STATEN VINNARE PÅ HÖGA ELPRISER

Sverigedemokraterna föreslår idag att energiskatten på elenergin borde sänkas för södra Sverige. Jag uppfattar att det i så fall gäller elområde SE4 enligt Sverige Radio. SD får dock inget stöd för detta förslag från övriga partier.

Jag gissar dock att stödet från flera av dessa partier kommer om elpriserna fortsätter vara på samma nivå under ytterligare några månader.

Elbolagen som producerar elenergin tjänar givetvis stora summor på de höga elpriserna, inte minst statliga Vattenfall. Deras kostnader för att producera elenergi har ju inte ökat, utan det är bara intäkterna som ökar.

Men även staten tjänar enormt mycket genom högre momsintäkter på elenergin genom det höga elpriset.

Jag roade mig med att hämta ut elförbrukning i elområden under september 2021 och jämförde sedan med priserna för september förra året och årets elpriser vid samma förbrukning och hur mycket mer moms som det ger till staten. Källa för elförbrukningen och elpriser är Nordpool. Allt enligt nedanstående tabell.

Uträkningen visar att staten ökar sina intäkter med ca 1 400 miljoner kronor under enbart september mer än 2020 och det är bara beroende på det högre elpriset.

Om elpriserna fortsätter på samma nivå även under de kommande månaderna och samtidigt vet vi att elförbrukningen ökar de kommande månaderna när klimatet blir kallare. Då gissar jag att ökningen kommer bli närmare 2 000 miljoner kronor varje månad eller 2 miljarder kronor varje månad i ökade momsintäkter till staten.

Jag anser att det då finns utrymme för staten att sänka energiskatten i södra Sverige med tanke på de ökande momsintäkterna.

Annons

37 reaktioner på ”STATEN VINNARE PÅ HÖGA ELPRISER

 1. Argus 2021-10-16 / 08:40

  Mycket väsen för lite ull sa kärringen som klippte grisen. Skatteverket:

  ”I vissa delar av norra Sverige kan hushåll och företag inom tjänstesektorn få skattebefrielse med 9,6 öre per förbrukad kilowattimme el (se punktlistan Aktuella kommuner). Skattebefrielsen får de genom att du som överför el till hushåll och företag inom tjänstesektorn gör norrlandsavdraget i din deklaration för skatt på el.

  Aktuella kommuner:

  Norrbottens län: samtliga kommuner
  Västerbottens län: samtliga kommuner
  Jämtlands län: samtliga kommuner
  Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge, Örnsköldsvik
  Gävleborgs län: Ljusdal
  Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen
  Värmlands län: Torsby
  För att få skattebefrielse med 9,6 öre per förbrukad kilowattimme får elen inte vara förbrukad för följande ändamål:

  Industriell verksamhet
  Det gäller både tillverkningsprocessen och övrig industriell verksamhet som till exempel verksamhet vid huvudkontor och färdigvarulager.

  Datorhall
  Yrkesmässig jordbruksverksamhet eller skogsbruksverksamhet
  Yrkesmässig vattenbruksverksamhet
  Landström
  Tåg eller andra spårbundna transportmedel

  Om ett företag har förbrukat elen ses skattebefrielsen som ett så kallat statligt stöd. Företaget måste då uppfylla EU:s villkor för att få statligt stöd. Företaget får till exempel inte vara i ekonomiska svårigheter.”

  Ett betydligt bättre förslag vore att slopa MOMS på skatt inklusive elskatt. Nu måste jag erkänna att jag har luckor i mitt kunnande. Den stora mängder el som försvinner ur landet, är den beskattad? Om inte vore det ett bra och legitimt handelshinder som förhoppningsvis mildrar elpriserna i de elområden som själva lider av energiunderskott och dessutom genomkorsas av exporterad el.

  Den långsiktiga lösningen är naturligtvis små och medelstora Gen IV-kärnkraftverk där energin förbrukas så att också spillvärmen kommer till nytta.

