SPOTPRIS 252 öre/kWh

Ska vi bygga ett elsystem i Sverige som klarar vårt lands behov av elenergi eller ska vi bygga ett elsystem som levererar så mycket elenergi som möjligt till Finland, Danmark, Polen och Tyskland när vi själva inte har behov av den elenergin?

Det är den stora frågan för mig. Det verkar som de rödgröna politikerna ser det som en tävlan att exportera så mycket elenergi som möjligt till ett mycket lågt pris. Det vill säga vindkraft subventionerat av svenska skattebetalare.

När man hör socialdemokraten Anders Ygeman eller centerpartiets Richard Nordin så undrar jag om det är Sveriges bästa som de arbetar för eller om det är våra grannländer som de representerar då de är så stolta över att Sverige exporterar så mycket elenergi men ändå inte klarar av effekttopparna när det är flera minusgrader i hela landet Sverige och det inte blåser.

Mattias Bäckström Johansson debatterade med centerpartiets Richard Nordin i SVT Morgon idag. Personligen anser jag att det var en svag insats från Bäckström som uppenbarligen var på defensiven.

Han lätt centerpartisten ta initiativet och kom inte med några egna förslag för att lösa effektbristen annat än säga att det var fel att stänga Ringhals 1 och 2. Han borde givetvis sagt att Sverige måste bygga ny planerbar elenergi, det vill säga nya kärnkraftsreaktorer. Han borde nämnt SMR, Small Modulära Reaktorer som Vattenfall är med och utvecklar i Baltikum. Men han vågade inte detta.

Idag föreslår istället kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att Sverige skall bygga två nya reaktorer vid Ringhals. KD vågar! Personligen anser jag dock att man skulle bygga en ny reaktor vid Ringhals och en ny reaktor vis Simpevarp då infrastrukturen finns på plats efter att man stängt ned två reaktorer vid Simpevarp och två reaktorer vid Ringhals. Det måste vara den mest kostnadseffektiva lösningen.

Sedan skulle givetvis Mattias Bäckström Johansson tagit upp de höga elpriserna för konsumenterna. Vilket är en följd av effektbristen. I nedanstående diagram finns spotpriset per timma för torsdagen 11 februari och morgondagens spotpris. Idag toppade spotpriset på 240 öre/kWh men i morgon blir det ännu högre. Mellan klockan 08:00 – 09:00 kommer spotpriset var 252 öre/kwh.

Det är bara att säga grattis till elkonsumenterna. Medelspotpriset under dessa två dagar ligger på ca 90 öre/kWh. Sedan lägger eldistributören på ca 35-45 procent och sedan tillkommer elöverföringsavgiften och sedan moms på allt detta. Då har vi ett elpris på ca 2 kronor/kWh.

Det är många som kommer få en chock när elräkningen för februari dimper ned i brevlådan om man nu inte har ett fast elpris.

Men komihåg vad bakgrunden är! Det är klimatalarmisterna som driver på för att stänga ned fungerande och planerbar elproduktion och ersätter den med väderberoende elproduktion.

Annons

18 reaktioner på ”SPOTPRIS 252 öre/kWh

 1. Ake 2021-02-15 / 14:34

  Jag tror inte att Ynkeman är medvetet illvillig, han gör så gott han kan, med det förstånd han förfogar över.

  Gilla

 2. Thor 2021-02-12 / 20:32

  Frågan är hur mycket serverhallarna drivit upp elpriset. Marginellt antal nya jobb med en miljardkostnad för folkflertalet pga elpriset.

  Gilla

 3. turrim 2021-02-12 / 19:26

  Tänk om Sverigedemokraternas talesperson i elfrågor kunde vara lika konkret som Jan Ericsson i Ubbhult (M). Nu är man underdånigt hovsam och moderaterna tar ledningen.
  http://www.ericsoniubbhult.se/

  Gilla

 4. Ò Hyra 2021-02-12 / 18:31

  En fråga som makthavare och andra med inflytande borde ställa sig är, hur många människor klarar den här planeten av att härbärgera?

  Hur många främmande kulturer kan Sverige härbärgera innan vår egen kultur och vår folkstam går under och försvinner för alltid?

  Gilla

 5. stefan a. 2021-02-12 / 12:03

  Hör återigen på tv hur statsministern rapar upp att vi har ett stort överskott av el, hur han får det att gå ihop med det skyhöga elpriset framkommer inte, överskott brukar betyda prispress men det syns det inget av. Om det är stort överskott när det blåser som mest vår och höst har man knappast någon nytta av nu, energiminister Ygeman och statsministern verkar även blivit väderorakel som kan spå in i framtiden vilka vintrar vi kommer att få och därmed vilket behov av el vi behöver, denna regering är en fara för landet…

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2021-02-12 / 15:35

   Lagring av kärnkraftsavfall borde man kunna lösa internationellt. Man kan säkert hyra in sig och lagra i annat land.

   Gilla

 6. Lars Cornell 2021-02-12 / 10:28

  Nya Reaktorer, varför inte i Barsebäck?
  Där finns infrastrukturen och där i Skåne finns det största behovet.

  Gilla

 7. messkalle 2021-02-12 / 08:16

  Under januari blev mitt ”slutpriset” 1,57 all inklusive. Elpriset var för månaden 57,36 öre/kWh. Elnätabonnemsng, elöverföring och elavtalet uppgick till 41 öre/kWh.

  Min fråga till Thoralf; Är det inte bättre för Magdalena, SSveriges finanser att svensk el levereras till Sverige istället för att den säljs utan energiskatt och moms?

  Enligt nedanstående blir inte räkningen mindre för februari månad såvida vi inte går mer påpälsade inomhus.

  Thoralfs: ”Medelspotpriset under dessa två dagar ligger på ca 90 öre/kWh

  Gilla

 8. Ölandsbonde 2021-02-12 / 04:56

  ”levererar som mycket”

  Gilla

 9. Onkel Björn 2021-02-12 / 02:46

  Det är bara att hoppas att det hela slår tillbaka på den sittande regeringen och dess stödpartier. Ökande kostnader kanske väcker upp den del av befolkningen som fortfarande slumrar. Och nu är det ju inte bara elen som blir dyrare. Oljepriset går upp, som bla ger dyrare bränsle till våra bilar, fordonsskatterna ökar på nya bilar, för att ta några ex och sen ska ju notan betalas för alla utgifter som regeringen spenderat på pandemin och att inte förglömma de ökande EU kostnaderna.

  Gilla

 10. Sven d.ä. 2021-02-11 / 23:58

  Jag tror att Regeringen ser det som en framgång att proportioneligt många MW, av helheten, tillverkas i vindturbiner. Att de dessutom kan exporteras det måste ge gåshud på Löfven. Att sedan priserna går upp, det struntar man i det är sk omställningskostnader.

  Intressant med ”Small Modulära Reaktorer”. Jag ser att Fortum också är med i ett projekt i Baltikum.

  Gilla

 11. Håkan Spångberg 2021-02-11 / 22:51

  Tja, väljarna har ju gett Miljöpartiet fria händer att förstöra Sverige….

  Gillad av 1 person

 12. Rune N 2021-02-11 / 22:50

  Det är kanske värt denna kostnad om det medför att galningarna sparkas ut från Riksdagen?

  Gilla

Kommentarer är stängda.