REGERINGENS BESTÄLLNINGSJOBB TILL SOCIALSTYRELSEN?

Socialminister Lena Hallengren höll idag en presskonferens för att visa att antalet avlidna av covid-19 inte är så många som statistiken. Regeringen hade gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en rapport om antalet avlidna och en jämförelse med andra länder.

När man under presskonferensen började visa diagrammen förstod jag direkt vad syftet var. Socialministern och Socialstyrelsen ville helt enkelt förminska dödligheten och överdödligheten.

Efter presskonferensen skickade jag ett mejl till Socialstyrelsen och begärde ut de data som diagrammen byggde på. Kors i taket jag fick data bara efter några timmar.

Så här visade Socialstyrelsen data över avlidna per vecka för åren 2015-2021 vecka 16.

Ett ganska intetsägande diagram då man har valt ett så stort spann på y-axeln att man knappt ser skillnaden mellan de olika åren. Det är givetvis avsiktligt för att tittaren skall föranledes att tro att skillnaden varit marginell. Eftersom jag fick alla data från Socialstyrelsen gjorde jag ett eget diagram med samma data och där jag minskade spannet på y-axeln.

Det är alltså exakt samma data men nu kan man verkligen se hur stor överdödligheten var under vecka 12-21 och hur överdödligheten ökade från vecka 46-53 under 2020.

Socialstyrelsen visade även ett stapeldiagram där man använde samma taktik.

Man gjorde på exakt samma sätt och man kan ju säga att skillnaden i dödligheten inte var så stor mellan de olika åren. Jag har även gjort ett eget diagram av dessa data och Excel valde på egen hand lämpliga värden på Y-axeln.

För mig framstår det med all tydlighet att socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsen ville föra alla bakom ljuset med sina diagram. Man ville inte visa skillnaderna, utan släta över utvecklingen under pandemin. Riktigt obehagligt enligt min mening.

Hade regeringen beställt denna rapport för att snygga till fasaden. Ett rent beställningsjobb!

Annons

28 reaktioner på ”REGERINGENS BESTÄLLNINGSJOBB TILL SOCIALSTYRELSEN?

 1. Andersson 2021-05-08 / 15:29

  Thorlalfs diagram 2 visar skillnaden i antal för olika år. Inte några procent. Efter vad jag fick lära mig i skolan ska man vara tydlig med att visa att y-axeln inte utgår från noll. Sicksackad y-axel närmast x-axeln. Sedan fick vi lära oss att skriva sorten vid x- och y-axlarna. Rubriker försvinner så lätt i dessa tider när man klipper och klistrar.

  Vad gäller socialstyrelsens egen variant så är totalt värdelös. En tabell är givetvis bättre. Och framförallt så går den att utläsa. Ett värdesiffra vid stapel är inte fel. Men då blir det ju nästan som en tabell.

  Diagram passar bra på tv. Man kan lägga dem som en dekoration i bakgrunden. I en tidning kan man studera och analysera ett diagram eller en tabell hur länge man vill men i nyhetsprogram på SVT bläddrar de förbi på några sekunder.

  Ett diagram ska förtydliga – inte förvirra.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-05-08 / 16:13

   När det gäller zick-zack linje på y-axeln när den inte startar på noll så får du ta upp det med de som skapat och säljer Excel, det vill säga hela Officepaketet. Microsoft!

   Jag använder deras programvara och den möjligheten finns inte vad jag vet.

   Gilla

 2. Roland Salomonsson 2021-05-08 / 12:31

  Det viktigaste med statistikredovisning är att x-/y-axlarna är PROPORTIONERLIGA till varandra. När nu en myndighet faktiskt redovisar nära nog sanningen, så får den ändå negativ kritik. Statistikredovisningen får ALDRIG gå i fällan att till varje pris framställa ”en trend”. En sanningsenlig statistik kan dock kompletteras med kommentarer.

  T ex är dödstalen i Sverige max 15-25 döda fler än normalt per dygn, men detta märks endast för vecka 12-21 under 2020 resp vecka 53-10. Om dödstalen andra tider fortfarande är ”normala”, så är fråga om vi verkligen har en epedemi i Sverige, allra minst en pandemi.

