmåga att ta emot kritiken. All heder åt han, kanske är han ett ämne i den framtida mer sanningsenliga nyhetsbevakningen, då skött av alternativ media.

  Gilla

 3. Kalle 2020-08-16 / 11:38

  Debatt i Aftonbladet.

  ##Lär av Danmark för att krossa gängvåldet
  Kristersson [M] och Forsell [M]: Dubbla straff i stället för straffrabatter##

  ##För så här kan vi inte längre ha det. Moderaterna vill göra livet till ett rent helvete för dem som tar sig rätten att begå bestialiska brott i Sverige och som väljer en kriminell livsstil på alla andras bekostnad. Gängkriminella ska bort från gatorna och nyrekryteringen av unga gängmedlemmar ska upphöra. Vuxna och barn ska känna sig trygga i sina hem, i sina kvarter och överallt annars i samhället.

  Men Stefan Löfvens regering klarar dessvärre inte av att göra det som krävs. Snarare tvärtom: Nyligen kom regeringen med ett lagförslag som ska begränsa möjligheten att hålla brottsmisstänkta häktade.##

  ##Vi rekommenderar den svenska regeringen att åka på studiebesök till Danmark. Här finns mycket att lära för Sverige.##

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OpGLKb/lar-av-danmark-for-att-krossa-gangvaldet

  Heja Danmark. Mycket bra.

  Behövs inga studiebesök i Danmark. Översätt den danska lagen och lägg den framför ögonen på Morgan, svenska justitieministern, så han inte missar den och börjar slingra sig ur den med en massa ovidkommande utredningar. Funkar det i Danmark så borde det mer än väl funger även i sverige rakt av om bara viljan finns. Viljan att göra något åt saken är den som saknas av morgan och resten av regeringen!!!

  Folkviljan att göra något åt gängkriminaliteten är stor hos svenska folket. Morgan fattar inte det. Han saknar all politisk fingertoppskänsla!!!

  Gilla

 4. Roland Salomonsson 2020-08-16 / 11:17

  Ett tips!
  När du studerar väderdata för SÖ Sverige, så ställ detta mot förändringar i grundvattenförekomster. Ölands Alvar var t ex en gång Ek/Ekblandskog. Kolla också samtidigt hur avverkningar av skog med kalhuggning ser ut i jämförelse med grundvattenförändringarna. Faktiskt pågår ÖKENBILDNING i SÖ Sverige.

  Skogsbrukets kalhuggningar är förrödande för naturen. Märkligt, då den i 100-tals år beprövade BLÄDNINGSMETODEN, ger skogsägaren 2-4 ggr intäkter jämfört med kalhuggning, fast skogsindustrin påstår sig tjäna bäst på kalhuggning. Plantering av gran/contorta innebär att vid kalhuggning släpps alla de gifter gran producerar ut mot haven vid kalhuggningar, sedan skylls urbana samhället för utsläpp. Grundvatten sjunker. Kalhuggning är orsak till stora översvämningar. Utan regelbundna markbränder blir angrepp av skadeinsekter förrödande, särskilt mot gran (Contorta?). Gran dör vid skogsbrand, medan Tall resp Ek/Ekblandskog väl klarar markbränder. Skog SKALL markbrännas typ vart 25:e år för att må biologiskt bra (ordnar inte människan detta kontrollerat, så kommer naturen via fall- resp lösvirke att göra det åt oss). Människan har markbränt Skandinaviens skogar regelbundet sedan ca 11000 år bakåt, så hela biologin är anpassad för detta. Och då krävs Tall- resp Ek/Ekblandskog (Ek växte en gång upp mot Pite Älvdal).

  Gilla

  • Sven d.ä. 2020-08-17 / 08:41

   Graundvattennivån beror också på användningen av vatten. Fler människor och större vattenbrukning per individ sänker grundvattnet.

   ”Varje år växer skogen med 100 miljoner kubikmeter. Av dessa avverkas ca 80%. Skogen växer alltså mer än vi avverkar.” enligt https://www.skogen.se/kontakt/press/lite-fakta-om-sveriges-skog

   Pinus Contorta är en tall.

   Gilla

 5. Bajen666 2020-08-16 / 10:55

  Svensk MSM och dess så kallade journalister är inget annat än regimens springpojkar och fungerar som deras megafon…i detta fall miljöpartiet.

  Som jag skrivit förut så tror jag fejkade nyheter skrivs med vilje…många läsare ser detta att tar det för sanning och läser inte dementin eller vet om att ursprungsartikeln är borttagen…fult gjort men såna är Svenska ”journalister”…..ohederliga skitstövlar rent ut sagt.

  Gillad av 1 person

 6. Robban 2020-08-16 / 09:44

  Tyvärr mycket vanligt att de drar en rövare och hoppas på att ingen kollar alt att de iaf lurar massorna!
  Tex Aftonbladets Melin som påstod att SD ljög i en viss fråga, trots att det fanns en bandad ljudupptagning på motsatsen!
  Det vanliga påståendet att USA mf har många fler döda än Sverige i corona! När de mycket väl vet att man inte räknar på det sättet! osv mm
  Det har faktiskt gått så långt att jag blir förvånad om de skriver/beskriver något sanningsenligt!

