Y-AXELPROPAGANDA FRÅN SVT

Jag har ju både påpekat och gjort en anmälan till Granskningsnämnden för hur SVT missbrukar grafiken i sina diagram som visas i nyhetssändningarna. När det gäller avlidna i covid-19 så säger man till och med att det antalet avlidna per dag som man visar i diagrammet när det i själva verket är ett rullande 7-dagars medelvärde som visas.

SVT använder Y-axeln för att bedriva sin politiska agenda. I ovanstående diagram har man satt y-axeln till 0-400 avlidna för att trycka ned kurvan mot nollinjen. Allt för att det skall se ut som att det inte är så många avlidna. Om man istället skulle anpassa Y-axeln till värdena, som t.ex. 0-200 skulle kurvan åka upp rejält och tittarna skulle uppleva det som att många avlider.

Igår presenterade SVT förtroendesiffror för de socialdemokratiska ministrarna. Då handlar det inte om att hålla ned kurvorna eller staplarna. Nu gör man precis tvärtom!

Nu vill SVT få tittarna att uppfatta det som att befolkningen har väldigt stort förtroende för de socialdemokratiska ministrarna och anpassar då y-axeln till 0-40 procent. Det mest riktiga hade ju varit att sätta Y-axeln till 0-100 procent. Men då skulle det ju verkligen framgå vilket lågt förtroende som ministrarna i själva verket har. Eller hur?

Det här är ingen slump! Det är fullt medvetet gjort av nyhetsredaktionen på SVT. Man manipulerar tittarna med sina diagram och förstärker det genom att programledare och reportrar sedan styrker bilden genom sina uttalanden.

Jag tror att till och med att diktaturer som Kina och Nordkorea är avundsjuka på hur svensk public service manipulerar det svenska folket utan att någon i fri och privat media reagerar.

Det är agendajournalistik i det ”fördolda”.

Annons

28 reaktioner på ”Y-AXELPROPAGANDA FRÅN SVT

 1. Anders 2021-04-06 / 10:09

  Thoralf, när får du fram valsedlar till ditt parti? Kommer du satsa hårdare på detta än ditt försök till riksdagen 2018? Det behövs nog delas ut mycket flygblad tror jag.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-04-06 / 10:33

   Nu är det valmyndigheten som trycker valsedlarna och de kommer sannolikt levereras i juni 2022.

   Det går knappast att satsa hårdare än vad jag personligen gjorde till riksdagen 2018, trots att jag var motarbetad av mitt eget parti SD.

   Gilla

   • Andersson 2021-04-06 / 11:55

    Vad som är tvunget är komma ut i verkligheten. Ut på gator och torg. Jag skulle tro invånarna är mer vänligt sinnade än de är mot sverigedemokraterna. Det är tänkbart att en del socialdemokrater kan tänka sig att byta upp sig. 18-24 åringarna är en viktig målgrupp.

    Ett aber är att det är fler kommuninvånare än de svenska medborgarna som är röstberättigade.

    Thoralf, det blir väl fler valarbetare än du? Vilken styrelse du valt får vi väl snart veta. Antalet medlemmar likaså intressant. Hur många sverigedemokrater som har ”bytt sida” har vi inte med att gör. Ännu mindre vilka de är. De måste själva komma ut.

    Förekommer det opinionsundersökningar vid kommunval? Jag tror inte det. Rätta mig om jag har fel!

    Gilla

 2. Sven d.ä. 2021-04-06 / 08:31

  Jag märker på de jag känner i Sverige och som bara får sin huvudsakliga information via Svt att de resonerar på ett visst sätt. Institutioner i Sverige har alltid rätt. Blir något fel så vet institutionen varför och man kommer att åtgärda det. I huvudsak så finns tron att institutions-Sverige fixar allt.

  Gilla

 3. ever given 2021-04-06 / 02:47

  Y axel och liknande var populärt att lära ut i skolgången på -80talet minns jag men inget jag ens tog på allvar då! Sockiplast var populärt tidiga -70talet att förnerdra svenska elever med som inte hade råd med gummiskor då. Nu ska alla ha adidas.

  Gilla

 4. Vinny 2021-04-06 / 00:38

  Det finns ju också två olika verkligheter av olika som tänker olika! En del klarar bara att tänka rationellt och allt måste bara förklarars vetenskapligt till varje pris! Men tyvärr vetenskapen är inte svaret på allt!! Oavsett om det är bibeln eller en äventyrsfilm så pågår kampen mellan det goda och det onda. Om det finns mörker och ljus kallt eller varmt Ja… då är det inte långt borta att GUD KÄMPAR ett andligt krig mot DJÄVULEN i nuet i denna verklighet, men få klarar att ta till sig eller förstå…. Mikael Hagenbo i riga har redan förklarat detta..

  Gilla

 5. Onkel Björn 2021-04-05 / 23:18

  Man läser ibland om att det pågår påverkansoperationer mot Sverige och man anklagar gärna Ryssarna. men i det här fallet behöver man ju inte gå över ån…….

  Gilla

 6. Lollo 2021-04-05 / 19:38

  På tal om Nordkorea så finns det en talande bild där Kim Jong-un ringer Sveriges statsministe:

  ”Hello Mr Löfven, Kim here, love your propaganda channel the SVT.

  and I understand you get the people to pay for it, brilliant!”

  Gilla

 7. Cosmik Debris 2021-04-05 / 19:14

  Det är inte bara på Stasi-TV som folket ska luras och hjärntvättas.

