IBN RUSHD I KALMAR = ISLAMISKA KULTURFÖRENINGEN SALAM

Ibn Rushds egen tidning Kupolen. Rubrikerna säger det mesta!

Vid dagens kommunfullmäktigemöte hade jag, mitt parti Framtid Kalmar ställt en interpellation angående bidragen till studieförbunden och i synnerhet det muslimska studieförbundet Ibn Rushd som fått bidrag av Kalmar kommun sedan 2017. Det är ett steg i vad mitt parti Framtid Kalmar kommer ägna sig åt för att granska hur Kalmar kommun använder skattebetalarnas inbetalade skatter.

Min interpellation var ställd till Kultur- o Fritidsnämnden ordförande Marianne Dahlberg. Som svarade helt enligt vad jag hade förväntat mig och läste upp sitt svar. Sedan var hon i allra högsta grad frånvarande under debatten och tog endast en enda replik.

Som bakgrund till min interpellation kan nämnas att flera experter bland annat terrorförskare Magnus Ranstorp som är docent vid Försvarshögskolan, hävdar att Ibn Rushd har starka kopplingar till Muslimska brödraskapet, framförallt ideologiskt. I en debattartikel i Expressen 1 oktober 2020 skriver Magnus Ranstorp följande.

”Ingen annan organisation hade behandlats med sådana silkesvantar om det uppdagats att de anlitat antisemiter, homofober, salafister och intoleranta islamister.”

Det stora fusket med studietimmar avslöjades också under förra året på Järvafältet och det gällde samtliga studieförbund med bidrag. Vid en senare intern granskning drog man tillbaka ca 600 000 studietimmar vilket föranleda Folkbildningsrådet att kräva tillbaka totalt ca 39 miljoner kronor från studieförbunden över hela landet..

Med anledning av detta ställde jag följande två frågor i en interpellation.

 • Har Kalmar kommun begärt återbetalning från något av studieförbunden med anledning av de rapporter som kommit från Folkbildningsrådet?
 • Har Kalmar kommun gjort några egna granskningar av om studieförbundet Ibn Rushd lever upp till Kalmar kommuns ändamål för att erhålla kommunalt bidrag?

I sitt svar hänvisar Marianne Dalhberg i stort sett bara till Folkbildningsrådet och deras rapporter och pressmeddelanden om granskningar av Ibn Rushd. Min frågor besvarades enligt nedan.

Svar fråga 1: NBV har 2020 justerat sina uppgifter och betalat tillbaka den del av bidraget som varit felaktig.

Svar fråga 2: Nej.

Givetvis så borde flera studieförbund betalat tillbaka av sina bidrag. Eftersom fusket har funnits inom alla studieförbund. Jag har hela listan med hur mycket som krävts tillbaka på nationell nivå av Folkbildningsrådet.

Det mest intressanta är att Kalmar kommun inte har granskat några studieförbund och i synnerhet inte Ibn Rushd i Kalmar! Jag har däremot själv försökt granska Ibn Rushd i Kalmar.

Till att börja vill jag informera om att det inte varit lätt att få svar på mina frågor vare sig från Kalmar kommun eller Ibn Rushd. Det var först när jag började skicka kopior på mina mejl till tjänstemännen på Kultur- o Fritidsförvaltningen även till kommundirektören och nämndordförande som det blev lite fart på tjänstemännen, då jag påminde om vad offentlighetsprincipen säger om utlämnande av offentliga handlingar.

Vem företräder Ibn Rushd i Kalmar?

Min granskning kan sammanfattas på följande sätt. Jag har bara fått fram ett enda lokalt namn i Kalmar som företrädare för Ibn Rushd, Mohamud Salad Ali men han var inte närvarande när tjänstemännen träffade Ibn Rushd i februari. Det var för första gången sedan 2018 man träffade studieförbundet trots att kommunens eget regelverk säger att man skall ha möten minst en gång per år med varje studieförbund. Den som företrädde Ibn Rushd var Josefin Nyström från Linköping, chef för distriktet Ibn Rushd Östra. I distriktet ingår hela Småland, Östergötland och Gotland, så kunskapen om Kalmar kommun måste vara begränsad hos Josefin Nyström. Lite märkligt att Kalmar kommun accepterar ett möte utan lokala företrädare. Det kan givetvis ha sina skumma orsaker.

Vem utför Ibn Rushds studiecirklar i Kalmar?

På en fråga till Josefin Nyström i ett mejl fick jag ett svar som förvånade mig väldigt mycket.

”I Kalmarregionen är vi särskilt stolta över vår verksamhet med Islamiska kulturföreningen Salam.”

Islamiska kulturföreningen Salam driver den sunnimuslimska källarmoskén på Storgatan i Kalmar. Jag blev minst sagt förvånad över att föreningen utför studiecirklar åt Ibn Rushd. Men näst fråga blev då om Ibn Rushd betalar Islamiska kulturföreningen Salam för de studiecirklar de genomför. Svaret var ”vi stöttar våra föreningar med kostnadsersättningar”. Med andra ord så slussar Ibn Rushd sina bidragspengar till en förening som driver en omtalad källarmoské.