  Notera att vad din egen graf visar är ”dödlighet” och INTE överdödlighet. I överdödlighet ingår en massa tillkommande faktorer. Bl a en redovisning i förhållande till föregående flera år och torde kräva redovisning i %. Kanske föddes det extra många under vecka 12-21 resp vecka 53-10 eller relativt få veckorna 22-52.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-05-08 / 12:42

   Blanda inte in födda i detta. Den effekten är minst sagt obefintlig på dessa siffror. Sedan är det dödstal per 100 000 invånare.

   Gillad av 1 person

 3. ivarandersson 2021-05-08 / 10:25

  Genom att välja y-axel kan man visa data för det man vill framhäva. Thoralf är fena på att avslöja Socialstyrelsen och Rapport och Aktuellt visar den bild som regeringen vill visa. Verkligheten och Sveriges misslyckade coronastrategi ska döljas.

  Gilla

 4. Tomas Peterson 2021-05-08 / 08:14

  Inse att du har låtit dig luras Toralf . Det finns ingen pandemi.

  Gillad av 1 person

  • Thor 2021-05-08 / 10:25

   Nä just det, och månlandningen var bara en bluff. Hur var det med fotbolls-VM 1958? Megabluff det också.

   Gilla

 5. bjornwiklund 2021-05-08 / 08:13

  Har sedan mer än ett år följt FHM och det märkliga är att ur deras siffror kan man lätt plocka fram att drygt 11.000 avlidit utan vård på IVA sedan kan man ju fundera över vilken vård de av dessa 11.000 fick på sjukhus? Borde funnits alternativ….. detta faktum visar att med ett fyllt IVA behandlade man cirka 5.000 patienter… sedan har man i stort sett hela tiden sagt att det finns lediga bäddar….. och ja det har varierat osv…. detta är också ett faktum som myndigheterna och MSM varit diffusa rörande…. nu då facit trots allt kommer fram tvingas man städa.. dock många har avlidit men många av dessa har haft flera sjukdomar osv … att ha höga dödstal ger ju folket ett motiv att vaxa sig och N.B. finna sig i dessa nedstängningar…. men en transparent redovisning av fakta skulle vi alla kunna välja ett krogbesök eller inte…… så vår sjukvård har varit på tok för mager.. vilket är regeringens ”fel” MEN dessa höga tal har då de plockas fram använts för just ett bromsande av samhället inte sanna vilket skulle ha klandrat denna regering….

  Gilla

 6. stefan a. 2021-05-08 / 07:35

  Myndigheterna är inte så fristånde från politiken som det påstås ibland.. men det visste vi.. sossarnas politrucker..

  Gilla

 7. Ingemar 2021-05-08 / 06:28

  Gör ett diagram från år 2000 istället blir mycket intresantare

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-05-08 / 06:31

   Det är inte det jag vill visa utan hur Socialstyrelsen använder statistiken.

   Gillad av 2 personer

 8. Högt hårfäste 2021-05-08 / 00:24

  Lika uppgjort som Pisa-mätningen! Äckligt! Har ni sett förresten att Lena har peruk nu? Så fint som håret är nu, har det aldrig varit. Varför inte bara ha en sjal runt huvudet?

  Gilla

 9. Robban 2021-05-07 / 22:34

  Det trista när det gäller regeringen är att man vet att de manipulerar eller ljuger om alla siffror, oavsett ämne! Det återstår bara att reda ut om det är en ren lögn, bluff eller ett försök att skönmåla!
  De får det antagligen från modersmjölken! Att få en sosse att agera hedervärt och sanningsenligt är tyvärr en omöjlighet! En sosse saknar alla dessa egenskaper!

  Gillad av 4 personer

 10. Lars Johansson 2021-05-07 / 22:20

  Vem är egentligen förvånad? Finns det någon som helst ärlighet eller hederlighet hos den regering vi nu har? Kan man mörka icke positiva värden så gör man det! Så skamligt,så sjukt!

  Gillad av 3 personer

 11. nils 2021-05-07 / 21:40

  Vad hände 2015?
  Det första diagrammet var oärligt men nr 2 kan diskuteras för procentuellt är det ju inte så stor skillnad och det hör till saken. Men som sagt, vad hände 2015?

  Gilla

  • tompas11 2021-05-08 / 10:56

   Ja precis, vad hände 2015? Varför var det fler som avled per år och 100 000 året 2015 när vi inte hade någon pandemi?

