VAR MATTIAS ADOLFSONS TRÄDFÄLLNING OLAGLIG?

Artikel i Barometern 14 mars 2020

I samband med att socialdemokraten Mattias Adolfson fick sitt mycket märkliga positiva förhandsbesked om bygglov av sin egen nämnd, vid hans sista möte som ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden avslöjades också att han fällt en stor ek på sin tomt i Hossmo. Någon person anmälde detta till Länsstyrelsen i Kalmar län, då personen ansåg att eken var ett så kallat jätteträd som är skyddsvärda och inte får fällas utan tillstånd från länsstyrelsen.

Den 14 mars 2020 publicerade Barometern en artikel om trädfällningen och den anmälan som inkommit till Länsstyrelsen i Kalmar län.

https://www.barometern.se/kalmar/partikamrat-matte-in-adolfsons-ek-jag-visste-knappt-vem-mattias-adolfson-var/

Efter att jag läst artikeln skrev jag om trädfällningen och mina tvivel om diametern i ett blogginlägg den 15 mars 2020.

https://thoralfsblogg.com/2020/03/15/storleken-har-betydelse/

Det var Mattias Adolfsons partikamrat Magnus Uhr (S) som utförde trädfällningen. Magnus Uhr driver företaget Magnus Uhr Skog AB men han är samtidigt ordförande för Södermöre kommundelsnämnd, som ingår i Kalmar kommun. Efter anmälan till länsstyrelsen lämnade Magnus Uhr in ett intyg om att jätteeken hade en omkrets på 308 cm i brösthöjd vilket innebär en diameter på 98 cm. Det vill säga 2 cm mindre än vad gränsen är för att ett tillstånd krävs från länsstyrelsen. Mejlet med uppgifterna skickades alltså in ca ett år efter att trädet fälldes. Tänk att Magnus Uhr kom ihåg exakt dessa siffror ett år senare. Se intyget nedan.

Men var intyget sant och överensstämmande med verkligheten? Eller är det ett falskt intyg?

Det märkliga var att när anmälan behandlades av Länsstyrelsen i Kalmar under vintern/våren 2020 så gjordes inget platsbesök av någon tjänsteman för att inspektera och mäta upp den kvarvarande ekstubben. Länsstyrelsen beslutade ganska omgående att lägga ned ärendet. Avståndet från skrivbordet på länsstyrelsen till Hossmo strax utanför Kalmar bör knappast ha avskräckt tjänstemännen från ett platsbesök. Varför la man ner ärendet utan de minsta utredning. Var det politiska påtryckningar från Socialdemokraterna i Kalmar? Var länsrådet Malin Almqvist inblandad i detta ärende?

Ännu en jävssituation för länsrådet Malin Almqvist. Det kunde ju bli en mycket infekterad situation för Socialdemokraterna i Kalmar och i synnerhet för Mattias Adolfson som helt nyligen tillträtt uppdraget som regionråd för Region Kalmar län.

”När det kommer till nedtagning av stora träd är det träd med stammar som är mer än 80 centimeter i diameter som länsstyrelsen vill hålla samråd kring. Träd som mäter 1 meter i diameter eller mer går under benämningen jätteträd och är särskilt skyddsvärda enligt Naturvårdsverket.”

För några veckor sedan fick jag ett anonymt mejl med ett foto på jätteeken innan den var fälld!

Uppenbarligen hade någon blivit väldigt upprörd över Mattias Adolfsons uttalanden i media i samband med den förfalskade skärmdump som Shemsi ”Papi” Brahimi publicerade på sin Facebook den 24 augusti och som var en försök till smutskastning av mig. Flera socialdemokrater skrev negativa kommentarer riktade mot mig, däribland Mattias Adolfson, Johan Persson, Håkan Juholt, Magnus Uhr med flera. Mattias Adolfson kommentar fick Barometern att ställa frågor till honom. Jag fick mejlet den 27 augusti det var underskrivet med ”Den Allsmäktige”, det kan möjligen kopplas till Svenska kyrkan i Hossmo som överklagade Mattias Adolfsons positiva förhandsbesked.

Jag fick följande foto på eken. Fotot är sannolikt minst 6-7 år gammalt då man kan se Hossmo gård i bakgrunden och att fotot är taget innan renoveringen av huset då det fick ny takbeläggning. Fotot skulle också kunna vara 10-20 år gammalt.

