INGET NYTT

Blev man klokare efter att ha lyssnat på Agenda med klimattema? Nej, inte ett dugg enligt min mening.

De politiker som skötte sig bäst var utan tvekan Moderaternas kvinna och Kristdemokraternas värmlänning. Liberalernas kvinna hade lite svårt att formulera sig men det blev bättre under programmet.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen gjorde lite bättre ifrån sig än vad jag förväntade mig. Jag hade i och för sig inga högre förväntningar på honom.

Vad sa egentligen socialdemokraternas Jytte Guteland? Jag minns inget.

MP, V och C tänker jag inte ens kommentera. Om dessa partier får styra Sverige kommer merparten av Sverige befolkning att få gå ifrån hus och hem.

Experterna/Forskarna

Det var 9 experter i studion och jag befarade innan programmet började att samtliga skulle vara klimatalarmister i grunden. Jag tror att SVT valt ut dem med stor omsorg. En av dessa känner jag till sedan många år, Lennart Söder. Han är en riktig vindkraftskramare och har varit det i 10-15 år.

Jag tror inte experterna gav ett enda grönt kort till politikerna. Det var bara gula och röda, trots att politikerna ansträngde sig att vara klimatalarmistiska, till och med SD. Men det gav ingen utdelning hos experterna.

Jag tolkar det som att samtliga experter i grund och botten var klimatalarmister och gjorde sitt jobb. Det vill säga att kräva betydligt mer av politiken. Allt enligt SVT:s Agenda.

Annons

24 reaktioner på ”INGET NYTT

 1. Karl W 2021-10-26 / 00:52

  På mig gav det intrycket av något av ett halv-religiöst väckelsemöte av de redan frälsta, ett slags bönemöte av alarmister, åsiktsakademiker och troende. Bara bönemattorna och kowtow saknades. Jag hittar ingen person som jag skulle vilja kalla neutralt kompetent i ämnet, men sådan djur kanske inte finns i Sverige längre. Däremot håller jag med dom att i Sverige är det 100% snack och ingen verkstad. Alla drar i olika riktningar baserat på åsikter och ideologi, inte vetenskap och pragmatik, och det ganska slumpartat och bekämpar varandra. Allt är en fråga om åsikter, ingen kompetens, det finns ingen plan, inga beslut, ingen riktning, ingen samordning, inget händer. Public Service har bara blivit en propagandamaskin för alarmister. Vindkraft är definitivt ingen lösning. Bara ett tillfälligt plåster på ett brutet ben. Det var närmast en samling proffstyckare som ville samla politiska poäng.

  Gillad av 1 person

 2. Andersson 2021-10-25 / 23:02

  ##
  SVT:Ekonomibyrån: Elchockad • 29 min

  Elpriset i Sverige har skjutit i höjden, och såväl experter som konsumenter befarar att priset blir rekordhögt i vinter, särskilt om det blir riktigt kallt. Men det här gäller inte bara Sverige, över hela Europa skenar elpriset. Anledningarna uppges vara många – däribland vädret och stängda kärnkraftverk. Eller är det den höga efterfrågan på rysk gas som är boven? Varför stiger elpriset i Sverige när priset på rysk gas rusar? Hur mycket dyrare kan elen bli? Och hur blir egentligen de kommande månaderna om kylan kommer? I studion: Thina Saltvedt, energianalytiker Nordea, Jonas Stenbeck, kundansvarig Vattenfall, och Markus Wråke, vd Energiforsk. Programledare: Carolina Neurath. Del 8 av 15.
  ##

  Elchockad gud vad töntigt. Det är väl inga nyheter. Det är inte bara SVT som inte såg det komma. Det är chockerande.

  Gilla

 3. Ò Hyra 2021-10-25 / 18:41

  Att vissa aldrig lär sej.

  När jag var ung en gång för länge sedan hade jag en vän som hette Agne Kosche, han kallades för Agne Koskit.

  En dag fick han för sej att han skulle flyga, och klädd i plywoodvingar hoppade han från ladugårdstaket och bröt ett flertal ben.

  Hans fru rusade genast till och utbrast: det begriper du väl att det inte kan gå!

  Agne svarade lugnt: ”ä fan jag glömde ju å flaxe”.

  Gilla

 4. Ò Hyra 2021-10-25 / 18:04

  I dagens samhälle är det nog många som önskar sig busar som Svartenbrandt, Nisse Pistol och Bosse Dynamit tillbaka.

  Gilla

  • Efraim Barkbit 2021-10-25 / 21:44

   Träffade en kille uppe i Backadal norr om Göteborg. Han hade inte besökt centrum på många år. Han sa att han vart trött på utvecklingen och tillade : De är nästan så man längtar tillbaka då Clark Olofsson och Maskeradligan härjade. De säger väl en hel del.