  Gilla

 2. folksam2010 2021-10-14 / 21:40

  Har inte Vattenfalls VD över 1 miljon i MÄNADS lön? läst det någonstans har säkert oxså Bonus helt horribelt

  Gilla

 3. Lars i Huddinge 2021-10-14 / 18:25

  Karl W, om du som företagare ska undslippa skatt måste du deklarera underskott, och det kan man ju inte leva på speciellt länge om man inte fuskar förståss 😉

  Gilla

  • Karl W 2021-10-15 / 01:38

   Du har inte förstått. Företag betalar alla skatter till staten som moms, energi, vinst, banavgifter osv. Sedan tar dom ut samma summa från dig som köpare. I slutändan fungerar det så att du betalar allt, företaget bara vidarebefordrar pengarna till staten. Alltså, skall ett företag betala 10 kronor i skatt, höjer dom priset till dig med 10 kronor. Alla företag gör samma sak. Skatter är en kostnad för företaget som vilken kostnad som helst. Det är därför ni till exempel betalar 15 gånger så mycket för en lokalbiljett som den verkliga kostnaden att resa. Skillnaden är alla pålagor på resebolaget ni aldrig ser. Varför kan inte svenskarna förstå hur dom blir skinnade. Alla företag är i praktiken bara skatteindrivare.

   Gilla

 4. Hacke 2021-10-14 / 17:49

  Vad vet vi om ”slutnotan” för elen som idag tycks vara den enda och stora frälsaren för såväl klimatneurotiker som investerare.
  Fossil eller el kan visa sig vara endast ett val mellan pest eller kolera. Eller rentav ur askan i elden.

  Gilla

 5. Ò Hyra 2021-10-14 / 17:41

  OT
  Min farfar avskydde sossar och katter. Sossar kan jag förstå. Men katter?

  Gilla

 6. turrim 2021-10-14 / 17:24

  Klippans bruk varslar på grund av skenande elpriser.

  https://www.sydsvenskan.se/2021-10-14/klippans-bruk-varslar-24-anstallda-hanvisar-till-skenande-elpriser

  Ygeman ger grönt ljus till vindkraftparker längs Skånes sydkust. Han ska förstärka elförsörjningen i syd. Thoralf vet allt om pappersmaskiner. Men jag tror inte att Ygeman vet hur man startar upp en pappersmaskin efter vindstilla.

  Det gröna ljuset innebär att Ygeman viker sig och lägger nätkostnaden på kunderna.

  Vattenfall och Örstedt kan tjäna ännu fler miljarder medan företagen som Klippan och pensionären fru Svensson får betala. Ygeman är stolt.

  https://www.sydsvenskan.se/2021-10-14/gront-ljus-for-vindkraftparker-utanfor-skanes-sydkust

  Gilla

 7. Ò Hyra 2021-10-14 / 16:58

  Det där med att elektrifiera allt. Är inte det samma som narkomani? Det kräver ständigt ökade doser för att överleva.

  Gilla

  • Andersson 2021-10-14 / 20:07

   Överleva? I sinom tid blir vi alla jordade det är ett som är säkert.

   Gilla

 8. gamlebyanders 2021-10-14 / 14:16

  Hej Toralf

  Ja det vore bra om elskatten sänktes naturligtvis, men din uträkning är nog inte helt korrekt, då företag kan dra momsen, och tillverkande företag är elskattebefriade…..så riktigt så illa är det inte…men absolut illa nog som arbetande skattebetalare.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-14 / 15:21

   Jag tar inte upp elskatten. Jag beräknar bara momsen på elpriset, inte momsen på elskatten eller nätöverföringsavgiften.

   Sedan kan ju företag dra momsen men det gäller ju både för 2020 och för 2021. Nu finns säkerligen inte så många energislukande företag inom SE4 som är befriade från elskatt.

   Gilla

 9. Ölandsbonde 2021-10-14 / 13:04

  Det är önskvärt att de riksdagledamöter som har hemvist i elområde fyra går samman och motionerar om lägre skatt på elen i området. Ett upprop till dessa att så göra borde skickas, och redovisning av vilka som inte ställer upp på det.

