HÖGA ELPRISER OCH NORDISKT ELBRÅK

Idag har vi återigen skyhöga elpriser i södra Sverige. Närmare 3 kronor per kWh under morgontimmarna och då är det bara ”råpriset”, utan nätavgift, energiskatt och moms.

Samtidigt har ett elbråk startat mellan de nordiska länderna enligt en artikel i Dagens Nyheter.

”Sverige får stark kritik av Norge, Danmark och Finland. Detta efter att Svenska kraftnät begärt att få strypa eltillförsel till grannländerna från den 1 januari nästa år. De hänvisar till det svenska elsystemets driftsäkerhet.”

Varför begär ni nu undantag?

– De nedlagda kärnkraftreaktorerna på Västkusten, Ringhals 1 och 2, försörjde Göteborg, Malmö och även överföring till Danmark och Norge. Nu måste elen tas från andra ställen – framför allt från norr men delvis också österifrån vilket vi såg i somras med avsaknad från elproduktion i Ringhals. Ledningarna blir då fullt belastade – och då måste man skära ner på flödena till och från våra länder, säger Erik Ek.”

Då är vi tillbaka där igen. Uppenbarligen så förstod man inte konsekvenserna av nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Det är minst sagt beklämmande då det är statliga Vattenfall som äger reaktorerna i Ringhals. Det var med andra ord politiken och den rödgröna regeringen som har ansvaret för denna stängning av planerbar produktion. Nu ser vi effekterna av detta vansinniga beslut.

Det kvittar hur många opålitliga vindkraftverk som byggs, ibland blåser det inte och då fungerar inte elsystemet.

Nu tar Norge ett steg som kan få stora konsekvenser för Väst-sveriges elförsörjning. Norska motsvarigheten till Svenska kraftnät, Statnett, meddelade på tisdagen att de stryper sin elkapacitet från södra Norge till Västsverige som en direkt konsekvens av Svenska kraftnäts agerande.

Norge ger igen med samma mynt och därmed blir problemen i Sverige ännu större om man begränsar överföringen av elenergi till elområde SE3.

Borde ni inte skicka mer el från norr till söder med tanke på de höga elpriserna i Skåne?

– Ja absolut, säger Erik Ek och fortsätter:

– Men dels finns det inte ledningar som klarar så mycket el hela vägen genom Sverige. Dels innebär nedlagda kärnkraften i Ringhals att vi måste köra mycket el dit norrifrån vilket gör ledningarna till väst och Göteborg blivit hårt belastade . Vi kan helt enkelt inte köra mer totalt sett genom nord-syd-ledningarna än vad de västliga ledningarna tål. Vi får inte skapa en situation där vi släcker ner Sverige.

Jag håller fullständigt med Jan Blomgren som är professor i kärnfysik.

”Vi har lagt minst 600 miljarder kronor eller mer på vindkraft för att få ett sämre elsystem.”

Annons

21 reaktioner på ”HÖGA ELPRISER OCH NORDISKT ELBRÅK

 1. Lotta 2021-11-28 / 10:49

  ”Ringhals 1 och 2, försörjde Göteborg, Malmö och även överföring till Danmark och Norge.” Och ”Borde ni inte skicka mer el från norr till söder med tanke på de höga elpriserna i Skåne?” Var kommer elen från som vi förbrukar i Kalmar? Höga elpriser i Skåne? Har de högre elpriser än vi andra i SE4?

  Gilla

 2. Mats 2021-11-27 / 10:57

  Och idag den 27:e är det lika högt i Norra Sverige som i Södra.
  Jag lider med dem.

  Tack Mp för att ni förstört Sverige, må ni aldrig mer få någon makt!

  Gilla

  • Lotta 2021-11-28 / 10:50

   Varför är det mer synd om de i norra Sverige mot oss i södra delen?

   Gilla

   • Karl W 2021-11-29 / 01:33

    Huvuddelen av elen går till uppvärmning. Nu har den ”globala uppvärmningen” orsakat temperaturer i Norrland på minus 37.5 grader minus och då går det åt mer el.

    Gilla

 3. Tony 2021-11-26 / 21:57

  Lite lustigt att Danmark klagar, det var ju i hög grad deras gnällande över Barsebäcksverket blev nerlagt, dom såg ju silloeterna av Barsebäck över sundet, och det störde dem så mycket att
  Sverige lade ner detta verk, Sverige har ju alltid lyssnat mer på andra nationers folk än sitt eget?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-11-26 / 23:26

   Det var dessutom Danmark som klagade till EU över elexporten till Danmark vilket fick till följd att Sverige blev tvungna att införa fyra olika elområden.

   Gillad av 1 person

   • Mannen på gatan. 2021-11-26 / 23:47

    Sitter här och drömmer om ett femte elområde för Stockholm, inbillar mig att det är där alla tokiga elbeslut har tagits.

