KALMARSUNDSVECKAN 7, VINDKRAFTSPARK LÄCKEBY

Stena Renewable vill bygga upp mot 75 vindkraftverk som kan vara så höga som 275 meter om deras planer går i lås och Kalmar kommun godkänner deras planer. Det finns dock många hinder på vägen. Ett av de största hindren är antagligen Försvarsmakten eftersom området till stor del ligger inom det område som i vindkraftsplanen från 2011 har markerats som område för inflygningen till Kalmar flygplats. Se kartan nedan.

Område inom blå markering rör Kalmar flygplats och militärens intresseområde.

Men det hindrade ju inte Kalmar kommun från att peka flera A-områden för vindkraft inom detta område. A-områden är väldigt lämpade områden enligt vindkraftsplanen från 2011.

I den utredning som Kalmar kommun har beställt från företaget Kreera har man tagit fasta på det och skapat ett scenario 2 som skall vara att man utnyttjar alla utpekade områden och fyller dem med maximalt antal vindkraftverk. Något som uppenbarligen Stena Renewable tagit fasta på när de vill bygga inte mindre än 75 vindkraftverk nordväst om Läckeby och Rockneby. I scenario 2 så har man lyckats få in totalt 187 nya vindkraftverk inom Kalmar kommun på de utpekade områdena. Alla 275 meter höga.

Svarta trianglar är befintliga vindkraftverk och blå trianglar är möjliga vindkraftverk.

Det finns ett talesätt som säger att man inte ser skogen för alla träd. Men nu får man nog istället säga att man inte ser skogen för alla vindkraftverk.

Om ovanstående blir en verklighet så tror jag många kommer välja att flytta bort från Kalmar kommun. Åtminstone de som lyckas sälja sin fastighet på landet. Jag skulle rekommendera de som har en fastighet som ligger nära en möjlig vindkraftspark att redan nu börja fundera över alternativet att sälja och hitta något annat. Eller att engagera sig på allvar för att stoppa till exempel Stena Renewable och Kalmar kommuns planer.

Jag är rädd för att klimatalarmisterna inom Kalmar kommun och nationellt kommer lyckas tvinga igenom att det kommunala vetot mot vindkraftsetableringar tas bort. Då kan vilka tokiga vindkraftsplaner som helst klubbas och kommunerna kan inte göra något för att stoppa dessa etableringar.

Den klimathysteri som bara tycks bli värre och värre, verkar inte ha några gränser eller styras av sunt förnuft.

Mitt parti Framtid Kalmar kommer göra vad vi kan för att stoppa eller i varje fall begränsa skadorna på vår natur, landskap och miljö. Gå med i Framtid Kalmar!

Fotot är inte fejk utan är taget norr om Tvärskog i augusti 2021. Foto Thoralf Alfsson.
Annons

9 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 7, VINDKRAFTSPARK LÄCKEBY

 1. ivarandersson 2021-09-10 / 08:59

  Vindkraftverk är en förorening i naturen både ljud- och ljusmässigt.

  Gilla

 2. Roland Salomonsson 2021-09-09 / 15:44

  Var finns reglerna om hur återställning av nedlagd vindkraft skall ske? Några konkurser efter att en ursprunglig ”ägare” sålt av sitt ägande skall inte tolereras. En ägare har ansvar för den tid företaget har ägt vindkraften, därefter följer ett ansvar för nästa ägare o s v! När ägarbytet sker skall pengar insättas i fond ingen kan röra innan återställning skall utföras. Kommunen måste kräva att återställningens ekonomiska ansvar är reglerad, så att kommuninvånarna går skadeslösa i en framtid.

  Fast i MP- resp C-land, så skiter man i ekonomiska ansvar, då detta förutsätts lastas på skattebetalarna genom höjda el-avgifter eller höjda skatter.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-09-09 / 15:57

   Skall kolla upp vad lagen säger ordagrant angående detta. Annars kan det ju bli bilmålvakter eller vindkraftsmålvakter.

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2021-09-09 / 16:17

    Var inte Kalmar kommun delägare/ägare i/av ett vindkraftverk där de otjänade masssor av miljoner?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-09 / 16:21

    JA, Kalmar kommun äger 20 procent av Rockneby Vind som består av 5 vindkraftverk.

    För några år sedan skrev men ner värdet med 8,5 miljoner kronor.

    Gilla

  • Ò Hyra 2021-09-09 / 18:34

   Vid Kalmar Dämme står ett verk utan vingar och har gjort så i minst 10 år.
   Är kommunen ägare? Hur kan man placera ett verk alldeles intill en våtmark med intressant fågelfauna?

   Gilla

  • Roland Salomonsson 2021-09-10 / 14:51

   Du minns säkert vad som hände när vinsnurrorna söder om Öland ”avvecklades”. Bolaget sålde till ett uppenbart ”målvaktsbolag”, som sedan skapade största möjliga skuldsättning under ett par år och sedan kånkade. Kvar står vad jag förstår Mörbylånga Kommun med ”Svarte Petter”. Det är kommunen som är skyldig att riva skiten f n. Och massor av andra snurror står stilla under liknande omständigheter, där kommunen är ekonomiskt ansvarig.
   BARA I SVERIGE – TRO INGET ANNAT!

   Gilla

 3. turrim 2021-09-09 / 11:07

  Vindkraftverk bör klassas som en invasiv art. Värre än mördarsnigel, jätteloka och kinesisk ullhandskrabba.

  Gillad av 3 personer

 4. janne 2021-09-09 / 10:44

  Jag gjorde en snabbutredning åt kommunen,det är bara att lägga ner Kalmar
  flygplats och förbjuda försvaret att vistas i området,så enkelt var det,och gratis.
  Nu kan Joppe vara lugn. Alla förstår säkert att det är ironi.

  Gilla

Kommentarer är stängda.