  Gillad av 3 personer

 10. Thor 2021-10-14 / 11:34

  Ygeman intervjuas om de höga elpriserna och får av den slappa journalisten komma undan med slutklämmen ”Sverige har dock ett av de lägsta elpriserna i EU” . Visst, men i Sverige är det förbannat KALLT på vintern. Blir vi inte av med de rödgröna dårarna snart går det åt h-e.

  Gillad av 4 personer

 11. Nils Dacke 2021-10-14 / 10:16

  Nej, staten kommer aldrig att sänka elskatterna då de behöver alla inkomster de kan få tag på för att finansiera massinvandringens konsekvenser. Det kommer också att bli oerhört spännande att se kommande år då statens inkomster från bensin o diesel minskar kraftigt och en ny kilometerskatt införs på elfordon, med dagens digitaliserade nya elfordon och GPS kan en datorserver i realtid se var, hur långt och vilken hastighet ett fordon framförs. Sedan kan en faktura skickas digitalt till fordonsägaren ex varje månad, 1984 är inte långt borta.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson 2021-10-14 / 18:29

   Menar du att min svarta Audi från anno dazumal kommer att gå under radarna?

   Gilla

   • Nils Dacke 2021-10-14 / 19:45

    He he, Nja, jag tror Mp-fascisterna kommer att förbjuda dessa gamla bilar, annars får jag försöka köpa tillbaka min gamla SAAB som fortfarande rullar. Det modernaste i den kärran var en kassettbandspelare.

    Gilla

  • Karl W 2021-10-15 / 01:52

   Staten kommer inte att sänka några skatter utan arbetar intensivt på att skapa nya. Just nu pågår ju en kampanj för att motivera att införa mer så kallade klimatskatter och klimatavgifter för en ”omställning”. En ”omställning” når man bäst genom att ta bort alla skatter och avgifter, men det kommer inte att hända.

   Gilla

 12. ivarandersson 2021-10-14 / 09:11

  Staten behöver alla skatteinkomster som är möjligt för att dela ut bidrag till röstboskapen. Allt för att sitta kvar i regeringen. Att sänka en skatt på egen hand är omöjligt men det krävs ibland för att få regera. Decemberöverenskommelsen tvingade regeringen att sänka skatten.

  Gilla

 13. Lotta 2021-10-14 / 08:47

  Drygeman tycker ju inte att man skall sänka skatten på el eftersom det finns länder som har högre elpriser än vi i södra Sverige. Ok men vad hjälper de oss?

  Gilla

 14. Tony 2021-10-14 / 08:12

  Hörde inte Lövens svammeltal till dom få världsledare som kommit till Malmö till konferensen,
  Men han talade naturligtvis inte om att dom som var ansvariga för att alla Judar som fick ett stort
  J stämplat i sina pass var på inrådan av hans egen regering, han sade givetvis heller inget om att dom som rantar runt på gatorna i Malmö och skriker slagord mot judar är deras eget
  ungdomsförbund förstärkta med Malmös förre ledare, han som sänkt Malmös ekonomi Ilmar Repalu, ej heller att importerna från Mellanöstern som fått en fristad här fortsätter att håna och skrika förnedrande ramsor om Judar?? Malmö har aldrig haft några problem med Judar,
  detsamma kan man inte säga om dom nya importerna!

  När ska sen Sossarna anordna en stor konferens om alla offer för sen minst lika obehagliga
  Socialismen , dom är ju ändå världsledande påavlivning av människor??????

  Gillad av 1 person

 15. Tony 2021-10-14 / 07:55

  Staten tjänar enorma pengar på elprishöjningarna, ja men vad hjälper det Svensken när, men det hjälper inte Svensken mycket när Patriarken Löfven sprätter ut nya miljarder över övriga världen?