Efter att jag funderat och undersökt bilden så begärde jag ut alla länsstyrelsens handlingar i ärendet den 31 augusti. Jag fick dem den 3 september. På bilden kan man se att stammen knappast smalnar av något, utan den är mer eller mindre jämntjock de första 3 metrarna.

Det intressanta med fotot är att det ligger tegelpannor staplade vid sidan av trädet. Tegelpannornas bredd brukar ligga på ca 27-32cm enligt det uppgifter som jag fått fram. Om man då gör ett litet test med att placera tegelpannor i brösthöjd så blir det enligt denna bild.

Det går alltså mer än fyra tegelpannor och lite till enligt min lilla undersökning.

Om pannorna är 27 cm, 4*27 + 5 = 113 cm

Om pannorna är 28 cm, 4*28 + 5 = 117 cm

Om pannorna är 29 cm, 4*29 + 5 = 121 cm

Om pannorna är 30 cm, 4*30 +5  = 125 cm

Oavsett vilken bredd det är på pannorna så är ekens diameter i brösthöjd betydligt mer än 100 cm.

Senare fick jag också en anonym uppgift på mejl om att diametern på den ca 50-60 cm höga stubben skulle vara 135-140 cm. En häpnadsväckande uppgift. Om man då gör en annan räkneövning i ett dataprogram genom att lägga in bredden med en pilfigur vid dels ca 50 cm upp (stubbhöjden) och sedan lägga en pilfigur vid brösthöjd och sedan mäta längderna på pilfigurerna enligt dataprogrammet och sedan räkna om 135-140 cm så blir resultatet enligt nedanstående bild 121-126 cm diameter i brösthöjd.

För att verkligen kontrollera stubbens diameter måste det ju dokumenteras väldigt väl. Därför skrev jag ett mejl till Mattias Adolfson och frågade om jag fick gå in på hans tomt och fotografera stubben. Jag hade även tänkt att mäta stubben på flera olika håll, både diameter och omkrets. Här är mitt mejl till Mattias Adolfson. Jag ville nämligen inte bli anmäld för olaga intrång.

Svaret kommer ganska snart.

Efter det svaret så kunde jag själv inte utföra någon egen mätning. Jag kunde dock fotografer stubben från gatan. Precis som Barometern gjort till sin artikel under våren. Jag ville dock ha en närbild på stubben så jag satte på teleobjektivet på min kamera.

Jag skulle dock vilja haft ett foto med en tumstock liggande på stubben för att visa diametern och sedan fotograferad rakt uppifrån för att dokumentera det. Men det satte Mattias Adolfsson stopp för.

Det är svårt att förstå storleken på ett foto utan något att referera storleken till men tänk er ett runt köksbord med diametern 135-140 cm så kanske ni förstår.

De enda som nu kan göra en mätning av stubben är Länsstyrelsens tjänstemän om de fick in en ny anmälan som grundade sig på fotot jag fått och mina uppskattningar av ekens verkliga diameter i brösthöjd.

Därför gjorde jag under onsdagen en anmälan till Länsstyrelsen i Kalmar och bifogade foton och mina beräkningar. Jag skickade också med en uppmaning till länsstyrelsen att snarast göra en kontrollmätning av stubben innan den tas bort eller fräses ned.

Var och en får ju göra sin egen bedömning om trädets diameter var enligt den mätning som partikamraten Magnus Uhr utförde, på 98 cm eller om eken i själva verket var 115-125 cm enligt min uppskattning.

Jag har i varje fall min uppfattning helt klar. Eken var ett jätteträd!

45 reaktioner på ”VAR MATTIAS ADOLFSONS TRÄDFÄLLNING OLAGLIG?

 1. "Här ligger en gravad hund" 2020-10-02 / 22:15

  Mycket bra blogginlägg!
  @Thoralf. Förstår jag dig rätt om du tycker det är roligt att gräva och leta information kring det här?

  Gilla

  • Fortsätt 2020-10-02 / 23:53

   Det handlar nog inte om att det är ”roligt att gräva” utan istället om att upplysa invånarna om att de är så totalt grundlurade av kommunen.

   Gillad av 1 person

 2. J B Doe 2020-10-02 / 20:50

  Man skulle kunna fotografera stubben från en drönare

  Gilla

 3. turrim 2020-10-02 / 19:58

  Jag ögnade nyss TV4-nyheterna. För en gångs skull något lärorikt och som jag aldrig har tänkt på.