   Gilla

 5. Ò Hyra 2021-10-25 / 17:55

  Enda sättet att rädda klimatet är att se till att folk slutar skaffa så många barn i Afrika och Asien. Det är antalet människor som sliter på jordens resurser. Se på ett ”ökenland” som Syrien.

  1960 hade dom en befolkning på 5 000 000 – 2010 var dom 21 000 000, en tredubbling på 50 år.
  Vem som helst begriper ju att det är vansinne. Men varför talas det som är det största problemet, överbefolkningen?

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2021-10-25 / 17:58

   Men varför talas det inte om det som är det största problemet, överbefolkningen?

   Gillad av 1 person

 6. Andersson 2021-10-25 / 13:17

  Tillbaka till framtiden:

  Gilla

 7. Roland Salomonsson 2021-10-25 / 12:12

  SVT Agenda missade (avsiktligt) ett antal steg i debatten, vilket skulle ha gjort Agenda till något DEMOKRATISK! I debatten undvek man allt som har med Demokrati att göra.

  Svenska gräsrötter måste tillfrågas i BINDANDE separat folkomröstning i ett antal frågeställningar.
  0. Är det överhuvudtagen någon klimatkris?
  1. Vill svenska folket genomföra en omställning?
  2. Hur skall omställningen i så fall utföras
  3. Vilken tid får i så fall omställningen ta?
  4. Borde inte IPCC ”vetenskapliga” rapport följas, d v s den s k politiska sammanställningen skrotas?
  5. Vilka kostnader får omställning generera för valda delar?

  Givetvis skall inte politiska partier tillåtas att över svenska gräsrötters huvuden genomföra åtgärder som i praktiken bryter ned svenska samhället.

  Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-10-26 / 00:44

   Demokrati är motsatsen till vetenskap. Demokrati bygger på åsikter, känslor, ideologier och tyckande, i alla fall i ett lågteknologiskt samhälle som det svenska. Vetenskap bygger på fakta, naturlagar och matematik.

   Gilla

   • Roland Salomonsson 2021-10-26 / 13:04

    DEN VETENSKAP DU VERKAR TALA OM HAR INGET MED ”ÄKTA” VETENSKAP ATT GÖRA UTAN HANDLAR OM S K ”POLITISK VETENSKAP”. Demokrati är grunden för all ”äkta” vetenskap, medan motsatsen är kommunistisk diktatur och dess ”politiska vetenskap”. Är det någon som inte minns den ”sovjetiska politiska vetenskapen”???

    Den politiska vetenskapen är något som använder förfalskade data, påhittad data, negligerar ”observationer”, manipulerade rapporter, lögner, hot/hat mot oliktänkande m fl! Allt detta kommer nu att uppvisas i Glasgow och SVT propagandauppvisning nyligen var bara en förövning.

    Gilla

 8. Sven d.ä. 2021-10-25 / 11:46

  Det är ingen större skillnad mellan politikerna. Då kan det knappast bli en större valfråga? Eller kommer några partier att utmärka sig ytterligarebli mer och mer extrem för att synas i valrörelsen?

  Min första tanke är att flytta ut i skogen, hugga ved, sätta upp en eller flera solceller kanske ett litet vindkraftverk. Lägga upp ett lager bensin eller diesel etc. Våra politiker och vetenskapsmän kommer inte att hjälpa oss.

  Gilla

 9. Tony 2021-10-25 / 11:18

  Nästa gång kommer säkert Greta att ingå i den så kallade Expertpanelen?

  Gilla

 10. Tony 2021-10-25 / 08:52

  Under den tid jag orkade höra på eländet fick jag intrycket att dom så kallade forskarna var hämtade direkt från miljöpartiet? Var fanns Lennart Bengtsson, Lars Bern, Elsa WSidding,
  dom som har gedigna kunskaper i ämnen som dessa och även livserfarenhet, men det struntar
  SVT i, man bjuder in människor med samma åsikter som dom sjöälva trummar ut dagligen,

  Skillnaden mellan SVT och Maranatarörelsen är att dom senare inte hade en statsunderstödd jättekolloss som kunde trumma ut deras budskap, men annars är budskapen lika det gäller att
  skrämma skiten ur både gamla och unga, Däför bjuder man in bara figurer med samma åsikter!

  Det enda som SVTinte hymlar med är namnet på programmet.För en AGENDA är just meningen med det programmet !

  Att världens befolkning på bara några årtionde mer än fördubblats tycks inte beröra dessa experter!