  Gilla

 16. Karl W 2021-10-14 / 03:04

  Energipriserna kommer inte att sänkas för det är statens primära konfiskerings och plundringsmetod. Hela systemet är upplagt och konstruerats för ändamålet och syftet. Det skall inte gå att undvika att bli av med pengarna. Att generera elektricitet kostar precis lika mycket, det är bara marginalen, vinsten, som ökar automatiskt, kostnadsökningarna är marginella. Hel systemet är upplagt så att det inte skall gå att ”smita undan” att betala. Förr satte man priser som folk kunde protestera mod. Nu är dom ersatta av ett automatiskt system som är svårare att angripa. I slutändan tar stat och bolag ut vad dom vill ha.

  Gilla

 17. Cosmik Debris 2021-10-14 / 00:25

  ”Kilder opplyser til TV 2 at den pågrepne mannen i Kongsberg er en norsk konvertitt til islam, som har hatt kontakt med norsk helsevesen flere ganger”

  https://www.tv2.no/nyheter/14289173/

  Gillad av 1 person

 18. onkelbjrn 2021-10-14 / 00:15

  Vattenfall är som bankerna. Det främsta målet verkar vara att tjäna pengar. Googlar man runt ser man att vattenfall 2020 gjorde en vinst på 11 miljarder. andra kvartalet i år blev vinsten 16,8 miljarder. Hisknande summor för en annan.
  Staten som störste ägare fick en utdelning på 4 miljarder.
  Bankerna är ännu bättre på att tjäna pengar och att belägga oss kunder med ökande avgifter

  Kommer ni ihåg när elmarknaden släpptes fri och hur det då lät. Elen skulle bli billigare.

  https://www.expressen.se/dinapengar/fri-elmarknad-ett-fiasko-som-du-far-betala-for-9/

  Gillad av 1 person

 19. tompas11 2021-10-14 / 00:04

  Staten vinnare på höga elpriser detta medan konsumenterna är de stora förlorarna. Off grid vore kanske något att tänka på?

  Gillad av 2 personer

 20. Ingemar Ekman 2021-10-13 / 23:37

  ”Jag gissar dock att stödet från flera av dessa partier kommer………”
  Stödet kommer aldrig. Däremot kommer något av partierna att lägga samma förslag som av media kommer ses som en stor revolutionerande nyhet, och som anammas av övriga partier.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-13 / 23:43

   förutom Miljöpartiet och Centerpartiet!

   Gilla

 21. stigrydmark 2021-10-13 / 23:09

  Att med berått mod föra en sådan ekonomiskt fientlig politik emot oss skattebetalare är för dj-t. I särskild åtanke ska vi ha MP, som i sin klimathysteri är rent auktoritärt.

  Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-10-14 / 03:18

   Just precis. Den svenska modellen är ett folkstyre där en politisk elit styr folket och tar vad dom vill ha och gör vad dom vill. Om en förändring skall komma tillstånd måste de bli ett system med folkstyre där folket styr den politiska eliten och tillåter vad dom kan göra, ta och spendera. Problemet är hur man skall komma dit, helst utan att använda metoden av en rysk eller kinesisk revolution.

   Gilla

 22. Peter 2021-10-13 / 22:45

  Andelen moms som betalas av företag måste räknas av eftersom denna är avdragsgill.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-13 / 23:18

   Visst är det så men det går aldrig att räkna ut hur stor del av detta som blir nettomoms. Dessutom gäller det ju samma sak även 2020 som 2021.

   Gillad av 1 person

  • Karl W 2021-10-14 / 03:20

   Företag betalar varken moms eller skatt. Det är en kostnad som alla andra kostnader som läggs på priset, vilket du betalar.

   Gilla

  • Lotta 2021-10-14 / 21:18

   Först gick Sveriges Radio ut med nyheten om att Elhandelsbolagen slutar med rörliga priser i södra Sverige men snart gick gick man ut med en rättelse om att det är fasta priser man slutar erbjuda sina kunder. Det innebär ju att alla kommer få avtal med rörliga priser. Vilka djävlar rent ut sagt.

   Gilla

Kommentarer är stängda.