  Intervju med en tjej som föddes i Östtyskland i en normal familj ungefär när muren föll. Har nu skrivit bok. Hon jämför med en motsvarande tjej i Västtyskland.

  Barnen i Västtyskland hade ofta föräldrar som hade hus eller annan egendom och pengar på banken som barnen fick ärva. Man kunde bisträcka. Som i Sverige.

  Barnen i Östtyskland fick ingenting i arv utöver lite husgeråd. Det var inte tillåtet att ha egendom eller ha sparpengar.

  Den lärdomen bör spridas nu när kommunisten Linda Snecker är idol i svenska media.

  Å andra sidan var nepotismen utbredd. Som i Sverige i dag.

  Gilla

  • Thor 2020-10-03 / 00:03

   Gott om svenska barn som inte ärver nämnvärt. Så har det alltid varit. Jag tycker det är beklämmande att dessa svenska ungdomar ska behöva ha en sämre sits än migranterna. Särskilt tydligt är det på bostadsmarknaden.

   Gilla

 4. Ò Hyra 2020-10-02 / 19:32

  Var inte naiv Toralf. Virke kommer in från Polen, Tyskland, etc.
  Är det en bra affär så köps det.

  Gilla

 5. turrim 2020-10-02 / 18:07

  Jag läste någon stans att betalmedia ska få ytterligare en halv miljard av regeringen i samråd med Liberalerna och Centerpartisterna för att säkerställa nyheter under Coronan.

  Vilka nyheter? Läser politikerna inte sina tidningar? Eller är ni lika okunniga om verkligheten i Sverige som ”journalisterna”? Är ni rädda för att man inte ska bevaka Trump och Wahlgrens värld?

  Samtidigt jobbar regeringen med stöd av Liberaler och Centerpartister för att stoppa fria media, som vi läser som vill veta fakta.

  Dessutom får SVT/SR ytterligare pengar för säkerhetsskydd åt sina journalister som genom sin verksamhet retar Medelsvensson. Vad har de som statsmedia hänger ut fått för skydd från vänsterterrorister?

  Gillad av 1 person

   • Ò Hyra 2020-10-02 / 16:43

    Varför?

    Gilla

   • Thoralf A 2020-10-02 / 18:59

    Enligt den länk du la in i din kommentar. Jag tror det beror på att träd som stått på tomtmark ofta har spikar och metallföremål i stammen som kan förstöra sågklingorna.

    Gilla

   • Ò Hyra 2020-10-02 / 19:10

    Tillredning: Virket skall levereras väl kvistat och fritt från fällkammar, spikar och dubbar. Rotben, kvistknölar och andra
    ojämnheter skall bortkapas. För avvikelser mot detta, se avdragstabell på sidan 2. Krök max 5 % av längden i en led.
    Lagring: Virket skall läggas på underlag, ej på fuktig mark. Välj lagerplats så att inte virket behöver flyttas i väntan på
    hämtning, d.v.s. ej på åker eller inäga som senare under våren skall tas i bruk. Ekvirke är en dyrbar råvara, beakta

    Gilla

  • Sven d.ä. 2020-10-02 / 19:05

   Ò HYRA, håller med dig. Jag tror att det kan vara så att skogsentrepenören tog eken som betalning. Kommer en etablerad skogsentrepenör in till ett sågverk så ställs inga frågor var eken kom ifrån.

   Jag är övertygad om att eken ligger sågad i skivor på ett sågverk i Kalmartrakten.

   Gilla

   • Ò Hyra 2020-10-02 / 19:21

    Helt rätt!

    Gilla

 6. Andersson 2020-10-02 / 15:54

  Kan du inte låna en jycke som kan springa bort ……

  Gilla

  • Thor 2020-10-03 / 00:16

   Vilken stolle som fäller ett sådant praktfullt träd på sin tomt. Självmål värdigt en toksosse.

   Gilla

 7. Ò Hyra 2020-10-02 / 15:37

  Kan det röra sej om Uhrkundsförfalskning?

