4000 HAVSBASERADE VINDKRAFTVERK PLANERAS

Varför skall svenska elkonsumenter och skattebetalare betala för mer oplanerbar elkraftproduktion som leder till att Sverige exporterar mer elenergi till framför allt Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum?

Sverige exporterar redan idag ca 20 procent av den elenergi som produceras i landet. Den stora anledningen till detta är just oplanerbar elproduktion som vindkraft och solkraft, med andra ord väderberoende elproduktion, som i många fall producerar när behovet i Sverige inte finns.

En okontrollerad utbyggnad av vindkraften kommer leda till att exporten av elenergi bara ökar och att överföringsledningarna inte räcker till och att nya överföringsledningar kommer krävas, som de svenska elkunderna också tvingas betala. Det finns redan nu tillfällen då överföringen av elenergi nått taket och dessa tillfällen kommer öka med den okontrollerade utbyggnaden av väderberoende elenergiproduktion.

Idag planeras det för ca 4000 stora havsbaserade vindkraftverk längs våra kuster. Regeringen vill att Svenska Kraftnät skall bygga infrastrukturen till havs för att alla dessa vindkraftsparker skall kunna anslutas till det svenska kraftnätet, vilket kommer medföra att de svenska skattebetalarna får bekosta detta och det handlar sannolikt om 10-tals miljarder kronor som kommer landa i våra elräkningar i framtiden.

Vilka effekter dessa enorma vindkraftverk på 250-370 meters höjd med sina plattformar och fundament kommer få på havsmiljön och fågelpopulationen i Norden eller för hela norra Europa vet ingen idag. Vi vet att flyttfågelsträcken ofta går till havs och längs kustlinjerna. Det vi också vet är att rotorbladen under sin livstid avsöndrar stora mängder giftiga partiklar, som utan tvekan kommer förorena Östersjön och Kattegatt. Vare sig miljöproblemen, de tekniska problemen eller väderberoendet försvinner för att vindkraftverken placeras till havs och långt ifrån fastlandet.

Jag har gjort en sammanställning på de havsbaserade vindkraftsparker som planeras i Östersjön och Bottenhavet. Det är en skrämmande lista. Jag har tagit med även vilken större stad som ligger närmast vindkraftsparken. De gulmarkerade projekten har ingen beräknad produktion angetts utan jag har satt in ett lågt produktionsvärde i jämförelse med andra liknande projekt.

Det handlar alltså om närmare 3 700 vindkraftverk i Östersjön med elproduktion på ca 200 TWh. Under 2020 var Sveriges totala elproduktion ca 159 TWh men elförbrukningen var 134 TWh. Överskottet på ca 25 TWh exporterades till ovan nämnda länder.

Hur mycket kommer exporteras om även dessa vindkraftsparker tillkommer?

Men det planeras även för havsbaserade vindkraftsparker på västkusten. Jag har även sammanställt dem.

Då tillkommer ytterligare ca 700 vindkraftverk och en elproduktion på ca 40 TWh.

Detta är fullständigt galet

Annons

21 reaktioner på ”4000 HAVSBASERADE VINDKRAFTVERK PLANERAS

 1. tittutt 2021-11-29 / 10:36

  Hur mycket pengar tjänar Sverige på att sälja överskottet (ca 25 TWh)?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-29 / 11:09

   Det är inte Sverige som säljer elenergin. Det är de företag som producerar elenergin som också säljer den. T.ex. Karlshamnsverket som körde igång sina oljepannor i september då elpriset var så högt att de kunde tjäna pengar på att elda olja.

   Gilla

   • Andersson 2021-11-30 / 11:51

    Skatterna hamnar väl i statens ficka? Skatten beräknas väl i relation till priset till kund? Inte efter förbrukning? Ju högre pris desto större skatteintäkter.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-11-30 / 12:11

    Ja, den del av elenergin som förbrukas i Sverige men inte den del som exporteras.

    Gilla

   • Karl W 2021-12-01 / 00:34

    Den energi som säljs utomlands går direkt till vinsten, som beskattas i Sverige. Kostnaderna för vindkraftsproduktion är huvudsakligen fasta, och löper oavsett om någon el produceras eller inte. Dessutom blir exportinkomster ett förtäckt stöd till vindkraften. Mindre subventioner behövs.