  Gillad av 3 personer

 7. Lollo 2020-08-16 / 09:16

  OT:

  Vänsterliberala politiker i flera av USA:s största städer har mer eller mindre förstört dessa städer. Seattle, Portland, Minneapolis och LA med flera demokratiskt styrda städer liknar nu kåkstäder i Afrika. Här är en beskrivning av situationen i dagens LA:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8631063/Hollywood-Apocalypse-rich-famous-fleeing-droves.html

  LA has always attracted beautiful and talented people from around the world who come here looking for fame or money or both. ‘Now the streets look like Haiti after the earthquake. It’s dirty, dangerous and work has dried up.

  ”Stolen bicycles are piled high on pavements littered with broken syringes. Women being attacked during their morning jog or residents returning home to find strangers defecating in their front gardens.”

  ‘Liberal politics has destroyed this city,’ he says. ‘The homeless encampments are legal and there’s nothing the police can do. White, affluent middle-class folk are getting out. People don’t feel safe any more.’

  The homeless problem has been escalating for years, exacerbated by weak politicians making bad decisions. ‘When I first arrived in LA 40 years ago, the town smelled of orange blossoms. Now the streets stink of urine.”

  Hollywood Boulevard – embedded with glittering stars representing those who achieved their dream of fame and fortune – resemble a Third World shanty town rather than the heart of America’s second-largest city. A large Black Lives Matter logo painted down the middle of the street.”

  ‘White flight is real. The elites and middle classes are leaving. People are taking losses on the sales of their homes to get out.’

  The celebrity enclave of Malibu – home to such leading members of the ‘wokerati’ as Leonardo DiCaprio – has cracked down hard on the homeless, bringing in local laws to prevent people parking their motorhomes along the beach overnight. Tom Hanks and Rita Wilson recently took Greek citizenship and have told friends they intend to spend more time in Europe. Dana Brunetti, business partner of disgraced actor Kevin Spacey and producer of the Fifty Shades Of Grey films, has acquired Italian citizenship ‘because Italy is part of the EU – it gives me a lot of options if the s*** hits the fan’. Nicole Kidman and husband Keith Urban have been spending a lot of time in Nashville. There they can give their kids a more normal upbringing. They have been talking about getting rid of the LA place.’

  Gilla

  • Thoralf A 2020-08-16 / 09:59

   Han deltog inte i några debatter. Troligen fick han inte delta. Han var bara en muslimsk ”symbol” under valrörelsen som skulle ge Moderaterna muslimska röster. I riksdagen utmärkte han sig inte på något sätt.

   Gillad av 1 person

 8. botwid 2020-08-16 / 08:06

  Bra gjort Thoralf! Skulle man ägna sin tid åt att rätta till alla galenskaper i pressen blev det ingen tid till annat. Expressen berättar om en ”studie” som några studenter gjort på ett universitet i Ohio. Grönlands is har enligt den passerat sin ”tipping point”. Isen smälter, haven stiger – ingen återvändo! Hade ungarna (och skribenten på Expressen) studerat danskarnas polarforskning, hade de upptäckt att en extraordinär tillväxt inträffat och allt är frid och fröjd.

  Gillad av 1 person

 9. Cosmik Debris 2020-08-16 / 02:59

  Hela jävla regeringen är ett enda stort faktafel.

  Om att 78% av alla sexköpare i Uppsala är utlandsfödda och Miljöpartiets närmast skrattretande oförmåga att erkänna verkligheten.

  Åsa Lindhagen (MP): ”– Det som förenar de som köper sex är ju att de är män”

  …och det som förenar alla stora uppfinnare är att de är män. Det får ni aldrig höra Åsa Lindhagen säga!

  Radio Bubb.la : ”Vita män mest hatade gruppen eftersom de står för nästan alla stora bedrifter”
  https://tinyurl.com/y4d9wxtp

  Gillad av 1 person

 10. Lollo 2020-08-15 / 23:21

  Klart att det var ett medvetet försök av Barometern att vilseleda läsarna. Att vilseleda och mörklägga är denna tidnings signum. Nu är det väl 30 år sedan jag sa upp min prenumeration av denna tidning.

  Gillad av 1 person

 11. Sven d.ä. 2020-08-15 / 22:50

  Ett dilemma är om det är skapat av inkompetens eller manipulation? Oavsett så är det en påverkan.

  Gillad av 1 person

 12. Tegnellaren 2020-08-15 / 22:39

  Jämför man med Växjö, Västkusten och inte minst Borås, så är det oerhört lite regn. Det är fruktansvärt torrt i Kalmar allt som oftast. Gräset knastrar och torkar ihop, grundvattnet är på miniminivå.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-08-15 / 23:37

   Vi på östkusten har alltid haft mindre nederbörd än västkusten eller småländska höglandet. Men det regnar mer i Kalmar idag än det gjorde för hundra år sedan.

   Gillad av 1 person

  • Benny 2020-08-16 / 08:58

   Japp, det regnar mer på västra sidan och i inlandet och det beror på att molnen tappat det mesta av vattnet när de når ostkusten på sin väg fram över landet! Fast i år beror mycket av regnmängderna i t ex Växjö och Ljungby på de ihärdiga åskskurarna som dragit in från väster. Det har åskat mer än det senaste årtiondet i Växjö i år beroende på det växlande vädret i sommar. Var på besök i Kalmar igår och vad skönt det fläktade från havet jämfört med den kvava värmen i Växjö.

   Gilla

 13. Corona 2020-08-15 / 22:24

  Otrolig tidning i alla avseenden. Har du länken till statistiken hos SMHI, Thoralf?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-08-15 / 22:36

   ”https://www.smhi.se/pd/klimat/pdf_stats/month/SMHI_vov_precipitation_sunshine_jul20.pdf”

   Gilla

Kommentarer är stängda.