  Gillad av 1 person

 8. Cosmik Debris 2020-10-02 / 15:10

  Chris Forsne: ”Journalistkåren är i hög grad ansvarig för att vi fått en okontrollerbar invandring

  Swebbtv: Stoppa förljugenheten! SVT profilen Chris Forsne kräver att SVT läggs ner.
  https://tinyurl.com/y6s9vy9k

  Gillad av 2 personer

 9. Pitt 2020-10-02 / 13:52

  Han vill alltså inte att någon mäter stubben? Det är väl svaret på allt.

  Varför skulle trädet ner från första början?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-10-02 / 14:23

   Antagligen för att Mattias Adolfsson planerar att stycka av sin tomt och sälja den delen där trädet stod. Troligen så var det svårt att sälja tomten eller mer eller mindre omöjligt att sälja en tomt med ett skyddsvärt jätteträd på tomten. Länsstyrelsen skulle sannolikt inte medgivit att trädet fälldes om de tillfrågats. I synnerhet när tomten gränsar till 1200-tals kyrkan i Hossmo och tillhör kulturmiljön.

   Gillad av 1 person

   • Korruption 2020-10-02 / 18:48

    Jo ledningsgruppen hade till 200% gått med på det, för ledningsgruppen är en massa handplockade kärringar som är rövslickare till Johan o Malin stolleägaren Adolfsson o hans kärring, ja ni hör ju själva! Den nya landshövdingen kommer att få ett elände när han blivit varm i kläderna, för Malins medlöpare sitter kvar i både ledningsgruppen och i tillsynsgruppen som alla gick bakom ryggen på Thomas Carlzon o högg honom i ryggen med de vassaste knivarna när han minst anade, exakt samma sak riskerar den nya landshövdingen att råka ut för av dessa kärringar. Ska han ha en ärlig chans, så räcker det definitivt inte med att rensa bort Malin, utan byt ut hela ledningsgruppen, för det kommer ju att bli delikatessjäv annars, minsta lilla så ringer ju kärringarna o underrättar Malin o Johan. In med folk som kommer utifrån större städer med andra dialekter, som kommer från Handels, Stockholms Universitet o Göteborg, Umeå, Lund, ungt friskt blod behövs o naturligtvis blandat med män, så att allt unket från Malins tid kan försöka byggas upp igen, men kom ihåg, man får aldrig mer än en chans att göra ett första intryck, vilket betyder att det kommer nu att ta åravis av hårt arbete för att få ett uns av medborgarnas förtroende, om det ens är möjligt, o troligtvis inte. Regeringen har alla gånger mörkat Kalmars dåliga rykte o korruption inom länsstyrelsen och inom kommunen, finns stor risk för försämrad hälsa, både psykiskt och framför allt fysisk när man inser alltför sent att man är inlurad på ett jobb som inte var vad man kanske trodde att det skulle vara. Dessutom på en Barometerntidning som är hårt styrd av Johan Persson. Låg status på det jobbet i den staden.

    Gilla

 10. Linus 2020-10-02 / 13:42

  @Thoralf:

  Om det skulle bevisas att Adolfson sågat ner regelvidrigt, vad är det för straff? Böter, vad händer? Är det kriminaliserat?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-10-02 / 14:20

   Då gör Länsstyrelsen en åtalsanmälan. Om då Mattias skulle dömas för detta så vet jag inte vad det är för straffpåföljd men eftersom man i så fall lämnat in ett falskt intyg till länsstyrelsen så borde det innebära en straffskärpning. Då borde även Magnus Uhr anmälas för ett falskt intyg. Men idag är detta bara spekulationer. Jag hoppas bara att Länsstyrelsen agerar i ärendet och att man mäter in ekstubben till att börja med för att verifiera de uppgifter jag fått.

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2020-10-02 / 14:39

    ”lämnat in ett falskt intyg”
    Först måste det bevisas att intyget är falskt och sedan att han var medveten om det. Det finns väl inga uppgifter om att intyget är falskt?

    Den enda som kan ställas till svars är intygsgivaren om det kan bevisas att hans intyg är medvetet osant. Men hur ska det gå till när trädet är borta?

    ”Tja, det kan finnas en liten möjlighet att jag läste av måttbandet lite fel, men jag tror inte det. Jag brukar vara noga.”
    Kunna dömas för det? Sällan. Glöm det hela.

    Att du har rätt i att det fuskats betyder inte att det blir någon bestraffning.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-10-02 / 15:16

    Det finns fler märkliga omständigheter som ännu inte skrivit om.