    Gilla

 2. Kalle 2021-11-28 / 14:05

  ## Leif Östling ska ta reda på ”vad fan vi får för pengarna” ##

  ## Den tidigare Scaniachefen Leif Östling startar en kommission för skattenytta som ska granska hur skattepengarna i Sverige hanteras. ##

  ## ”För mig är det viktigt att detta blir ett projekt utan partipolitisk slagsida. Kommissionen ska utan skygglappar titta på centrala frågor kring effektivitet och kvalitet i landets offentligfinansierade verksamheter”, skriver Leif Östling.

  https://www.friatider.se/leif-ostling-ska-ta-reda-pa-vad-fan-vi-far-pengarna

  ÄNTLIGEN skall det kontrolleras hur våra skattepengar används. Jag tycker att våra skattepengar slösas på andra vänstervridna länder, det får våra egna skattebetalare betala. Det får vara slut med det nu. Svenska myndigheter och behövande skall få ALLA skattepengar de är berättigade till. Inga andra länder. De måste klara sig själva utan vår hjälp.
  Hårt och krasst??? Inte ett dugg. Man skall se om sitt eget hus i första hand!!! Det gäller i hela världen!!!

  Gillad av 1 person

 3. Bo Adolfsson 2021-11-28 / 10:12

  Bohuslän och Stockholms skärgård verkar vara fredade.

  Gilla

 4. Janne 2021-11-28 / 06:23

  Kolla gärna hur de gick för Karlstad/Hammarö när de satsade på sjö vindkraftverk.
  De gick inte bra om man så säger.

  Gilla

 5. Karl W 2021-11-28 / 03:43

  Att producera massiva överskott är väl precis vad regeringen eftersträvar. Då kan man exportera överskotten och få mer inkomster till massinvandring av valboskap och till bidrag att köpa röster med. Det är alltså massiv korruption, och svenska folket betalar räkningen i natura. Avsikten är väl att Sverige skall bli hela EUs el-källa.

  Gilla

 6. Ölandsbonde 2021-11-27 / 23:07

  Det är skit att bli gammal och ha minnen från tider som flytt. Dåligt äär att minnas striden mot Ölandsbron och även den mycket senare striden mot Öresundsbron.

  Fåglar skulle dö en masse, fiskars fortplantning störas av bottenfundamenten. Det var ett hetsigt protesterande och som vanligt med gröna khmerer i täten. T o m en statsminister avgick i protest.
  Och nu då? Knäpp tyst från alla gröna muppar. 4.000 gigantiska snurror som betalas av oss och exporterar ström med förlust (för oss). Blir inte havet som en skidpist för sjöfarten? OK, de står så klart betydligt glesare men ett stort fartyg svänger du inte omkring med genom ett tryck på dalskidan.

  Visst är det skönt att mupparna drog sig ur regeringen. Frågan är om de kan komma tillbaka. Inte att glömma att de har hela SVT med sig. Men statsrådsintervjuer kan de väl ändå inte fejka. Jag gissar att SVT kommer att fokusera mer på att tala ned KD och SD framöver.

  Tänk så galna i makten sossar. Om Andersson nu blir statsminister hur ska hon få genom något alls i riksdagen? Kan de blågula fortsatt stå någorlunda tillsammans och ett L som inte vågar annat, så måste Andersson få med sig varenda ledamot från övriga partier på sina propositioner. Hur troligt är det? Helt omöjligt att tänka sig.

  Med skickligt lagda motioner kan ”oppositionen” nu få många positiva beslut. Kan börja med att lägga ett om nedskärning av antalet ledamöter.

  Gillad av 1 person

 7. fiolenmin 2021-11-27 / 22:48

  Tack Thoralf för Dina insikter och allt arbete du lägger ner . F.f.a för Ditt sätt att gräva djupare i statistik och ge en mycket tydligare bild av verkligheten .
  Tänker på de Corona-grafer och diagram Du lagt fram . Befolkningsstatistik runt invandring.
  Hur vi exporterar stora mängder ström . Nästan lika mycket som vindkraften producerar i varje givet ögonblick.

  Här en länk till Thoralfs blogg där han förklarar detta

  https://thoralfsblogg.com/2021/02/08/vindkraftsutbyggnaden-ar-helt-vansinnig/

  Hittade följande uppgifter på länken nedan :

  ”Markägaren är nyckeln till vindkraftsetableringen. För att kunna bygga ett vindkraftverk behöver bolaget ett arrendeavtal med den som äger marken.