Jag frågade därefter Josefin Nyström hur stor andel av studiecirklarna som den Islamiska kulturföreningen Salam utför åt Ibn Rushd men där var det stopp på kommunikationen med Josefin Nyström, som sedan dess inte svarat på mina frågor. Jag drar slutsatsen att Islamiska kulturförening Salam utför en väldigt stor del av studiecirklarna, då de har sina stora lokaler med plats för utbildning och föreläsare.

Fredsdemonstrationen 2009. Foto Thoralf Alfsson

Jag har i ett flertal blogginlägg skrivit om denna kulturförening och vilken värdegrund som gäller. Enligt ordförande Choukri Naji så står koranen och sharialagar över Sveriges rikes lag. Läs mitt blogginlägg från 2017. Vid den fredsdemonstration angående konflikten mellan Israel och Libanon som hölls på Larmtorget 2009, där flera socialdemokratiska politiker deltog. En av talarna som var rullstolsbunden fick åhörarna att skandera ”no more peace with Israel”. Det var ren och skär antisemitism från flera talare den dagen. Jag var på plats och lyssnade och fotograferade. Den rullstolsbundne personen är en av ledarna inom Islamiska kulturföreningen Salam. Han har bland annat hand om ungdomsverksamheten.

Mohamud Salad Ali är också aktiv i Islamiska kulturföreningen Salam och han har varit talesperson för föreningen i flera tidningsartiklar han har även ringt upp mig och krävt att jag skall ta bort blogginlägg jag skrivit om föreningen och källarmoskén.

När man synar Ibn Rushd Östras verksamhetsberättelse för 2019 så blir jag bekymrad. Det handlar inte om integration. Man använde 14 540 studietimmar till arabiska, 6 268 studietimmar till folkbildning om islam och 2 177 studietimmar för att stärka den muslimska identiteten. Det blir totalt ca 23 000 studietimmar eller ca 50 procent av det totala antalet studietimmar inom distriktet. Det är minst sagt paradoxalt att man använde endast 60 studietimmar till att motverka våldsbejakande extremism. Ren symbolik att visa upp i verksamhetsberättelsen.

Endast ca 10 procent av studietimmarna skulle kunna kallas för integration om man enbart ser till titeln på studiecirklarna men vad de i själva verket innehåller vet förstås bara de närvarande.

Personligen så sätter jag likhetstecken mellan Ibn Rushd i Kalmar och den Islamiska kulturföreningen Salam. Inte en enda skattekrona till Ibn Rushd i Kalmar.

PS

Jag skrev detta som en interpellation för att fler partier och ledamöter skulle kunna delta i debatten. Socialdemokraten Marianne Dahlberg svarade på mina frågor och tog bara en replik. Ingen annan från majoriteten (S,V och C) begärde ordet. Från oppositionen var det bara kristdemokraterna Fredrik Sjömar och Christopher Dywik som stödde min frågeställning och tyckte att Ibn Rushd i Kalmar borde granskas av kommunen. Ett tack till Fredrik och Christopher! Ingen moderat eller miljöpartist deltog i interpellationsdebatten.

Ingen av Sverigedemokraternas 7 ledamöter begärde ordet under min interpellation! De var helt tysta!

Annons

22 reaktioner på ”IBN RUSHD I KALMAR = ISLAMISKA KULTURFÖRENINGEN SALAM

 1. Kenny 2021-04-28 / 01:04

  En intressant video från HOT SPOT med den kunniga i ämnet Johan Westerholm:

  Gillad av 1 person

 2. Håkan Spångberg 2021-04-27 / 22:06

  En vacker dag kommer säkert de flesta till insikt.
  Men då är det för sent.
  Sverige RIP.

  Gillad av 1 person

 3. Ò Hyra 2021-04-27 / 20:38

  I vilket annat land skulle en misslyckad svetsare kunna bli statsminister?

  Nu ser det ju inte bättre ut ut i oppositionen.
  Kolla upp figurerna och ni kommer upptäcka en samling odugliga skojare.

  Gilla

 4. Lars 2021-04-27 / 16:18

  Mår uppriktigt sagt illa av att läsa Johan Perssons senaste skryt på sin blogg och hur bra han har det ”på landet”.

  Jävla hyckleri!

  Gillad av 1 person

  • Rick 2021-04-27 / 17:18

   Tycker Johan ska leva som han lär och bosätta sig i Oxhagen, Norrliden, Smedby eller Lindsdal. Nu siktar han tydligen in sig på att vinna utnämningen ”årets superkommun”, som delvis baseras på folkökning i kommunerna. Johan strävar ju hårt efter importerade boskap till Kalmar, så det är nog värt en utnämning i hans bok.

   Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2021-04-27 / 18:26

   Han har råd att bo där han vill. Men han måste göra något rätt. Socialdemokraterna fick över 40% i senaste val. Det kan man inte få det om man missköter sig. Eller är Kalmarbon dum?