    Gillad av 1 person

   • Mygel 2020-10-03 / 00:04

    Svar: Länsstyrelsen kommer INTE att anmäla, ingen vågar anmäla Malin o Johans vänner.

    Polisen kommer att avskriva ärendet, då det sannolikt finns kopplingar in i rättsväsendet, varför tror ni annars att Malins vän f.d husfruns polisanmälan avskrevs?

    Fundera på det.

    Gilla

 11. Peter 2020-10-02 / 12:44

  Jag kollade mot knutbrädan på boden. En knutbräda är antingen 12 eller 14 cm så enligt detta är stammen mellan 116 och 135 cm bred. Så det finns ingen chans i världen att den skall vara under 100 cm. Stå på dig Thoralf.

  Gillad av 2 personer

  • Linus 2020-10-02 / 13:40

   Storleken har betydelse! 🙂

   Gillad av 1 person

 12. Per 2020-10-02 / 12:07

  Hej Thoralf
  Om du gör en anmälan till Länsstyrelsen ”LS” via mail idag att de ska starta en oberoende mättning av stubben och att att stubben ska stå kvar tills det är genomfört,så bör någon på LS agera om inte bör det finnas någon myndighet / domstol som bör ha möjlighet att följa upp ärendet och utreda varför man inte stoppat ev. flisning av stubben ”kanske redan gjort”. Om din story stämmer vilket jag tror så är det många som bör ställas till ansvar och dömas till skadestånd och entledigas från sina uppdrag / tjänster. Men och MEN är stort det sitter Sossar överallt och gör allt för att bromsa bölden finns inte bara i Kalmar / län utan ända upp regeringen genom myndigheter och dyl.

  Per

  Gillad av 1 person

  • Linus 2020-10-02 / 13:25

   Hur många mer mätningar har det fuskats med? Kontaktcenter som är så fantastiska i alla mätningar och alla utnämningar i allt som Johan bröstar upp sig över? Sommarstad t.ex. där turistchefen uppmanar till ”mobilisering” av invånarna. Hur seriöst är det…?

   Snart blir det tävling i vilken kommun som har störst kukar. Där vinner såklart Pampen P. =)

   Gilla

 13. Thor 2020-10-02 / 00:04

  Jag tror Autodesk har programvara som utifrån foton tagna från olika håll kan automatiskt bygga en 3-d modell i datorn. Med en laseravståndsmätare bör det även gå att få korrekta referenspunkter.

  Gilla

 14. Troll 2020-10-01 / 23:08

  Dags för Kommungranskarna på UG, kommer det bli något?

  Johan Persson sover nog inte gott om natten för tillfället. Hans fina kommun rämnar mer och mer för varje dag som går.

  Gillad av 1 person

 15. Perikles 2020-10-01 / 22:26

  Ansæt en målevagt.

  Gilla

 16. Frans 2020-10-01 / 22:18

  Vem är det som polisanmält pöbeln på Samhällsbyggnadskontoret?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-10-01 / 22:34

   Någon har lagt ned mycket tid och en del pengar för att samla ihop all fakta. Undrar om det främst är riktat mot före ordföranden i Samhällsbyggnadsnämnden Mattias Adolfson?

   Gillad av 1 person

   • Mister X 2020-10-01 / 23:46

    Vet du än vem det var som förfalskade skärmdumpen? Har det hänt något i din polisanmälan?

    Gilla

 17. Putin 2020-10-01 / 22:15

  Kalmar kommun och Länsstyrelsen är helt klart korrupta. Verkar inte gå att få bukt med skiten, eftersom de bara anställer varandra. Det kommer aldrig in nytt blod.

  Gillad av 1 person

 18. Ricky 2020-10-01 / 22:05

  Länsstyrelsen lär väl inte bry sig, eller? Korrumperade hela högen! Antar att Adolfson lär fräsa bort stubben oavsett snarast.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-10-01 / 22:07

   Det är ju som att erkänna om han skulle göra det utan att dokumentera storleken på ekstubben.

   Gillad av 2 personer

 19. Håkan Spångberg 2020-10-01 / 21:52

  Sozzeriet levererar…
  Föraktet man känner…

  Gilla

 20. Staffan Sundqvist 2020-10-01 / 21:44

  Efter helgen finns inte stubben kvar…..

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.