    Gillad av 1 person

 4. Skogsmulle 2021-11-26 / 18:20

  Miljöpartisterna måste nu gnugga händerna. Äntligen är människan på väg tillbaka till grottorna……
  När, det är inte fråga om, elen inte klarar att försörja oss i landet – Finns det då något urval om vilka hus etc. som ska släckas ner först? Får jag åka till jobbet med min otäcka dieselbil? Vem ersätter Kalle MP som inte kan ta sig till sitt arbete eftersom han inte kan ladda sin hybrid….. Jag vet svaret: Det blir nog jag och några andra ”miljöbovar”. Tack och bock!!

  Gilla

 5. Kalle 2021-11-26 / 15:19

  ## Krångliga ”betalappar” ersätter kontanter##

  ## Lukas O Berg, vd på Insight intelligence, konstaterar samtidigt att många äldre har svårt att använda tekniken.

  – Det är väl okej om alla inte kan använda sociala medier för det är inget alla behöver. Men när det kommer till något så grundläggande som betaltjänster så blir det ett demokratiproblem, säger han till TT.##

  https://www.friatider.se/krangliga-betalappar-ersatter-kontanter

  OCH, NÄR det blir strömavbrott. Hur skall det gå utan kontanter??? Funkar dessa appar utan elektricitet??? Kan pengakontot bli utslaget så att ”Digitala pengar” försvinner ut i cyberymden till någon skurk???

  Visst är det ett demokratiproblem också!!! Skall vi ha ett samhälle utan kontanter??? Vill majoriteten det, när det kommer till kritan??? Det är bekvämt för stunden, men sedan vid strömavbrott. Hur skall man då handla livsmedel. livets nödtorft???

  En aspekt på framtida periodvisa nedsläckningar av sverige!!!

  Stoppa alla krångliga appar det är ett mänskligt krav!!!

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2021-11-26 / 21:25

   Det bästa sättet att stoppa kontrollsamhället är genom att stoppa smartphone i soptunnan.

   Gillad av 1 person

   • tompas11 2021-11-27 / 10:46

    Helt rätt. Kunde inte sagt det bättre själv för det är precis vad jag har gjort.

    Gilla

 6. Ölandsbonde 2021-11-26 / 14:12

  Du har i många år på ett sakligt sätt beskrivit vad som händer, och vad som kommer att hända, på elmarknaden. Men inga makthavare lyssnar. Det hela är rent ut sagt helt för djävligt.

  Hur i helvete kan det vara så att en ansamling av muppar tillåts montera ned en så viktig sak som vår elförsörjning?

  Sossarnas drift att ha makten överskrider allt annat. Och nu blir det en sosseregering grundad på 28% av riksdagsmandaten. ”Det går säkert bra”, säger Magdalena.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2021-11-26 / 14:15

   Fördelen är ju trots allt att Miljöpartiet är bortkopplat. Då kanske S kan ta några förnuftiga beslut om energiförsörjningen utan att MP behöver ta ansvar för det.

   Gilla

 7. Eller 2021-11-26 / 12:54

  Detta är högklassig underhållning – en réalité.

  Gillad av 1 person

 8. Thor 2021-11-26 / 11:36

  Vattenfalls VD har en lön på 1.3 miljoner i månaden. För att lydigt springa den rödgröna regeringens ärenden och driva dess agenda.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-26 / 11:41

   Så är det och så har det varit!

   Gilla

 9. janne 2021-11-26 / 11:05

  Så går det när man låter haschtomtar till politiker styra,(MP S) hur är det med
  elöverskottet Herr Ynkeman.Hur är det med Karlshamnsverket är det fullt
  ös?LPG-båtar och oljebåtar ligger på kö nästan dagligen.

  Gillad av 2 personer

 10. Bosse S 2021-11-26 / 10:39

  Visst är det även sjukt att ett norskt, eller utlands ägt kraftbolag kan bestämma var elen ska skickas i Sverige. Det kan vi tacka tyska Eon för, eftersom man bytte ägarskap av de gamla Sydkraftanläggningarna i Västsverige mot andelar av kärnkraften som norrmännen lyckats att förvärva.
  Jag kan inte heller tänka mig att ett svenskt kraftbolag kan agera lika militant i Norge eller Tyskland, utan att det blivit någon form av högljudda protester från deras regeringar.
  Det var ett rent kriminellt beslut våra politiker tog när vår elkraft såldes till utlandet, något som borde gett flera års fängelse.

  Gillad av 3 personer

 11. Magnus 2021-11-26 / 10:15

  Frågan man osökt vill ställa till de flesta av dagens politiker är:
  Er inkompetens är den taktisk eller strategisk?

  Gillad av 4 personer

 12. turrim 2021-11-26 / 09:56

  Nu måste Fru Andersson direkt visa vad hon går för som statsminister. Redan när vi ser ministerlistan så kan man dra slutsatser. Ygeman kvar på sin post så vet vi att hon inte bryr sig om undermålig och landsskadlig energipolitik.

  Gillad av 6 personer

Kommentarer är stängda.