   Gilla

   • Thoralf A 2021-04-27 / 19:23

    Han är ingen socialdemokrat, utan en populist som leder socialdemokratiska partiet i Kalmar!

    Gillad av 2 personer

   • Thor 2021-04-27 / 21:33

    Många hoppas på fortsatt bidragsflöd. Hur många röster kom från pursvenskar? 15-20%?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-04-27 / 22:00

    Stödet skulle sjunka dramatiskt om bara svenska medborgare fick rösta i kommunvalet.

    Gilla

 5. turrim 2021-04-27 / 14:08

  En distriktsordförande för SD som synes anse sig själv vara skicklig, tuff och avsedd för större uppgifter klarar inte av att få någon av sju partikolleger i Kalmar att gå upp i talarstolen. Ynkligt.

  Gillad av 5 personer

 6. Calle 2021-04-27 / 09:42

  När jag läser allt vad du gräver fram och kollar upp, tar fram statistik om, motionerar och interpellerar om i KF etc, kan jag bara beklaga SD för det värsta självmål dom gjort, dvs din uteslutning.

  Gillad av 6 personer

  • tompas11 2021-04-27 / 16:16

   Ja det var en stor förlust för SD att utesluta Thoralf och det var en ännu större förlust för Sverige.
   Men nu tar Thoralf nya tag och det ska vi och Sverige vara tacksamma för.

   Gilla

 7. Staffan Sundqvist 2021-04-27 / 09:37

  Rashid Musa är livsfarlig! En islamist av renaste vatten! Som alltför länge matats med skattepengar av politiker som är livrädda för att få rasiststämpeln på sig. Dra in varenda krona! Stäng alla moskéer! Vill inte anhängarna av den ideologin ( för en religion är det inte) anpassa sig till svenska förhållanden, så ut med dem. Enkel biljett till Saudi, där finns det gott om plats och rätt tro finns där också.

  Gillad av 3 personer

 8. ingesa396634574 2021-04-27 / 09:14

  Thoralf är en riktig kämpe påminner mycket om Vilhelm Moberg som inte heller rädes för att rota i rättsrötan.
  Sådana i grunden äkta Sverigedemokrater utesluter man numera i partiet och det i sin tur beror på att partiet inte uppmärksammat att ett antal psykopater infiltrerat SD.
  De sju SD ledamöterna som inte stöttade Thoralf skall bara skämmas de är i mina ögon inga äkta Sverigedemokrater.
  Hoppas att alla som förstår vad som pågår i våra kommuner med bidrag till föreningar som vill islamisera vårt land och utnyttjar vår välfärd som var avsedd för de som ärvt våra förfäders arbete med att göra Sverige till ett rättvist och välmående land stöttar lokala partier som Framtid Kalmar.
  I Båstad röstar äkta Sverigedemokrater lokalt på Bjärepartiet som påminner mycket om Framtid Kalmar.

  ,

  Gillad av 4 personer

 9. Bergman år 2021 2021-04-27 / 08:36

  Johan Westerholm, Ledarsidorna.se, har idag en liknande artikel i ämnet.

  Gillad av 1 person

 10. Hacke 2021-04-27 / 08:05

  Alltså en enda ledamot som agerade för kommuninvånarna och deras skattepengar! Det är en skam. Och särskilt bör sd:s ledamöter skämmas som uppenbarligen tiger och samtycker med övrigas hårresande nonchalans kring ärendet, trots Thoralfs grovjobb och krattade manege.

  Gillad av 4 personer

 11. Onkel Björn 2021-04-27 / 00:39

  Säger bara, bra jobbat TorAlf. Det är bra att någon visar på den undfallenhet som de flesta politiker, både på riks och kommunal nivå visar gentemot muslimerna. Gäller bara att försöka få ut det till befolkningen.
  Den undfallenhet som dagens och gårdagens politiker har visat mot invandrare har ju lett fram till det Sverige vi har idag, med en allt för hög våldsbrottslighet såväl som skatt och bidragsbrottslighet. Undfallenhet leder allt för ofta till negativa resultat.
  Vore jag kalmarbo skulle jag nog lägga min kommunala röstsedel på ditt parti.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2021-04-27 / 06:05

   Tyvärr verkar de som läser detta blogginlägg vara väldigt rädda för att kommentera det.

   Gillad av 2 personer

   • Andersson 2021-04-27 / 07:50

    Vi har inte tid. Vi sitter och kollar på SVT:s årliga slow-motion.

    Gilla

 12. Cosmik Debris 2021-04-26 / 21:51

  Lyssnade på en intervju med Rashid Musa på P1 för några dagar sedan. Tidigare har jag betraktat honom som en vanlig muslimsk dåre. Nu har han tydligen insett att den extremistiska retoriken inte fungerar i offentliga sammanhang. Bara mellan skål och vägg i moskén

  Nu är Rashid Musa farlig.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.