  Jag tittar ytterst sällan på teve. I lördags tittade jag dock på Postkodmiljonären. I reklampausen var det bara N-ord!! N-ord överallt!! Varför har man N-ord som gör reklam för svenskt smör??!! Ett rågblont svenskt syskonpar i lantlig miljö som kokar smörkola skulle vara lämpligare. Jag tror inte ens N-ord köper svenskt smör. Jag kommer i fortsättningen att köpa Valio smör istället.

  Jag gissar att det uppehåller sig ungefär 300 000 N-ord i vårt land. 3% av befolkningen och 70-procentig representation i reklaminslagen? Jag är dödstrött på N-ord. Tål inte se dem!

  Det har utgått order om detta. Det är inget snack om saken. Vänj er vid N-ord!

  Gillad av 3 personer

 8. Anders 2021-04-05 / 18:06

  Terrormisstänkta häktades i Stockholm
  Två personer gripna av Säpo i fredags.
  Imamer?

  Gilla

 9. Martin 2021-04-05 / 12:56

  SvT åker till Sveavägen 68 och ställer frågorna, sedan är det klart!
  Den vidriga propagandan ska tryckas ner i halsen på folket. Svenskarnas förtroende för den arroganta Kalmarblondinen rusar uppåt i raketfart enligt pravdanytt. Är det sant så vill jag inte kännas vid ”svenskarna” längre… en guldfisk har mer innanför skalet…
  Apropå detta SvT. Min gamla faster drygt 90 år och sjuklig sitter mest framför tv:n om dagarna för sällskap. Hon har varit troende genom alla åren och gick i kyrkan ändå tills Corona kom, nu satt hon på påskdagen som är kristendomen största helg och fick lyssna till en iman från Järvafältet som SvT bjudit in för att prata om påsk. Vilket förakt för svenskar som inte kan gå till kyrkan och istället får se SvT gulla med en islamist. Lägg ner skiten!

  Gillad av 5 personer

 10. Kalle 2021-04-05 / 12:52

  Bra Thoralf att du gör vanliga människor uppmärksama på sådana här grejer. Nog många som tackar dig för det!!!

  Gillad av 3 personer

  • Jörgen filipsson 2021-04-05 / 21:06

   Jag tycker sånt här är Guld värt att få reda på lika dant dina Diagram med el
   Jag fattar inte hur man kan stänga Fullt fungerande kärnkraftverk? 3698kr i elräkning förra månaden den tackar jag för

   Gilla

 11. Hacke 2021-04-05 / 12:52

  Utmärkta exempel på den hjärntvätt och smutsiga hantverk som pågår i stort som i smått varje dag, varje stund på ”oberoende och sakliga” public service. En hjärntvätt vi nu alla dessutom är tvingade att betala i demokraturen.

  Dessa varianter på manipulation gränsande till ren lögn är värda lika viral spridning i fri media som det hårresande exemplet ”Hallengren” i den tidigare tråden.
  Demokraturens kreatur ska inte ha en lugn stund fram till valet. Ännu en mandatperiod med någon horribel överenskommelse och bokstavskombination vid makten och det är kört. Sossefascisterna med den lille mopsen i spetsen sticker ju inte ens under stol med att de vill släcka ner all form av fri information och möjlighet till meningsutbyte och verklig opposition.

  Gillad av 1 person

 12. Sven d.ä. 2021-04-05 / 12:33

  Du har helt rätt, man visar vad man vill föra fram. Bra hittat

  Jag tror det finns en korrelation mellan ‘förekomsten i media’ och ‘förtroende’. Ju mer man finns i SVT ju högre förtroende. Folk tror jag inte har en åsikt om vad de gör. Sedan kan man ställa sig förtroende för vad då?

  Gilla

 13. Andersson 2021-04-05 / 12:10

  Jag håller med. Särskilt när det när det gäller förtroendet. Redovisar man i procent ska y-axeln vara ett hundra procent.

  Det finns undantag när värden överstiger hundra procent. Men det gäller inte regeringsledamöter;-)

  Du skulle kunna lägga till en rad om urval och bortfall. Det är minst lika viktigt som staplarna.

  ———————————-

  Jag håller med dig när det gäller det första diagrammet. 200 är ett bra värde på y-axeln. Såvida man inte har ett intilliggande diagram med exempelvis smittade. Då bör man ha samma skala på axlarna eller kanske hellre lägga in värdena i samma diagram. Diagrammen borde kompletteras med tabeller över smittade i antal och per capita och döda i antal och per capita. Exempelvis per vecka och då verkliga värden. Det vore lättare att förstå.

  Jag ser inte mycket på TV men jag har sett att man lägger in diagram i bakgrunden där men inte ser markeringarna på x- och y-axlarna. Om det en finns några. Hur länge visar man diagrammen i bild? SVT luras med staplar och diagram.

  Gilla

 14. ivarandersson 2021-04-05 / 11:06

  Att SVT styrs av regeringen, som finansierar SVT, framgår tydligt med exemplen ovan.
  Sveriges antal döda per miljon innevånare i covid19 är 3-4 ggr så hög som Danmarks och cirka 10 gånger så hög som Norges. Bara efterblivna kan tycka att Sveriges Corona strategi är bättre än grannländernas.

  Gillad av 2 personer

 15. Håkan Spångberg 2021-04-05 / 09:47

  Tragiskt när man tänker på den del av befolkningen som okritiskt slickar i sig allt som (S)(V)T förmedlar.
  Extra motbjudande i just dessa tider när man får besked från Skatteverket hur mycket man tvingas betala för smörjan.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.