INTRESSANT CORONASTATISTIK

Igår tisdag fick jag min första dos av vaccin. Det blev Pfizers vaccin. Nu har det gått lite mer än ett dygn sedan jag fick sprutan och jag har bara varit lite öm i överarmen idag.

I media hör vi hela tiden nu om den tredje vågen och att den nu är lika stor som den andra vågen och att antalet IVA-patienter nu är större än under den andra vågen och att det är yngre personer som läggs in. Den minnesgode kommer säkert ihåg att Folkhälsomyndigheten i september förra året inte trodde att vi skulle få någon andra våg, utan endast lite klusterutbrott här och där. Någon tredje våg fanns inte på kartan.

Men hur är det i våra grannländer i Norden. Har de haft någon andra våg eller en tredje våg?

Danmark har haft en riktig våg samtidigt som Sverige hade sin andra våg. Men skall vågen betecknas som den första vågen i Danmark. Har Norge och Finland överhuvudtaget haft någon våg? I varje fall inte om man dömer efter diagrammet.

Folkhälsomyndigheten tjatar ju vid varje presskonferens om att pressa ned kurvan. Sverige har misslyckats inte bara en gång, utan även en andra gång och nu även en tredje gång. Norge och Finland har lyckats väldigt väl med det.

Vad är det för fel på Sverige?

Samma sak gäller avlidna i covid-19. När Sverige har mellan 100-150 avlidna per vecka så har våra grannländer i norden 10-12 avlidna per vecka. Det finns till och med en tendens att antalet avlidna börjar öka igen i Sverige, trots vaccineringen.

Det går dock att utröna en effekt av vaccinet när det gäller avlidna bland 70+ Vilket visar att vaccinen har en god effekt men man skall veta att ca 10-12 procent av 80+ inte vill vaccinera sig.

I de yngre åldrarna finns det en klar tendens att antalet avlidna ökar med från 70+ och äldre är tendensen det motsatta. Antalet avlidna per vecka har sjunkit ganska mycket och den effekten kommer sannolikt fortsätta ju fler som blir vaccinerade.

När det gäller statistiken över avlidna efter att man blivit vaccinerade så har jag ju redovisat den tidigare i en graf.

Det som dock inte framgår av statistiken på Läkemedelsverkets webbsida är hur fördelningen av avlidna är mellan könen. Därför ställde jag en fråga till Läkemedelsverket om detta och fick idag ett utförligt dokument över detta och det tänkte jag redovisa för mina läsare.

110 kvinnor och 70 män har avlidit efter att de vaccinerat sig men det beror inte säkert på vaccinet utan det kan vara helt vanliga dödsfall. Det är ändå intressant att kvinnor utgörs av ca 61 procent. Det beror sannolikt inte på att många inom sjukvården har vaccinerats då 168 av de avlidna är 65+.

Även om underlaget är litet så är det intressant att jämföra könsfördelningen mellan de olika vaccinerna.

Det man ser är att för Pfizer och Modernas vaccin är det en klar övervikt för att kvinnor avlider. Men när det gäller AstraZeneca så är det en klar majoritet av män. En ren tillfällighet beroende på det begränsade materialet för Moderna och Astra Zeneca.

Eller är det så att mRNA-vaccinerna är mer problematiska för kvinnor och vektorvaccinet är mer problematiskt för män.

Annons

12 reaktioner på ”INTRESSANT CORONASTATISTIK

 1. Andersson 2021-04-26 / 22:53

  Stefan Löfven ska skänka bort våra respiratorer!!! När man inte trodde att det kunde bli värre så blir det så. Gång på gång.

  ********************************************************
  106 SVT Text måndag 26 apr 2021
  INRIKES PUBLICERAD 26 APRIL

  Svensk utrustning till Indien

  Det ser ut som om Sverige kommer att erbjuda sjukvårdsmaterial till Indien, där coronaviruset nu orsakar en humanitär katastrof.
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått en lista från Socialstyrelsen, som visar att Sverige bland annat kan erbjuda respiratorer och antivirala läkemedel.
  MSB tittar vidare på även andra resurser. I morgon kommer myndigheten att ha ett ha möte med EU och avstämningar med andra nordiska länder, rapporterar TT.

  Mer om pandemin på nästa sida

  Ansvarig utgivare svt.se
  © Sveriges Television AB

  Gilla

 2. Ò Hyra 2021-04-22 / 17:57

  Alla kurvor pekar uppåt. Det brukar i normala länder och i en normal tid vara något positivt.
  Men i Sverige, där våra ynkryggar, dessa feministiska mähän till politiker låtit landet översvämmas av lågintelligenta, bidragstörstande, horder från i stort sett hela världen gäller det inte längre.

  Det finns nog inget land i världen som har lidit så, och fortsätter att lida av förtrycket av dom folkvalda, som så fort dom når en position glömmer dom som röstat.

  Krasst beräknat betalar jag 10 000 i månaden för att underhålla otrevliga personer som aldrig borde ha satt sin fot i Sverige. 10 000 är skillnaden mellan en grundpension i Danmark och Sverige.

