KALMARSUNDSVECKAN 3, SMHI

Kalmar kommun har utlyst klimatnödläge men ledande socialdemokratiska politiker vet inte varför.

Är SMHI en objektiv myndighet?

SMHI är den svenska myndighet som utvärderar IPCC:s rapporter och omvandlar dem till svenska förhållande genom den statistik som SMHI samlar in och har samlat in i mer än ett hundra år när det gäller vissa platser och parametrar.

När sedan Länsstyrelser och kommuner gör sina rapporter så hänvisar de alltid till SMHI, oavsett vilka egna tolkningar och utvärderingar de gör. Genom mina granskningar och frågor till lokala myndighetspersoner eller tjänstemän så använder de uppenbarligen inte någon statistik eller gör några utvärderingar efter den tillgängliga lokala statistiken som SMHI gärna delar med sig av.

Jag kommer återkomma senare till två fall som visar detta. Ett fall inom Kalmar kommun och ett fall i Mörbylånga kommun som vill bygga ett kustskydd i Färjestaden, det vill säga en skyddsvall mot stigande havsnivåer i Kalmarsund. Men det kommer ett separat blogginlägg om detta senare i veckan.

Det som ofta är i fokus för tjänstemännen på SMHI, Länsstyrelserna och kommunerna är i vår del av landet stigande havsnivåer. Jag tror ingen har missat larmen om 1 meter högre havsnivåer till nästa sekelskifte och nu har man till med börjat prata om ännu högre havsnivåer. Trots att det inte finns några sådana rapporter för vår region vid Kalmarsund. Ibland är jag fundersam om dessa tjänstemän har läst rapporterna från SMHI eller om de bara utgår från vad de sett i någon tidning.

Det andra stora problemet är att Länsstyrelsen och kommunerna alltid utgår från ett värsta scenario (RCP8.5), som är ytterst osannolikt. Läs mitt blogginlägg del 1.

Jag har ställt frågor till SMHI om varför värsta scenariot alltid används i Länsstyrelsens rapporter och kommunernas dokument och fick följande svar.

”Det är viktigt att lyfta fram att RCP-scenarierna inte är några förutsägelser eller prognoser utan de har tagits fram utifrån olika antaganden om framtida förhållanden i samhälle, ekonomi och teknikutveckling med bl.a. olika grad av fossil förbränning som leder till olika nivåer av utsläpp – från låga till höga utsläpp. RCP8.5 är specifikt utformat för att spegla en utveckling med starkt ökade koncentrationer av växthusgaser i atmosfären fram till 2100, och därmed med störst effekt på klimatet.
SMHI använder sig av alla standardscenarier för att kunna belysa konsekvenser av olika vägval, och för forskningsändamål, utan att göra någon särskild bedömning av deras sannolikhet. SMHI’s expertis innefattar inte själva framtagandet av utsläpps-scenarier, såsom RCP:erna, eller deras eventuella tillskrivna sannolikhet, och SMHI förordar inte vissa scenarier.”

Notera sista meningen att SMHI inte förordar något scenario men ändå använder alltid Länsstyrelsen och kommunerna mer eller mindre uteslutande det värsta scenariot i sina dokument. Men nästan aldrig de mer trovärdiga scenarier som finns, till exempel RCP4.5

Det är lite som gissningsleken, för varje steg det passerar blir lögnen bara värre och värre.

Kalmarsundsveckan blir ett steg i denna ”gissningslek” och vi kommer få se lokala företagare som kommer vilja överträffa varandra i klimatmålsättningar som grundar sig i ren okunnighet. Ett annat politiskt exempel på detta var när Kalmar kommunfullmäktige för snart ett år sedan beslutade att det råder klimatnödläge i Kalmar. Jag var den enda politikern i kommunfullmäktige som röstade nej till denna meningslösa symbolhandling. Läs mitt blogginlägg och lyssna på videoklippet här nedan.

Jag har svårt att förstå varför tjänstemännen på Länsstyrelserna och kommunerna agerar som rena klimatalarmister. Röstar de alla på Miljöpartiet? Är det just miljöpartister som anställs på dessa typer tjänster inom offentliga verksamheter?

De lurar inte bara sig själva utan även politikerna, allmänheten och alla journalister som bevakar den lokala politiken. Nu har det gått så långt att dessa scenarier blivit en sanning som tjänstemännen och politikerna inte kan komma ifrån, utan att framstå som mycket naiva. Därför fortsätter man på samma inkörda spår.

PS

Den som inte lyssnat på samtalet som vice ordförande i Kalmar kommunfullmäktige Elisabeth Heimark Sjömark (S) fick angående beslutet om att utlysa klimatnödläge i Kalmar kan göra det här eller lyssna en gång till och upplev det igen. Då förstår ni hur tokigt det blivit.

Annons

7 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 3, SMHI

 1. turrim 2021-09-07 / 17:25

  På senare tid så hare jag börjat se mig omkring när jag på morgonen kliver ut på farstubron. Jag ser på marken, över gatan till grannen, runt horisonten och mot himlen. Det ska ju vara en klimatkris. Jag har ännu inte sett den. Hur ser den ut?