  – Det ger markägaren stadiga inkomster i flera decennier. I Fortums fall talas det om ca 20 000 euro per mölla och år, skriver Svenska Yle.”

  https://www.vindkraftsnyheter.se/index.php/20211125/6908/narpes-vindkraftsvinster-hamnar-nagon-annanstans

  Gillad av 1 person

  • Karl W 2021-11-28 / 03:35

   När det gäller vindkraft till havs är det staten som är ”markägaren” och det är saten som säljer elen utomlands för att få inkomster efter samma princip som saudierna säljer oljan.

   Gilla

 8. Andersson 2021-11-27 / 21:45

  I snitt blir det bara ett vindkraftverk per kilometer i snitt räknat mellan tummen och pekfingret. Om jag har räknat rätt förstås.

  Hur stort är störavståndet?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-27 / 22:57

   Om Kultje och Aurora utanför Öland så blir det i princip ett vindkraftverk per 180 m på en sträcka av drygt 83 km.

   Gilla

   • Andersson 2021-11-28 / 12:58

    Stiltje vid kultje och bleke längs blekingekusten.

    Gilla

 9. Sven d.ä. 2021-11-27 / 21:05

  Hur mycket kostar egentligen ett havsbaserat vindkraftverk av denna storlek. Och hur mycket underhåll får man räkna med?

  Gilla

  • Karl W 2021-11-28 / 04:17

   Hur mycket. Mellan 12 miljoner till 20 miljoner per MW, sedan skall kablarna läggas och det är kostnader för utredningar för vindresurser, platsanalys, byggkostnader, transporter, tillstånds- och sammankopplingsstudier; uppgraderingar av elsystem, transformatorer, skydds- och mätutrustning, försäkring, drift, garanti, underhåll och reparation, juridiska och konsultationsavgifter, mängdrabatter, skatter och incitament. Allt beroende på och det varierar.

   Gilla

 10. Kalle 2021-11-27 / 18:39

  ## Sverige kan ställa in valet på grund av ”bristande resurser”##

  ## Valmyndigheten varnar för att myndigheten har så bristande resurser att valet nästa år kanske inte kan genomföras. Och även om valet hålls kan det bli fullt med fel och brister i valresultatet, enligt myndigheten. ##

  https://www.friatider.se/sverige-kan-stalla-valet-pa-grund-av-bristande-resurser-0

  Ställa in valet!!! Visst har sverige blivit en bananrepublik!!!

  Gillad av 4 personer

 11. ivarandersson 2021-11-27 / 18:10

  Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.
  https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

  Vindkraftverken byggs inte för att förse Sverige med el utan för export till Tyskland och Danmark som betalar mer för elen. Nästa steg blir väl att bygga nya kärnkraftverk i Sverige för att ha pålitligare export av el. MP och C kommer säkert att vilja ha nya kärnkraftverk i Sverige för att kunna exportera el till Tyskland och Danmark. Fy f-n vad ruttet.

  Gillad av 3 personer

 12. turrim 2021-11-27 / 17:21

  Det är en demokratisk flathet att lobbygrupper, politiker och statsberoende media inte törs beskriva och ta avstånd från eländet med alla dessa tusentals ståltorn med sina icke återvinningsbara fågelhackande propellrar och förankrade i grävda gropar fyllda med tonvis cement.

  Varför ska vi lyda EU och placera dem på vårt land och i våra vatten när vi inte behöver dem? Dessutom med våra skatter genom Svenska Kraftnät betala dess miltals kablar för export söderut? Om EU vill ha dem så sätt dem längs den kontinentala kusten från Skagen till Costa del Sol.

  På vilket sätt är alla lobbygrupper som annars tigger pengar för att skydda djur och natur mutade för att tyst acceptera denna slakt på svenska värden? Annars för ni ett djävla liv om småsaker. Är det den välavlönade generalsekreteraren med stab som lyckats domptera medlemmarna till underkastelse för underdånighet mot regeringen som i sin tur är underdånig EU? Det är ynkligt att det bara är några få som bl a Thoralf som törs agera.

  Vi får se om den nya statsministern törs omgående i sitt installationstal prioritera att stoppa denna miljöförstöring och sparka ut alla infiltrerade miljöpartister i statens beslutande organ.

  Gilla

 13. Eva Dillner 2021-11-27 / 15:12

  Tusen tack för sammanställning. Instämmer att det är fullständigt galet.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.