  Gillad av 1 person

 3. Tony 2021-04-22 / 16:25

  Ja svaret på frågan är väl att precis allt är fel med Sverige, vi har lögnaktiga politiker,
  lögnaktiga myndigheter, en lögnaktig media som lydigt förmedlar vad regimen vill
  att vi ska bli itutade!

  Gillad av 1 person

 4. Ò Hyra 2021-04-22 / 16:21

  Fick min spruta i tisdags. Då jag kom in till vaccinationscentralen kom jag först till en station som bara hade Pfizers vaccin. Blev då omplacerad till en station som hade Astra Zeneca, troligen p g a min ålder. Har haft små biverkningar i form av lätt feber och muskelvärk.

  I kväll tar jag en helt annan medicin i form av något bärnstensfärgat från högländerna och
  räknar med att vara helt ”återställd” i morgon.

  Gillad av 2 personer

 5. Zigge Stardust 2021-04-22 / 12:23

  Fick Pfizers vaccin. Har inte kännt nåt. Kände knappt sticket. Hade inte backat om jag fått Astra Zeneka. Risken att få blodpropp är så minimal att den knappt finns.

  Gillad av 2 personer

 6. Monica Eliasson 2021-04-22 / 10:06

  Jag är ingen expert, men Thoralf, har du tagit hänsyn till att en majoritet av befolkningen har fått just Pfizer? Leveranserna därifrån är ju skyhögt större. Kanske en förklaring till att fler dödsfall registrerats för Pfizer-vaccinerade?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-04-22 / 10:44

   Ja, det är förstås en anledning men inte hela sanningen. Även om det tas hänsyn till hur många doser som getts så ligger Pfizer ca 6-7 gånger högre än AstraZeneca och dubbelt så högt som Modernas vaccin.

   Gilla

 7. PL 2021-04-22 / 08:54

  Intressanta staplar och diagram Thoralf, bekräftar vad som sagts tidigare om Wuhansjukan att det är personer över 60 som riskerar att bli svårt sjuka och avlida. Det vore även intressant att veta etnicitet på de som insjuknat och avlidit, det har ju påståtts att en stor majoritet av dessa har ursprung i andra länder än Sverige. Jag tycker i likhet med experter som Martin Kulldorf (Harward. USA) och Sven Román m. fl. (Sverige) att det är vettigt att vaccinera i första hand åldersgruppen 65+ och yngre med underliggande sjukdomar och låta viruset rasa igenom de åldersgrupper som inte riskerar att bli svårt sjuka. Tidigare stora influensapandemier har alltid brunnit ut på mindre än två år genom att immunitet byggts upp i befolkningen i kombination med att influensaviruset muterat till mindre farliga varianter.

  Gillad av 1 person

 8. Hacke 2021-04-22 / 08:50

  Samma mönster, över hela linjen. Man kan ta blåkopior på denna jämförande coronagrafik för att beskriva den extremt negativa utvecklingen på snart sagt alla områden i ett land som under lång tid levt under oket som sozialdemokratiskt särskilt utsatt område.

  Gillad av 1 person

 9. Roland Salomonsson 2021-04-22 / 07:28

  Det är inte säkert att nedgång i avlidna för +65 beror på vaccination. Det kan lika väl handla om att de svagaste av denna grupp redan har dött. Du har ju själv visat att Sverige har en ”underdödlighet f n, även om bilden inte är så enkel som denna statistik visar. Du noterade väl att skalorna inte är proportionerliga, d v s statistiken redovisas, sannolikt i syfte att skapa största möjliga skrämseleffekt. Ett vanligt diktatur-knep

  Vad gäller skillnader mellan Sverige resp övriga Nordiska länder, så har ca 1/3 av invånarna i Sverige invandrarbakgrund, varav minst 50% (i starkt ökande) från områden där befolkningen saknar imunitétsförmåga mot coronavirus-arten. I omgivande länder är det relativt färre av dessa invandrare. Ca 60% av insjuknade och döda i omgivande länder tillhör dessa, d v s som i Stockholm. Men den viktigaste faktorn är ändå, att i omgivande länder redovisas avlidna AV Covid, medan i Sverige (av lathet och kanske för att skrämmas?) redovisas ALLA som avlidit MED Covid. Nu har redovisningen redan spårat ur, så det blir svårt att kunna jämföra med omgivande länder. I stort alla som dagligen dör i Sverige har numera Covid, även om dödsorsaken är vanlig hjärtinfarkt, hjärnblödning etc.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-04-22 / 08:49

   Du får gärna komma med en källa på att avlidna redovisas olika i de nordiska länderna. Jag har nämligen aldrig läst det. Dessutom är vår nordiska grannländer snabba med antalet avlidna till skillnad mot Sverige som tar 2-3 veckor på sig innan statistiken är fullständig.

   Gillad av 2 personer

 10. messkalle 2021-04-22 / 07:22

  Thoralf är som alltid upplysande. Bättre än alla dessa ”sakkunniga” på Public Service.
  Fram träder bilden att Thoralf var för bra för SD’s ledning.

  Gilla

Kommentarer är stängda.