  Ibland är det kallt och ibland är det varmt. När jag var liten på 40-talet så var det kalla vintrar och vi åkte mycket skidor utan problem även i Mellansverige. När jag gjorde värnplikten på 50-talet så var det en bedövande varm och torr sommar. När jag ser ut över Öresund så varierar vattenståndet med hög- och lågtryck. Ingen synlig generell höjning som jag sett på 40 år. Allt är som vanligt.

  Men så är fakta om man läser historieboken och glömmer dagens datorsimuleringar om framtiden; som ger brödfödan åt många siffernördar, tjänstemän och politiker med skrämsel som egen vinning och mål.

  Kanske någon ”expert” under Kalmarsundsveckan kan tala om för mig var jag konkret kan få se en klimatkris.

  Gillad av 1 person

 2. Kalle 2021-09-07 / 11:36

  Har partierna tappat kontakten med sina väljare???

  ## Adam Cwejman: Sveriges demokratiska underskott växer
  LedareI[GP] takt med att dem politiska klassen i Sverige krymper har den allt svårare att förstå folket den ska representera.##

  ##För femtio år sedan var 16,6 procent av Sveriges befolkning medlem i ett riksdagsparti. Chansen var stor att känna åtminstone någon av dessa. Så är det knappast idag. Förra året var nämligen motsvarande siffra 2,3 procent.
  Av dessa 2,3 procent är det sannolikt bara en minoritet som aktivt deltar i partiers interna liv, genom att sitta i styrelser, studiegrupper och bedriva interndemokrati. Många är passiva medlemmar som bara betalar medlemsavgift och får hem partitidningen. ##

  ## Konsekvensen av detta blir en sorts politiker som är tillräckligt slipade för att överleva internpolitiska strider men oberedda på vad befolkningen egentligen efterfrågar. Att vara duktig på att knåda en valberedning eller en minimal samling delegater till ett årsmöte är något annat än att vinna väljarnas förtroende.

  Den politiska världen har fjärmat sig från väljarnas vardag. ##

  https://www.gp.se/ledare/sveriges-demokratiska-underskott-v%C3%A4xer-1.54102373

  En krympande nedveckling av den svenska demokratin. Kommer demokratin överleva på sikt när folk inte stöttar partierna???

  Blir det dödstöten för demokratin när politikerna inte lyssnar på folk utan agerar efter egen icke folklig åsikt. Är vi där redan???

  Man ser ju redan att politikernas uppfattning skiljer sig mycket från vanligt folks åsikter.

  Politikerna går ju emot lokala folkomröstningars resultat!!!

  Gillad av 3 personer

 3. Nils Dacke 2021-09-07 / 09:28

  Ha ha, nu har jag lyssnat på intervjun ett par gånger, det är ta mig tusan mer komiskt än hela den samlade svenska eliten i komik. Fruntimret vet inget och fattar inget vad hon röstat på, tyvärr är det hela tragiskt när man inser att runt hela landet sitter det figurer som dessa i diverse olika politiska församlingar. Det mest tragiska är att man kallar dessa typer för ” förtroendevalda”, man inser att de flesta av dessa har nog en IQ på en sådan nivå att de har svårt att gå efter en rak linje och samtidigt tugga tuggummi.

  Gillad av 1 person

  • Bergman 2021-09-07 / 12:04

   Man kan ju säga att jag inte direkt har att göra med Kalmars klimatnödläge, men när vi, gamla gubbar, åter samlas runt mitt köksbord kommer vi att ha detta inspelad telefonsamtal som en höjdpunkt på mötet. Vanligen intar vi fullt stabsläge vid midnatt, men det kan förskjutas eftersom jag tror att allt efter det tiden går komma några av gubbarna att gång på gång ropa en ”gång till”.

   Gilla

 4. Hacke 2021-09-07 / 08:34

  Milde Moses. Sossarnas knapptryckarkompani levererar. Det är så ens allra vildaste farhågor överträffas.
  Det är nog många, för att inte säga alla, ur dessa led som ber en stilla bön att inte Thoralf med sitt Framtid Kalmar kommer in och ställer de adekvata frågorna och de ansvariga mot väggen. De frågor som varken nuvarande opposition eller de så kallade journalisterna vill, vågar eller har förmåga till.
  Så länge det finns opposition på riktigt och fri media på riktigt finns det en gnutta hopp också i det särskilt socialdemokratiskt utsatta landet Sverige.

  Gillad av 3 personer

 5. nilscobra 2021-09-07 / 07:53

  Vi har inget klimatnödläge. Det är inte det verkliga nuläget. Låt oss titta på rena fakta. Fakta från verkligheten. Då har vi faktiskt ett rätt så bra klimat just nu.

  Sen den Lilla istiden så har vi nämligen haft en klimatförbättring på ca en plusgrad. Jorden har också tack vare den ökade CO2 halten blivit en grönare planet. Öknarna minskar och skördarna ökar. Extremvädren minskar dessutom.

  Det så kallade klimathotet existerar bara i dom klimathotstroendes fantasi.

  Gillad av 4 personer

 6. janne 2021-09-07 / 07:42

  Jag lyssnade på denna högintiligenta ordförande och kan konstatera att hon sitter
  ordentligt på pottkanten,jag bara undrar hur i h-e kan hon vara ordförande i en nämd
  som inte vet vad dom sysslar med,det luktar svågerpolitik lång väg för kompetensen
  saknas fullständigt i hennes agerande.Döp om henne till Elisabeth stolpskott istället.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.