  Gilla

  • Bergman 2021-10-25 / 09:21

   Fast Arne Imsen var ändå snäppet bättre än Bolund.

   Gilla

   • Ölandsbonde 2021-10-26 / 11:52

    Och Målle!

    Gilla

 11. Karl W 2021-10-25 / 04:33

  ”Experterna” var särskilt utvalda som sagt. En av de mest kända är ju Rockström, som är agronom, alltså jordbruksteoretiker, och saknar helt kunskaper i grundläggande ämnen som fysik och matematik. Public Service är bara en propagandamaskin för alarmister. Vindkraft är definitivt ingen lösning. Bara ett tillfälligt plåster på ett brutet ben.

  Inga planer alls, bara snack och ingen verkstad. Allt går i tecknen, vi måste lösa klimatkrisen, men inget får ändras på, bara det som ger mer skatter.

  Jag kan inte låta bli att jämföra med Kina. Där började man för 20 år sedan. All Public Service trafik måste gå på CNG, kolkaminer och kolspisar började förbjudas i hemmen och fabrikerna, alla hem, kontor och fabriker har LED belysning och värmepumpar, Kina genererar mer ren energi idag än hela övriga världen tillsammans, torium forskning går på högvarv, kolkraftverk har världens effektivaste rening, gods flyttas från landsvägar till järnväg och floder, på 12 år har man byggt världens största snabbtågs-nät som ersätter flyget och bilar, för 15 år sedan byggde man världens största utvecklings och forskningscenter för elbilar i Chongqing, man byggde hela städer för batteriutveckling och forskning och för AI. 30% av bilarna på vägen är idag elbilar, 100% elbilar, ingen fossilmotor som i Sverige. Kina har producerat elflygplan sedan 2014. Världens största Monorail finns nu i Chongqing och i alla större städer bygger man tunnelbanor. I Sverige har man haft sju utredningar om tågen, inte en meter har byggts utan man kör på gamla lappade 1800-tals banor, biltrafiken och långtradarna ökar, kärnkraften stängs, oljekraftverket går på fullt, utan rening. Det enda som händer är massa löst prat och att skatter och avgifter höjs och byråkratin och övervakningen ökar. Kina har en effektiv fungerande plan på plats, Sverige snackar skit. Var finns ”verkstaden”.

  Gillad av 2 personer

  • peo 2021-10-25 / 07:18

   Johan Rockström är också professor i miljövetenskap!

   Gilla

   • tompas11 2021-10-25 / 09:43

    En hittepåtitel som ingen ska ta på allvar.

    Gilla

   • Benny 2021-10-25 / 15:46

    Äsch, det är bara en sådan titel han fått från något universitet som gjort det av politiska skäl! Om jag inte missminner mig så var Refaat El Sayed ”doktor” i biologi och utnämnd till ”hedersprofessor”! Rockström vet dessutom inget om klimat och de fysiska sambanden som styr klimatet.

    Gillad av 1 person

   • Karl W 2021-10-26 / 00:51

    Och vad är miljövetenskap? I alla fall en fin titel. ”Miljö” hur man placerar träd och buskar för att få en trivsam miljö kanske. Detta är om fysik, naturlagar och matematik. Något helt annat. Jag skulle hellre vilja kalla det åsiktsvetenskap med åsiktsakademiker.

    Gilla

  • janne 2021-10-25 / 08:35

   Verkstaden är inte byggd ännu för det sitter en massa idioter i vägen på platsen
   där den ska byggas,sk experter.

   Gilla

 12. Hacke 2021-10-24 / 23:50

  Instämmer i din analys på samtliga håll. Kan bara tillägga att den ende som inte kunde hålla sig till spelreglerna – och tilläts till det – var naturligtvis miljömuppen som kritiserade andra partiers inställning. Dessutom får jag allt svårare för Kvartofts ledarskap. Hon missar aldrig ett tillfälle att framställa sd i negativ bemärkelse. Något Kinnunen dock mötte upp på ett bra sätt.
  För övrigt tycker jag att politikerna – och då menar jag de s k borgerliga – gemensamt kunde sätta ned foten kring dessa public service-arrangemang. Vad säger att de är bäst skickade för dessa tillställningar? Varför ska partierna dansa efter SVT:s pipa när det gäller ämnesområde, upplägg med tvivelaktigt utvalda dueller och dylikt som i deras traditionella debatter?
  Jag har inget konkret förslag på hur man ska göra men man skulle i varje fall behöva anstränga sig ordentligt för att få till något sämre.
  Vem mer än det lilla extremistiska marginalpartiet mp hade exempelvis valt kvällens ämne för ett två timmars Agenda special?

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.