   Gillad av 1 person

  • Mats C 2021-05-08 / 11:26

   Jag håller med om om diagram 2. Om man på ett rättvist sätt vill visa skillnaden måste man ju självklart ha med hela mängden. 2015 var ett fullt normalt år. Istället är det 2016-2019 som är avvikande och i synnerhet 2019. Ta fram ett liknande diagram från 2000 och framåt så bilr bilden helt annorlunda än vad Thoralf och alla andra Coronahypokondriker försöker framställa det som.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-05-08 / 12:23

    Du måste förstå att det går inte att jämföra år 1990 eller 2000 med 2019 eller 2020. Det är så många saker som förändrats inom t.ex. cancervården.

    Gilla

   • Mats C 2021-05-08 / 14:59

    Tack för svaret Thoralf. Jag hittar ingen länk för att svara på ditt inlägg direkt så jag gör det här. 1990 har jag överhuvudtaget inte nämnt, men byt för all del ut 2000 mot 2010 i mitt resonemang om det känns rimligare.

    Oavsett anledning eller tidspann är resultatet att fler dog per capita för några år sedan än 2020. Varför ska vi då vara rädda, stänga in oss, klaga på socialstyrelsen och få Coronapanik nu när 2020 var ett mycket tryggare år än merparten av alla år vi varit med om innan dess?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-05-08 / 16:10

    Därför att 2020 inte var vare sig 2000 eller 2010. Och 2021 är 2021 och inget annat. Om du vill förneka att coronan existerar och du vill förneka hur många som vårdas på IVA och andra avdelningar och hur många som avlidit så får du gärna göra det. Det rör mig inte i ryggen. Jag undrar bara hur man kan vara så verklighetsfrånvänd?

    Gilla

   • Mats C 2021-05-08 / 16:58

    Jag förnekar inte att Corona finns och jag förnekar inte att folk vårdas på IVA (statistik på detta jämfört med föregående icke-corona-år är dock intressant. Kolla gärna upp det någon gång).

    I mitt resonemang har jag utgått från siffrorna du presenterar på din blogg samt från SCB. Om detta gör mig verklighetsfrånvänd är det uppenbarligen dessa källor det är fel på.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-05-08 / 17:21

    Jag har också läst alla siffror när det gäller avlidna under de senaste 20-30 åren och vet precis hur det ser ut och vet att antalet avlidna per 100 000 var högre för 15-20 år sedan. Jag tror att jag även har haft dessa data på min blogg vid ett antal tillfällen.

    Men att utgå ifrån de siffrorna och påstå att vi inte har någon pandemi anser jag vara att inte ta in alla fakta!

    Hur ser det ut i Indien just nu. Även om de inte nått upp till Sveriges siffror ännu om räknar på antal smittade per miljon eller avlidna per miljon invånare. Men eftersom jag jobbade i Indien under ett antal veckor 2003 i delstaten Orissa så kan jag räkna ut att mörkertalet är väldigt stort i Indien.

    För mig är det en stor pandemi som nu har drabbat världen under ett helt år. Men var och en har ju rätt att ha sin egen åsikt om det är en pandemi eller inte.

    Jag har egentligen ingen lust att ta diskussionen men eftersom jag släpper fram säkert 99 procent av alla kommentarer så känner jag ibland tvungen att svara på kommentarer.

    Gilla

   • Mats C 2021-05-08 / 19:04

    Då ska jag inte besvära dig mer utan tackar istället respektfullt för att du har släppt fram mina kommentarer och svarat på dem. Jag önskar dig en fortsatt trevlig helg och lycka till i framtiden.

    Gilla

   • tompas11 2021-05-09 / 00:33

    Tack till sign Mats C för relevant information. Fortsätt gärna att kommentera även om Thoralf blir irriterad.

    Gilla

 12. Ò Hyra 2021-05-07 / 20:57

  Ruskig människa den där Hallengren. Ett ansikte som en ojäst, blek deg, där två svartsminkade ögon stirrar rätt in i ditt vardagsrum. En kuslig figur…

  Gilla

  • ericr45 2021-05-13 / 07:45

   Någon mer ofin person än jag påpekade nånstans att man ska inte lita på personer som ser ut som en bössmynning i fejan..
   Avsågs i det fallet nog främst Stenevi och Hallengren

   Gilla

 13. Håkan Spångberg 2021-05-07 / 20:51

  Vänsterregimen ifråga kan hitta på vad de vill.
  Jag kommer ALDRIG att rösta på dem så länge jag lever.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.